Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Paddenstoelen => Topic gestart door: feel4nature op oktober 15, 2005, 23:17:41 PM

Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 15, 2005, 23:17:41 PM
als ik het goed heb is nr 1 dan eindelijk de koeienboleet....
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 15, 2005, 23:19:55 PM
onderkant nr 1
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 15, 2005, 23:20:41 PM
nr 2 holsteelboleet
Titel: boleten
Bericht door: Elachista op oktober 15, 2005, 23:21:55 PM
bruine ringboleet
en die klopt
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 15, 2005, 23:22:22 PM
nr 3 een gele variant op de holsteelboleet.
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 15, 2005, 23:23:50 PM
en nr 4 de berkenboleet
Titel: boleten
Bericht door: fungi_nl op oktober 16, 2005, 09:31:28 AM
nr 1 is inderdaad geen koeienboleet. Gele ring boleet komt meer in de buurt. Ik neem aan dat je deze bij de holsteelboleet in een lariks bos gevonden hebt?

Van de holsteelboleet is helaas geen varinat bekend. Waarschijnlijk gewoon een verkleuring door het licht o.i.d.
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 16, 2005, 23:10:22 PM
het is wat! ik kan maar geen koeieboleet vinden!
over de holsteelboleet, ja, met larix, ik heb ze door naar de bomen te zoeken gevonden.
en over de gele variant, volgens mij hebben we deze discussie al eens eerder op fungi.nl gehad John, deze boleet is echt zo geel als hij hier op de foto staat, en hij stond er vorig jaar, en nu weer...op meerdere plaatsen
misschien moet je maar eens hierheen om te kijken  :D
ik plaats nog wat extra fotos, misschien kun je er wat mee

groet, ali.
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 16, 2005, 23:19:27 PM
nr 2
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 16, 2005, 23:20:31 PM
nr 3
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 16, 2005, 23:21:20 PM
nr 4
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 16, 2005, 23:22:04 PM
nr 5
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 16, 2005, 23:23:21 PM
nr 6
Titel: boleten
Bericht door: han.endt op oktober 16, 2005, 23:34:24 PM
Ik vond dit: Holsteelboleet, gele vorm:
http://www.fryslansite.com/natuur/zwam/holsteelbol_gl.htm (http://www.fryslansite.com/natuur/zwam/holsteelbol_gl.htm)

Hij heeft zelfs een wetenschappelijke naam: Boletinus cavipes forma aureus.
http://www.grzyby.pl/gatunki/Boletinus_cavipes_f._aureus.htm (http://www.grzyby.pl/gatunki/Boletinus_cavipes_f._aureus.htm)

Alhoewel als ik het zo lees wordt Boletinus tegenwordig ondergebracht bij Suillus.

Gr.
Han.
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 16, 2005, 23:49:16 PM
ja, ik had de zwam al eerder op de site van Hendrik gezien, maar ik wist nog niet dat hij een wetenschappelijke naam had, dus....heel erg bedankt Han!
hoe vind je zoiets? knap hoor.

ps: kan ik hem plaatsen?
Titel: boleten
Bericht door: han.endt op oktober 17, 2005, 00:01:07 AM
Citeerhoe vind je zoiets? knap hoor.

ps: kan ik hem plaatsen?
Ik heb gegoogeld, eerst op de Nederlandse naam en daarna nog en keer op de wetenschappelijke naam. Altijd bij google even oppassen waar de informatie vandaan komt.

Een vorm 'forma' staat wetenschappelijk nogal laag op de hiërarchische ladder:
Lager nog dan een variëteit, d.w.z. dat niet niet alleen een soort in diverse vormen en variëteiten kan voorkomen, maar een variëteit op zich ook weer in diverse vormen. Kortom wetenschappelijk niet zo interessant  :mellow: .
Voor ons echter wel leuk en ik zal kijken of ik hem toe kan voegen.

Gr,
Han.
Titel: boleten
Bericht door: han.endt op oktober 17, 2005, 00:07:07 AM
Toegevoegd als Gele Holsteelboleet, Boletinus cavipes f. aureus. Gele Holsteelboleet*  is wel geen officiele naam, maar ik denk dat de meesten hier wel mee kunnen leven  :rolleyes: .

