Waarneming.nl

Overige natuuronderwerpen => Natuurbeheer => Topic gestart door: Freek Verkerk op april 04, 2013, 12:29:24 pm

Titel: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 04, 2013, 12:29:24 pm
Hi, aanleiding voor dit onderwerp was het volgende artikel: http://www.tagesspiegel.de/wissen/wildtiere-die-grossen-kommen-zurueck/8016172.htmlhttp://www.tagesspiegel.de/wissen/wildtiere-die-grossen-kommen-zurueck/8016172.html (http://www.tagesspiegel.de/wissen/wildtiere-die-grossen-kommen-zurueck/8016172.htmlhttp://www.tagesspiegel.de/wissen/wildtiere-die-grossen-kommen-zurueck/8016172.html)


Zie ook : [size=78%]http://nl.wikipedia.org/wiki/Wisent (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wisent)[/size]


Nu de natuur weer duidelijk beter wordt komen er allerlei grote dieren ook weer terug. In Nederland hebben we het dan over de otter, das, bever en ook de wilde kat en Lynx waarvan al dwaalgasten / zwervers waargenomen zijn. te verwachten is natuurlijk nog de wolf. Niet direct te verwachten, maar wel interessant zijn dieren als de Eland, Beer, jakhals en ook de Wisent.


Daarnaast is er nog een grote groep exoten die ook al duidelijk op weg zijn, zoals de wasbeer, amerikaanse nerts, bisamrat etc.


De Wisent leeft in het wild aan de oostelijk Poolse grens. In Nederland lopen er ook een paar in de duinen en nu wordt er in Duitsland een grotere groep uitgezet. Het zijn imposante dieren om te zien en een verrijking van veel natuurgebieden. Of ze ooit op de Veluwe zullen rondlopen is nog de vraag, maar als er meer ervaring mee wordt opgedaan en er ook jonge dieren beschikbaar komen, wordt het een megelijkheid. Voorlopig zul je nog naar de dierentuin moeten om deze dieren in levende lijve te zien.


Als er nieuws is over deze dieren kan dat hier geplaatst worden.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: augustvansteensel op april 04, 2013, 12:37:56 pm
even voor de volledigheid, in de titel staat wisents, maar het is wisenten.

leuk topic! Als ik er iets over tehenkom, plaats ik het hier.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Stan. op april 04, 2013, 12:53:33 pm
Nog wat interessante links:
Wisenten in Denemarken - http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18355211 (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18355211)
Wisenten in Nederland - http://www.wisenten.nl/wisenten/home (http://www.wisenten.nl/wisenten/home)
Voorbereidingen voor mogelijke herintroductie in Spanje - http://www.iberianature.com/spainblog/tag/bison-resintroduction-in-spain/ (http://www.iberianature.com/spainblog/tag/bison-resintroduction-in-spain/)
Het terugbrengen van grotere echt wilde kuddes in Europa - http://rewildingeurope.com/news/articles/rewilding-bison-action-plan-starts-in-june/ (http://rewildingeurope.com/news/articles/rewilding-bison-action-plan-starts-in-june/)
En nog meer over Wisenten bij Rewilding Europe - http://www.rewildingeurope.com/blog/bison-round-up/ (http://www.rewildingeurope.com/blog/bison-round-up/)
 en http://rewildingeurope.com/news/articles/rolling-up-sleeves-for-major-bison-rewilding/ (http://rewildingeurope.com/news/articles/rolling-up-sleeves-for-major-bison-rewilding/)
Geplande herintroductie in Bulgarije: http://www.newthraciangold.com/cmscalendar.php?cid=63&lng=en (http://www.newthraciangold.com/cmscalendar.php?cid=63&lng=en)
Mooie kaart met gedetailleerd voorkomen in Europa, inclusief dieren in gevangenschap, rest van de site is ook de moeite waard - http://www.bison-ebcc.eu/distribution-map/ (http://www.bison-ebcc.eu/distribution-map/)
Interessant rapport over Wisenten in Europa, met onder andere de mening van experts dat van de landen waar nu geen Wisenten voorkomen, Zweden, Frankrijk, Duitsland en Spanje het meest geschikt zijn voor herintroductie, en nog veel meer - http://www.lhnet.org/assets/bison2/Project-report-European-bison-Pan-Europe.pdf (http://www.lhnet.org/assets/bison2/Project-report-European-bison-Pan-Europe.pdf)

Het lijkt erop alsof er nu op steeds meer plekken wordt gestart met het herintroduceren. Nu hopen dat ze ook doorzetten en we over een jaar of twintig kuddes van duizenden en in de toekomst misschien tien- tot honderdduizenden dieren kunnen zien.

Met je stelling dat je voorlopig naar de dierentuin moet om wisenten te zien ben ik het niet eens. De kudde in het Kraansvlak, in de Noord-Hollandse duinen kan mijns insziens wel wild genoemd worden. Zeker nu ze bezig zijn met een hele reeks ecoducten door het duingebied aan te leggen waar de Wisent hopelijk in de toekomst ook gebruik van mag maken. Omdat deze kudde niet bijgevoerd wordt zou je zelfs kunnen beweren dat die wilder is dan de dieren in bijv. Bialowieza.

Ik heb ook meerdere stukken gelezen waarin stond dat SBB en Natuurmonumenten geïnteresseerd zijn in Wisenten in een aantal van hun gebieden maar het tot nu nog niet aangedurfd hebben. Een succesvolle aflsuiting van de pilot in Noord-Holland kan dus tot herintroductie in meer Nederlandse natuurgebieden leiden. Volgens mij werden er zelfs al een paar mogelijke gebieden bij naam genoemd. Ik zal eens rondzoeken of ik die artikelen weer kan vinden.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: GijsB op april 05, 2013, 01:31:45 am
Er is een belangrijk ding wat ik niet snap aan de wisenten in Bialowieza. Toen ik daar op vakantie was vertelde de boswachter van het gebied dat de wisenten worden bijgevoerd en vervolgens worden afgeschoten omdat ze "het bos vernietigen". Hoe halen ze het in hun hoofd om die dieren neer te schieten. Ik heb persoonlijk vrij weinig tegen jacht, maar jacht op dieren die op verschillende plekken in Europa gekweekt worden voor herintroductie, dat komt er bij mij niet in..
[/size]
[/size]Ik ben ontzettend benieuwd in hoeverre wisenten in Nederland een rol krijgen als grote grazers. Ik kan me zo voorstellen dat wisenten uiteindelijk ingezet gaan worden om de stuifzanden op oa. de veluwe open te houden/te creëren.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Theo Linders op april 05, 2013, 08:42:31 am
Ik kan me een uitspraak herinneren op de vraag of Nederland al klaar was om wisenten uit te zetten:

"Jahoor, Nederland is er wel klaar voor, maar de mensen nog niet". Waarmee vooral bedoelt wordt dat mensen wisenten zien als grote koeien, waar je mee op de foto kan, je je kind op kan zetten etc...
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Oenanthe op april 05, 2013, 09:38:50 am
Ik kan me een uitspraak herinneren op de vraag of Nederland al klaar was om wisenten uit te zetten:

"Jahoor, Nederland is er wel klaar voor, maar de mensen nog niet". Waarmee vooral bedoelt wordt dat mensen wisenten zien als grote koeien, waar je mee op de foto kan, je je kind op kan zetten etc...

Als er iets is waar koeien niet tegen kunnen is het wel dat iemand op hun rug gaat zitten. Wie dat doet is al maf maar wie denkt dat hij dat bij een wisent kan doen hoort niet thuis in de natuur maar in een inrichting.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Stan. op april 05, 2013, 11:18:33 am
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/337303/2009/07/03/Wisent-gedijt-in-nationaal-park.dhtml (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/337303/2009/07/03/Wisent-gedijt-in-nationaal-park.dhtml)

Hier worden de Veluwe, de grotere duingebieden, de Maasduinen en de uiterwaarden van de grote rivieren genoemd als mogelijk toekomstig leefgebied van de wisent. Ik zie echter geen bron waar die informatie vandaan komt. Zal nog even verder zoeken.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/441094/1996/03/21/Groep-wil-wisent-in-Nederland-introduceren.dhtml (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/441094/1996/03/21/Groep-wil-wisent-in-Nederland-introduceren.dhtml)

Dit is ook wel grappig, een artikeltje uit 1996.

http://www.parool.nl/parool/nl/2848/FOTO/photoalbum/detail/3278399/358596/10/Deze-dieren-wil-Brabant-terug-in-de-natuur.dhtml (http://www.parool.nl/parool/nl/2848/FOTO/photoalbum/detail/3278399/358596/10/Deze-dieren-wil-Brabant-terug-in-de-natuur.dhtml)
http://www.parool.nl/parool/nl/1024/GROEN/article/detail/3278373/2012/06/28/Nauwelijks-weerstand-tegen-komst-Big-Five-in-Brabant.dhtml (http://www.parool.nl/parool/nl/1024/GROEN/article/detail/3278373/2012/06/28/Nauwelijks-weerstand-tegen-komst-Big-Five-in-Brabant.dhtml)

Hier staat dat de provincie Noord-Brabant weer wisenten (en ook lynxen, otters, edelherten en zwijnen) terugwil in de natuur. Hoe serieus deze plannen zijn wordt me niet echtduidelijk uit deze artikeltjes.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3342521/2012/11/05/Wandelen-tussen-wilde-wisenten.dhtml (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3342521/2012/11/05/Wandelen-tussen-wilde-wisenten.dhtml)

Hier in de laatste twee alinea's wat informatie over hoe natuurmonumenten en SBB tegen herintroductie aankijken. Er wordt hier ook Drents-Friese Wold genoemd.
'Maar er moet voldoende maatschappelijk en politiek draagvlak zijn voor een herintroductie. Het is niet alleen een ecologenfeestje.'
We zitten alleen altijd weer met dat verdomde draagvlak. Doe mij maar een natuurdictator, dan zijn we van dat eeuwige gezeik af.  :P
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: GijsB op april 05, 2013, 14:49:59 pm
Precies, gewoon doordrukken wat het beste is voor de natuur in plaats van een groot deel van het geld voor natuur steken in lichtgroene natuur, oftewel veredelde stadspark wat eigenlijk vrij weinig met natuur te maken heeft  :-X 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 07, 2013, 22:35:22 pm
Leuk al die reacties.
Over Bialowieza en het voeren en vervolgens afschieten.

Zoiets gebeurt ook in Nederland met wilde zwijnen. Men probeert ze in de winter door bij te voeren in een bapaald gebied te houden en dan worden ze in de herfst afgeschoten. Ik neem aan dat de jocht op deze dieren flink geld oplevert.

Waarom afschieten als ze in de rest van europa erg gewild zijn?
Mogelijk levert de jacht meer op, zou goed kunnen.  Ik weet niet hoe eenvoudig het is om deze dieren te fokken. Lijkt me eigenlijk niet moeilijk. Dus misschien leveren de dierentuinen voldoende goedkope dieren om al die plannen te bevolken.

Ik zie in Nederland op veel plaatsen Schotse hooglanders. Ook mooie dieren, maar wat mij betreft kan dat vervangen worden door Wisenten. (Sorry voor de Wisents, (typefout) ik lees veel duits en eigenlijk interesseert de schrijfwijze mij niet zoveel. ) 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: GijsB op april 07, 2013, 22:56:54 pm
De schotse hooglander kan zeker niet zomaar vervangen worden door de wisent.  Ze hebben een ander foerageergedrag, wisenten eten 's winters heel erg veel (bijna alleen maar) houtige delen, runderen bijna niet.
Als vervanging van de schotse hooglanders is Free Nature ism. ARK momenteel bezig om oerossen terug te kweken uit oude runderrassen, dit zouden wel prima alternatieven zijn voor schotse hooglanders.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Maarte5n op april 08, 2013, 20:21:27 pm
Ik kan me een uitspraak herinneren op de vraag of Nederland al klaar was om wisenten uit te zetten:

"Jahoor, Nederland is er wel klaar voor, maar de mensen nog niet". Waarmee vooral bedoelt wordt dat mensen wisenten zien als grote koeien, waar je mee op de foto kan, je je kind op kan zetten etc...

Als er iets is waar koeien niet tegen kunnen is het wel dat iemand op hun rug gaat zitten. Wie dat doet is al maf maar wie denkt dat hij dat bij een wisent kan doen hoort niet thuis in de natuur maar in een inrichting.

Net Als wolven voeren in amirika, bisontje treiteren en met z,n allen achter een klein wild dier rennen nederland is dat niet gewend dus ja....
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 12, 2013, 13:02:13 pm
In hebben ze een kudde verhuist van een klein terrein naar een groter terrein. Echt vrijgelaten kan ik het nog niet noemen, maar het gaat de goede kant op. http://www.dw.de/die-wisente-kehren-nach-deutschland-zur%C3%BCck/a-16248800 (http://www.dw.de/die-wisente-kehren-nach-deutschland-zur%C3%BCck/a-16248800)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Stan. op april 19, 2013, 13:03:31 pm
Ik hoop trouwens wel dat waarneming.nl die status 'exoot' bij de wisent binnenkort een keer weghaalt, helemaal aangezien bijv. bruine rat, huismuis en konijn wel als inheems in het systeem staan.

Lijkt me niet goed voor de toekomst van lokaal uitgestorven dieren als ze bij terugkomst opeens niet meer als volwaardig onderdeel van de inheemse fauna beschouwd worden. En het slaat ook nergens op.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: joostheeremans op april 19, 2013, 13:44:27 pm
Ik hoop trouwens wel dat waarneming.nl die status 'exoot' bij de wisent binnenkort een keer weghaalt, helemaal aangezien bijv. bruine rat, huismuis en konijn wel als inheems in het systeem staan.

Lijkt me niet goed voor de toekomst van lokaal uitgestorven dieren als ze bij terugkomst opeens niet meer als volwaardig onderdeel van de inheemse fauna beschouwd worden. En het slaat ook nergens op.


Reken daar maar niet op, muskusrat en muntjak staan ook op exoot, net zoals damhert en fazant en die zijn hier toch al heel wat langer aanwezig.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: GijsB op april 19, 2013, 14:07:28 pm
Maar soorten als bijvoorbeeld raaf, bever, otter, hamster en ooievaar staan niet op exoot, en wisent heeft lijkt mij toch echt dezelfde status als die andere geherintroduceerde soorten.
Het gaat er niet om hoe lang ze al in Nederland zijn, het gaat erom of ze daarvoor in Nederland waren. Damhert is wel een grensgeval, het is een herintroducie (voor de laatste ijstijd kwamen ze hier voor) maar ze zijn door klimaatsomstandigheden uitgestorven en daarna nooit meer op eigen kracht hier gekomen. Ik zie alleen niet in waarom damhert als exoot gezien wordt en konijn niet (ongeveer in de zelfde periode naar Nederland gehaald, damhert kwam hier eerder wel voor, konijn niet).

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: joostheeremans op april 19, 2013, 15:38:49 pm
Misschien moeten we niet al te veel waarde hechten aan die status, al meer dan eens is op dit forum aangetoond dat consequent blijven in exoot/inheems moeilijk is. Zeker bij soorten waarvan na introductie het aannemelijk is dat er inmiddels ook 'wilde dieren' zich hebben aangesloten/hebben kunnen aansluiten is de status een probleem. Dat laatste heb ik wel bij soorten als ooievaar en bever, en in mindere mate bij raaf, ik beschouw die als volledig inheems zij het dat ze in een bepaalde periode hulp hebben gehad/verdwenen waren.


Bij wisenten heb ik dit gevoel veel minder sterk. Ik heb meer het idee dat wisenten zijn geïntroduceerd vanuit hun ecologische functie, begrazing die duidelijk verschilt van andere grazers, dan dat ze zijn geïntroduceerd omdat ze hier horen. Maar dit onderscheid is triviaal en persoonlijk. Wilde zwijnen beschouwen weinigen nog als exoten, hoewel die door prins Hendrik zijn uitgezet. Inmiddels lopen er echter zoveel zwijnen vanuit Duitsland Nederland binnen, dat we die onmogelijk nog als exoot kunnen beschouwen. Zo lang het Team Invasieve Exoten de wisent niet op de korrel neemt, zou ik me niet al te druk maken over de status  ;) .
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 27, 2013, 03:23:58 am
Het lijkt erop dat de dieren nu toch vrij rondzwerven:  http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-meschede-eslohe-bestwig-und-schmallenberg/wisente-kommen-den-menschen-in-schmallenberg-immer-naeher-id8702288.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-meschede-eslohe-bestwig-und-schmallenberg/wisente-kommen-den-menschen-in-schmallenberg-immer-naeher-id8702288.html)  Als de ecologische verbindingszones functioneren kunnen ze zo naar Nederlandse duinen doorlopen. :)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 27, 2013, 18:17:42 pm
En opeens is er meer nieuws:  http://edition.cnn.com/2013/11/11/world/europe/european-bison-in-the-crosshairs-poland/index.html?iref=allsearch (http://edition.cnn.com/2013/11/11/world/europe/european-bison-in-the-crosshairs-poland/index.html?iref=allsearch)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 29, 2013, 03:01:23 am
En ook de mensen van ARK werken mee om de Wisent weer in europa te verspreiden. http://www.dtoday.de/regionen/lokal-nachrichten_artikel,-Wisente-aus-Hardehausen-gruenden-Zuchtgruppe-in-Bulgarien-_arid,302674.html (http://www.dtoday.de/regionen/lokal-nachrichten_artikel,-Wisente-aus-Hardehausen-gruenden-Zuchtgruppe-in-Bulgarien-_arid,302674.html)

  De Wisent is het nieuwe Dier van het jaar:   (http://www.abendzeitung-muenchen.de/inhalt.wissenschaft-wisent-ist-tier-des-jahres-2014.974077c2-4939-4db3-a4e0-4d92fd731fe3.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Maarte5n op december 10, 2013, 12:40:57 pm
http://observation.org/waarneming/view/80203398

http://observation.org/waarneming/view/80203522

Van 30 oktober.

waarneming uit het westen van polen zo,n 5 km van elkaar ongeveer 45-50 dieren.
Nooit geweten dat ze daar al in wild leefden.
aangezien deze groep al best groot is zouden ze er al enige tijd daar moeten leven lijkt me, of zijn ze als grote groep hier ergens uitgezet?

Of hebben ze zich losgescheurd van de oostenlijke populatie en zijn gaan zwerven naar het westen, dat lijkt me erg sterk dat dat gebeurt maar toch kan dat? want het gebeurd wel in andere landen waar trektochten van meer dan 2000km zijn

Groet Maarten
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Cygnus op december 10, 2013, 17:39:34 pm
http://observation.org/waarneming/view/80203398 (http://observation.org/waarneming/view/80203398)

http://observation.org/waarneming/view/80203522 (http://observation.org/waarneming/view/80203522)

Van 30 oktober.

waarneming uit het westen van polen zo,n 5 km van elkaar ongeveer 45-50 dieren.
Nooit geweten dat ze daar al in wild leefden.
aangezien deze groep al best groot is zouden ze er al enige tijd daar moeten leven lijkt me, of zijn ze als grote groep hier ergens uitgezet?

Of hebben ze zich losgescheurd van de oostenlijke populatie en zijn gaan zwerven naar het westen, dat lijkt me erg sterk dat dat gebeurt maar toch kan dat? want het gebeurd wel in andere landen waar trektochten van meer dan 2000km zijn

Groet Maarten


Daar is al langer een groep. Langs de doorgaande weg (Szczecin-Walcz) ten noorden van deze waarnemingsplekken staan ook waarschuwingsborden voor overstekende Wisenten. Volgens mij zijn ze daar uitgezet/heengebracht.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Rene Janssen op december 10, 2013, 18:03:13 pm
Niet echt West-Polen, dat zijn bijna de Karpaten daar...
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Cygnus op december 10, 2013, 18:14:50 pm
Niet echt West-Polen, dat zijn bijna de Karpaten daar...

Volgens mij heb je dan niet helemaal goed gekeken.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Stan. op februari 20, 2014, 12:29:03 pm
http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2051255/europese-bizon-dit-jaar-naar-de-veluwe.htm#.UwXlnoXLATF (http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2051255/europese-bizon-dit-jaar-naar-de-veluwe.htm#.UwXlnoXLATF)

Misschien wisenten naar de Veluwe, wel weer in een klein afgerasterd gebied waar geen mensen mogen komen. Ja, 'op termijn' ' begeleide' excursies. Alsof het leeuwen zijn, ik snap die angst voor alle dieren die groter dan een kip zijn niet..
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: arend op februari 20, 2014, 14:50:40 pm
(http://i47.tinypic.com/35jkzlf.jpg) ;D
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Maarte5n op februari 22, 2014, 13:57:54 pm
een wisent die een dood zwijn de lucht in gooit? bizar. :o
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Douwe van der Ploeg op februari 22, 2014, 17:46:23 pm
ik snap die angst voor alle dieren die groter dan een kip zijn niet..

Wacht maar tot er een keer een schotse hooglander per ongeluk op je voet gaat staan ;)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: arend op februari 23, 2014, 14:29:59 pm
een wisent die een dood zwijn de lucht in gooit? bizar. :o


Nee dit zwijn moest zijn nieuwsgierigheid bij een kudde wisenten bekopen met de dood. De geheel foto serie stond een paar jaar geleden in een duits natuurtijdschrift. Ik kan alleen de foto's niet op internet vinden. zo snel ik ze weer heb post ik ze hier.


arend
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: joostheeremans op februari 23, 2014, 16:25:39 pm
(http://www.beobachter.ch/fileadmin/dateien/bilder-editionen/Natur_2013/01_13/Wisent04.jpg?random=1393169042745)

(http://www.beobachter.ch/fileadmin/dateien/bilder-editionen/Natur_2013/01_13/Wisent06.jpg?random=1393169085550)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: arend op februari 24, 2014, 15:17:24 pm
Dank je Joost. die foto''s bedoelde ik. Dit is wel anders dan een schotse hooglander die op je voet gaat staan.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op februari 24, 2014, 17:01:22 pm
Echte natuur, mooi toch. Het is weer even wennen, maar dan wordt een boswandeling weer spannend. 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: joostheeremans op februari 24, 2014, 18:04:55 pm
Echte natuur, mooi toch. Het is weer even wennen, maar dan wordt een boswandeling weer spannend.

Hoewel ik het zou toejuichen als mijn hobby een wat ruiger imago kreeg  O0 , snap ik wel dat de wisenten in een afgerasterd gebied worden geplaatst. Met Schotse hooglanders zijn er genoeg  (http://www.dichtbij.nl/noord-kennemerland/regionaal-nieuws/artikel/2412472/man-aangevallen-door-schotse-hooglander.aspx)incidenten geweest om te weten dat zelfs met een gedomesticeerd dier mensen wel een manier vinden om problemen te krijgen.  (http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/3418139/2013/03/30/Kinderen-pesten-Schotse-hooglanders.dhtml)

Bedenk dan even dat een wisent aanzienlijk groter is dan een hooglander, niet gedomesticeerd is en ondanks zijn ranke gestalte minstens zo zwaar is als een hooglander.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 08, 2014, 11:11:17 am
In dit duitse artikel wordt geklaagd dat de Wisents hun natuurlijk vluchtgedrag afgeleerd lijken te hebben. http://www.abendblatt.de/ratgeber/wissen/article126638474/Wisent-Auswilderung-ein-Erfolg.html (http://www.abendblatt.de/ratgeber/wissen/article126638474/Wisent-Auswilderung-ein-Erfolg.html) Het experiment loopt nog.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op april 08, 2014, 12:24:04 pm
ja echte natuur  :rolleye:


Het is trouwens Wisenten, niet Wisents
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 19, 2014, 23:17:37 pm
ja echte natuur  :rolleye:


Het is trouwens Wisenten, niet Wisents


Wisenten in West Europa zijn inderdaad niet helemaal echte natuur, het heeft een hoog tuinierdersgehalte, maar als ik zou weten dat op de Veluwe Wisenten rondlopen in het afgesloten natuurgebied waar ik hardloop of kampeer, dan maakt dit het toch iets spannenders.


http://www.focus.de/regional/brandenburg/umwelt-gps-sender-fuer-wisente-in-naturlandschaft_id_3785102.html (http://www.focus.de/regional/brandenburg/umwelt-gps-sender-fuer-wisente-in-naturlandschaft_id_3785102.html)

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 06, 2014, 10:18:09 am
Na een jaar Wisenten in de vrije natuur heeft men de eerste evaluatie gehouden.: http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wisente-sorgten-fuer-Ueberraschung-0f27d927-4f8f-4558-9a43-97cdc2d0d532-ds (http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wisente-sorgten-fuer-Ueberraschung-0f27d927-4f8f-4558-9a43-97cdc2d0d532-ds)


Conclusie: De dieren zijn veel minder schuw dan verwacht en de bezoekers (mensen) zijn ook veel minder schuw.


