Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Wantsen, Cicaden en Plantenluizen => Topic gestart door: Tukkerbird op september 19, 2013, 21:35:20 PM

Titel: Cicade?
Bericht door: Tukkerbird op september 19, 2013, 21:35:20 PM
Hallo,

Volgens mij een Cicade maar om welke soort het gaat is mij niet duidelijk.
Iemand enig idee?

Gr.Martin
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: Tukkerbird op september 19, 2013, 21:45:30 PM
Kan het zijn dat die cicade een aphrophora alni is ::) 


Hier nog een foto waarvan ik denk dat het een wants is, iemand die kan helpen.

Gr.Martin
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: harry60 op september 19, 2013, 21:50:45 PM
De cicade is inderdaad Aphrophora alni
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: Tukkerbird op september 20, 2013, 19:40:23 PM
Bedankt Harry, iemand nog bekend met dat andere beestje.

Gr.Martin
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: Arp op september 20, 2013, 21:04:28 PM
Lijkt mij Arma custos, maar sla me niet als het toch wat anders is.
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: Tukkerbird op september 21, 2013, 16:10:32 PM
Citaat van: Arp op september 20, 2013, 21:04:28 PM
Lijkt mij Arma custos, maar sla me niet als het toch wat anders is.

Ik zal je niet slaan ;D  Hij lijkt er inderdaad veel op, volgens mij een jong beestje?
Bedankt :duim:
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: jck op september 21, 2013, 16:34:45 PM
De custos nimfjes in de database hebben allemaal een lichte stip in de halve maantjes langs de zijkant van het achterlijf - hoe zie je dat dit geen Troilus luridus is?

James
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: Arp op september 22, 2013, 05:37:39 AM
Hoi James,

Om te beginnen: Ik heb al een half decennium ruzie met de nimfjes van die twee. Dat begon met dit berichtje in 2008 (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=57301.msg412019#msg412019) en getuige dit berichtje (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=159756.msg1031334#msg1031334) van twee jaar geleden blijft het knagen.

Berend heeft er nooit op gereageerd en ik ben bang dat een deel van m'n verwarring misschien toch veroorzaakt wordt door een paar vergissingen bij de validaties van Berend waardoor steeds alles wat ik zelf (opnieuw) meen te hebben uitgepuzzeld op losse schroeven komt.

Als ik door oude forumtopics terug kijk schaam ik me dood, want ik zie een hoop nimfen waar ik een naam heb voorgesteld (zonder zekerheid gelukkig) die ik vandaag anders zou noemen. Bij een aantal daarvan was Berend het met me eens, maar het is erg gemakkelijk om door een incorrecte voorzet op het verkeerde been te worden gezet.

Een paar concrete voorbeelden (maar er zijn er vast meer):

Bij al deze nimfen heb ik Troilus luridus als kandidaat genoemd, maar ik denk vandaag dat het Arma custos zijn:Anderen gaat het al niet veel beter af, want hier (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=238627.msg1440950#msg1440950) is er nog zo eentje ;)

In de oude discussies zijn een aantal dingen genoemd, zoals o.a. de witte hartjes in de zwarte vlekken op het connexivium, maar deels ook weer weerlegd. Ik probeer hier mijn conclussies tot op heden maar weer eens samen te vatten, in de hoop dat ze een keer door Berend bevestigd of ontkracht worden:Concreet voor deze nimf: Antennens met kleine lichte delen aan basis van laatste twee segmenten en het lange segment daarvoor zelfs helemaal rookkleurig licht. Daarbij de vorm van de sclerietplaten (en de afstand daartussen) die ik typisch vind voor Arma custos. Vergelijk die platen met de "Mid instar" nimfjes van Troilus op BB. Die liggen wat dichter op elkaar en zijn groter en hoekiger.

Let wel, dit is allemaal slechts een wilde theorie van een ignorante wantsennincompoop die ongehinderd door enige kennis van zaken en zonder beschikbare literatuur plaatjeskijkend wat vage conclussies trekt. Het zou zomaar kunnen dat het allemaal echt helemaal nergens op slaat.  :angel:

P.S. Deze (http://waarneming.nl/waarneming/view/77820634) van jou zou ik dus ook als Arma custos inschatten, maar is goedgekeurd als Troilus. Twee mogelijkheden: (1) Ik snap er nog steeds geen ene mallemoer van (gaarne uitleg dus!); (2) Berend had niet goed gekeken (is zeldzaam!)