Gr.
Han.

* Gewijzigd in Holsteelboleet, gele vorm. Is correcter.
Titel: boleten
Bericht door: fungi_nl op oktober 17, 2005, 06:52:15 AM
:-)
Ik heb de wetenschappelijke naam nog niet op de NMV aanvullingslijst gezien. Het kan ook zijn dat daar hier in nederland geen taxonomische waarde aan gehecht wordt en dat alles onder 1 soort wordt gestopt. De naam komt zo te zien van onze poolse mede mycoloog vandaan. Ik heb er toch sterk de voorkeur aan om de namenlijst van de NMV aan te houden.
Titel: boleten
Bericht door: han.endt op oktober 17, 2005, 10:05:18 AM
CiteerHet kan ook zijn dat daar hier in nederland geen taxonomische waarde aan gehecht wordt en dat alles onder 1 soort wordt gestopt.
Dat zal de reden zijn. Ik dacht hij staat ook niet in de weg. Als je wilt dan voeg ik alles weer samen. Dan kan bij opmerkingen eventueel gezet worden dat het om de (een) gele vorm gaat.

CiteerKortom wetenschappelijk niet zo interessant  :mellow:  .
Paddestoelen zijn enorm vormenrijk, denk maar eens aan bv. de Botercollybia. Misschien dat iemand het gedaan heeft, maar het lijkt kijkt mij vrij zinloos om al die vormen te beschrijven.

Gr.
Han.
Titel: boleten
Bericht door: laatvlieger op oktober 17, 2005, 13:28:09 PM
Het lijkt mij nooit slecht om extra info toe te voegen aan een waarneming. Als nou in de toekomst opeens wel waarde aan de gele vorm gehecht wordt, kan men in ieder geval nog nazoeken in welke gevallen het om de nominaat vorm en om deze afwijkende vorm ging.
Maar als je inderdaad de gele vorm apart in de lijst wil zetten zul je dat ook voor de bruine moeten doen, omdat je anders straks nog niks weet (want welk percentage dat onder de normale vorm is ingevoerd, was geel?)
Dus ofwel niks doen en het lekker zo laten of beide vormen apart invoeren als "holsteelboleet, bruine vorm" en "holsteelboleet , gele vorm". Ik zou in ieder geval in het bijzonderheden gedeelte vermelden dat het om de gele vorm gaat (voor het geval deze ooit nog soortstatus mocht krijgen).  
Titel: boleten
Bericht door: fungi_nl op oktober 17, 2005, 13:52:13 PM
Ik denk dat we ons moeten aanleren, als straks de samenwerking met de NMV en de paddestoelenkartering een feit is, dat we de naamgeving uit het overzicht van de paddestoelen in nederland*, beter bekend als de gele bijbel, zullen moeten handhaven. Dan kun je inderdaad ook varianten en forma's toevoegen. dan moeten we er ook rekening mee houden dat bepaalde soorten later nog microscopisch gecontroleerd moeten worden door de provinciale consuls op echtheid. (jaja, strak regime als je het goed wilt doen :-) ) Bij de NMV gebruiken alle (amateur) mycologen het programma SPOT (http://home.hetnet.nl/~agutter/Download_SPOT.html)  om al hun vondsten te registreren. Bij registratie van een soort aangegeven met een * in het programma moet materiaal bewaard worden voor een tweede determinatie. ik denk dat je dat hier via waarnemigen.nl niet voor elkaar gaat krijgen. Kijk ik weet ook niet alles, maar ik zie soms waarnemingen voorbij komen, waarvan ik denk interessant, NOT. Er is geen foto, geen informatie, niets en de determinatie staat op zeker, terwijl die soort alleen via de microscoop bevestigd kan worden. Tsja, die kun je dan eigenlijk niet accepteren vind ik. Klinkt allemaal lullig, maar als je het serieus wilt doen, moet je streng zijn denk ik.