Het is niet de bedoeling dat mensen de Wisenten gaan aaien en gaan paardrijden op hun rug. Er moet nog iets aan voorlichting gedaan worden.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 25, 2014, 12:10:00 pm
In Roemenie is men druk bezig om de grootste vrij levende kudde bisons in europa te vormen. http://www.nw-news.de/owl/kreis_hoexter/warburg/warburg/11131952_Eggemaedel_findet_neue_Heimat.html (http://www.nw-news.de/owl/kreis_hoexter/warburg/warburg/11131952_Eggemaedel_findet_neue_Heimat.html)  Het is kennelijk ook mogelijk zonder de eu zaken te regelen. :)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juni 01, 2014, 17:41:11 pm
En in Duitsland zijn er weer 3 kalfjes geboren :http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Drei-Kaelbchen-auf-einen-Streich-45a7eaca-1e80-41e1-ac6e-bb7e8dfbd9f8-ds (http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Drei-Kaelbchen-auf-einen-Streich-45a7eaca-1e80-41e1-ac6e-bb7e8dfbd9f8-ds)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 11, 2014, 13:15:29 pm
Vlak bij Berlijn loopt ook een kudde rond van nu een 60 dieren. Toen ik dit artikel las en de foto zag dacht ik direct aan de OVP. Wat mij betreft kan er ook geexperimenteerd worden met een paar Wisenten uit Natuurpark lelystad, die met een zender om in de OVP worden uitgezet. De OVP is niet toegankelijk voor mensen dus er is geen gevaar. http://www.berliner-zeitung.de/brandenburg/doeberitzer-heide-wueste-am-rande-der-grossstadt,10809312,27774044.html (http://www.berliner-zeitung.de/brandenburg/doeberitzer-heide-wueste-am-rande-der-grossstadt,10809312,27774044.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Maarte5n op juli 16, 2014, 10:38:07 am
http://observation.org/waarneming/view/80203522
http://observation.org/waarneming/view/80203398

Deze waarneming is gemaakt in west polen(30-10-2013) het is ook de enigste waarneming sindsdien,
zo,n 45-50 dieren waar zijn ze gebleven daarna, weer terug gelopen naar oost polen binnen paar dagen kan dat???

Groet Maarten
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 05, 2014, 10:38:41 am
Het gaat ook goed met de Bergwisenten. Ik wist niet eens dat die ondersoort bestond, maar kennelijk wel en het gaat goed met hen zoals uit het volgende artikeltje blijkt.
http://www.pressrelations.de/new/standard/result_main.cfm?aktion=jour_pm&comefrom=scan&r=571947 (http://www.pressrelations.de/new/standard/result_main.cfm?aktion=jour_pm&comefrom=scan&r=571947)Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 14, 2014, 10:34:57 am
Omdat de Wisenten afstammen van maar 12 overgebleven dieren moet het inteelt gevaar in de gaten gehouden worden. Ook kunnen er niet teveel stieren in de kudde zijn, want dat levert strijd op en zwerfgedrag van de verliezende stieren. Vandaar dat er ingegrepen moet worden en stieren uit de kuddes gehaald moeten worden. De stieren kunnen dan naar de dierentuinen en geruild worden voor koeien. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Nicht-alle-Bullen-koennen-bleiben-91cb0438-354d-4b4a-8011-8294721d9470-ds (http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Nicht-alle-Bullen-koennen-bleiben-91cb0438-354d-4b4a-8011-8294721d9470-ds)


Of ze kunnen als verkenners gebruikt worden om nieuwe natuurgebieden te verkennen zoals Natuurgebieden in Nederland waar nu bijvoorbeeld hooglanders lopen. Elk nadeel heb zn eige voordeel moet je maar denken. :) je moet je kansen zien en benutten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 05, 2014, 18:09:03 pm
Anderhalf jaar geleden is er een groep Wisenten los gelaten in een bosgebied in Duitsland. Dit ging in grotendeels goed. Het bleek ook een touristentrekker, maar er waren enkele problemen. Eerste probleem was dat de dieren eigenlijk niet echt wild waren. Ze waren al voldoende aan mensen gewend zodat ze vrijwel niet vluchten. Een tweede groter probleem was dat ze knabbelden aan de schors van bomen (et name beuken) waardoor die stierven. De plaatselijke bosbezitters hebben geklaagd bij de rechter en gelijkgekregen en nu moet het project stoppen. Wordt nog interessant. Misschien is er een plekje in Nederland geschikt voor een kudde wilde Wisenten? Plusminus 20 dieren. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/gericht-nimmt-wisente-an-die-leine-auswilderung-untersagt-id9893225.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/gericht-nimmt-wisente-an-die-leine-auswilderung-untersagt-id9893225.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Douwe van der Ploeg op oktober 05, 2014, 18:11:31 pm
Eerste probleem was dat de dieren eigenlijk niet echt wild waren.
Misschien is er een plekje in Nederland geschikt voor een kudde wilde Wisenten?

Tsjah.. Genoeg dierentuinen en kinderboerderijen om te bellen, zou ik zo zeggen ;)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 06, 2014, 12:17:39 pm
Eerste probleem was dat de dieren eigenlijk niet echt wild waren.
Misschien is er een plekje in Nederland geschikt voor een kudde wilde Wisenten?

Tsjah.. Genoeg dierentuinen en kinderboerderijen om te bellen, zou ik zo zeggen ;)


:)  De wisenten waren bijna verdwenen als soort. Op een gegeven moment waren er nog 12 dieren over en daarmee heeft men alles weer teruggefokt. In dierentuinen. De dieren zijn dus zeer goed gewend aan mensen en kleine ruimtes. Ze hebben behalve de mens ook vrijwel geen natuurlijke vijanden. Wel de wolf en waarschijnlijk ook de beer, maar die komen ze zeker in Duitsland nog weinig tegen. De laatste jaren zijn de aantallen wisenten zo groot geworden dat er voldoende zijn om alle europese dierentuinen te voorzien, of de daar aanwezige Amerikaanse buffels te vervangen. Inmiddels worden ze ook uitgezet in natuurgebieden zoals in Nederland in de duinen. In DUitsland heeft men dat ook geprobeerd en het was ook grotendeels succesvol ware het niet dat onderdeel van hun natuurlijke gedrag is het eten van de schors van bomen, en dat vinden de eigenaren van die bomen niet leuk. Ze kunnen dus het beste worden uitgezet in een gebied zonder bomen. Eigenlijk zat ik te denken aan de Oostvaardersplassen. Ik weet niet hoe dat samen gaat met de daar aanwezige runderen, maar het is een idee. Alleen denk ik niet dat de Duitsers het al hebben opgegeven. De Duitsers staan erom bekend dat ze tot de laatste seconde doorvechten. In dit geval is dat een groot voordeel.


Ik hou u op de hoogte.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: GijsB op oktober 06, 2014, 14:20:17 pm
Waarom kunnen ze het best uitgezet worden in gebieden zonder bomen? Als aan bast knagen natuurlijk gedrag is van ze hebben ze dus bomen nodig. Ze kunnen beter in een gebied gezet worden waar aan de bomen geknaagd mag worden.

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op december 16, 2014, 14:51:42 pm
Inmiddels wordt er ook in Zwitserland nagedacht over het uitzetten van de wisenten in de natuur. http://www.nzz.ch/schweiz/eintonner-in-den-jurawaeldern-1.18444708 (http://www.nzz.ch/schweiz/eintonner-in-den-jurawaeldern-1.18444708)  Punt is naturlijk dat het terugfokprogramma zo succesvol is dat men nieuwe gebieden moet vinden voor de inmiddels 5000 dieren. Dus als er nog wat Nederlandse terreinbeheerders zijn die hun gebied onder de aandacht willen brengen van de nationale pers, dan kunnen ze publiekelijk gaan overwegen om hun kuddes schotse hooglanders of koniks te vervangen en /of uit te breiden door/met Wisenten. Zoeken naar draagkracht kun je dat noemen.
Wat nodig is zijn:
* Een initiatiefnemer
* Een natuurgebied met een stevige afrastering
* Wisenten (waar kun je die krijgen / kopen / halen) ?
* Kennis van alles wat nodig is om Wisenten te houden (waar is die kennis / info? Is er een Nederlands / Europees kennis centrum)
* Voldoen aan alle wettelijke en overige eisen om wisenten te houden. Zijn die eisen er? Wat zijn die precies?
* Draagvlak
* Budget / sponsors
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op februari 05, 2015, 09:22:17 am
Het juridisch conflict over de wisenten in Duitsland die de bomen vernielen gaat verder. http://www.recklinghaeuser-zeitung.de/nachrichten/nordrhein-westfalen/Vorerst-freie-Bahn-fuer-Wisente-Eilantrag-zurueckgezogen;art243,1489689 (http://www.recklinghaeuser-zeitung.de/nachrichten/nordrhein-westfalen/Vorerst-freie-Bahn-fuer-Wisente-Eilantrag-zurueckgezogen;art243,1489689)


Er is een kudde Wisenten uitgezet in het Rothaargebirge. De kudde heeft nu iets van 20-30 dieren. Deze dieren zwerven door hun terrein en eten de schors van de beukenbomen waardoor die schade oplopen / sterven. De boombezitters klagen en eisen een schadevergoeding. De organisate (Trägerverein) die de kudde heeft uitgezet wil niet betalen en nu is er een conflict dat voor de rechter wordt uitgevochten. De organisatie die de dieren heeft uitgezet zegt dat de dieren nu vrij zijn en dat de organisatie niet(meer) verantwoordelijk is voor de schade die door de dieren wordt aangebracht. Er wordt aangevochten dat de dieren vrij zijn (Herrenlos). Net is er een kortgeding teruggetrokken omdat het wel duidelijk is dat er geen reden is om dit via een kortgeding uit te vechten, dan moet er namelijk een dringend spoedeisend belang zijn. En er is geen spoed. De dieren lopen niet weg en de schade is niet supergroot, levenbedreigend.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op februari 14, 2015, 12:02:56 pm
Een artikel over de voeding van Wisenten. http://www.uni-protokolle.de/nachrichten/id/292626/ (http://www.uni-protokolle.de/nachrichten/id/292626/) Dat ze eigenlijk helemaal geen bosdieren zijn, maar meer van gemengd landschap. Misschien zoals de Nederlandse duinen. Of andere Nederlandse natuurgebieden. Wat mij betreft mag er nog wel een Nederlandse kudde bijkomen. Ik vraag me dan alleen af waar, maar mischien in de OVP. dan verdringen ze wel een paar andere soorten natuurlijk maar zo is het altijd in de natuur. Of in de Amsterdamse waterleiding / kennermerduinen. Of ergens in een oost of zuid Nederlands natuurgebied met ambities. Gelderse poort? Friesland / Drente? Weert, Tiengemeten?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op februari 16, 2015, 09:57:37 am
Een artikel over de voeding van Wisenten. http://www.uni-protokolle.de/nachrichten/id/292626/ (http://www.uni-protokolle.de/nachrichten/id/292626/) Dat ze eigenlijk helemaal geen bosdieren zijn, maar meer van gemengd landschap. Misschien zoals de Nederlandse duinen. Of andere Nederlandse natuurgebieden. Wat mij betreft mag er nog wel een Nederlandse kudde bijkomen. Ik vraag me dan alleen af waar, maar mischien in de OVP. dan verdringen ze wel een paar andere soorten natuurlijk maar zo is het altijd in de natuur. Of in de Amsterdamse waterleiding / kennermerduinen. Of ergens in een oost of zuid Nederlands natuurgebied met ambities. Gelderse poort? Friesland / Drente? Weert, Tiengemeten?
De in Litouwen uitgezette dieren schijnen zich in de winter vooral in open landschap op te houden, om 's zomers het bos in te verdwijnen. Als we ze de Heckrunderen in de OVP uit kunnen wisselen tegen wisenten lijkt me dat een optie. Twee soorten rund is waarschijnlijk geen goed idee; verder is Nederland vrees ik niet leeg genoeg om wisenten rond te laten trekken...

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op februari 16, 2015, 13:01:31 pm
Een artikel over de voeding van Wisenten. http://www.uni-protokolle.de/nachrichten/id/292626/ (http://www.uni-protokolle.de/nachrichten/id/292626/) Dat ze eigenlijk helemaal geen bosdieren zijn, maar meer van gemengd landschap. Misschien zoals de Nederlandse duinen. Of andere Nederlandse natuurgebieden. Wat mij betreft mag er nog wel een Nederlandse kudde bijkomen. Ik vraag me dan alleen af waar, maar mischien in de OVP. dan verdringen ze wel een paar andere soorten natuurlijk maar zo is het altijd in de natuur. Of in de Amsterdamse waterleiding / kennermerduinen. Of ergens in een oost of zuid Nederlands natuurgebied met ambities. Gelderse poort? Friesland / Drente? Weert, Tiengemeten?
De in Litouwen uitgezette dieren schijnen zich in de winter vooral in open landschap op te houden, om 's zomers het bos in te verdwijnen. Als we ze de Heckrunderen in de OVP uit kunnen wisselen tegen wisenten lijkt me dat een optie. Twee soorten rund is waarschijnlijk geen goed idee; verder is Nederland vrees ik niet leeg genoeg om wisenten rond te laten trekken...

JanHein
Ik denk dat de wisenten in Nederland altijd in een afgesloten gedeelte moeten lopen, bijvoorbeeld een eiland (tien gemeten, Schiermonnikoog) of de OVP. of gebieden die toch al afgesloten zijn voor andere soorten zoals nu in de duinen. Op de wat langere duur kunnen de heckrunderen van de OVP omgewisseld worden voor de wisenten. Ik denk dat een overlap eigenlijk geen probleem is. Er is een overbevolking in de OVP waarbij nu al dieren worden afgeschoten, dus als er twee koeiensoorten tegelijk rondlopen zouden de eventuele hybriden gewoon afgeschoten kunnen worden. Er kan begonnen worden met het uitzetten van enkele wisent stieren. Ik begrijp namelijk dat het aantal wisenten zich steeds uitbreid en deze dieren komen beschikbaar en moeten verwijderd worden uit bestaande kuddes en ook uit dierentuinen. Overigens lees ik dat de dieren heel erg gewend zijn aan mensen er soms nauwelijks wild te noemen zijn.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op februari 16, 2015, 13:19:13 pm
Je moet grote grazers inzetten op plekken waar dat een nuttige manier van natuurbeheer is en een verbetering van de natuurkwaliteiten geeft. Als je gewoon koeien wil houden (of dat nu Hooglanders, RMIJ of Wisenten zijn) moet je boer worden.

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Arjan Broekhuizen op februari 17, 2015, 13:34:36 pm
Op een ander forum kwam ik de verwijzing tegen naar het volgende bericht:

Veluwe klaar voor komst Wisent

De wisent komt er aan…

Nog even en dan is het zover, dan zal de wisent zijn wissels trekken over de Veluwe. Met spanning wachten we zijn komst af. Er is al veel, ja heel veel over gepraat en gediscussieërd en dat was natuurlijk ook nodig. Zoiets moet vooraf goed geregeld worden, maar… eindelijk zullen dan – volgens planning – in maart  een aantal wisenten de Veluwse bodem betreden.

Hele artikel: http://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/17/veluwe-klaar-voor-komst-wisent/ (http://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/17/veluwe-klaar-voor-komst-wisent/)

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op maart 29, 2015, 10:03:23 am
Op een ander forum kwam ik de verwijzing tegen naar het volgende bericht:

Veluwe klaar voor komst Wisent

De wisent komt er aan…

Nog even en dan is het zover, dan zal de wisent zijn wissels trekken over de Veluwe. Met spanning wachten we zijn komst af. Er is al veel, ja heel veel over gepraat en gediscussieërd en dat was natuurlijk ook nodig. Zoiets moet vooraf goed geregeld worden, maar… eindelijk zullen dan – volgens planning – in maart  een aantal wisenten de Veluwse bodem betreden.

Hele artikel: http://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/17/veluwe-klaar-voor-komst-wisent/ (http://www.de-veluwenaar.nl/2015/02/17/veluwe-klaar-voor-komst-wisent/)
Maart is bijna voorbij. Hoe staat het ermee?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op maart 29, 2015, 10:05:43 am
In Duitsland zijn ze bezig om het conflict bij te leggen. De dieren haalden de bast van bome af, waardoor die dood gingen, dus de hour eigenaren waren boos op de wisenten en hun eigenaren. Dat conflict wordt nu bijgelegd door een hek dat moet voorkomen dat de wisenten dat bos betreden. http://www.welt.de/regionales/nrw/article138853960/Zaun-soll-Streit-ueber-ausgewilderte-Wisente-beenden.html (http://www.welt.de/regionales/nrw/article138853960/Zaun-soll-Streit-ueber-ausgewilderte-Wisente-beenden.html)  Zoiets kun je natuurlijk ook in Nederland verwachten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 08, 2015, 12:55:34 pm
Er gaan ook dieren dood. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wisent-Jungbulle-tot-aufgefunden-5ba1960c-21e9-4636-a2c2-f7dd2f0cf4b3-ds (http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wisent-Jungbulle-tot-aufgefunden-5ba1960c-21e9-4636-a2c2-f7dd2f0cf4b3-ds) Zo is de natuur. Dit was een jong dier, bijna twee jaar oud. Wat in het artikel ook staat is dat de jonge stieren op een gegeven moment gaan vechten met de belangrijkste stier om de heerschappij over de kudde. Vaak met verwondingen en soms zelfs dodelijke verwondingen tot gevolg.

Elk nadeel heb z'n eigen voordeel. Ik denk dat zonder veel schade aan de kudde deze jonge stieren gevangen kunnen worden en elders uitgezet. Anders zouden ze toch maar sterven. Als je dan een jonge stier gevangen hebt kun je die goed in een ander natuurgebied uitzetten om te testen in hoeverre dat gebied geschikt is voor Wisenten.


Een soort test stier.

Gebieden die in aanmerling komen zijn de grotere goed omheinde natuurgebieden in Nederland zoals bijvoorbeeld op de waddeneilanden. (Boschplaat). Maar ook de OVP en misschien andere natuurgebieden met ambitie zoals de weerribben, Kennemerduinen, Fries/Drents grensgebied. Iets in Brabant, Limburg, De Peel. Noord Hollands Duinreservaat. etc. Als het niet goed gaat kan de teststier gewoon weer gevangen worden en elders worden uitgezet. Is niet supergemakkelijk lijkt me, maar te doen. Als nadeel van die wisenten werd genoemd dat ze eigenlijk vrijwel niet meer wild waren, voordeel daarvan is dat ze net als gewone koeien gewoon in veetransport wagens vervoerd kunnen worden zonder verdoving.

Dit speelt denk ik in elke Wisent kudde, dus ook in Nederland. Je kunt erop wachten dat er doden gaan vallen. Een gewaarschuwd man telt voor twee en voorkomen is beter dan genezen. Dus ingrijpen is geboden. Wel is dan belangrijk dat er gebieden zijn waar de jonge stieren naar toe gebracht kunnen worden. Uit sociale overwegingen is het dan ook aardig om een of twee dames mee te sturen. Een of twee jaartje later, als het eerste jaar goed verlopen is.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 10, 2015, 11:11:14 am
Wisenten kosten ook geld en soms is dat teveel zodat ze verkocht moeten worden. http://www.ln-online.de/Lokales/Lauenburg/Die-Wisente-aus-Fredeburg-sollen-abgeschoben-werden (http://www.ln-online.de/Lokales/Lauenburg/Die-Wisente-aus-Fredeburg-sollen-abgeschoben-werden) Dat biedt mogelijkheden voor ambitieuze (Nederlandse) natuurbeheerders om hun natuurgebied te verrijken met een unieke soort.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 25, 2015, 20:36:02 pm
Het gaat om belachelijk weinig geld maar om principiële zaken wel interessant want het dient als vorbeeld voor Nederland en de rest van de wereld
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 05, 2015, 10:31:01 am
In dit artikel wordt ook gezegd dat er inmiddels voldoende Wisenten zijn zodat er geen bijzondere maatregelen genomen moeten worden om de soort in stand te houden. Ze worden minder zeldzaam, dus waarschijnlijk goedkoper. Wel vergen ze natuurlijk wel beheerkosten, zoals monitoring, dierenartsen, omheining en (bij) voer. http://www.nwzonline.de/osnabrueck/osnabruecker-wisent-zieht-nach-cuxhaven_a_27,0,1460956871.html (http://www.nwzonline.de/osnabrueck/osnabruecker-wisent-zieht-nach-cuxhaven_a_27,0,1460956871.html) Hier in duitsland worden ze ingezet om de heide kort te houden. Lijkt me ook een mogelijkheid voor Nederland.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juni 21, 2015, 02:44:39 am
Er worden Wisenten verzameld om in Roemenië uit te zetten. http://www.bernerzeitung.ch/region/bern/Vier-Wisente-zuegeln-vom-Daehlhoelzli-nach-Rumaenien/story/25444851 (http://www.bernerzeitung.ch/region/bern/Vier-Wisente-zuegeln-vom-Daehlhoelzli-nach-Rumaenien/story/25444851)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Arjan Broekhuizen op september 01, 2015, 11:42:59 am
Op een ander forum kwam ik de verwijzing tegen naar het volgende bericht:

Veluwe klaar voor komst Wisent
...
Maart is bijna voorbij. Hoe staat het ermee?

Als antwoord op je vraag:
Zorgvuldige voorbereiding Wisent kost meer tijd.
De partners Stichting Wisent op de Veluwe, Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling hebben besloten dat de komst van de wisent naar de midden Veluwe dit voorjaar nog niet kan. De zorgvuldige voorbereidingen en samenwerken aan draagvlak kosten meer tijd.
http://www.wisentopdeveluwe.nl/ (http://www.wisentopdeveluwe.nl/)


Provincie: 157.000 euro voor buffels op de Veluwe
De provincie Gelderland draagt 157.000 euro bij aan de aanleg van drinkvennen en een vangkraal die bestemd zijn voor een kudde wisenten - Europese buffels - die binnenkort op de Veluwe wordt uitgezet.

Volgens gedeputeerde Van Dijk wordt de Veluwe er met de toekomstige wilde bewoners alleen maar aantrekkelijker op. Bijkomend voordeel is dat de buffels bijdragen aan meer variatie in de natuur. De wisenten profiteren zelf ook: het project draagt bij aan de instandhouding van deze bedreigde soort.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098155/Provincie-157-000-euro-voor-buffels-op-de-Veluwe (http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098155/Provincie-157-000-euro-voor-buffels-op-de-Veluwe)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 11, 2015, 13:02:03 pm
Hier een leuk filmpje over wisenten in Duitsland. http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/hier_und_heute/videowisentcowboys102.html (http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/hier_und_heute/videowisentcowboys102.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 11, 2015, 13:10:00 pm
Op een ander forum kwam ik de verwijzing tegen naar het volgende bericht:

Veluwe klaar voor komst Wisent
...
Maart is bijna voorbij. Hoe staat het ermee?