Het zou mooi zijn om er eens wat uitsluitsel over te krijgen.
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: jck op september 22, 2013, 07:55:02 AM
Arp, alweer een super uitgebreid antwoord. Bedankt hiervoor. Die ene van mij is inderdaad een beetje twifelgeval maar na dit te hebben gelezen...wat vind je van deze:

http://waarneming.nl/waarneming/view/70616904

Heb ondertussen wat nimfenplaatjes bekeken - is de dikte van de lichte streep tussen sclerietplaat 1 en 2 ( evt samen met de vorm van plaat 2) bruikbaar? In de serie op BB is deze op alle plaatjes slechts de helft of minder dan de dikte van sclerietplaat 1?

James
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: Arp op september 22, 2013, 11:34:55 AM
Citaat van: jck op september 22, 2013, 07:55:02 AM
wat vind je van deze: http://waarneming.nl/waarneming/view/70616904
Ik zou daar ook een Arma custos van maken (lichte vlek midden op pronotum, ipv twee aan weerszijde van midden, witte vlekjes langs connexivium, hele kleur/habitus, sclerietplaatjes lijken ook goed, maar slecht te beoordelen). 

Naar mijn bescheiden mening zit er tussen de "niet onderzocht"e Troilus-nimfen in de database een behoorlijk aantal van deze Arma custos-nimfen, maar ik heb ze niet "gerapporteerd" omdat ik vanwege een aantal tegenstrijdige validaties/bevestigingen van Berend niet zeker ben of mijn theorietje hierboven wel juist is.

CiteerHeb ondertussen wat nimfenplaatjes bekeken - is de dikte van de lichte streep tussen sclerietplaat 1 en 2 ( evt samen met de vorm van plaat 2) bruikbaar? In de serie op BB is deze op alle plaatjes slechts de helft of minder dan de dikte van sclerietplaat 1?
Ik vind dat inderdaad wel het meest in het oog springende aspect van de door mij hierboven aangeduide verschillen, maar kijk liever naar het "hele plaatje" - dus ook de vorm/hoeken van de plaatjes etc. vanwege de al genoemde variatie door het oprekken in de looptijd van een stadium. Bij het witte L3-nimfje linksonder (http://www.britishbugs.org.uk/heteroptera/Pentatomidae/Pentatomidae_images/troilus_luridus_5.jpg) liggen ze bijvoorbeeld subtiel iets verder uit elkaar (maar inderdaad niet meer dan de breedte van het eerste plaatje). Ik ben dus liever voorzichtig met "harde" uitspraken daarover, maar het is wel de eerste plek waar m'n ogen naartoe gaan ;)
Titel: Re: Cicade?
Bericht door: jck op september 22, 2013, 13:30:35 PM
Leuke discussie en een soort rijker - Arma custos stond niet op mijn lijst. Bedankt, Arp.

James
Titel: Kleine update/correctie
Bericht door: Arp op september 24, 2013, 19:16:28 PM
Citaat van: Arp op september 22, 2013, 05:37:39 AM
Connexivium: De witte hartjes in de zwarte vlekken zijn (tussen deze beide) volgens mij vrijwel 100% indicatief voor Arma custos. Er zijn op het forum (zie boven) en in de database een stuk of wat nimfen met deze witte hartjes door Berend als Troilus bevestigd/gevalideerd, maar ik denk dat het een vergissing is, of hooguit zeer uitzonderlijk zo voor zou komen bij Troilus. Bedenk dat het imago dit ook niet heeft en Arma juist wel.
Dat rode is natuurlijk onzin - sorry. Het verschil is dat bij Troilus luridus de imago's alleen een lichte vlek in het midden van elk segment hebben en bij Arma custos er ook nog eens een licht randje aan de voor en achterrand van elk segment zit. Dit kun je dus niet herleiden naar de witte hartjes in de zwarte vlekken bij de nimfen.

Nu heb ik nog eens door heel veel foto's van Troilus luridus-nimfen gekeken en ik kan maar één foto vinden (deze 5e stadium nimf uit Wales (http://www.wildaboutbritain.co.uk/pictures/showphoto.php/photo/111184/size/big/cat/)) waarin ook T.luridus enigszins aangeduide witte vlekjes in de rand heeft. Helemaal 100% zal het dus inderdaad niet zijn, maar zeker bij de jongere stadia lijkt het me zeer onwaarschijnlijk, c.q. dus een sterke indicatie voor Arma custos