* Overzicht van de Paddestoelen van Nederland
(E. Arnolds, Th.W. Kuyper, M.E. Noordeloos (red.) (1995)) zie cover afbeelding. Voorbeeld van inhoud volgt in volgende bericht.
Titel: boleten
Bericht door: fungi_nl op oktober 17, 2005, 13:52:37 PM
Nu nog een voorbeeld uit de Gele Bijbel.

Titel: boleten
Bericht door: hiskodevries op oktober 17, 2005, 15:24:03 PM
CiteerKijk ik weet ook niet alles, maar ik zie soms waarnemingen voorbij komen, waarvan ik denk interessant, NOT. Er is geen foto, geen informatie, niets en de determinatie staat op zeker, terwijl die soort alleen via de microscoop bevestigd kan worden.

John, een "echte" admin kan via de commentaar functie nadere details vragen die mogelijk tot een betere determinatie leiden.

De waarnemer kan de "waardplant" aangeven en de "ipi" biotoop codes zullen ook helpen denk ik.
Als microscopisch onderzoek nodig is om tot determinatie te komen dan lijkt mij dat het al snel een onzekere waarneming is.
of een ........ spec
Titel: boleten
Bericht door: fungi_nl op oktober 17, 2005, 15:34:17 PM
Waardplant en ipi??
Kun je me uitleggen wat dit is?

Een paddestoel zomaar in het veld herkennen en determineren is bij veel soorten niet mogelijk. Laat staan vanaf een foto. Probeer dat de mensen is duidelijk te krijgen dat het gewoonweg niet altijd mogelijk is. Veel mensen zullen teleurgesteld en nemen niet aan wat je zegt. Neem bijvoorbeeld een groep als cortinarius, hebeloma, psathyrella, veel te uitgebreid en moeilijk om alleen via de foto of een apar boekjes te determineren, om maar wat op te noemen.

Als ik een bloeddruppelstekelzwam, welke uitgestorven is in Nederland, zie bij de zeldzame soorten, ben ik meteen gealarmeerd en ik bekijk de foto en het blijkt een beschimmelde boleetachtig iets te zijn met wat guttatiedruppels, tsja, dat kun je dus niet opgeven naar de paddestoelenkartering. Dat moet inderdaad met een exemplaar onderzocht worden als dat echt zo zou zijn. Maar goed, ik denk dat deze discussie verder beter via de mail gevoerd kan worden. We hadden het hier over holsteelboleten geloof ik. ;-)
Titel: boleten
Bericht door: han.endt op oktober 17, 2005, 16:16:50 PM
Daarom ben ik op gestopt met commentaar leveren. Hoewel ik zelf een beginner ben (en wel zal blijven) was ik gegonnen met de echt opvallende dingen van commentaar te voorzien. Er kwamen echter hoe langer hoe meer paddestoelen onbekend bij en fout gedeermineerde waar ik verder niets over kon zeggen, behalve dat determinatie hnergens op lijkt. En inderdaad konden mensen best kribbig reageren als je zei dat de paddestoel niet te determineren was. Zetten er dan toch maar een naam bij die hun dan maar wat leek. Dit geldt trouwens lang niet voor ierdereen.
Het groeide al me al gauw boven het hoofd en ik ben er mee gestopt.

Wel ben ik van mening dat alleen die waarnemingen, waarbij vast staat dat het die soort is op zeker moeten staan en alle andere waarnemingen van een vraagteken moeten worden voorzien.

Gr.
Han.
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 17, 2005, 16:30:38 PM
waarom krijgt de gele vliegenzwam wel een eigen naam en "mijn" gele holsteelboleet niet?

groet, Ali.
Titel: boleten
Bericht door: fungi_nl op oktober 17, 2005, 17:36:11 PM
in NL heeft de vliegenzwam, gele variant nog geen naam. In het buitenland heeft deze schijnbaar wel een naam. Wellicht dat dit in de toekomst zal veranderen. Wie weet.
Titel: boleten
Bericht door: feel4nature op oktober 17, 2005, 20:51:59 PM
dan heb ik ook goede hoop voor "mijn" zwam....