Als antwoord op je vraag:
Zorgvuldige voorbereiding Wisent kost meer tijd.
De partners Stichting Wisent op de Veluwe, Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling hebben besloten dat de komst van de wisent naar de midden Veluwe dit voorjaar nog niet kan. De zorgvuldige voorbereidingen en samenwerken aan draagvlak kosten meer tijd.
http://www.wisentopdeveluwe.nl/ (http://www.wisentopdeveluwe.nl/)


Provincie: 157.000 euro voor buffels op de Veluwe
De provincie Gelderland draagt 157.000 euro bij aan de aanleg van drinkvennen en een vangkraal die bestemd zijn voor een kudde wisenten - Europese buffels - die binnenkort op de Veluwe wordt uitgezet.

Volgens gedeputeerde Van Dijk wordt de Veluwe er met de toekomstige wilde bewoners alleen maar aantrekkelijker op. Bijkomend voordeel is dat de buffels bijdragen aan meer variatie in de natuur. De wisenten profiteren zelf ook: het project draagt bij aan de instandhouding van deze bedreigde soort.

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098155/Provincie-157-000-euro-voor-buffels-op-de-Veluwe (http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098155/Provincie-157-000-euro-voor-buffels-op-de-Veluwe)
belangrijkste is dat het nog steeds doorgaat. Ze willen maximaal 25 dieren. Ik neem aan dat dat dan één stier is en tig koeien. Die koeien krijgen elk jaar een jong dus als men bijvoorbeeld begint met 6 dieren dan groeit dat volgens planning:   2016 = 6    2017 = 6+5 = 11,  2017 = 11 + 5 = 16   2017 = 16 + 8 = 24  2018 = 24 + 10 = 25.   VOL.  Is er al bekend waar de dieren vandaan komen waar men mee begint ? Met name de stier natuurlijk?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 07, 2015, 05:45:11 am
Het loopt nog steeds door in Duitsland, het verhaal van de uitgezette wisenten die de bast van bomen aanvreten waardoor bomenbezitters schade claimen, veel schade, zoveel schade dat het projekt bedreigd wordt en mogelijk afgesloten moet worden, waardoor de wisenten elders in Europa uitgezet kunnen worden. http://www.express.de/panorama/wisente-verursachen-frassschaeden-den-giganten-von-nrw-droht-das-aus,2192,32090208.html (http://www.express.de/panorama/wisente-verursachen-frassschaeden-den-giganten-von-nrw-droht-das-aus,2192,32090208.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: OlivierO op oktober 07, 2015, 11:21:45 am
Het loopt nog steeds door in Duitsland, het verhaal van de uitgezette wisenten die de bast van bomen aanvreten waardoor bomenbezitters schade claimen, veel schade, zoveel schade dat het projekt bedreigd wordt en mogelijk afgesloten moet worden, waardoor de wisenten elders in Europa uitgezet kunnen worden. http://www.express.de/panorama/wisente-verursachen-frassschaeden-den-giganten-von-nrw-droht-das-aus,2192,32090208.html (http://www.express.de/panorama/wisente-verursachen-frassschaeden-den-giganten-von-nrw-droht-das-aus,2192,32090208.html)

Ik wordt echt misselijk van zo'n gezeik. En ik kan slechts beperkt Duits, dus dat artikel lezen lukt slecht/niet.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op oktober 07, 2015, 11:33:30 am
Iemand heeft Wisenten uitgezet en die veroorzaken schade aan het bos. Ze beschadigen onder andere oeroude beuken.
Dit zijn geen wilde dieren en uiteraard dient de eigenaar schade voor derden te voorkomen. De eigenaar heeft echter onvoldoende gedaan om dat te voorkomen en nu zorgen zijn dieren voor aanzienlijke schade. Volkomen terecht dat dat niet geaccepteerd wordt.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: OlivierO op oktober 07, 2015, 11:56:29 am
Iemand heeft Wisenten uitgezet en die veroorzaken schade aan het bos. Ze beschadigen onder andere oeroude beuken.
Dit zijn geen wilde dieren en uiteraard dient de eigenaar schade voor derden te voorkomen. De eigenaar heeft echter onvoldoende gedaan om dat te voorkomen en nu zorgen zijn dieren voor aanzienlijke schade. Volkomen terecht dat dat niet geaccepteerd wordt.

Dus, er wordt in een bepaald project een diersoort geherintroduceerd omdat ze door de mensen verdwenen is in dat gebied. Kan er mij iemand dan even uitleggen waar de schade net zit? Dat er ocharme wat bomen afgegeten worden lijkt mij minstens een bijzaak. Of zie ik dat verkeerd?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op oktober 07, 2015, 13:30:13 pm
Als je bosbouwer bent en daarvan leeft of het oude waardevolle bomen zijn is het geen bijzaak.


Voor wilde dieren is dat normaal en onderdaal van bosbeheer maar dit zijn gehouden dieren, wettelijk niet anders dan koeien of geiten.
Voor mij is het onbegrijpelijk dat die dieren op zo'n manier gehouden worden.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: peterv op oktober 07, 2015, 21:38:20 pm
De initiatiefnemer, Richard Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, heeft volgens het artikel wel wat feodale trekjes in zijn houding naar de klagende bevolking. Dat doet het draagvlak voor een introductie van welke diersoort ook natuurlijk ook geen goed.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: OlivierO op oktober 07, 2015, 22:02:43 pm
Ik besluit vooral dat ik mijn Duits moet bijschaven om dit te kunnen volgen. Helaas.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: peterv op oktober 08, 2015, 13:20:51 pm
Ik besluit vooral dat ik mijn Duits moet bijschaven om dit te kunnen volgen. Helaas.
er bestaat ook nog zoiets als Google translate. Dat geeft geen perfecte vertalingen, maar kan je wel op weg helpen in talen waar je zelf minder sterk in bent
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: OlivierO op oktober 08, 2015, 15:17:56 pm
Ik besluit vooral dat ik mijn Duits moet bijschaven om dit te kunnen volgen. Helaas.
er bestaat ook nog zoiets als Google translate. Dat geeft geen perfecte vertalingen, maar kan je wel op weg helpen in talen waar je zelf minder sterk in bent

Ik heb het geprobeerd, maar wat Google daar uit zijn botten slaat is bijna even erg dan het Duits zelf.  ;D
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op oktober 08, 2015, 15:34:38 pm
Ik vind het een fantastisch verhaal hoor!
* De ouwe prins die roept dat de boerderijen van de bosbouwers af zullen branden als er een hek moet komen is natuurlijk wel het toppunt. Extreem reageren is niet ontypisch voor de getergde Teutoon, maar dit is echt geweldig.
* Die verdraaide wisenten die zomaar -tegen het wetenschappelijk advies in!- uit het voor hen bestemde gebied weglopen. Het lijkt me sterk dat het hier om onafhankelijk wetenschappelijk advies gegaan is...
* De Duitse toeristen met hun voorliefde voor dierentuinnatuur.
* De oplossing om dan in het bos maar weer hekken te bouwen. En het erge is dat ik dat in dit geval nog het beste vind ook... terwijl het best wat minder kan met de hekken in de Duitse natuur.

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 12, 2015, 22:44:20 pm
Ik vind het een fantastisch verhaal hoor!
* De ouwe prins die roept dat de boerderijen van de bosbouwers af zullen branden als er een hek moet komen is natuurlijk wel het toppunt. Extreem reageren is niet ontypisch voor de getergde Teutoon, maar dit is echt geweldig.
* Die verdraaide wisenten die zomaar -tegen het wetenschappelijk advies in!- uit het voor hen bestemde gebied weglopen. Het lijkt me sterk dat het hier om onafhankelijk wetenschappelijk advies gegaan is...
* De Duitse toeristen met hun voorliefde voor dierentuinnatuur.
* De oplossing om dan in het bos maar weer hekken te bouwen. En het erge is dat ik dat in dit geval nog het beste vind ook... terwijl het best wat minder kan met de hekken in de Duitse natuur.

JanHein
Ik probeer er een beetje onafhankelijk naar te kijken. Maar als je dan leest dat die dieren in tijden van honger gaan knabbelen aan de bast van bomen, die daar dan door sterven, dan moet er versneld gekapt worden, op een tijdstip dat men dat niet wil, dan is er gewoon sprake van verlies. Dat kun je niet vragen van individuele boeren, dus dat moet vergoed worden. Het gaat om flinke bedragen. Er zijn wel wat sponsors, maar dit is teveel, dus moet er iets aan gedaan worden. Kennelijk probeert men nu met voer de dieren uit het bewuste bos te houden en misschien werkt het, maar het voeren van wilde dieren haalt meteen een stuk van de charme van het WILD zijn weg. het begint dan erg op gewoon vee te lijken. Een alternatief is om een hekwerk te plaatsen. Ook dan is er niet echt meer sprake van WILD, maar men zal uiteindelijk toch ook niet willen dat die dieren de snelweg oplopen dus is hekwerk nog zo slecht niet. Alhoewel dat ook niet goedkoop is. Het zal stevig hekwerk moeten zijn. Of misschien werkt schrikdraad ook wel? Het beste is gewoon de aankoop van de grond met de bedreigde bomen. Maar dat zal ook geen goedkope oplossing zijn.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op oktober 13, 2015, 08:47:29 am
Het zijn ook geen wilde dieren. Onafhankelijk van of ze bijgevoerd worden of er hekken staan zijn dit gehouden dieren met een eigenaar. Die beesten zijn gewoon gekocht en in een vrachtwagen daarheen gehaald.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 18, 2015, 22:46:19 pm
Uitspraak van het hof: De dieren mogen niet meer vrij rondlopen. Hekwerk moet het eigendom van anderen beschermen. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-meschede-eslohe-bestwig-und-schmallenberg/waldbauern-feiern-wisent-urteil-id11192937.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-meschede-eslohe-bestwig-und-schmallenberg/waldbauern-feiern-wisent-urteil-id11192937.html)  Hoe het exact opgelost gaat worden bericht ik nog.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 26, 2015, 08:48:17 am
Beschrijving van de huidige situatie met betrekking tot het experiment van de uitgezette wisenten in een natuurgebied (Rothaarstieg). 100.000 bezoekers per jaar !!!  http://www.welt.de/print/welt_kompakt/print_wissen/article148002229/Gerade-zurueck-schon-umstritten.html (http://www.welt.de/print/welt_kompakt/print_wissen/article148002229/Gerade-zurueck-schon-umstritten.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op oktober 26, 2015, 09:12:55 am
Voor zover ik het begrepen heb waren er 100.000 bezoekers in het bezoekerscentrum. Nu is dit al lang een toeristisch gebied dus in hoeverre er meer toeristen er naar het gebied zijn gegaan is hier uit niet af te leiden.
Bovendien zijn dit de wisenten die weer terug hun hok in moeten van de rechter. Maken ze er gewoon een safariparkje van, zien de toeristen ze makkelijker en veroorzaken ze geen schade meer, iedereen blij.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: OlivierO op oktober 26, 2015, 20:04:58 pm
iedereen blij.

Ik niet. :angel:
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 01, 2015, 09:27:42 am
Kennelijk probeert men nu in DUitsland de wisenten meer weg te lokken uit het gebied war ze schade aanrichten. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Arteigenes-Verhalten-ist-optimal-5b055649-823d-4dbe-8781-ad0664a372ea-ds (http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Arteigenes-Verhalten-ist-optimal-5b055649-823d-4dbe-8781-ad0664a372ea-ds)  De kudde laat men eigenlijk nog maar sinds kort min of meer vrij rondlopen en nu al is de helft daar geboren. Het gaat natuurlijk ook snel als alle koeien jaarlijks een jong krijgen. Om Vader - dochter verhoudingen te voorkomen zal dan wel om de paar jaar de stier vervangen moeten worden.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 11, 2016, 19:12:59 pm
Misschien interessant een film op de duitste TV.  http://mediathek.daserste.de/Anna-und-die-wilden-Tiere/Wo-weidet-der-Wisent/Das-Erste/Video?documentId=34588948&topRessort&bcastId=25014972 (http://mediathek.daserste.de/Anna-und-die-wilden-Tiere/Wo-weidet-der-Wisent/Das-Erste/Video?documentId=34588948&topRessort&bcastId=25014972)

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 08, 2016, 09:58:06 am
Hier komen een aantal dieren vandaan die naar Nederland gaan: http://www.shz.de/lokales/schleswiger-nachrichten/wisent-nachwuchs-fuer-die-niederlande-id13628701.html (http://www.shz.de/lokales/schleswiger-nachrichten/wisent-nachwuchs-fuer-die-niederlande-id13628701.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 25, 2016, 09:02:35 am
En deze gaat naar Roemenië: http://www.westfalen-blatt.de/OWL/Lokales/Bielefeld/Bielefeld/2384290-Wisent-aus-dem-Tierpark-Olderdissen-wird-nach-Rumaenien-ausgewildert-mit-Video-Joachim-zieht-in-die-Karpaten (http://www.westfalen-blatt.de/OWL/Lokales/Bielefeld/Bielefeld/2384290-Wisent-aus-dem-Tierpark-Olderdissen-wird-nach-Rumaenien-ausgewildert-mit-Video-Joachim-zieht-in-die-Karpaten)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juni 02, 2016, 10:36:13 am
Er komen nu ook berichten van wisenten die mensen aanvallen. http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/neue-augenzeugenberichte-ueber-wisent-attacken-aimp-id11875558.html (http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/neue-augenzeugenberichte-ueber-wisent-attacken-aimp-id11875558.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op juni 02, 2016, 11:07:33 am

Er komen nu ook berichten van wisenten die mensen aanvallen. http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/neue-augenzeugenberichte-ueber-wisent-attacken-aimp-id11875558.html (http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/neue-augenzeugenberichte-ueber-wisent-attacken-aimp-id11875558.html)

Het is toch wat.
De eerste keer een toerist met een hond die te dicht bij kalveren kwam en de tweede keer om nog onduidelijke reden een tractor van een jaagmeneer die toch al problemen met die dieren heeft.

Toen er in Nederland met 'grote grazers' werd begonnen kwamen ook wel problemen met belangstellenden voor en in gebieden waar de mensen het nog niet gewend zijn nog wel eens.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op juni 02, 2016, 11:13:38 am
Er komen nu ook berichten van wisenten die mensen aanvallen. http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/neue-augenzeugenberichte-ueber-wisent-attacken-aimp-id11875558.html (http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/neue-augenzeugenberichte-ueber-wisent-attacken-aimp-id11875558.html)
Het is toch wat.
De eerste keer een toerist met een hond die te dicht bij kalveren kwam en de tweede keer om nog onduidelijke reden een tractor van een jaagmeneer die toch al problemen met die dieren heeft.
Integendeel, die "jaagmeneer" is zelfs peetvader van een wisentkalf en had zijn mond gehouden om het project niet te schaden.

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juni 02, 2016, 12:24:57 pm
Het lijkt me ook niet dat je verbaasd moet zijn als je dit soort beesten uit zet dat dat problemen kan geven.
Uiteraard gaat dat soms fout. Dat gebeurt bij gewone koeien en dat gebeurt bij Wisent.
De schuld wordt daarbij bij het slachtoffer gelegd want die is dan te dicht bij een kalf gekomen of zoiets. Dat lijkt me wel erg gemakkelijk.


Toch mooi dat stichting ARK dat een aanvaardbaar risico (https://www.ark.eu/sites/default/files/media/Begrazing/Grote%20grazers%20aanvaardbare%20risicos.pdf) vindt. Lijkt me een typisch gevalletje: "Wij van WC-eend...."


Grote grazers, Limousin, Schotse hooglander en zeker ook Wisent leiden tot (zwaar) gewonden als het gebied toegankelijk is. Het gebeurt niet vaak maar als je het wil uitsluiten moet je of de grazers of de bezoekers uit het gebied weren. Anders moet je dit accepteren en de verantwoordelijkheid nemen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op juni 02, 2016, 12:35:31 pm

... Grote grazers, Limousin, Schotse hooglander en zeker ook Wisent leiden tot (zwaar) gewonden als het gebied toegankelijk is. Het gebeurt niet vaak maar als je het wil uitsluiten moet je of de grazers of de bezoekers uit het gebied weren. Anders moet je dit accepteren en de verantwoordelijkheid nemen.

Bezoekers moeten ermee om leren gaan. Weten wat ze wel en niet kunnen doen. Als ze voorgelicht zijn en beseffen dat het niet om dieren op een kinderboerderij gaat houden de problemen vanzelf op.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juni 02, 2016, 12:45:40 pm
Uiteraard moeten bezoekers niet op de dieren af gaan en geen gekke dingen doen. Als iemand op een koe wil klimmen vraagt hij om problemen. Maar mag je ook niet gewoon over een pad langs de kudde lopen? Wie weet ligt er een kalf aan de andere kant in het gras.
Buiten aantoonbare onvoorzichtigheid, roekeloosheid of opzet is toch echt de eigenaar van het dier aansprakelijk. Dit zijn geen wilde dieren.

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juni 02, 2016, 13:08:08 pm
Uiteraard moeten bezoekers niet op de dieren af gaan en geen gekke dingen doen. Als iemand op een koe wil klimmen vraagt hij om problemen. Maar mag je ook niet gewoon over een pad langs de kudde lopen? Wie weet ligt er een kalf aan de andere kant in het gras.
Buiten aantoonbare onvoorzichtigheid, roekeloosheid of opzet is toch echt de eigenaar van het dier aansprakelijk. Dit zijn geen wilde dieren.

De wisent in kwestie uit het artikel
 http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/neue-augenzeugenberichte-ueber-wisent-attacken-aimp-id11875558.html
is als zodanig wel een wild dier, deze wisent is samen met een aantal andere dieren in 2013 vrijgelaten in de vrije wildbaan en de kudde bestaat nu uit 18 dieren.
Het gebied waarin ze zijn losgelaten is het grootste privé bosgebied in Nordrhein Westfalen en in bezit van de familie Sayn-Wittgenstein-Berleburg. en beslaat 13.500 hectare maar heeft op een enkel punt na geen rasters om de wisenten te beletten om verder te trekken.
Zelf ben ik een regelmatige bezoeker van dit fraaie gebied met een prachtige roodwildstand en heb het geluk gehad deze wisenten een aantal malen tegen te komen.
Bij benaderen van deze wisenten dient men echter wel andere afstanden in acht te nemen dan bij het vele hobby vee wat bij de vele begrazingsprojecten wordt ingezet.

Ronald.     
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juni 02, 2016, 14:02:27 pm
Het feit dat ze los lopen betekent niet dat ze wild zijn. Deze dieren zijn uitgezet maar zijn zeer waarschijnlijk gewoon eigendom van iemand.
Dit is natuurlijk een heel andere status dan een ree of wild zwijn. Als een wild zwijn schade veroorzaakt is er geen eigenaar om de schade op te verhalen,
als deze dieren schade veroorzaken zal waarschijnlijk de eigenaar (die familie?) aansprakelijk gesteld kunnen worden. Daarnaast geldt dan ook een zorgplicht, dat is niet het geval voor echt wilde dieren.
Hetzelfde geldt ook voor bijna alle runderen in NL, alleen de OVP is een uitzondering.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juni 02, 2016, 14:23:32 pm
Het feit dat ze los lopen betekent niet dat ze wild zijn. Deze dieren zijn uitgezet maar zijn zeer waarschijnlijk gewoon eigendom van iemand.
Dit is natuurlijk een heel andere status dan een ree of wild zwijn. Als een wild zwijn schade veroorzaakt is er geen eigenaar om de schade op te verhalen,
als deze dieren schade veroorzaken zal waarschijnlijk de eigenaar (die familie?) aansprakelijk gesteld kunnen worden. Daarnaast geldt dan ook een zorgplicht, dat is niet het geval voor echt wilde dieren.
Hetzelfde geldt ook voor bijna alle runderen in NL, alleen de OVP is een uitzondering.
Er is geen zorgplicht voor deze dieren, en schade aangebracht door de wisenten, die overigens al zeer aanzienlijke vormen aanneemt in met name de bosbouw door vreet en schilschade jaarrond komt automatisch voor rekening van de boseigenaar daar wisent (nog) niet bejaagd kan en mag worden. 
In Duitsland komt schade veroorzaakt door grofwild voor rekening van diegene die het jachtrecht of pacht heeft en is bij wet geregeld.
Dat Staatsbosbeheer in de OVP geen zorgplicht heeft is gevolg van het feit dat het terrein groter is dan 5000 ha en hierdoor automatisch juridisch de zorgplicht vervalt in de zin van gehouden dieren. Zie ook Nationaal Park hoge Veluwe voordat de in/uitsprongen bij Oud-Reemst en Deelen werden  opengesteld.

Ronald.         
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juni 02, 2016, 15:45:35 pm

Dat Staatsbosbeheer in de OVP geen zorgplicht heeft is gevolg van het feit dat het terrein groter is dan 5000 ha en hierdoor automatisch juridisch de zorgplicht vervalt in de zin van gehouden dieren. Zie ook Nationaal Park hoge Veluwe voordat de in/uitsprongen bij Oud-Reemst en Deelen werden  opengesteld.

Ronald.         


Dit is andersom, grote dieren (zwijnen, herten etc.) die leven in een afgesloten gebied met een oppervlak van onder de 5000 ha zijn niet wild en dus niet bejaagbaar. Die in/uitsprongen zijn dan ook gemaakt om te mogen blijven jagen op de herten etc.
Als je koeien/schapen/honden/katten los laat in een weiland/natuurgebied van >5000 ha zijn het nog steeds jouw dieren. Je bent dan niet meteen je eigendomsrecht kwijt en daarmee je verantwoordelijkheid.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op juni 03, 2016, 14:52:33 pm
De schade door de wisenten wordt voor 50% door de Trägerverein Wisent-Welt-Wittgenstein en voor 50% door de deelstaat Noordrijn-Westfalen vergoed.
Bron: https://www.landtag.nrw.de/portal/WWW/dokumentenarchiv/Dokument?Id=MMD16/10180&quelle=alle

(Enkele dagen na de publicatie van dit document bevestigde het Landsgericht Arnsberg dat de dieren nog als bezit van de Trägerverein beschouwd moeten worden en dat maatregelen om de boseigenaren te beschermen inderdaad nodig zijn).

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: peterv op juni 04, 2016, 11:02:31 am
Als je koeien/schapen/honden/katten los laat in een weiland/natuurgebied van >5000 ha zijn het nog steeds jouw dieren. Je bent dan niet meteen je eigendomsrecht kwijt en daarmee je verantwoordelijkheid.
Die oppervlakte is alleen relevant bij "inheemse" wilde diersoorten met betrekking tot de vraag of ze als "gehouden" dieren moeten worden opgevat. Koeien, schapen, honden en katten zijn geen inheemse wilde diersoorten maar vee of een huisdier. Voor grote grazers (bijv. Konikpaard, Heckrund) die ergens tussen "wild" en "huisdier" zweven is de juridische status bij mijn weten nog niet volledig uitgekauwd. Ze werden in de praktijk gelijk gesteld met wilde dieren, dus bij een terrein van >5000 ha heeft de grondeigenaar geen zgn beschikkingsmacht, maar op basis van de Oostvaardersplassendiscussie (ICMOII advies) is daar wel meer zorgplicht aan toegevoegd. Verantwoordelijkheid voor het individuele dierenwelzijn geldt (tot op zekere hoogte) altijd, ook bij volledig wilde dieren. Daarom worden er bijvoorbeeld overal in Nederland ook gewonde, of ziek, zwak en misselijke reeën afgeschoten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juni 14, 2016, 09:40:01 am
Na een aanval op een wandelaar staat nu het hele project ter discussie. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/das-wisentprojekt-steht-auf-der-kippe-id11915566.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/das-wisentprojekt-steht-auf-der-kippe-id11915566.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juni 14, 2016, 13:05:23 pm
Na een aanval op een wandelaar staat nu het hele project ter discussie. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/das-wisentprojekt-steht-auf-der-kippe-id11915566.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/das-wisentprojekt-steht-auf-der-kippe-id11915566.html)
Een probleem, de wisenten gaan natuurlijk gedrag vertonen en beschermen hun kalveren, dit ongeluk is het gevolg van het feit dan mensen het totaal niet meer gewend zijn om met deze dieren om te gaan in de vrije natuur  en alleen ervaring hebben met deze dieren achter rasters of met andere grote grazers, het hobbyvee van de TBO's waar goed bedoelde bordjes staan om schotse hooglanders, teruggefokte nepoerossen spaanse runderen en alles wat er nog meer rondloopt niet te benaderen binnen een straal van 25 of 50 meter.
Voor wisenten gelden denk ik andere criteria, wanneer dit echt het einde betekent van dit project om wisenten in de vrije wildbaan te laten rondlopen heeft dit hoop ik ook gevolgen voor het onzalige idee om hier in Nederland hetzelfde te doen met deze overigens fraaie beesten.
Anders dan het fungeren als toeristische trekpleister en fokprogramma van een diersoort met een te kleine genenpool zie ik het ook niet als meerwaarde om in Nederland deze dieren los te laten.
Zij zullen voor altijd veroordeeld zijn tot een leven achter rasters en op termijn een kaalgevreten en platgetrapt en desolaat landschap achterlatend zonder enige biodiversiteit. Een probleem wat steeds duidelijker naar voren komt want ze weten soms van gekkigheid niet meer waar ze met de wisenten opgegroeid in gevangenschap, hoe groot die gevangenis ook mag zijn, naar toe moeten.     

Ronald.
     
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 01, 2016, 08:10:35 am
Na een aanval op een wandelaar staat nu het hele project ter discussie. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/das-wisentprojekt-steht-auf-der-kippe-id11915566.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/das-wisentprojekt-steht-auf-der-kippe-id11915566.html)
Een probleem, de wisenten gaan natuurlijk gedrag vertonen en beschermen hun kalveren, dit ongeluk is het gevolg van het feit dan mensen het totaal niet meer gewend zijn om met deze dieren om te gaan in de vrije natuur  en alleen ervaring hebben met deze dieren achter rasters of met andere grote grazers, het hobbyvee van de TBO's waar goed bedoelde bordjes staan om schotse hooglanders, teruggefokte nepoerossen spaanse runderen en alles wat er nog meer rondloopt niet te benaderen binnen een straal van 25 of 50 meter.
Voor wisenten gelden denk ik andere criteria, wanneer dit echt het einde betekent van dit project om wisenten in de vrije wildbaan te laten rondlopen heeft dit hoop ik ook gevolgen voor het onzalige idee om hier in Nederland hetzelfde te doen met deze overigens fraaie beesten.
Anders dan het fungeren als toeristische trekpleister en fokprogramma van een diersoort met een te kleine genenpool zie ik het ook niet als meerwaarde om in Nederland deze dieren los te laten.
Zij zullen voor altijd veroordeeld zijn tot een leven achter rasters en op termijn een kaalgevreten en platgetrapt en desolaat landschap achterlatend zonder enige biodiversiteit. Een probleem wat steeds duidelijker naar voren komt want ze weten soms van gekkigheid niet meer waar ze met de wisenten opgegroeid in gevangenschap, hoe groot die gevangenis ook mag zijn, naar toe moeten.     

Ronald.
   
Zit wat in. Het ljkt ero dat het goed gaat met het (terug) fokken van Wisenten. Overal worden dieren geboren. http://www.ww-kurier.de/artikel/49081-schon-wieder--geburt-eines-wisents-im-wildpark-gackenbach (http://www.ww-kurier.de/artikel/49081-schon-wieder--geburt-eines-wisents-im-wildpark-gackenbach) Aan de andere kant zijn er volgens mij nog voldoende gebieden waar ze uitgezet kunnen worden. Via Rewilding Europe lees ik van grote projecten bijvoorbeeld in de Karpaten. Als er meer dieren beschikbaar komen om uitgezet te worden zijn er beslit natuurgebieden geinteresseerd om hun natuur te upgraden. Ik denk aan europese gebieden waar nog ruimte is aan de randen van Europa: Tsjernobiel, Karpaten, Schotland, Spanje, Noorwegen.   Maar tot voor kort was meer een probleem dat de dieren zo erg aan mensen gewend waren dat ze zeer tam waren en qua edrag vergelijk baar waren met de bekende zwart/ witte Friese koeien. Dat ze nu iets wilder worden als er jongen bij zijn is in feite een goede ontwikkeling. Want meer natuurlijk gedrag. De mensen lijken vergeten wat natuur is. Dat een wisent een bezoekster verwond heeft ligt meer aan haar dan aan de wisent vind ik. Als je gaat wandelen in de buurt van Wisenten zou je dat moeten weten. Overigens gaan er zo nu en dan dieren op avontuur:  http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-olpe-wenden-und-drolshagen/wisent-jungbullen-in-kirchhundem-von-ueberwachungskamera-erwischt-id11963872.html
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juli 01, 2016, 09:42:34 am
Dat een wisent een bezoekster verwond heeft ligt meer aan haar dan aan de wisent vind ik. Als je gaat wandelen in de buurt van Wisenten zou je dat moeten weten.
Dit is nogal een respectloze opmerking. Heeft die bezoekster iets raars gedaan? daar is geen enkele aanwijzing voor. Dit interpreteren als een goede ontwikkeling getuigd ook van weinig tact.
Dit heeft ook niks te maken met dat sommige mensen "zijn vergeten wat natuur is". Die dieren zijn niet altijd voorspelbaar en als je je in een gebied met wisenten gaat wandelen loop je een risico. Dat wordt (naar mijn idee terecht) maar zeer beperkt geaccepteerd. Dat mensen maar moeten wennen dat er af en toe doden en gewonden vallen door dit soort losgelaten huisdieren is mij te simplistisch en volkomen irreëel.

Een deel van de gebieden die je noemt om Wisent uit te zetten ligt buiten het historische areaal (Noorwegen, vrijwel heel Spanje en Schotland). Dat lijkt me dus weinig geschikt hoewel dat eigenlijk ook voor de Nederlandse duinen geldt.

Dat het loslaten van wisent automatisch een upgrade van een natuurgebied is, klopt alleen als je in de dogma's van Rewilding Europe/Stichting Ark gelooft. Ecologie is een stuk ingewikkelder dan dat. Het kan allerlei negatieve en positieve effecten en wat de overhand heeft ligt aan de lokale situatie.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op juli 01, 2016, 10:11:27 am

Dat een wisent een bezoekster verwond heeft ligt meer aan haar dan aan de wisent vind ik. Als je gaat wandelen in de buurt van Wisenten zou je dat moeten weten.

Dit is nogal een respectloze opmerking. Heeft die bezoekster iets raars gedaan? daar is geen enkele aanwijzing voor. Dit interpreteren als een goede ontwikkeling getuigd ook van weinig tact.

Aan wie ligt het als een wandelaar opgegeten wordt door een tijger of krokodil? Toch niet aan die beesten?

Citaat
Een deel van de gebieden die je noemt om Wisent uit te zetten ligt buiten het historische areaal (Noorwegen, vrijwel heel Spanje en Schotland). Dat lijkt me dus weinig geschikt hoewel dat eigenlijk ook voor de Nederlandse duinen geldt.

Ik denk niet dat 'historisch' een goed criterium is. De historie is nog niet zo oud, ook die van onze duinen niet.

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op juli 01, 2016, 10:42:39 am
Het ging om een wandelaar met hond. Eerder dit jaar werd in Beieren een wandelaar met hond door een Wild Zwijn aangevallen. In Engeland worden wandelaars met honden zelfs met enige regelmaat door koeien op de horens genomen.
Conclusie: als je met een hond bij grote grazers gaat wandelen neem je een risico.
Dat moet echter duidelijk aangegeven worden – wat bij de Wisenten blijkbaar niet het geval is.

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op juli 01, 2016, 10:54:17 am
Ik stel voor om alle grote grazers een paar grote plastic flappen in hun oren te nieten met daarop : PAS OP! GEVAARLIJK!
Maar ik ben bang dat bezoekers het dan nog niet snappen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juli 01, 2016, 11:05:46 am
Inderdaad is "historisch" in de zin van de geschreven geschiedenis niet de goede. Ik bedoelde de plekken waar wisent oorspronkelijk voorkwam, voor hij uitgeroeid werd.

Een groot verschil tussen deze wisenten en tijgers/krokodillen is dat deze wisenten niet wild zijn. De dieren zijn uiteraard niet verantwoordelijk maar de eigenaar wel. Hetzelfde geld voor grote grazers in natuurgebieden. Die vergelijking snijdt dus geen hout.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op juli 01, 2016, 12:38:38 pm
...
Een groot verschil tussen deze wisenten en tijgers/krokodillen is dat deze wisenten niet wild zijn. De dieren zijn uiteraard niet verantwoordelijk maar de eigenaar wel. Hetzelfde geld voor grote grazers in natuurgebieden. Die vergelijking snijdt dus geen hout.

Alleen maar omdat ze volgen jou niet wild zijn? En zijn beesten die volgens jou niet wild zijn, daarom ook ongevaarlijk? En wilde dieren gevaarlijk?
Wild of niet wild maakt helemaal niets uit in een discussie over gevaarlijkheid. Die hond van die wandelaarster is misschien nog wel gevaarlijker dan zo'n rund en de wandelaarster zal ook niet ongevaarlijk zijn als het erop aan komt, en niet alleen als ze een hond bij zich heeft.
Als mensen ergens gaan wandelen moeten ze gewoon rekening houden met wat er mogelijk is.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 01, 2016, 13:15:35 pm
Ben zelf bekend in dit gebied en kom er regelmatig,  loop dan ook geregeld deze wisenten tegen het zeer grote lijf, ook in de kalvertijd.
De koeien met kalveren zullen over het algemeen in kuddeverband blijven en afstand bewaren, je moet als wandelaar echter wel de ruimte geven aan de dieren om deze afstand te kunnen nemen en dat betekent vaak als wandelaar (even) wachten of een zeer ruime omtrekkende beweging maken (100 meter of meer waarbij je aan de reactie van het dier ziet of de afstand ruim genoeg is, niet meer voortdurend zekeren, doorgaan met grazen of stapvoets verder gaan).
Anders wordt het als een koe haar kalf pas heeft gezet en (nog) niet in kuddeverband is teruggekeerd met haar kalf.
Bij het te dicht naderen van het kalf wat soms niet zichtbaar is door hoge ondergroei en wanneer men ook nog eens in het gezelschap is van een hond wordt soms de aanval ingezet, reuze spannend want vaak blijft het bij dreigen maar ben daar nooit zeker van dus voorzichtigheid blijft geboden.       
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juli 02, 2016, 00:33:08 am
@HPM dat zeg ik helemaal niet. Uiteraard maakt of ze wild zijn niet uit voor de gevaarlijkheid. Het is wel juridisch een volkomen ander situatie. Maar die discussie is hier al uitgebreid gevoerd.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 17, 2016, 02:36:19 am
Het fokken van wisenten in dierentuinen lijkt mij een succes. Elk voordeel heeft z'n eigen nadeel want wat moet je met al die jonge Bisons? Gelukkig is er een gebied gevonden in Roemenië waar het overschot uitgezet kan worden. https://www.rewildingeurope.com/news/third-bison-release-in-the-southern-carpathians-romania/ (https://www.rewildingeurope.com/news/third-bison-release-in-the-southern-carpathians-romania/) Het wordt zwaar gesubsidieerd met geld uit de EU en de uitgezette wisenten zullen daar hopelijk als touristen trekker gaan fungeren. Misschien werkt dat ook zo want er ligt volgens mij een gebied met Wisenten, wolven, beren, lynxen, etc. kortom alles wat de europese natuur te bieden heeft.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juli 18, 2016, 11:35:16 am
een gebied met Wisenten, wolven, beren, lynxen, etc. kortom alles wat de europese natuur te bieden heeft.

Gelukkig heeft de Europese natuur heel wat meer te bieden dan een paar grote zoogdieren al wordt dat door sommige organisaties weleens vergeten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 18, 2016, 20:57:51 pm
een gebied met Wisenten, wolven, beren, lynxen, etc. kortom alles wat de europese natuur te bieden heeft.

Gelukkig heeft de Europese natuur heel wat meer te bieden dan een paar grote zoogdieren al wordt dat door sommige organisaties weleens vergeten.
En wat de biodiversiteit niet altijd ten goede komt, het volplempen van gebieden met grote grazers.
Maar wanneer ze daar ruimte hebben voor die beesten in Roemenië dan mogen ze de wisenten in Nederland die gedoemd zijn hun gehele leven achter rasters te verblijven daar ook wel naar toe brengen.
Beter voor de wisenten en uiteindelijk ook beter voor de terreinen waarin ze nu verblijven.
Veel van deze "grote grazer" projecten ontbreekt het ten ene male aan lange termijn visie en plannen wat te doen als de ecologische draagkracht van een gebied wordt overschreden, het zogenaamd "lerend beheren" wordt vaak al teniet gedaan door gelijk te starten met een te groot aantal dieren bij introductie en ook nog eens door het introduceren van een aantal soorten.

Groeten Ronald.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juli 18, 2016, 21:17:06 pm
Er worden ook zelden doelen vastgesteld. De redenering is dat grote grazers en natuurlijk onderdeel van ecosystemen zijn en elke verandering per definitie goed is. Alle soorten die verdwijnen hoorden er dus eigenlijk ook niet.
Het wordt tijd dat we weer van dat grazers dogma afkomen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: stefanhageman op juli 18, 2016, 23:10:27 pm
De locatie waar de Wisenten op de Noordwest-Veluwe (Harskamp) staan had in ieder geval wel iets beter doordacht kunnen worden. De conditie van de Wisenten komt in het geding omdat de mineralensamenstelling er niet op orde is. Ben benieuwd wanneer de eerste likstenen worden aangebracht, dan is de dierentuinsetting helemaal compleet.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 19, 2016, 16:38:42 pm
De locatie waar de Wisenten op de Noordwest-Veluwe (Harskamp) staan had in ieder geval wel iets beter doordacht kunnen worden. De conditie van de Wisenten komt in het geding omdat de mineralensamenstelling er niet op orde is. Ben benieuwd wanneer de eerste likstenen worden aangebracht, dan is de dierentuinsetting helemaal compleet.
Wanneer men uit zou moeten gaan van een plek met een goede mineralensamenstelling om de wisenten op de Veluwe te plaatsen dan wordt dit een probleem op zich.
behalve de agrarische enclaves, wat voormalige landbouwgronden met als voorbeeld de Reyerscamp en de Ramenberg die overigens gauw hun waarde verliezen als het om mineralen gaat is het op het hele Veluwemassief zeer slecht tot matig gesteld betreffende aanwezigheid van mineralen.
Het enige wat het "wisentreservaat" tot nu toe heeft opgeleverd is het blokkeren van een veel gebruikt roodwildwissel.

Groeten Ronald.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: stefanhageman op juli 19, 2016, 17:18:06 pm
De locatie waar de Wisenten op de Noordwest-Veluwe (Harskamp) staan had in ieder geval wel iets beter doordacht kunnen worden. De conditie van de Wisenten komt in het geding omdat de mineralensamenstelling er niet op orde is. Ben benieuwd wanneer de eerste likstenen worden aangebracht, dan is de dierentuinsetting helemaal compleet.
Wanneer men uit zou moeten gaan van een plek met een goede mineralensamenstelling om de wisenten op de Veluwe te plaatsen dan wordt dit een probleem op zich.
behalve de agrarische enclaves, wat voormalige landbouwgronden met als voorbeeld de Reyerscamp en de Ramenberg die overigens gauw hun waarde verliezen als het om mineralen gaat is het op het hele Veluwemassief zeer slecht tot matig gesteld betreffende aanwezigheid van mineralen.
Het enige wat het "wisentreservaat" tot nu toe heeft opgeleverd is het blokkeren van een veel gebruikt roodwildwissel.

Groeten Ronald.   

Inderdaad, daarom had dit ook nooit doorgang moeten vinden. De Zuidoost-Veluwe zou overigens al een betere uitgangssituatie zijn geweest. Overigens zijn de betrokken partijen ten tijde van het planningsproces geïnformeerd over de problemen m.b.t. de mineralen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 19, 2016, 19:57:53 pm
De locatie waar de Wisenten op de Noordwest-Veluwe (Harskamp) staan had in ieder geval wel iets beter doordacht kunnen worden. De conditie van de Wisenten komt in het geding omdat de mineralensamenstelling er niet op orde is. Ben benieuwd wanneer de eerste likstenen worden aangebracht, dan is de dierentuinsetting helemaal compleet.
Wanneer men uit zou moeten gaan van een plek met een goede mineralensamenstelling om de wisenten op de Veluwe te plaatsen dan wordt dit een probleem op zich.
behalve de agrarische enclaves, wat voormalige landbouwgronden met als voorbeeld de Reyerscamp en de Ramenberg die overigens gauw hun waarde verliezen als het om mineralen gaat is het op het hele Veluwemassief zeer slecht tot matig gesteld betreffende aanwezigheid van mineralen.
Het enige wat het "wisentreservaat" tot nu toe heeft opgeleverd is het blokkeren van een veel gebruikt roodwildwissel.

Groeten Ronald.   

Inderdaad, daarom had dit ook nooit doorgang moeten vinden. De Zuidoost-Veluwe zou overigens al een betere uitgangssituatie zijn geweest. Overigens zijn de betrokken partijen ten tijde van het planningsproces geïnformeerd over de problemen m.b.t. de mineralen.
Dan waren er vast en zeker meer zwaarwegende argumenten om het toch door te laten gaan, Toerisme over de ruggen van de Wisent.
Had begrepen dat de kudde in de Kennemerduinen op kantelen staat daar de ecologische draagkracht van het omrasterde "wisentterrein" is bereikt.
Er is inderdaad al jarenlang onderzoek gedaan bij edelherten op de Veluwe naar mineraaltekorten en dit is dus nog steeds het geval ondanks de toch wel verbeterde voedselsituatie. Data die overigens bij alle TBO's al decennia lang bekend is.       
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 23, 2016, 20:06:36 pm
In Duitsland loopt ook een kudde rond, min of meer in het wild, en kennelijk zijn een paar jonge mannetjes een beetje op avontuu. Ze verkennen de omgeving. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/zwei-wisente-unternehmen-streifzug-an-die-landesgrenze-aimp-id12122857.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/zwei-wisente-unternehmen-streifzug-an-die-landesgrenze-aimp-id12122857.html)  Alhoewel ik geen koeien expert ben verbaasd dit mij niet. Eigenlijk een hele goede ontwikkeling. Kijken hoever onze moderne samenleving dit allemaal tolereert, want ze gaan natuurlijk steeds verder. Mijn verwachting over de populatiegroei is ongeveer dat de koeien elke twee jaren een jong krijgen. ,isschien wel elk jaar. Ik verwacht evenveel mannetjes als vrouwtjes. Dus per 4 volwasen dieren per jaar 1 jong. Dat is een groei van 25% per jaar. Uiteraard gaan er ook dieren dood, laten we zeggen 10% per jaar. Dan houden we nog steeds een groei van 15% per jaar.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op augustus 23, 2016, 21:28:24 pm
In Duitsland loopt ook een kudde rond, min of meer in het wild, en kennelijk zijn een paar jonge mannetjes een beetje op avontuu. Ze verkennen de omgeving. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/zwei-wisente-unternehmen-streifzug-an-die-landesgrenze-aimp-id12122857.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/zwei-wisente-unternehmen-streifzug-an-die-landesgrenze-aimp-id12122857.html)  Alhoewel ik geen koeien expert ben verbaasd dit mij niet. Eigenlijk een hele goede ontwikkeling. Kijken hoever onze moderne samenleving dit allemaal tolereert, want ze gaan natuurlijk steeds verder. Mijn verwachting over de populatiegroei is ongeveer dat de koeien elke twee jaren een jong krijgen. ,isschien wel elk jaar. Ik verwacht evenveel mannetjes als vrouwtjes. Dus per 4 volwasen dieren per jaar 1 jong. Dat is een groei van 25% per jaar. Uiteraard gaan er ook dieren dood, laten we zeggen 10% per jaar. Dan houden we nog steeds een groei van 15% per jaar.
De in de vrije wildbaan levende kudde is inmiddels gegroeid van 8 naar 18 exemplaren.
Uitgezet in 2013 in het grootste prive-grondbezit van Nordrhein Westfalen in bezit van de familie Sayn Wittgenstein zu Berleburg,  grootte 13.500 ha en kerngebied voor het roodwild in het Rothaargebergte.
Na een positieve start heeft men inmiddels wel een aantal bedenkingen bij dit project door jaarrond grote schil en vraatschade in de bosbouw, gevolg van geconditioneerd gedrag ontstaan tijdens de gevangenschap van deze dieren (verveling, eenzijdige, mineraalarme voeding).
Wellicht hebben ze nu ook de landbouwgronden ontdekt en zal dit weer een volgend hoofdstuk worden in deze wisent story.
Best knap dat deze stiertjes nu zo'n 55 kilometer verder zijn gesignaleerd van de plek waar ze zijn uitgezet en ook de A45 zijn gepasseerd.

Groeten Ronald.         

 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 10, 2016, 12:29:59 pm
De kudde is gegroeid en kennelijk heeft de leidende stier de jonge mannetjes weggejaagd. Er lijken nu 4 stieren aan de wandel. 2 groepjes van 2 stieren. En die maken ook direct flinke wandelingen. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wisentbullen-Flirt-mit-Kuhdamen-4dc1caa2-9e21-4fc7-8aca-c8f37800fe22-ds (http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wisentbullen-Flirt-mit-Kuhdamen-4dc1caa2-9e21-4fc7-8aca-c8f37800fe22-ds)

En hier ziet men waar ze zo rondlopen:    (https://www.google.nl/maps/dir/Wisent+Welt+Wittgenstein,+Weidiger+Weg,+Bad+Berleburg,+Duitsland/Biggetalsperre,+57462+Olpe,+Duitsland/@51.0969993,5.823601,7z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47bbf653552d3e6f:0xac15500ff853a8e2!2m2!1d8.268414!2d51.09132!1m5!1m1!1s0x47b9533485361e2f:0xb2fe119907540a94!2m2!1d7.8642388!2d51.0921487!3e2?hl=nl)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op september 30, 2016, 09:30:40 am
Een van de jonge wisentstiertjes in het rothaargebergte door waarschijnlijk gevecht met de dominante stier dusdanig gewond dat besloten is om het genadeschot te geven. kudde bestaat nu uit 21 exemplaren.

 http://www.djz.de/startseite/4334-freilebender-wisent-erschossen
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 05, 2016, 12:20:53 pm
Een van de jonge wisentstiertjes in het rothaargebergte door waarschijnlijk gevecht met de dominante stier dusdanig gewond dat besloten is om het genadeschot te geven. kudde bestaat nu uit 21 exemplaren.

 http://www.djz.de/startseite/4334-freilebender-wisent-erschossen
Dat is geen abnormaal gedrag voor Wisenten heb ik begrepen, maar is ook geen probleem want een stier kan makkelijk tientallen dames bevruchten. Maar op een gegeven moment zal toch een jonge stier de oude wegjagen mogen we hopen anders krijgen we vader dochter relaties. En ik denk dat op een gegeven moment de kudde ook zal splitsen. 21 exemplaren vind ik al een flink aantal. Gevoelsmatig denk ik dat bij 30 - 40 dieren de kudde zal gaan opsplitsen. Ervan uitgaande dat die kudde nu uit een volwassen stier en 4 jonge zwervende mannetjes bestaat en ongeveer 10 volwassen vrouwtjes zullen er wel ongeveer 10 jongen per jaar geboren worden. Dan zal over 1 a 2 jaar de kudde wel gaan opsplitsen. We interessante ontwikkelingen allemaal.

Ik neem eigenlijk aan dat de Kudde in de hollandse Duinen ook wel het probleem zal hebben dat de mannetjes die gevechten hebben waarbij dieren verwond worden en overlijden of afgemaakt moeten worden. Of misschien halen ze preventief een aantal stieren uit de kudde. Dat zal het wel zijn.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 12, 2016, 09:29:53 am
En een kalf is overleden and dan zijn het er nog 20. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Todesfall-in-der-Wisent-Herde-abbc091d-7e19-4a3b-8fc4-0d1e67e99a77-ds (http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Todesfall-in-der-Wisent-Herde-abbc091d-7e19-4a3b-8fc4-0d1e67e99a77-ds)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 20, 2016, 10:40:44 am
Er liep een Wisent op de straat. http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html (http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html) Zat er natuurlijk aan te komen dat de vrijlevende wisenten ook eens een straat tegen komen en die dan oversteken. Binnenkort zullen we wel het eerste verkeersongeval met een Wisent kunnen melden. Op zichzelf natuurlijk geheel vergelijkbaar met een verkeersongeval met een ree, edelhert, wild zwijn, wolf of Eland.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op oktober 20, 2016, 11:02:47 am
Op zichzelf natuurlijk geheel vergelijkbaar met een verkeersongeval met een ree, edelhert, wild zwijn, wolf of Eland.
Maakt wel wat uit of je tegen een ree (15-35 kg) of een wisent (350-700 kg) aan rijdt.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Maarte5n op oktober 22, 2016, 08:17:09 am
Er liep een Wisent op de straat. http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html (http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html) Zat er natuurlijk aan te komen dat de vrijlevende wisenten ook eens een straat tegen komen en die dan oversteken. Binnenkort zullen we wel het eerste verkeersongeval met een Wisent kunnen melden. Op zichzelf natuurlijk geheel vergelijkbaar met een verkeersongeval met een ree, edelhert, wild zwijn, wolf of Eland.

http://observation.org/waarneming/view/104241788 is in yellowstone de gewoonste zaak van de wereld( al zijn dat bizons maar het gaat om dezelfde soort) hoop dat duitsland zich ook daar aan kan passen kwa snelheid op de weg.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op oktober 22, 2016, 14:10:45 pm
Er liep een Wisent op de straat. http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html (http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html) Zat er natuurlijk aan te komen dat de vrijlevende wisenten ook eens een straat tegen komen en die dan oversteken. Binnenkort zullen we wel het eerste verkeersongeval met een Wisent kunnen melden. Op zichzelf natuurlijk geheel vergelijkbaar met een verkeersongeval met een ree, edelhert, wild zwijn, wolf of Eland.

http://observation.org/waarneming/view/104241788 is in yellowstone de gewoonste zaak van de wereld( al zijn dat bizons maar het gaat om dezelfde soort) hoop dat duitsland zich ook daar aan kan passen kwa snelheid op de weg.
het is even wennen dat er daar nu ook wisenten in de vrije wildbaan lopen en het is duidelijk dat een aanrijding met een wisent een zeer grote impact zal hebben maar ook een aanrijding met wild zwijn en edelhert kan dodelijk aflopen voor bestuurder. Wel is het zo dat bewoners van dit gebied wel gewend zijn dat er veelvuldig grofwild de weg oversteekt gezien de populaties grofwild in dit gebied. Wat wel nieuw is dat de wisenten ook overdag vrij mobiel zijn en dat edelhert en zwijn toch minder dag actief zijn.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 23, 2016, 09:17:05 am
Er liep een Wisent op de straat. http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html (http://www.derwesten.de/region/sauer-und-siegerland/wisent-taucht-mitten-im-verkehr-auf-aimp-id12287711.html) Zat er natuurlijk aan te komen dat de vrijlevende wisenten ook eens een straat tegen komen en die dan oversteken. Binnenkort zullen we wel het eerste verkeersongeval met een Wisent kunnen melden. Op zichzelf natuurlijk geheel vergelijkbaar met een verkeersongeval met een ree, edelhert, wild zwijn, wolf of Eland.

http://observation.org/waarneming/view/104241788 is in yellowstone de gewoonste zaak van de wereld( al zijn dat bizons maar het gaat om dezelfde soort) hoop dat duitsland zich ook daar aan kan passen kwa snelheid op de weg.
het is even wennen dat er daar nu ook wisenten in de vrije wildbaan lopen en het is duidelijk dat een aanrijding met een wisent een zeer grote impact zal hebben maar ook een aanrijding met wild zwijn en edelhert kan dodelijk aflopen voor bestuurder. Wel is het zo dat bewoners van dit gebied wel gewend zijn dat er veelvuldig grofwild de weg oversteekt gezien de populaties grofwild in dit gebied. Wat wel nieuw is dat de wisenten ook overdag vrij mobiel zijn en dat edelhert en zwijn toch minder dag actief zijn.   

Er is kort geleden een wisent doodgeschoten omdat die zwaar gewond was geraakt in een geveacht met een andere stier. Nu is er een discussie over wat er gebeurt is met het vlees. http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-meschede-eslohe-bestwig-und-schmallenberg/diskussion-um-wisent-fleisch-auf-dem-teller-id12294526.html (http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-meschede-eslohe-bestwig-und-schmallenberg/diskussion-um-wisent-fleisch-auf-dem-teller-id12294526.html) Het lijkt erop dat de beheerder van het jachtgebied waar het dier dodgeschoten is, gevraagd is om zich om het dode dier te bekommeren. Zeer waarschijnlijk hebben die jagers het dier in stukken gesneden en onderling verdeeld. Om privacy redenen wil men daar niets over zeggen, maar dat is mijn inschatting. Ik hoef ook niet te weten dat Jachim en Marcel de boel onderling verdeeld hebben. De discussie gaat eromdat van een streng beschermd dier zoals de Wisent officieel helemaal niets van het dier gebruikt mag worden / opgegeten mag worden. het lijkt erop dat de jagers het die behandeld hebben als een groot hert. Ik heb er geen enkel bezwaar tegen dat er ergens een paar duitsers van dit scharrelvlees hebben genoten. Ik vind het meer komisch dat men daarover kan discusieren. Aan de ene kant begrijp ik wel dat je beschermde dieren ook zover moet beschermen dat er niemand voordeel kan hebben bij hun dood. Aan de andere kant vind ik het ook zonde om goed eten weg te gooien. Mijn familie heeft de hongerwinter nog meegemaakt en eten gooi je niet weg.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op oktober 23, 2016, 13:47:02 pm
Een ook juridisch interessante ontwikkeling, wie behoort het wild toe in de vrije wildbaan. Wordt ook in Duitsland het "res nullius" begrip gehanteerd voor wild zich bevindend in de vrije wildbaan? In de jachtwet van NRW staat de wisent aangewezen als bejaagbaar wild met dien verstande dat er een gesloten jachtperiode geldt van 1 januari tot en met 31 december. Dat het dier het genadeschot heeft gekregen zal ook in Duitsland wettelijk toegestaan zijn, net zoals hier de 10 procent regeling waarbij buiten gesloten jachttijden en vooraf bepaalde afschotcijfers in beheersplannen grofwild ruimte is gelaten om ziek, kreupel en/of aangereden wild af te schieten. Ben benieuwd wat de deelstaat qua wetgeving gaat doen wanneer de kudde zich uitbreid in zowel getal als woongebied.
Verkeersveiligheid, schade in bosbouw en landbouw zullen zeker gesprekspunten worden. In het gebied waar deze wisenten nu leven zijn de afschotcijfers voor roodwild/zwartwild de laatste jaren drastisch verhoogd door een grote groei in de populaties en de hiermee gepaard gaande schil en vraatschade in land en bosbouw. Hoe groot zal men de populatie wisenten laten worden voordat men vind dat deze beheerd moet gaan worden?     
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 27, 2016, 12:45:17 pm
Een ook juridisch interessante ontwikkeling, wie behoort het wild toe in de vrije wildbaan. Wordt ook in Duitsland het "res nullius" begrip gehanteerd voor wild zich bevindend in de vrije wildbaan? In de jachtwet van NRW staat de wisent aangewezen als bejaagbaar wild met dien verstande dat er een gesloten jachtperiode geldt van 1 januari tot en met 31 december. Dat het dier het genadeschot heeft gekregen zal ook in Duitsland wettelijk toegestaan zijn, net zoals hier de 10 procent regeling waarbij buiten gesloten jachttijden en vooraf bepaalde afschotcijfers in beheersplannen grofwild ruimte is gelaten om ziek, kreupel en/of aangereden wild af te schieten. Ben benieuwd wat de deelstaat qua wetgeving gaat doen wanneer de kudde zich uitbreid in zowel getal als woongebied.
Verkeersveiligheid, schade in bosbouw en landbouw zullen zeker gesprekspunten worden. In het gebied waar deze wisenten nu leven zijn de afschotcijfers voor roodwild/zwartwild de laatste jaren drastisch verhoogd door een grote groei in de populaties en de hiermee gepaard gaande schil en vraatschade in land en bosbouw. Hoe groot zal men de populatie wisenten laten worden voordat men vind dat deze beheerd moet gaan worden?   
Inderdaad. De wisentpopulatie gaat zonder natuurlijke vijanden zich vergroten. Een beetje rekenen. als de helft van de dieren vrouwelijk is en elke 2 jaar een jong krijgt heb je een groei van 25% per jaar. stel dat er ook nog wat ziekten en zo zijn kom je op 10-20% . Beginnend bij 20 dieren wordt dat dan ongeveer 2016 = 20, 2017 = 24, 2018= 29 = 2019 = 35, 2020 = 42  etc. Eigenlijk gaat dat dan nog langzaam. Ik hoorde op TV dat men moeite heeft om de zwijnenpopulatie op peil te houden. Aan de andere kant lijkt men geen moeite te hebben om nieuwe jagers te vinden. Mijn conklusie: Ik zie geen problemen in de groei van het aantal Wisents, dat het er teveel worden en dat ze teveel schade veroorzaken en niet meer afgeschoten kunnen worden. Het is zeker geen oncontroleerbaar geheel.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 08, 2016, 08:54:28 am
De wisents hebben wat schade veroorzaakt. Ze hebben hewerk vernield waardoor jonge koeien konden ontsnappen en de straat oplopen, aanrijdingkje met een auto etc. http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html (http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: OlivierO op november 09, 2016, 20:35:54 pm
De vraag is dan: wie is er niet klaar voor, de mensen, de Wisenten, beide?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: gardensafari op november 09, 2016, 21:36:51 pm
De vraag is dan: wie is er niet klaar voor, de mensen, de Wisenten, beide?

Die kalveren.
Gelukkig heeft Trump nu gewonnen en wordt dat gammele hekwerk vervangen door een stevige muur.
De eerste architecten zijn al van voormalig Oost-Duitsland onderweg naar Amerika.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op november 12, 2016, 14:51:04 pm
De wisents hebben wat schade veroorzaakt. Ze hebben hewerk vernield waardoor jonge koeien konden ontsnappen en de straat oplopen, aanrijdingkje met een auto etc. http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html (http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html)
Wordt vervolgd.
http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/berufunggegenwisenturteil100.html
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 14, 2016, 11:11:50 am
De wisents hebben wat schade veroorzaakt. Ze hebben hewerk vernield waardoor jonge koeien konden ontsnappen en de straat oplopen, aanrijdingkje met een auto etc. http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html (http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html)
Wordt vervolgd.
http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/berufunggegenwisenturteil100.html
Ik zie als oplossing de aankoop van de bossen / gebieden waarin de wisenten schade veroorzaken. Dat kost wel wat geld natuurlijk, maar mogeljk staan daar dan ook inkomsten tegenover van houtverkoop.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op november 14, 2016, 16:42:35 pm
De wisents hebben wat schade veroorzaakt. Ze hebben hewerk vernield waardoor jonge koeien konden ontsnappen en de straat oplopen, aanrijdingkje met een auto etc. http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html (http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html)
Wordt vervolgd.
http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/berufunggegenwisenturteil100.html
Ik zie als oplossing de aankoop van de bossen / gebieden waarin de wisenten schade veroorzaken. Dat kost wel wat geld natuurlijk, maar mogeljk staan daar dan ook inkomsten tegenover van houtverkoop.
Wie zouden die bossen dan moeten kopen? De grote animator van dit wisentproject en tevens eigenaar van het bosgebied (13.500 ha) waar de meeste wisenten nog steeds lopen, Prins Richard Sayn-Wittgenstein zu Berleburg of de Vereniging. Het probleem in dit gebied is het grote percentage privé-bosbezitters, 64 procent van het totale oppervlak aan bosgebied en de versnippering hiervan. Gemiddelde grootte per eigendom is 4 Ha. De inkomsten aan bosbouw in dit gebied is vrij aanzienlijk en eigenaren van vooral de kleinere percelen zien dit dan ook als bedreiging van hun inkomsten daar wanneer het zo doorgaat met vraat en schilschade in combinatie met uitbreiding van de populatie wisenten er in de toekomst weinig houtverkoop meer zal zijn.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 15, 2016, 11:30:27 am
De wisents hebben wat schade veroorzaakt. Ze hebben hewerk vernield waardoor jonge koeien konden ontsnappen en de straat oplopen, aanrijdingkje met een auto etc. http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html (http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-hausrinder-weidezaun-100.html)
Wordt vervolgd.
http://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/berufunggegenwisenturteil100.html
Ik zie als oplossing de aankoop van de bossen / gebieden waarin de wisenten schade veroorzaken. Dat kost wel wat geld natuurlijk, maar mogeljk staan daar dan ook inkomsten tegenover van houtverkoop.
Wie zouden die bossen dan moeten kopen? De grote animator van dit wisentproject en tevens eigenaar van het bosgebied (13.500 ha) waar de meeste wisenten nog steeds lopen, Prins Richard Sayn-Wittgenstein zu Berleburg of de Vereniging. Het probleem in dit gebied is het grote percentage privé-bosbezitters, 64 procent van het totale oppervlak aan bosgebied en de versnippering hiervan. Gemiddelde grootte per eigendom is 4 Ha. De inkomsten aan bosbouw in dit gebied is vrij aanzienlijk en eigenaren van vooral de kleinere percelen zien dit dan ook als bedreiging van hun inkomsten daar wanneer het zo doorgaat met vraat en schilschade in combinatie met uitbreiding van de populatie wisenten er in de toekomst weinig houtverkoop meer zal zijn.   
Ja, inderdaad die prins, of een natuurbeschermingsorganisatie, of het park waar nog een paar wisents rondlopen voor de touristen, of een regionale organisatie die het tourisme bevorderd. In principe levert dat bos ook hout op. Een aankoop van bosgrond is geen weggegooid geld.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Cygnus op november 15, 2016, 20:26:30 pm
Ja, inderdaad die prins, of een natuurbeschermingsorganisatie, of het park waar nog een paar wisents rondlopen voor de touristen, of een regionale organisatie die het tourisme bevorderd. In principe levert dat bos ook hout op. Een aankoop van bosgrond is geen weggegooid geld.

Klein probleempje is alleen dat niet veel mensen of organisaties geld beschikbaar hebben om zo maar even enkele duizenden hectares dure bosgrond te kopen. Veel eigenaren willen waarschijnlijk sowieso hun bos niet verkopen omdat het bijvoorbeeld altijd familiebezit is geweest en ze er dus emotioneel aan gehecht zijn. Het is niet alleen maar een financieel verhaal. Waarom zou je trouwens geld moeten steken in een project waar alleen maar een kudde vee is losgelaten. Er lijkt mij weinig basis om vanwege het feit dat iemand besluit een groep Wisenten los te laten ineens een belangrijke status aan het gebied te geven.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op november 15, 2016, 20:31:00 pm
Bovendien levert het bos meer op zonder wisenten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op november 16, 2016, 00:13:49 am
Bovendien levert het bos meer op zonder wisenten.
Daar zit hem nu net de kneep, deze streek staat niet echt bekend om zijn vruchtbare landbouwgronden dus veel boeren in deze streek verdienen hun geld door melk/vleesvee in combinatie met bosbouw, percelen die al jarenlang in familiebezit zijn. Het gros van deze bospercelen in privébezit zijn vrij klein qua oppervlakte, het gemiddelde is ongeveer 4 Ha dus het totale oppervlakte aan bos is erg versnipperd en voor 64 procent in privébezit.
Deze omgeving is ook een kerngebied voor roodwild (voornamelijk edelhert) waar na 2007 de stand erg is opgelopen met uitschieters van 2 naar 20 dieren per 100 ha die ook veel vraat en schilschade veroorzaken.

 http://franzjosefadrian.com/wp-content/uploads/2016/02/Rotwild_in_NRW_Heute.pdf

alhoewel men druk bezig is de populatie edelherten weer terug te brengen zit het gros van de bosbezitters niet echt te wachten op een legertje wisenten die hun beuken komen schillen bovenop een nog (te) hoge roodwildstand. Ook bestaat er natuurlijk tussen de kleinere bosbezitters en de familie Sayn-Wittgenstein zu Berleburg behoorlijk wat zeer daar deze de vrijlating van wisenten met behoorlijke kracht er "doorgedrukt" heeft. 
 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 16, 2016, 11:16:32 am
Bovendien levert het bos meer op zonder wisenten.
Daar zit hem nu net de kneep, deze streek staat niet echt bekend om zijn vruchtbare landbouwgronden dus veel boeren in deze streek verdienen hun geld door melk/vleesvee in combinatie met bosbouw, percelen die al jarenlang in familiebezit zijn. Het gros van deze bospercelen in privébezit zijn vrij klein qua oppervlakte, het gemiddelde is ongeveer 4 Ha dus het totale oppervlakte aan bos is erg versnipperd en voor 64 procent in privébezit.
Deze omgeving is ook een kerngebied voor roodwild (voornamelijk edelhert) waar na 2007 de stand erg is opgelopen met uitschieters van 2 naar 20 dieren per 100 ha die ook veel vraat en schilschade veroorzaken.

 http://franzjosefadrian.com/wp-content/uploads/2016/02/Rotwild_in_NRW_Heute.pdf

alhoewel men druk bezig is de populatie edelherten weer terug te brengen zit het gros van de bosbezitters niet echt te wachten op een legertje wisenten die hun beuken komen schillen bovenop een nog (te) hoge roodwildstand. Ook bestaat er natuurlijk tussen de kleinere bosbezitters en de familie Sayn-Wittgenstein zu Berleburg behoorlijk wat zeer daar deze de vrijlating van wisenten met behoorlijke kracht er "doorgedrukt" heeft.
Ik heb daar geen enkele invloed natuurlijk, maar met steeds meer mensen neemt de behoefte aan natuur en ontspanning toe. Mogelijk kan er daar grond opgekocht worden ter ondersteuning van de natuur. Niet alles hoeft in één keer opgekocht te worden, maar begin eens bij die klagende boeren. Naast bosbouw en veeteelt kan natuur en tourisme ook belangrijk worden voor de streek en de mensen. Misschien inclusief jacht op Edelherten. Dezelfde redenatie geldt natuurlijk voor sommige gebieden in Nederland.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op januari 25, 2017, 08:19:35 am
Er is een wisentkoe gestorven. https://www.siegerlandkurier.de/siegen/missgeschick-futterstation-wisent-kuh-abtisa-gestorben-7320024.html (https://www.siegerlandkurier.de/siegen/missgeschick-futterstation-wisent-kuh-abtisa-gestorben-7320024.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op januari 25, 2017, 09:30:30 am
Er is een wisentkoe gestorven. https://www.siegerlandkurier.de/siegen/missgeschick-futterstation-wisent-kuh-abtisa-gestorben-7320024.html (https://www.siegerlandkurier.de/siegen/missgeschick-futterstation-wisent-kuh-abtisa-gestorben-7320024.html)
Een ongeluk helaas, maar niet zo gek dat dit dier het loodje heeft gelegd wanneer je leest hoe er met dit dier gesold is. In zeer grote stress verkerend verdoofd, wat al riskant is en hierna nog in een oplegger vervoerd en van hot naar her versleept. Zo wie zo apart te noemen dat een vrij levend dier zo'n behandeling krijgt, wat valt hier te winnen?
Wanneer Patrick Rath een edelhert had aangetroffen in die situatie had hij het dier zo wie zo de kogel gegeven.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op maart 10, 2017, 09:30:11 am
Op meer plaatsen in Duitsland lopen Wisenten rond. Hier een film over een kleine kudde van 7 dieren in Cuxhaven. De boeren die dat verzorgen doen er ook andere dingen bij zoals Heckrunderen en Koniks en daarover gaat het grootste gedeelte van de film. Maar het opbouwen van ee grote kudde Wisenten kost nu eenmaal een paar jaar. http://www.ndr.de/fernsehen/epg/import/Tierische-Typen-Die-Ranger-in-der-Kuestenheide,sendung620624.html (http://www.ndr.de/fernsehen/epg/import/Tierische-Typen-Die-Ranger-in-der-Kuestenheide,sendung620624.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op april 12, 2017, 06:03:12 am
Een jong mannetje uit de vrijrondlopende kudde in het Rothaargebirge is dood. https://www.siegerlandkurier.de/siegen/jungbulle-aufgefunden-wisent-rangkaempfen-verletzt-worden-8130105.html (https://www.siegerlandkurier.de/siegen/jungbulle-aufgefunden-wisent-rangkaempfen-verletzt-worden-8130105.html)
Onderlinge gevechten zijn waarschijnlijk de oorzaak. Normaal gedrag, echte natuur, niks bijzonders.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juni 07, 2017, 06:14:59 am
Er zijn kalveren geboren bij de Kudde in het Rothaargebirge. Er lopen nu 23 dieren rond. https://www.siegerlandkurier.de/siegen/fuenf-einen-schlag-ranger-fuenf-wisent-kaelbchen-entdeckt-8380178.html (https://www.siegerlandkurier.de/siegen/fuenf-einen-schlag-ranger-fuenf-wisent-kaelbchen-entdeckt-8380178.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 17, 2017, 09:34:33 am
De kudde in het Rothaargebirge blijft voor nieuws zorgen. Ditmaal moet de leidende stier vervangen worden. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html) Het is een sterk dier dat al enkel jaren de kudde leidt. Het luk hme goed om de concurentie uit de weg te ruimen, dus de natuurlijke vervanging lukt niet. Om inteelt te voorkomen wil men de succesvolle stier vervangen. Misschien interessant voor Nederland? In de duinen zal toch ook wel iets vergelijkbaars spelen? En de nieuw kudde op de Veluwe? Hoe zit het daarmee? Of misschien een dierentuin?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 17, 2017, 10:32:44 am
De kudde in het Rothaargebirge blijft voor nieuws zorgen. Ditmaal moet de leidende stier vervangen worden. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html) Het is een sterk dier dat al enkel jaren de kudde leidt. Het luk hme goed om de concurentie uit de weg te ruimen, dus de natuurlijke vervanging lukt niet. Om inteelt te voorkomen wil men de succesvolle stier vervangen. Misschien interessant voor Nederland? In de duinen zal toch ook wel iets vergelijkbaars spelen? En de nieuw kudde op de Veluwe? Hoe zit het daarmee? Of misschien een dierentuin?
In de duinen heeft de populatie zijn maximale grootte voor het gebied wel bereikt en heeft men een aantal dieren naar elders overgebracht. Wellicht dat de Maashorsten hem nog kan gebruiken. Op de Veluwe is onlangs een twee jarige stier aan het bestand toegevoegd alsmede een jonge koe daar de oorspronkelijke jonge stier de geest had gegeven aan vergroeiingen aan de ingewanden. En inteelt voorkomen lijkt mij bij de wisenten nu niet echt prioriteit gezien de geschiedenis van dit dier. 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 22, 2017, 16:42:27 pm
In Zwitserland is men nu ook bezig om een terrein voor wisenten op te zetten. Dat gaat niet zonder weerstand van de plaatselijke bevolking. https://www.solothurnerzeitung.ch/solothurn/thal-gaeu/ein-rueckschritt-ins-mittelalter-behoerden-sind-gegen-wisent-ansiedelungsprojekt-131544893 (https://www.solothurnerzeitung.ch/solothurn/thal-gaeu/ein-rueckschritt-ins-mittelalter-behoerden-sind-gegen-wisent-ansiedelungsprojekt-131544893)  Ik vind het ook krap als ik dit zo lees: "5 bis 10 Tiere sollen in einem 20 Hektaren grossen Schaugehehe leben, der Rest in einem 100 Hektar grossen und von einem Elektrozaum umgebenen Gebiet. Nach ein bis zwei Jahren soll der Zaun entfernt, und die Wisente in die Freiheit entlassen werden." Dat Schaugehege kan dan nog, als ze bijgevoerd worden. Maar 100 hectaren is maar klein. Misschien net genoeg voor 10 dieren.  De opzet lijkt me wel goed zo van klein naar groot. 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 22, 2017, 16:45:07 pm
De kudde in het Rothaargebirge blijft voor nieuws zorgen. Ditmaal moet de leidende stier vervangen worden. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html) Het is een sterk dier dat al enkel jaren de kudde leidt. Het luk hme goed om de concurentie uit de weg te ruimen, dus de natuurlijke vervanging lukt niet. Om inteelt te voorkomen wil men de succesvolle stier vervangen. Misschien interessant voor Nederland? In de duinen zal toch ook wel iets vergelijkbaars spelen? En de nieuw kudde op de Veluwe? Hoe zit het daarmee? Of misschien een dierentuin?
In de duinen heeft de populatie zijn maximale grootte voor het gebied wel bereikt en heeft men een aantal dieren naar elders overgebracht. Wellicht dat de Maashorsten hem nog kan gebruiken. Op de Veluwe is onlangs een twee jarige stier aan het bestand toegevoegd alsmede een jonge koe daar de oorspronkelijke jonge stier de geest had gegeven aan vergroeiingen aan de ingewanden. En inteelt voorkomen lijkt mij bij de wisenten nu niet echt prioriteit gezien de geschiedenis van dit dier.
  Waar lopen tegenwoordig Wisenten in Nederland rond? Duinen, Maashorsten, Veluwe??? en zijn er nog meer plannen? Hoe gaat het met die dieren. Je zegt dat de duinen inmiddels functioneren als leverancier voor andere projecten. Is de Maashorsten al vol?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 23, 2017, 20:12:36 pm
De kudde in het Rothaargebirge blijft voor nieuws zorgen. Ditmaal moet de leidende stier vervangen worden. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/egnars-bilanz-sechs-tote-wisentbullen-in-sieben-jahren-id211167673.html) Het is een sterk dier dat al enkel jaren de kudde leidt. Het luk hme goed om de concurentie uit de weg te ruimen, dus de natuurlijke vervanging lukt niet. Om inteelt te voorkomen wil men de succesvolle stier vervangen. Misschien interessant voor Nederland? In de duinen zal toch ook wel iets vergelijkbaars spelen? En de nieuw kudde op de Veluwe? Hoe zit het daarmee? Of misschien een dierentuin?
In de duinen heeft de populatie zijn maximale grootte voor het gebied wel bereikt en heeft men een aantal dieren naar elders overgebracht. Wellicht dat de Maashorsten hem nog kan gebruiken. Op de Veluwe is onlangs een twee jarige stier aan het bestand toegevoegd alsmede een jonge koe daar de oorspronkelijke jonge stier de geest had gegeven aan vergroeiingen aan de ingewanden. En inteelt voorkomen lijkt mij bij de wisenten nu niet echt prioriteit gezien de geschiedenis van dit dier.
  Waar lopen tegenwoordig Wisenten in Nederland rond? Duinen, Maashorsten, Veluwe??? en zijn er nog meer plannen? Hoe gaat het met die dieren. Je zegt dat de duinen inmiddels functioneren als leverancier voor andere projecten. Is de Maashorsten al vol?
De kudde in het Kraansvlak is duidelijk een leverancier voor andere wisentprojecten. Sinds 2007 tot nu zijn er 29 kalveren kalveren geboren waarvan er een een aantal hun weg hebben gevonden naar andere projecten, waaronder 8 dieren naar de Maashorsten en een aantal naar Spanje. Ook is er uitwisseling geweest met Frankrijk.
De huidige populatie in het Kraansvlak bestaat nu uit 22 dieren en zit duidelijk nu op het maximum gezien de toestand van het gebied.
De populatie in de Maashorsten bestaat uit 13 dieren waaronder 3 aldaar geboren kalveren, de startpopulatie bestond uit 11 dieren, 8 vanuit het Kraansvlak en 3 uit Duitsland, helaas heeft men de oudste stier uit het bestand verwijderd door agressief gedrag tegen bezoekers, dit heeft al geleid tot een protestactie "Wisenten weg uit de Maashorsten". De populatie in de Maashorsten floreert in het gebied met een goede voedselsituatie maar is ook beperkt tot 400 Ha ingerasterd gebied.

Populatie op de Veluwe bestaat nu uit 5 dieren en loopt nog in een "Wenraster" van 50 Ha. Toch wel even het vermelden waard is het feit dat men in de afgelopen "Non-winter" al moest besluiten om de 5 dieren bij te voeren met hooi. Duidelijk een teken dat voedselsituatie op Veluwe zeer schraal is voor deze dieren, ook de mineralen zijn zeer schaars tot afwezig. Het gebied wordt later uitgebreid tot 400 Ha. Vinger aan de pols is zeer zeker op zijn plaats als je bedenkt dat hier voor edelherten een populatiedichtheid wordt aangehouden van 2 a 3 dieren per 100 Ha waarbij de herten dan nog de mogelijkheid hebben om een terreinbenutting te realiseren van om en nabij de 55.000 Ha op de Veluwe.     
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op juli 25, 2017, 14:16:41 pm
Ook Natuurpark Lelystad en Dierenrijk in Mierlo hebben wisenten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 01, 2017, 07:37:54 am
Er zijn kalveren geboren bij de Kudde in het Rothaargebirge. Er lopen nu 23 dieren rond. https://www.siegerlandkurier.de/siegen/fuenf-einen-schlag-ranger-fuenf-wisent-kaelbchen-entdeckt-8380178.html (https://www.siegerlandkurier.de/siegen/fuenf-einen-schlag-ranger-fuenf-wisent-kaelbchen-entdeckt-8380178.html)
Er is nog een zesde kalfje ontdekt. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/das-juengste-wisentkaelbchen-laesst-einige-fragen-offen-id211759013.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/das-juengste-wisentkaelbchen-laesst-einige-fragen-offen-id211759013.html) Wel een interessant dier. En er zwerven dieren buiten de kudde rond. Ik vraag me af bij welke aantallen een kudde zich gaat opsplitsen. Opvallend vind ik ook dat de kudde in Nederland, in het Kraansvlak, groter is.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 04, 2017, 08:16:05 am
Er zijn kalveren geboren bij de Kudde in het Rothaargebirge. Er lopen nu 23 dieren rond. https://www.siegerlandkurier.de/siegen/fuenf-einen-schlag-ranger-fuenf-wisent-kaelbchen-entdeckt-8380178.html (https://www.siegerlandkurier.de/siegen/fuenf-einen-schlag-ranger-fuenf-wisent-kaelbchen-entdeckt-8380178.html)
Er is nog een zesde kalfje ontdekt. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/das-juengste-wisentkaelbchen-laesst-einige-fragen-offen-id211759013.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/das-juengste-wisentkaelbchen-laesst-einige-fragen-offen-id211759013.html) Wel een interessant dier. En er zwerven dieren buiten de kudde rond. Ik vraag me af bij welke aantallen een kudde zich gaat opsplitsen. Opvallend vind ik ook dat de kudde in Nederland, in het Kraansvlak, groter is.
Hier een link naar een artikel over het Roothaargebirge project als voorbeeld voor een zwitsers project. https://www.solothurnerzeitung.ch/solothurn/thal-gaeu/einer-mit-erfahrung-sagt-wisent-und-menschen-vertragen-sich-es-ist-platz-fuer-beide-131671448 (https://www.solothurnerzeitung.ch/solothurn/thal-gaeu/einer-mit-erfahrung-sagt-wisent-und-menschen-vertragen-sich-es-ist-platz-fuer-beide-131671448) Ze hebben daar een bezoekerscentrum met 30.000 bezoekers per jaar!!. Maar ach een bezoekerscentrum hebben we ook in de duinen   :blink:https://www.wisenten.nl/nl/waar-zijn-ze (https://www.wisenten.nl/nl/waar-zijn-ze)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 15, 2017, 08:24:42 am
Zeer interessant, ik dacht dat wisenten eigenlijk alleen maar in afgesloten natuurgebieden voorkwamen, maar kennelijk ook (weer) in het wild. Dit die is vanuit Polen de duitse grens overgezwommen en direct afgeschoten. https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html (https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html) Het is kennelijk geen beschermde diersoort in Duitsland. Het lijkt op een vrij onburokratische actie. Beetje ongewoon voor die duitsers eigenlijk.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op september 15, 2017, 10:28:58 am
Zeer interessant, ik dacht dat wisenten eigenlijk alleen maar in afgesloten natuurgebieden voorkwamen, maar kennelijk ook (weer) in het wild. Dit die is vanuit Polen de duitse grens overgezwommen en direct afgeschoten. https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html (https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html) Het is kennelijk geen beschermde diersoort in Duitsland. Het lijkt op een vrij onburokratische actie. Beetje ongewoon voor die duitsers eigenlijk.
Ik vind het helaas helemaal niet ongewoon.

Gelukkig zijn de reacties allemaal negatief.

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op september 15, 2017, 16:17:45 pm
Zeer interessant, ik dacht dat wisenten eigenlijk alleen maar in afgesloten natuurgebieden voorkwamen, maar kennelijk ook (weer) in het wild. Dit die is vanuit Polen de duitse grens overgezwommen en direct afgeschoten. https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html (https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html) Het is kennelijk geen beschermde diersoort in Duitsland. Het lijkt op een vrij onburokratische actie. Beetje ongewoon voor die duitsers eigenlijk.

In Duitsland is de wisent ook beschermd en valt volgens mij ook onder EU regelgeving maar er kan altijd ontheffing voor afschot worden aangevraagd, bijvoorbeeld wanneer verkeersveiligheid in gevaar komt.
Ook in Duitsland komt de wisent in het wild voor, namelijk in het Rothaargebergte.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Cygnus op september 15, 2017, 22:06:55 pm
Zeer interessant, ik dacht dat wisenten eigenlijk alleen maar in afgesloten natuurgebieden voorkwamen, maar kennelijk ook (weer) in het wild.

In westelijk Polen loopt al langere tijd een groep rond aan weerskanten van de weg Szczecin-Walcz. Er zijn daar geen rasters, de dieren kunnen theoretisch overal heenlopen. Deze dieren zijn hier iets langer geleden uitgezet.

Ook in Duitsland komt de wisent in het wild voor, namelijk in het Rothaargebergte.

Ze zijn daar uitgezet. Vanaf het moment van uitzetten komen ze daar in het wild voor. Het is geen natuurlijk voorkomen.

Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op september 15, 2017, 22:22:42 pm
Alle wisenten zijn uitgezet of nakomelingen van uitgezette dieren.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Cygnus op september 15, 2017, 23:06:17 pm
Alle wisenten zijn uitgezet of nakomelingen van uitgezette dieren.

Ja, dat klopt in technische zin. Het huidige voorkomen in Oost Polen zou je m.i. als een natuurlijk voorkomen kunnen zien. Ze zijn daar in de jaren 50 uitgezet nadat ze daar rond 1920 de laatste wilde dieren hadden geschoten. Ze zijn daar maar circa 35 jaar weggeweest. Dit gebied was ook langere tijd de enige plek waar ze nog van nature voorkwamen. In Nederland en het westelijke deel van Duitsland zijn ze al circa 1000 jaar uitgestorven. 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 16, 2017, 09:48:46 am
Zeer interessant, ik dacht dat wisenten eigenlijk alleen maar in afgesloten natuurgebieden voorkwamen, maar kennelijk ook (weer) in het wild. Dit die is vanuit Polen de duitse grens overgezwommen en direct afgeschoten. https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html (https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html) Het is kennelijk geen beschermde diersoort in Duitsland. Het lijkt op een vrij onburokratische actie. Beetje ongewoon voor die duitsers eigenlijk.
Ik vind het helaas helemaal niet ongewoon.

Gelukkig zijn de reacties allemaal negatief.

JanHein
Ja, het Eland, de wolf en de lynx zijn allemaal bijzondere dieren die zwaar beschermd zijn en als er dan een Wisent langs komt valt die buiten dat schema en wordt die meteen afgeschoten omdat er "mogelijk" een gevaar bestaat voor de mensen. Hier een link naar een lokaal duits TV programma over dit onderwerp. http://mediathek.rbb-online.de/tv/Brandenburg-aktuell/Emp%C3%B6rung-%C3%BCber-Wisent-Abschuss/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=3822126&documentId=45957636 (http://mediathek.rbb-online.de/tv/Brandenburg-aktuell/Emp%C3%B6rung-%C3%BCber-Wisent-Abschuss/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=3822126&documentId=45957636) Je kunt dit als een ambtelijke vergissing zien. Om het mild te zeggen. Hoge ambtenaren die ten eerste niet weten waar het over gaat en zeggen dat er mogelijk een gevaar bestaat. En een andere lokale ambtenaar die dan doortastend wil optreden. Macho's. Hopelijk is dit dier niet voor niets gestorven en komt dit verder niet meer voor daar in Duitsland aan de Oder-Neisse grens. Al eerder had er in Zuid-Duitsland een beer uit Italië rondgelopen die ook meteen werd afgeschoten (Bruno). Inmiddels doen ze dat ook niet meer. Ook de enkele Elanden mogen tegenwoordig blijven leven. Hopelijk geldt dat vanaf nu ook voor de Wisenten. Als het kalf verdronken is dempt men de put. Hopelijk wordt dit structureel opgelost. En het goede nieuws, als er 1 schaap over de dam is volgen er meer. :)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op september 16, 2017, 10:20:00 am
Alle wisenten zijn uitgezet of nakomelingen van uitgezette dieren.
Geld niet alleen voor wisenten, dan zou ook het wild zwijn niet wild meer zijn in Nederland of damhert of delen van de populatie edelherten en ga zo maar door.
Herintroductie van dieren die hier ooit in het wild hebben geleefd en die dan in de vrije wildbaan lopen moet men dan maar als "wild" betitelen.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op september 16, 2017, 10:48:27 am
Alle wisenten zijn uitgezet of nakomelingen van uitgezette dieren.
Geld niet alleen voor wisenten, dan zou ook het wild zwijn niet wild meer zijn in Nederland of damhert of delen van de populatie edelherten en ga zo maar door.
Herintroductie van dieren die hier ooit in het wild hebben geleefd en die dan in de vrije wildbaan lopen moet men dan maar als "wild" betitelen.

Daar ben ik het volledig mee eens. Deze dieren zijn "wild" maar niet echt wild. Zeker voor damhert is dat problematisch aangezien echt wilde damherten sterk bedreigd zijn. Al die andere damherten zijn (ex-)gedomestiseerd met alle bekende gevolgen voor genetische variatie.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: twanteunissen op september 18, 2017, 17:24:34 pm
Voor wie wil weten hoe het staat met de wisenten in het Kraansvlak en elders is er op 12 en 13 oktober een internationaal symposium in de Kennemerduinen:

https://www.wisenten.nl/en/congress
 (https://www.wisenten.nl/en/congress)
11 oktober is er een Nederlandstalig symposium:
https://www.wisenten.nl/nl/symposium
 (https://www.wisenten.nl/nl/symposium)
Groeten, Twan
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 20, 2017, 07:14:10 am
Zeer interessant, ik dacht dat wisenten eigenlijk alleen maar in afgesloten natuurgebieden voorkwamen, maar kennelijk ook (weer) in het wild. Dit die is vanuit Polen de duitse grens overgezwommen en direct afgeschoten. https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html (https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-bei-lebus-abgeschossen.html) Het is kennelijk geen beschermde diersoort in Duitsland. Het lijkt op een vrij onburokratische actie. Beetje ongewoon voor die duitsers eigenlijk.
Ik vind het helaas helemaal niet ongewoon.

Gelukkig zijn de reacties allemaal negatief.

JanHein
Ja, het Eland, de wolf en de lynx zijn allemaal bijzondere dieren die zwaar beschermd zijn en als er dan een Wisent langs komt valt die buiten dat schema en wordt die meteen afgeschoten omdat er "mogelijk" een gevaar bestaat voor de mensen. Hier een link naar een lokaal duits TV programma over dit onderwerp. http://mediathek.rbb-online.de/tv/Brandenburg-aktuell/Emp%C3%B6rung-%C3%BCber-Wisent-Abschuss/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=3822126&documentId=45957636 (http://mediathek.rbb-online.de/tv/Brandenburg-aktuell/Emp%C3%B6rung-%C3%BCber-Wisent-Abschuss/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=3822126&documentId=45957636) Je kunt dit als een ambtelijke vergissing zien. Om het mild te zeggen. Hoge ambtenaren die ten eerste niet weten waar het over gaat en zeggen dat er mogelijk een gevaar bestaat. En een andere lokale ambtenaar die dan doortastend wil optreden. Macho's. Hopelijk is dit dier niet voor niets gestorven en komt dit verder niet meer voor daar in Duitsland aan de Oder-Neisse grens. Al eerder had er in Zuid-Duitsland een beer uit Italië rondgelopen die ook meteen werd afgeschoten (Bruno). Inmiddels doen ze dat ook niet meer. Ook de enkele Elanden mogen tegenwoordig blijven leven. Hopelijk geldt dat vanaf nu ook voor de Wisenten. Als het kalf verdronken is dempt men de put. Hopelijk wordt dit structureel opgelost. En het goede nieuws, als er 1 schaap over de dam is volgen er meer. :)
Het wordt hoog opgespeeld in de Duitse politiek, inclusief mogelijk strafmaatregelen tegen de betrokken ambtenaren en gelukkig ook inclusief een soort beleidsplan hoe men in de toekomst op deze situaties moet reageren. http://www.lr-online.de/nachrichten/Tagesthemen-Wisent-wird-zum-Politikum;art307853,6236646
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 21, 2017, 07:44:01 am
Op hogere politieke niveaus word hier nu over gesproken. https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-lebus-thema-kreisttag.html (https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2017/09/wisent-lebus-thema-kreisttag.html) Wel interessant. De reden om het dier af te schieten wordt nu genoemd. "Wenn etwas passiert wäre, hätte letztlich der Landkreis dafür haften müssen, sagte Schmidt und bezog sich damit auf das Prinzip der Staatshaftung. " Die zou zijn dat de gemeente verantwoordelijk is voor schaden die deze dieren aanrichten en dat men daarom dit dier heeft afgeschoten. Het dier, de wisent is overigens ook in Duitsland beschermd. Dit is een interessante redenering, want als die geaccepteerd wordt kan men op grond van deze redenering alle beschermde dieren afschieten. Ook dieren als wolf, lynx, Eland, Beer en herten, wilde zwijnen etc.

Gedeeltelijk worden er natuurlijk ook dieren afgeschoten omdat ze schade veroorzaken. Maar die afweging wordt niet op gemeentelijk niveau genomen. Ten minste niet in Nederland. Om diezelfde redenen zou men namelijk ook mensen kunnen afschieten die mogelijk gevaarlijk zijn of schade aanrichten. Beschermd is beschermd, ik ben benieuwd hoe serieus de Duitsers dat nemen, de Duitse justitie. Volgens mij zou hier een proces moeten volgen, want anders lijkt het erop dat dit wordt toegestaan. Het WWF heeft al een aangifte gedaan (Strafanzeige)  "...eine Klage des "World Wide Fund for Nature" (WWF), der Strafanzeige gestellt hat. "

Verderop in het artikel staat overigens ook :  "Anders als in der Döberitzer Heide, leben die Wisente im polnischen Nationalpark Warthemündung in freier Wildbahn. Landrat Schmidt glaubt daher, dass Grenzgänger wie der jetzt abgeschossene Wisent kein Einzelfall bleiben werden." Er kunnen meer Wisenten de rivier overzwemmen en naar Duitsland komen. Dat verwacht ik overigens ook want overal groeit het aantal Bisons. Men is 100 jaar geleden begonnen met 12 dieren en nu zijn er iets van 3500.

Overigens zijn die dieren niet helemaal ongevaarlijk. Er wordt ook gezegd: "Unterdessen beurteilen deutsche Wisent-Experten die Auswilderung der Tiere durchaus skeptisch: "Es ist nicht ungefährlich, wenn Wisente in dicht besiedelten Gebieten frei laufen", sagt Michael Hafner vom Wisent-Projekt Donaumoos, das ebenfalls Wisente hält - allerdings in befestigten Gehegen." Ook in Nederland lopen die dieren niet vrij rond.  "Wenn da mal jemand zu Schaden kommt, wird man wild lebende Wisente in anderem Licht beurteilen." En dat geldt ook voor wolven natuurlijk en Elanden. Alhoewel men daar ook wel enige tolerantie heeft. In Nederland waren eens een paar Elanden ontsnapt en op de snelweg terecht gekomen, met als gevolg een ongeluk. Ik dacht met dodelijke afloop. Ook uit zweden is wel bekend dat ongelukken met Elanden dodelijk af kunnen lopen. EN ik neem eigenlijk aan dat er in Nederland ook wel aanrijdingen met dieren zijn die ook voor de mensen dodelijk waren.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: gardensafari op september 21, 2017, 15:44:08 pm
Wat betreft dat laatste: http://wbesusterengraetheide.nl/dodelijk-ongeval-door-aanrijding-met-wild-zwijn/
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 23, 2017, 16:09:18 pm
Wat betreft dat laatste: http://wbesusterengraetheide.nl/dodelijk-ongeval-door-aanrijding-met-wild-zwijn/
Precies, deze dieren zijn dodelijk, en toch worden ze niet allemaal afgeschoten. Wat dat betreft hoeven we ook niet zo bang te zijn dat dodelijke ongevallen met wilde dieren direct leidt tot een volledige afschot. De overheid is niet helemaal gek. Gelukkig maar.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: gardensafari op september 24, 2017, 00:46:31 am
Ik ben het met je eens.
Sterker nog, er sterven per jaar veel meer mensen aan insectenbeten dan aan botsingen met grote zoogdieren.
Grosso modo beschouwd is het aantal mensen dat sterft door botsingen met grote dieren te verwaarlozen.
Zie je de mens gewoon als dier, dan valt daarmee te leven, hoe triest het ook is voor de nabestaanden.
Maar dat voelen velen als een cynische benadering, waarvan mij het nut ontgaat.
Alleen als je de mens ziet als superieur wezen is daar wat tegen in te brengen, maar dat is in mijn optiek hovaardig.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 27, 2017, 17:45:35 pm
Het project in Zwitserland heeft het nog moeilijk. https://www.solothurnerzeitung.ch/solothurn/thal-gaeu/droht-das-projekt-wisent-thal-zu-platzen-131746102 (https://www.solothurnerzeitung.ch/solothurn/thal-gaeu/droht-das-projekt-wisent-thal-zu-platzen-131746102)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 14, 2017, 11:09:41 am
In Duitsland wil men nu nog een natuurgebied met Wisenten bevolken: http://www.echo-online.de/lokales/darmstadt-dieburg/kreis-darmstadt-dieburg/wisente-und-wildpferde-im-muna-wald_18247030.htm (http://www.echo-online.de/lokales/darmstadt-dieburg/kreis-darmstadt-dieburg/wisente-und-wildpferde-im-muna-wald_18247030.htm)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 29, 2017, 08:41:28 am
Een filmpje van 5 minuten over Wisent die vanuit Polen de grens overstak en in Duitsland binnen enkele uren doodgeschoten werd: http://mediathek.rbb-online.de/tv/Kowalski-Schmidt/Toter-Wisent-und-die-Folgen/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=16361776&documentId=47242808 (http://mediathek.rbb-online.de/tv/Kowalski-Schmidt/Toter-Wisent-und-die-Folgen/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=16361776&documentId=47242808) Triest voor de Wisent, maar het lijkt erop dat de duitsers ervan geleerd hebben.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op november 25, 2017, 09:19:43 am
Een onderzoek heeft 10 gebieden aangewezen in Duitsland die geschikt zijn om Wisenten uit te zetten. http://www.moz.de/artikel-ansicht/dg/1620564/ (http://www.moz.de/artikel-ansicht/dg/1620564/) Er komen steeds meer wisenten en met doet er steeds meer ervaring mee op, dus men weet wat men eraan heeft. Het maakt een natuurgebied natuurlijk meer natuurlijker en avontuurlijker. Interessante ontwikkeling. 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op november 27, 2017, 09:27:31 am
Dit betekent meestal ook dat er allemaal grote hekken komen te staan. Daarmee wordt het niet natuurlijker en niet avontuurlijker (tenzij je illegal over die hekken gaat klimmen).
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op december 01, 2017, 08:14:59 am
De duitsers hebben nu een handleiding gemaakt voor het geval er weer een wisent vanuit Polen het land komt bezoeken. https://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Umwelt/Wisente-werden-eingezaeunt_article1511940817.html (https://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Umwelt/Wisente-werden-eingezaeunt_article1511940817.html) Wel komisch eigenlijk dat er overal handleidingen voor moeten zijn, maar ja zonder handleiding werd de vorige bezoeker onburocratisch afgeschoten en dat vond men ook niet goed. :)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op december 04, 2017, 16:48:13 pm
De duitsers hebben nu een handleiding gemaakt voor het geval er weer een wisent vanuit Polen het land komt bezoeken. https://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Umwelt/Wisente-werden-eingezaeunt_article1511940817.html (https://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Umwelt/Wisente-werden-eingezaeunt_article1511940817.html) Wel komisch eigenlijk dat er overal handleidingen voor moeten zijn, maar ja zonder handleiding werd de vorige bezoeker onburocratisch afgeschoten en dat vond men ook niet goed. :)
De polen moeten er een beetje om lachen begrijp ik uit het volgende artikel: https://www.svz.de/regionales/brandenburg/230-tiere-in-grenznaehe-id18475556.html (https://www.svz.de/regionales/brandenburg/230-tiere-in-grenznaehe-id18475556.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op december 04, 2017, 16:57:43 pm
Dit betekent meestal ook dat er allemaal grote hekken komen te staan. Daarmee wordt het niet natuurlijker en niet avontuurlijker (tenzij je illegal over die hekken gaat klimmen).
Haha, zodra er een wisent het land binnenkomt is de aanbeveling dan ook:
„Es sollte versucht werden, die Tiere einzuzäunen oder in eine bestehende umzäunte Weide zu treiben, um den Genehmigungsbehörden ausreichend Zeit zu geben, über das weitere Verfahren zu entscheiden.“ – Quelle: https://www.svz.de/18475556 ©2017
(Geweldige link, Freek).

De gemiddelde Duitsers vindt dieren achter hekken geweldig (waterbuffels! Heckrunderen! "Wilde" paarden!) en verschilt daarin nauwelijks van de Nederlander die de Hoge Veluwe en de Oostvaardersplassen bewondert. Nog een picknicktafel en een halve liter bier uit het mandje van de electrische fiets erbij en het is "Genuss pur".

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op december 05, 2017, 13:01:53 pm
Dit betekent meestal ook dat er allemaal grote hekken komen te staan. Daarmee wordt het niet natuurlijker en niet avontuurlijker (tenzij je illegal over die hekken gaat klimmen).
Haha, zodra er een wisent het land binnenkomt is de aanbeveling dan ook:
„Es sollte versucht werden, die Tiere einzuzäunen oder in eine bestehende umzäunte Weide zu treiben, um den Genehmigungsbehörden ausreichend Zeit zu geben, über das weitere Verfahren zu entscheiden.“ – Quelle: https://www.svz.de/18475556 ©2017
(Geweldige link, Freek).

De gemiddelde Duitsers vindt dieren achter hekken geweldig (waterbuffels! Heckrunderen! "Wilde" paarden!) en verschilt daarin nauwelijks van de Nederlander die de Hoge Veluwe en de Oostvaardersplassen bewondert. Nog een picknicktafel en een halve liter bier uit het mandje van de electrische fiets erbij en het is "Genuss pur".

JanHein
Helaas ook de praktijk in Nederland met wisenten en andere grote grazers. Dieren in een raster plaatsen met de bijna-zekerheid dat de dieren ook gedoemd zijn hierin te blijven. Zie edelherten Weerterbos en Groene Hart in Brabant en de plekken waar nu Wisenten en ander hobby-vee lopen in Nederland.
Altijd de verkeerde volgorde kiezen lijkt het wel, eerst de beesten ter plekke en dan maar eens kijken of er enige vorm van maatschappelijke draagkracht te vinden is.
Wel even de kanttekening dat NP de Hoge Veluwe onderdeel is van de vrije wildbaan door in/uitsprongen Oud-Reemst en Deelerwoud.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op december 05, 2017, 15:42:09 pm
Helaas ook de praktijk in Nederland met wisenten en andere grote grazers. Dieren in een raster plaatsen met de bijna-zekerheid dat de dieren ook gedoemd zijn hierin te blijven. Zie edelherten Weerterbos en Groene Hart in Brabant en de plekken waar nu Wisenten en ander hobby-vee lopen in Nederland.
Altijd de verkeerde volgorde kiezen lijkt het wel, eerst de beesten ter plekke en dan maar eens kijken of er enige vorm van maatschappelijke draagkracht te vinden is.
Wel even de kanttekening dat NP de Hoge Veluwe onderdeel is van de vrije wildbaan door in/uitsprongen Oud-Reemst en Deelerwoud.
Dat klopt inderdaad (gelukkig) tegenwoordig, maar het heeft wel even geduurd!

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op december 21, 2017, 08:33:10 am
In Duitsland loopt er een Wisentkudde min of meer vrij rond en nu is dan de eerste bij mij bekende auto tegen een wisent aangereden: https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/schmallenberger-autofahrer-kollidiert-in-almert-mit-wisent-id212900209.html (https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/schmallenberger-autofahrer-kollidiert-in-almert-mit-wisent-id212900209.html) Er zijn natuurlijk wel vaker autoongelukken met mensen en dieren. Voor wolven is het een van de belangrijkste doodsoorzaken in europa. Uit het artikel spreken ze over een wildwechsel. Kennelijk zijn (die) dieren overigens net als mensen gewoontedieren en gebruiken steeds dezelfde weg (woon werk verkeer). Waar ze dagelijks de openbare weg oversteken is nu sprake van "schaulustige" nieuwsgierige toeschouwers. De wisenten maken de natuur een stuk interessanter. :)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op december 23, 2017, 09:07:55 am
De Wisentkudde beweegt zich op het ogenblik op een nieuw terrein; ze hebben zich verplaatst. Bovendien trekken ze per dag honderden nieuwsgierige mensen die dit fenomeen willen meemaken. https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/pmes1-artikelg-xml-id212919203.html (https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/pmes1-artikelg-xml-id212919203.html) Maar door de betrokken boeren wordt geprotesteerd. Mijn idee is om gewoon die boeren te laten uitkopen door de EU. Het boerenbedrijf is toch al de grootste subsidievreter van de EU en kan al jaren niet meer zelfstandig voortbestaan, dus gewoon stoppen ermee, afbouwen het boerenbedrijf en hun gebieden teruggeven aan de natuur. Dat is beter voor iedereen, voor de wisents en voor de recreanten en ook voor de boeren. Er is op het ogenblik werk genoeg waar geen subsidie bij moet van de overheden.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op december 27, 2017, 08:48:31 am
Verslag van een van de grootste gebieden in DUitsland met een kudde Wisente: http://www.spektrum.de/news/von-der-schiessbahn-zur-wisentweide/1527965 (http://www.spektrum.de/news/von-der-schiessbahn-zur-wisentweide/1527965)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op januari 13, 2018, 21:25:18 pm
leuk filmpje van de wisentkudde in het Rothaargebergte op weg naar Schmallenberg.

https://www.youtube.com/watch?v=sQrJ6z_mE04&t=52s
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op januari 27, 2018, 08:22:14 am
De EU is bezig in Roemenië een kudde van 500 wisenten op te bouwen. http://www.donaukurier.de/lokales/neuburg/Kleinhohenried-DKmobil-Wisenten-winkt-ein-Leben-in-Freiheit;art1763,3664500 (http://www.donaukurier.de/lokales/neuburg/Kleinhohenried-DKmobil-Wisenten-winkt-ein-Leben-in-Freiheit;art1763,3664500) Het moet de streek een toeristische impuls geven. Tot nog toe is het grensgebied met Servië nog geen grote toeristische trekpleister. Waarom niet eigenlijk?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op februari 07, 2018, 09:08:50 am
In Polen, niet ver van de duitse grens, leeft een groep Wisents van inmiddels 200 dieren. https://www.moz.de/artikel-ansicht/dg/0/1/1636417/ (https://www.moz.de/artikel-ansicht/dg/0/1/1636417/) De moederdieren hebben een halsband met GPS-zender om waardoor iedereen op de site kan zien waar de dieren rondlopen. Ik heb alleen de site (nog) niet gevonden. De kudde groeit en dat geeft zorgen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op februari 07, 2018, 09:23:11 am

In Polen, niet ver van de duitse grens, leeft een groep Wisents van inmiddels 200 dieren. https://www.moz.de/artikel-ansicht/dg/0/1/1636417/ (https://www.moz.de/artikel-ansicht/dg/0/1/1636417/) De moederdieren hebben een halsband met GPS-zender om waardoor iedereen op de site kan zien waar de dieren rondlopen. Ik heb alleen de site (nog) niet gevonden. De kudde groeit en dat geeft zorgen.

Dit is een webcam in Bialowieza http://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/kampanie_i_akcje/zubryonline
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op maart 25, 2018, 22:23:53 pm
In de USA hadden ze de bizons al uitgemoord, maar gelukkig was er nog wat over in Canada, daarmee is men nu bezig om de aantallen weer wat te vergroten. Voorlopig zijn er wel veel meer dan in europa in ieder geval. Hierbij wat mooie beelden van een herintroductie (of zoiets) in Alaska. https://www.youtube.com/watch?v=GiFYr_IIWPg (https://www.youtube.com/watch?v=GiFYr_IIWPg)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op maart 26, 2018, 09:54:00 am
In de USA hadden ze de bizons al uitgemoord,

Ehhh, nee. In verschillende gebieden in de VS hebben bizons altijd overleefd.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Cygnus op maart 26, 2018, 14:35:53 pm
In de USA hadden ze de bizons al uitgemoord,

Ehhh, nee. In verschillende gebieden in de VS hebben bizons altijd overleefd.

Letterlijk uitgemoord dan misschien niet, maar populatie is volgens literatuurgegevens wel afgenomen van 60 miljoen exemplaren naar minder dan 1000 exemplaren rond het jaar 1900, waarvan 300 in de Verenigde Staten. Dat is een afname van 99,9983%.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op maart 27, 2018, 09:49:01 am
Klopt ze hebben het in de VS bijna net zo rigoreus aangepakt als in Europa, maar er waren er in de VS ook nog een aantal over.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 11, 2018, 08:50:00 am
In Roemenië loopt een groot project om wisentkuddes op te bouwen. Vanuit heel europa worden dieren verzameld om hier utgezet te worden. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisent-bullen-aus-berleburg-werden-in-rumaenien-ausgewildert-id214247327.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisent-bullen-aus-berleburg-werden-in-rumaenien-ausgewildert-id214247327.html) In de praktijk is dat een mooie manier voor de bestaande kuddes, om hun natuurlijke aanwas kwijt te raken, om zo de plaatselijke overbevolking te voorkomen in de bestaande terreinen. Maar als je alleen stieren verstuurt helpt dat weinig, want die kunnen geen kalveren krijgen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op mei 11, 2018, 09:40:46 am
...
 Maar als je alleen stieren verstuurt helpt dat weinig, want die kunnen geen kalveren krijgen.
Er staat ook niet dat er alleen stieren worden verplaatst. Alleen dat er nu vier stieren uit Bad Berlenburg worden overgebracht. In de komende vier jaar zullen jaarlijks 25 Wisenten uit verschillende landen naar Roemenie gaan.
Overigens hebben stieren een grotere invloed omdat ze voor meer nakomelingen zorgen dan koeien.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op mei 11, 2018, 11:16:24 am
Maar daar heb je nog steeds koeien voor nodig.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op mei 11, 2018, 13:02:26 pm

Maar daar heb je nog steeds koeien voor nodig.

En stieren. (1 stier op tot 15 koeien?)
Over een paar jaar zullen er zo'n 150 of meer Wisenten in het Roemeneense Tarcu-gebergte zijn en het streven is 500.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: gardensafari op mei 12, 2018, 00:53:38 am

Overigens hebben stieren een grotere invloed omdat ze voor meer nakomelingen zorgen dan koeien.

Die stelling gaat alleen op als er meer koeien dan stieren zijn.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: HPM op mei 12, 2018, 11:15:23 am

Overigens hebben stieren een grotere invloed omdat ze voor meer nakomelingen zorgen dan koeien.

Die stelling gaat alleen op als er meer koeien dan stieren zijn.

We hebben het hier over kuddes, niet over een paar in een achtertuintje.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 13, 2018, 12:46:14 pm

Overigens hebben stieren een grotere invloed omdat ze voor meer nakomelingen zorgen dan koeien.

Die stelling gaat alleen op als er meer koeien dan stieren zijn.

We hebben het hier over kuddes, niet over een paar in een achtertuintje.
Wat ik zo lees over wisent stieren is dat ze onderling vechten waarbij er doden vallen. Uiteindelijk zullen er wel kuddes overblijven met 1 stier en 15 koeien, maar dat komt dan omdat die andere stieren bij de onderlinge gevechten zijn omgekomen. Ik denk dat dat ook de reden is dat men bij de bestaande kuddes de stieren weggeeft, omdat men geen zin heeft in die dodelijke gevechten. Is slecht voor de publiciteit. De natuur kan ook hard zijn. Die gevechten zijn uiteindelijk goed want de zwakkere stieren zullen zich niet voortplanten. Survival of the fittest, dit is evolutie in de praktijk.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op mei 13, 2018, 14:56:15 pm

Overigens hebben stieren een grotere invloed omdat ze voor meer nakomelingen zorgen dan koeien.

Die stelling gaat alleen op als er meer koeien dan stieren zijn.

We hebben het hier over kuddes, niet over een paar in een achtertuintje.
Wat ik zo lees over wisent stieren is dat ze onderling vechten waarbij er doden vallen. Uiteindelijk zullen er wel kuddes overblijven met 1 stier en 15 koeien, maar dat komt dan omdat die andere stieren bij de onderlinge gevechten zijn omgekomen. Ik denk dat dat ook de reden is dat men bij de bestaande kuddes de stieren weggeeft, omdat men geen zin heeft in die dodelijke gevechten. Is slecht voor de publiciteit. De natuur kan ook hard zijn. Die gevechten zijn uiteindelijk goed want de zwakkere stieren zullen zich niet voortplanten. Survival of the fittest, dit is evolutie in de praktijk.
Grofweg gesproken bestaat een populatie hoefdieren in een min of meer natuurlijke setting uit evenveel mannelijke als vrouwelijke dieren daar er nu eenmaal net zoveel mannelijke als vrouwelijke dieren worden geboren. Normaal gesproken zorgen alleen de dominante mannelijke dieren voor de voortplanting. Door diverse oorzaken kan er een verschuiving optreden in de verhouding man/vrouw in een populatie.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juni 20, 2018, 09:18:44 am
De kudde in Duitsland blijft in de pers komen: https://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-wittgenstein-waldbauern-100.html (https://www1.wdr.de/nachrichten/westfalen-lippe/wisente-wittgenstein-waldbauern-100.html) Kennelijk groeit de kudde en delen ze zich zo nu en dan op, overigens schijnen ze zich ook verplaatst te hebben. Allemaal dingen die te verwachten waren en die volgens mij eigenlijk een goede ontwikkeling zijn. Ook wordt gezegd dat de leidende stier nu z'n dochters dekt, wat ik overigens ook niet super erg vind. Die dieren hebben al een kleine genetische basis en dit zullen ze ook wel overleven. En als de kudde zich gaat opdelen hebben ook de jonge stieren een betere kans om zich voort te planten. Er hangt nog steeds een dreiging in de lucht dat het hele project wordt afgeschoten, maar ze blijven tijdrekken en de mensen beginnen er aan te wennen en het te waarderen denk ik.   
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 17, 2018, 12:03:28 pm
Een aantal dieren is de verdere omgeving gaan verkennen. https://www.wp.de/staedte/warstein-und-umland/wisente-zertrampeln-wildacker-in-lenne-id214848795.html Een uitstekende ontwikkeling, de aantallen nemen toe en ze delen zich kennelijk op in kleinere kuddes en verspreiden zich over de omgeving. Er wordt geklaagd over schades, maar gelukkig is er een fonds dat schades dekt. Ook vind ik het uitstekend dat er grond aangekocht is voor deze dieren. Wat mij betreft kan er meer grond voor natuurbeschikbaar gesteld worden, veel meer. Dat is goed voor de lucht kwaliteit, voor de insekten, klimaat verandering en vooral voor de dieren en mensen.  De Wisents komen ook in contact met auto's: https://www.presseportal.de/blaulicht/pm/65852/4009285
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op november 16, 2018, 21:23:49 pm
De wisenten hebben het Bundesgerichtshof in Karlsruhe bereikt. Er moet nu gekeken worden hoe de belangen van de bosbouwers bij het wisentenproject meegewogen kunnen worden. Wellicht gaat het daarna weer terug naar het Oberlandesgericht in Hamm. In elk geval moet er nu twee maanden door de betrokken partijen aan een stellingname gewerkt worden...

http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/wisent-streit-am-bgh-keine-schnelle-loesung-in-sicht-a-1238885.html

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op december 19, 2018, 10:27:31 am
Een aantal dieren is de verdere omgeving gaan verkennen. https://www.wp.de/staedte/warstein-und-umland/wisente-zertrampeln-wildacker-in-lenne-id214848795.html Een uitstekende ontwikkeling, de aantallen nemen toe en ze delen zich kennelijk op in kleinere kuddes en verspreiden zich over de omgeving. Er wordt geklaagd over schades, maar gelukkig is er een fonds dat schades dekt. Ook vind ik het uitstekend dat er grond aangekocht is voor deze dieren. Wat mij betreft kan er meer grond voor natuurbeschikbaar gesteld worden, veel meer. Dat is goed voor de lucht kwaliteit, voor de insekten, klimaat verandering en vooral voor de dieren en mensen.  De Wisents komen ook in contact met auto's: https://www.presseportal.de/blaulicht/pm/65852/4009285
De kudde, of 19 dieren daarvan, zijn een dalletje verderop gaan grazen, langs een iets grotere weg en dat levert belangstelling op van de bewoners, politie, automobilisten en de pers, vandaar dit artikel. https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html (https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op januari 04, 2019, 10:54:19 am
Een aantal dieren is de verdere omgeving gaan verkennen. https://www.wp.de/staedte/warstein-und-umland/wisente-zertrampeln-wildacker-in-lenne-id214848795.html Een uitstekende ontwikkeling, de aantallen nemen toe en ze delen zich kennelijk op in kleinere kuddes en verspreiden zich over de omgeving. Er wordt geklaagd over schades, maar gelukkig is er een fonds dat schades dekt. Ook vind ik het uitstekend dat er grond aangekocht is voor deze dieren. Wat mij betreft kan er meer grond voor natuurbeschikbaar gesteld worden, veel meer. Dat is goed voor de lucht kwaliteit, voor de insekten, klimaat verandering en vooral voor de dieren en mensen.  De Wisents komen ook in contact met auto's: https://www.presseportal.de/blaulicht/pm/65852/4009285
De kudde, of 19 dieren daarvan, zijn een dalletje verderop gaan grazen, langs een iets grotere weg en dat levert belangstelling op van de bewoners, politie, automobilisten en de pers, vandaar dit artikel. https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html (https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html)
Ze zijn een echte toeristen trekker. Nu eten ze ook boomschors, wat slecht is voor de bomen. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html) Het beste lijkt mij dat de natuurbescherming de gebieden aankoopt waar deze dieren rondlopen. Ze kunnen dan zelf de bomen (hout) verkopen net als de jachtvergunningen. Natuurgebied met Wisenten is wat stadsmensen nodig hebben om zich te ontspannen. Het is uitstekend om te wandelen, rennen, fietsen en paard te rijden.    Beslist goed voor het tourisme. Die redenering gaat ook op in Nederland.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op januari 04, 2019, 15:14:42 pm
Een aantal dieren is de verdere omgeving gaan verkennen. https://www.wp.de/staedte/warstein-und-umland/wisente-zertrampeln-wildacker-in-lenne-id214848795.html Een uitstekende ontwikkeling, de aantallen nemen toe en ze delen zich kennelijk op in kleinere kuddes en verspreiden zich over de omgeving. Er wordt geklaagd over schades, maar gelukkig is er een fonds dat schades dekt. Ook vind ik het uitstekend dat er grond aangekocht is voor deze dieren. Wat mij betreft kan er meer grond voor natuurbeschikbaar gesteld worden, veel meer. Dat is goed voor de lucht kwaliteit, voor de insekten, klimaat verandering en vooral voor de dieren en mensen.  De Wisents komen ook in contact met auto's: https://www.presseportal.de/blaulicht/pm/65852/4009285
De kudde, of 19 dieren daarvan, zijn een dalletje verderop gaan grazen, langs een iets grotere weg en dat levert belangstelling op van de bewoners, politie, automobilisten en de pers, vandaar dit artikel. https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html (https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html)
Ze zijn een echte toeristen trekker. Nu eten ze ook boomschors, wat slecht is voor de bomen. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html) Het beste lijkt mij dat de natuurbescherming de gebieden aankoopt waar deze dieren rondlopen. Ze kunnen dan zelf de bomen (hout) verkopen net als de jachtvergunningen. Natuurgebied met Wisenten is wat stadsmensen nodig hebben om zich te ontspannen. Het is uitstekend om te wandelen, rennen, fietsen en paard te rijden.    Beslist goed voor het tourisme. Die redenering gaat ook op in Nederland.
Het gebied waar de dieren nu lopen is onderdeel van boswachterij schullar, onderdeel van het bijna 14.000 ha grote prive bosbezit van de familie Sayn Wittgenstein  rondom Bad Berleburg. Deze familie is initiatiefnemer geweest om deze wisents weer uit te zetten in de vrije wildbaan. De jacht in dit gebied is dus ook in handen van de familie evenals een jaarproduktie van ongeveer 80.000 kub. meter hout. Een aankoop door natuurbescherming van deze gebieden lijkt mij uitgesloten. Worden wel bospercelen en wat landbouwgebieden verpacht onder langdurige pachtcontracten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op februari 19, 2019, 09:17:10 am
Een aantal dieren is de verdere omgeving gaan verkennen. https://www.wp.de/staedte/warstein-und-umland/wisente-zertrampeln-wildacker-in-lenne-id214848795.html Een uitstekende ontwikkeling, de aantallen nemen toe en ze delen zich kennelijk op in kleinere kuddes en verspreiden zich over de omgeving. Er wordt geklaagd over schades, maar gelukkig is er een fonds dat schades dekt. Ook vind ik het uitstekend dat er grond aangekocht is voor deze dieren. Wat mij betreft kan er meer grond voor natuurbeschikbaar gesteld worden, veel meer. Dat is goed voor de lucht kwaliteit, voor de insekten, klimaat verandering en vooral voor de dieren en mensen.  De Wisents komen ook in contact met auto's: https://www.presseportal.de/blaulicht/pm/65852/4009285
De kudde, of 19 dieren daarvan, zijn een dalletje verderop gaan grazen, langs een iets grotere weg en dat levert belangstelling op van de bewoners, politie, automobilisten en de pers, vandaar dit artikel. https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html (https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html)
Ze zijn een echte toeristen trekker. Nu eten ze ook boomschors, wat slecht is voor de bomen. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html) Het beste lijkt mij dat de natuurbescherming de gebieden aankoopt waar deze dieren rondlopen. Ze kunnen dan zelf de bomen (hout) verkopen net als de jachtvergunningen. Natuurgebied met Wisenten is wat stadsmensen nodig hebben om zich te ontspannen. Het is uitstekend om te wandelen, rennen, fietsen en paard te rijden.    Beslist goed voor het tourisme. Die redenering gaat ook op in Nederland.
Het gebied waar de dieren nu lopen is onderdeel van boswachterij schullar, onderdeel van het bijna 14.000 ha grote prive bosbezit van de familie Sayn Wittgenstein  rondom Bad Berleburg. Deze familie is initiatiefnemer geweest om deze wisents weer uit te zetten in de vrije wildbaan. De jacht in dit gebied is dus ook in handen van de familie evenals een jaarproduktie van ongeveer 80.000 kub. meter hout. Een aankoop door natuurbescherming van deze gebieden lijkt mij uitgesloten. Worden wel bospercelen en wat landbouwgebieden verpacht onder langdurige pachtcontracten.
Het project heeft afgelopen jaar 50.000 bezoekers getrokken en er is 50.000 Euro aan schade uitgekeerd. https://www.outfox-world.de/news/naechste-runde-im-wisent-streit.html (https://www.outfox-world.de/news/naechste-runde-im-wisent-streit.html) En er wordt al nagedacht over andere gebieden in Duitsland waar deze dieren ook uitgezet kunnen worden. Zoiets kan Nederland ook doen natuurlijk. Deze dieren vrijlaten in half open natuurgebieden waar de bezoekers ze van afstand kunnen bekijken. Ik denk dan aan eilanden zoals Tiengemeeten, of Schiermonnikoog en Vlieland. Dat zijn al gebieden die het van het Natuurtoerisme moeten hebben en dat kan dan versterkt worden met deze dieren. Tegelijk kunnen dan ook ander dieren uitgezet worden zoals Koniks, Edelherten en Mouflons, dat is goed voor de diverse natuur en leuk voor de mensen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: grunsven op februari 19, 2019, 10:50:32 am
Tegelijk kunnen dan ook ander dieren uitgezet worden zoals Koniks, Edelherten en Mouflons, dat is goed voor de diverse natuur en leuk voor de mensen.

Het is maar de vraag of dat goed is voor de natuur. Dat is zeker geen gegeven feit.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: hans parlevliet op februari 19, 2019, 12:17:34 pm
Tegelijk kunnen dan ook ander dieren uitgezet worden zoals Koniks, Edelherten en Mouflons, dat is goed voor de diverse natuur en leuk voor de mensen.

Het is maar de vraag of dat goed is voor de natuur. Dat is zeker geen gegeven feit.
:blink:
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op februari 19, 2019, 13:01:35 pm
Tegelijk kunnen dan ook ander dieren uitgezet worden zoals Koniks, Edelherten en Mouflons, dat is goed voor de diverse natuur en leuk voor de mensen.
Het is maar de vraag of dat goed is voor de natuur. Dat is zeker geen gegeven feit.
Hartstikke goed plan! Meer kaalgegraasde vlaktes zoals de Oostvaardersplassen is toch precies wat de mensen willen.

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op februari 19, 2019, 13:17:16 pm
"leuk voor de mensen" lijkt me niet een gedegen argument.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op maart 01, 2019, 13:22:50 pm
Ik zie een free ranging wisent hunt in Polen worden aangeboden. Hoeveel wisenten worden er afgeschoten jaarlijks?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: migratorius op maart 01, 2019, 17:05:47 pm
Vergunning voor 40 dit jaar: https://polandin.com/40741180/40-bison-are-to-be-shot-greenpeace-says-it-is-illegal

JanHein
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op maart 28, 2019, 07:41:28 am
Een aantal dieren is de verdere omgeving gaan verkennen. https://www.wp.de/staedte/warstein-und-umland/wisente-zertrampeln-wildacker-in-lenne-id214848795.html Een uitstekende ontwikkeling, de aantallen nemen toe en ze delen zich kennelijk op in kleinere kuddes en verspreiden zich over de omgeving. Er wordt geklaagd over schades, maar gelukkig is er een fonds dat schades dekt. Ook vind ik het uitstekend dat er grond aangekocht is voor deze dieren. Wat mij betreft kan er meer grond voor natuurbeschikbaar gesteld worden, veel meer. Dat is goed voor de lucht kwaliteit, voor de insekten, klimaat verandering en vooral voor de dieren en mensen.  De Wisents komen ook in contact met auto's: https://www.presseportal.de/blaulicht/pm/65852/4009285
De kudde, of 19 dieren daarvan, zijn een dalletje verderop gaan grazen, langs een iets grotere weg en dat levert belangstelling op van de bewoners, politie, automobilisten en de pers, vandaar dit artikel. https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html (https://www.nrz.de/staedte/wittgenstein/wisentherde-unternimmt-ausflug-ins-odeborntal-bei-schuellar-id216032737.html)
Ze zijn een echte toeristen trekker. Nu eten ze ook boomschors, wat slecht is voor de bomen. https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html (https://www.wp.de/staedte/wittgenstein/wisente-queren-b-480-mehr-schaelschaeden-in-schuellar-id216124297.html) Het beste lijkt mij dat de natuurbescherming de gebieden aankoopt waar deze dieren rondlopen. Ze kunnen dan zelf de bomen (hout) verkopen net als de jachtvergunningen. Natuurgebied met Wisenten is wat stadsmensen nodig hebben om zich te ontspannen. Het is uitstekend om te wandelen, rennen, fietsen en paard te rijden.    Beslist goed voor het tourisme. Die redenering gaat ook op in Nederland.
Het gebied waar de dieren nu lopen is onderdeel van boswachterij schullar, onderdeel van het bijna 14.000 ha grote prive bosbezit van de familie Sayn Wittgenstein  rondom Bad Berleburg. Deze familie is initiatiefnemer geweest om deze wisents weer uit te zetten in de vrije wildbaan. De jacht in dit gebied is dus ook in handen van de familie evenals een jaarproduktie van ongeveer 80.000 kub. meter hout. Een aankoop door natuurbescherming van deze gebieden lijkt mij uitgesloten. Worden wel bospercelen en wat landbouwgebieden verpacht onder langdurige pachtcontracten.
Het project heeft afgelopen jaar 50.000 bezoekers getrokken en er is 50.000 Euro aan schade uitgekeerd. https://www.outfox-world.de/news/naechste-runde-im-wisent-streit.html (https://www.outfox-world.de/news/naechste-runde-im-wisent-streit.html) En er wordt al nagedacht over andere gebieden in Duitsland waar deze dieren ook uitgezet kunnen worden. Zoiets kan Nederland ook doen natuurlijk. Deze dieren vrijlaten in half open natuurgebieden waar de bezoekers ze van afstand kunnen bekijken. Ik denk dan aan eilanden zoals Tiengemeeten, of Schiermonnikoog en Vlieland. Dat zijn al gebieden die het van het Natuurtoerisme moeten hebben en dat kan dan versterkt worden met deze dieren. Tegelijk kunnen dan ook ander dieren uitgezet worden zoals Koniks, Edelherten en Mouflons, dat is goed voor de diverse natuur en leuk voor de mensen.
Ze hebben nu besloten om het gebied waar de wisenten kunnen rondlopen toch te beperken tot 1500 Hectaren. https://www.wa.de/nordrhein-westfalen/uebergangsloesung-greifbar-wisent-artenschutzprojekt-soll-abgegrenztem-gebiet-fortgesetzt-werden-11947201.html (https://www.wa.de/nordrhein-westfalen/uebergangsloesung-greifbar-wisent-artenschutzprojekt-soll-abgegrenztem-gebiet-fortgesetzt-werden-11947201.html) Het wordt als tijdelijke oplossing gebracht, ik weet niet hoe de definitieve oplossing er dan uit gaat zien.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 02, 2019, 08:33:20 am
Dit gaat over een wisent in een dierentuin, dus eigenlijk niet over een wisent in de natuur, maar de natuur in europa lijkt soms heel erg op een dierentuin, dus de verschillen zijn klein. Een zieke Wisent wordt doodgeschoten. Wat vinden jullie daar nu van? https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html (https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html) Moeten we die dieren gewoon natuurlijk laten sterven, of gewoon afschieten als ze schijnbaar pijn leiden. En kun je die denkwijze ook op mensen toepassen? https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html (https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: hans parlevliet op mei 02, 2019, 20:07:25 pm
Freek, euthanasie wordt dikwijls in dierentuinen toegepast en doodschieten, daar zal vast een reden voor zijn geweest, anders hadden ze dat ongetwijfeld op een andere manier opgelost. Overigens doodschieten is dan wel niet zo esthetisch het is wel humaan als het door goed ingewijden gebeurt.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 25, 2019, 12:09:00 pm
Freek, euthanasie wordt dikwijls in dierentuinen toegepast en doodschieten, daar zal vast een reden voor zijn geweest, anders hadden ze dat ongetwijfeld op een andere manier opgelost. Overigens doodschieten is dan wel niet zo esthetisch het is wel humaan als het door goed ingewijden gebeurt.
Hans, ik ben er ook niet pe see tegen. Overal in nederland worden dieren gehouden die ook op een gegeven moment weer doodgaan. De meeste in slachterijen, volgens afgesproken regels denk ik dan. Maar we hebben niet veel Wisents en er was een artikeltje over, de mensen in de dierentuin verbaasden zich dat het zo openlijk gebeurde. En dat verbaasde mij ook een beetje, maar eigenlijk vind ik openheid wel goed. Ik verbaas mij meer over de mensen die zich verbazen en de pers die het ook belangrijk genoeg vindt om er over te schrijven.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 25, 2019, 12:16:57 pm
In Duitsland lopen de wisenten in het Roothaarstieg gebied min of meer vrij los. En het gebied is open voor bezoekers. In Nederland zijn de gebieden met Wisenten. we hebben er 2 dacht ik, allebei afgesloten voor publiek. Als die dieren gevaarlijk zijn kan ik mij daar iets bij voorstellen, maar Wisenten kunnen gevaarlijk zijn,  maar dat is minimaal en een acceptabel risico vind ik en kennelijk vind men dat in Duitsland ook. Maar nu was er toch iets gebeurd: https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/oberkirchenerin-hat-schmerzhafte-begegnung-mit-einem-wisent-id222752075.html (https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/oberkirchenerin-hat-schmerzhafte-begegnung-mit-einem-wisent-id222752075.html) Een fietser was geschrokken, omgevallen en had schaafwonden en een kapotte telefoon. Nog steeds geen reden om het gebied af te sluiten voor publiek. En eigenlijk vind ik ook dat in Nederland de Wisentgebieden opebgesteld moeten worden voor publiek. Wij betalen ervoor via de belastingen en als de mensen graag een beetje avontuur willen beleven door in het Wisentgebied rond te lopen dan moet dat mogelijk zijn lijkt me. Eigen risico.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Maarte5n op mei 25, 2019, 16:30:55 pm
In Duitsland lopen de wisenten in het Roothaarstieg gebied min of meer vrij los. En het gebied is open voor bezoekers. In Nederland zijn de gebieden met Wisenten. we hebben er 2 dacht ik, allebei afgesloten voor publiek. Als die dieren gevaarlijk zijn kan ik mij daar iets bij voorstellen, maar Wisenten kunnen gevaarlijk zijn,  maar dat is minimaal en een acceptabel risico vind ik en kennelijk vind men dat in Duitsland ook. Maar nu was er toch iets gebeurd: https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/oberkirchenerin-hat-schmerzhafte-begegnung-mit-einem-wisent-id222752075.html (https://www.wp.de/staedte/meschede-und-umland/oberkirchenerin-hat-schmerzhafte-begegnung-mit-einem-wisent-id222752075.html) Een fietser was geschrokken, omgevallen en had schaafwonden en een kapotte telefoon. Nog steeds geen reden om het gebied af te sluiten voor publiek. En eigenlijk vind ik ook dat in Nederland de Wisentgebieden opebgesteld moeten worden voor publiek. Wij betalen ervoor via de belastingen en als de mensen graag een beetje avontuur willen beleven door in het Wisentgebied rond te lopen dan moet dat mogelijk zijn lijkt me. Eigen risico.

Ik zie het al voor me als ik die foto zie, de race fietser komt vol de bocht door in het bos of over de heuvel en rijd dan in volle vaart op een wisent die reageert ook geschrokken en misschien boos vanwege een kalf of iets dergelijks, wat ik me vaak af vraag waarom komen mensen die graag hard fietsen in bossen met dieren doe dat langs een weg of neem een fiets race baan...
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Cygnus op mei 25, 2019, 17:28:56 pm
...als de mensen graag een beetje avontuur willen beleven door in het Wisentgebied rond te lopen dan moet dat mogelijk zijn lijkt me. ...
Als mensen het nodig hebben om voor een beetje avontuur in een Wisentgebied rond te gaan lopen dan stel ik voor om ook de safariparken open te stellen voor deze mensen (te voet bedoel ik). Voor de ultieme beleving van wat avontuur.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op mei 26, 2019, 18:48:15 pm
Dit gaat over een wisent in een dierentuin, dus eigenlijk niet over een wisent in de natuur, maar de natuur in europa lijkt soms heel erg op een dierentuin, dus de verschillen zijn klein. Een zieke Wisent wordt doodgeschoten. Wat vinden jullie daar nu van? https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html (https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html) Moeten we die dieren gewoon natuurlijk laten sterven, of gewoon afschieten als ze schijnbaar pijn leiden. En kun je die denkwijze ook op mensen toepassen? https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html (https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html)

Als zo'n dier in de dierentuin ge-euthaniseerd moet worden (wat al een heel beslissingsproces is) dan zijn er verschillende opties. Laten inslapen of afschieten zijn twee opties. Soms heeft het ene de voorkeur, soms het andere. Een nadeel van laten inslapen kan zijn dat je vervolgens het vlees niet kunt gebruiken om andere dieren te voeren. Een nadeel van afschieten kan zijn dat het some niet veilig mogelijk. En wat betreft dieren welzijn kunnen er ook verschillen zijn wat voor welk dier humaner is, het ene dier is moeilijker om te laten inslapen, een andere moeilijker om af te schieten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op mei 27, 2019, 15:30:41 pm
...als de mensen graag een beetje avontuur willen beleven door in het Wisentgebied rond te lopen dan moet dat mogelijk zijn lijkt me. ...
Als mensen het nodig hebben om voor een beetje avontuur in een Wisentgebied rond te gaan lopen dan stel ik voor om ook de safariparken open te stellen voor deze mensen (te voet bedoel ik). Voor de ultieme beleving van wat avontuur.
Ik heb ook in de Kennemerduinen rondgelopen en daar lopen ook Koniks en Schotse hooglanders. Het verschil tussen een schotse hooglander en een Wisent is qua gevaarlijkheid niet zo groot lijkt me. En overigens denk ik dat een Safaripark met Olifanten, Gnoes, Giraffen en Zebra's ook nog wel te doen is. Met de grotere vleeseters heb ik ook wat problemen geef ik toe. 
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op mei 29, 2019, 14:54:19 pm
Die parken zijn ook open voor wandeltoeristen! In de meeste parken in Zimbabwe, Zambia en Botswana wordt dat gedaan met een gids, maar in Mana Pools National Park in Zimbabwe mag je ook gewoon zelf zonder gids rond wandelen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juni 28, 2019, 10:07:56 am
In Roemenië worden in 2 gebieden Wisenten vrijgelaten. In het volgende artikel wordt beschreven hoe dat gaat. https://www.pnp.de/nachrichten/bayern/3367488_Vorbereitungen-gestartet-Wisent-aus-Straubinger-Zoo-wird-ausgewildert.html (https://www.pnp.de/nachrichten/bayern/3367488_Vorbereitungen-gestartet-Wisent-aus-Straubinger-Zoo-wird-ausgewildert.html)

Ik heb al vaker gelezen dat hier dieren heen gaan, ook uit Nederland. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het met hen gaat in de vrije natuur. Overleven ze het daar? Krijgen ze jongen? Is er geen stroperij? Ik had begrepen dat het ook toeristen zou moeten trekken, lukt dat? Lopen ze in één grote kudde rond, of in verschillende kleinere kuddes?
https://www.youtube.com/watch?v=KHcO-_nQGlg (https://www.youtube.com/watch?v=KHcO-_nQGlg)  INteressant ook dat honden daar roedels vormen en samen gaan jagen.
Nog een link: https://www.youtube.com/watch?v=6fy74M_Udwc (https://www.youtube.com/watch?v=6fy74M_Udwc) ditmaal over het project in DUitsland. Daar is men begonnen met minder dan 10 dieren en nu heeft men er al meer dan 20 geloof ik.
Er zijn meer videos over wisenten op Youtube. https://www.youtube.com/results?search_query=wisent (https://www.youtube.com/results?search_query=wisent) Ze leven in verschillende gebieden en alle verschillende gebieden hebben weer zo hun eigen bijzonderheden. Misschien moeten we dit onderwerp opsplitsen in wisenten per gebied, bijvoorbeeld Wisenten in Nederland, Wisenten in NRW, Wisenten in Roemenië. Misschien.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op juni 28, 2019, 11:07:24 am
???
In meerdere andere topics over andere dieren beweer je dat onderzoek niet nodig is omdat we genoeg weten, en hier heb je plots zoveel vragen en wil je het topic zelfs opsplitsen omdat de wisenten in verschillende gebieden verschillende bijzonderheden hebben? Vreemde logica.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 06, 2019, 10:02:29 am
In Duitsland loopt er een wisent-kudde in NRW / Sauerland / Rothaarstieg. De kudde loopt in de vrije natuur rond met een 20-30 dieren. Omdat ze de bast van de bomen eten zijn ze niet geliefd bij de plaatselijke bomenbezitters. Wel is het een grote toeristentrekker. Er is een klein gebied van 20 hectare, waar een kleine kudde rondloopt speciaal voor de bezoekers. Deze kudde is nu uitgebreid met 4 vrouwtjes. https://www.siegener-zeitung.de/bad-berleburg/c-lokales/drei-neue-kuehe-ziehen-in-die-wisent-wildnis-ein_a176848 (https://www.siegener-zeitung.de/bad-berleburg/c-lokales/drei-neue-kuehe-ziehen-in-die-wisent-wildnis-ein_a176848) En uit de beide kuddes zijn vier mannetjes verzameld en weggebracht naar een herintroductieproject in Roemenië. Wat ze dus gedaan hebben is de vrij rondlopende kudde verminderd met 4 stiertjes, die anders toch aan de interne machtstrijd zouden sterven. Die mogen dan in Roemenië hun krachten laten zien. En de voor de bezoekers beschikbare kudde is met vier vrouwtjes uitgebreid, wat veel beter is voor zowel het publiek als voor de voortplanting. Overigens moet van de rechter het gebied beperkt worden waar de "vrije" kudde rondloopt, om de bomen te sparen. Dat bomen argument lees ik trouwens alleen hier, kennelijk staan er in de andere wisentgebieden niet zoveel bomen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 07, 2019, 21:28:56 pm
In Duitsland loopt er een wisent-kudde in NRW / Sauerland / Rothaarstieg. De kudde loopt in de vrije natuur rond met een 20-30 dieren. Omdat ze de bast van de bomen eten zijn ze niet geliefd bij de plaatselijke bomenbezitters. Wel is het een grote toeristentrekker. Er is een klein gebied van 20 hectare, waar een kleine kudde rondloopt speciaal voor de bezoekers. Deze kudde is nu uitgebreid met 4 vrouwtjes. https://www.siegener-zeitung.de/bad-berleburg/c-lokales/drei-neue-kuehe-ziehen-in-die-wisent-wildnis-ein_a176848 (https://www.siegener-zeitung.de/bad-berleburg/c-lokales/drei-neue-kuehe-ziehen-in-die-wisent-wildnis-ein_a176848) En uit de beide kuddes zijn vier mannetjes verzameld en weggebracht naar een herintroductieproject in Roemenië. Wat ze dus gedaan hebben is de vrij rondlopende kudde verminderd met 4 stiertjes, die anders toch aan de interne machtstrijd zouden sterven. Die mogen dan in Roemenië hun krachten laten zien. En de voor de bezoekers beschikbare kudde is met vier vrouwtjes uitgebreid, wat veel beter is voor zowel het publiek als voor de voortplanting. Overigens moet van de rechter het gebied beperkt worden waar de "vrije" kudde rondloopt, om de bomen te sparen. Dat bomen argument lees ik trouwens alleen hier, kennelijk staan er in de andere wisentgebieden niet zoveel bomen.
Er staan ongetwijfeld in andere wisentgebieden ook genoeg bomen maar is de situatie hier wat anders. In dit gebied bevinden zich een aantal boswachterijen waar aan bosbouw wordt gedaan. het betreft hier naast naaldbomen ook op grote schaal beukenbos van goede kwaliteit. Juist op de beuken vindt jaarrond grote schil en vraatschade plaats. Waarom de wisenten dat hier het hele jaar door doen is nog niet duidelijk. Er gaan stemmen op dat ze dit tijdens hun gevangenschap hebben aangeleerd of vanuit mineralentekort. Wel staan er in dit gebied her en der wel likstenen waar ook het roodwild gaarne gebruik van maakt
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op juli 07, 2019, 23:12:17 pm
Misschien dan wat van de boombastetende wisenten inzetten op de veluwe in plaats van moeflons.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 08, 2019, 13:53:20 pm
Misschien dan wat van de boombastetende wisenten inzetten op de veluwe in plaats van moeflons.
Boombastetende wisenten worden al ingezet op de Veluwe toch? Maar je doelt natuurlijk op het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Overeenkomst zou zijn dat ze op beide locaties niet achter de rasters vandaan komen. En wellicht zullen de moeflons op Noorderheide, Wekeromse zand en Hoog-Deelen het moeilijk krijgen bij eventueel uitbreiden wolvenpopulatie.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op juli 10, 2019, 13:00:18 pm
Anti-wolven mensen claimden maanden geleden al dat de moeflons op de noordelijke veluwe door de wolven zijn opgegeten.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: ronris op juli 10, 2019, 15:04:54 pm
Anti-wolven mensen claimden maanden geleden al dat de moeflons op de noordelijke veluwe door de wolven zijn opgegeten.
Klopt, ze lopen er gelukkig nog steeds. Er is natuurlijk een rijk gedekte dis voor de huidige wolvenpopulatie op de Veluwe. Heb ook niet echt het idee dat er al een duidelijk beeld is voor wat betreft het aantal prooien. Niet qua aantal en niet qua soort.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: egilio op juli 14, 2019, 21:33:20 pm
Dus de anti-wolven doemdenkers lopen iets te hard van stapel. Goed dat er nog moeflons lopen, en goed ook dat de 3 wolven (+ kroost) geen problemen lijken te veroorzaken tot dusver.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Maarte5n op juli 15, 2019, 20:24:24 pm
Anti-wolven mensen claimden maanden geleden al dat de moeflons op de noordelijke veluwe door de wolven zijn opgegeten.

De wolven zijn nog nu pas een jaar op de noordveluwe de afname is al in 2017 ingezet zie de waarnemingen vanaf 2014 15-20 soms meer en 2017 niet meer boven 20 2018 enkele keren onder de 8 exemplaren en nu dit jaar maar 1 dier 1 x en verder niks...
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op juli 16, 2019, 11:34:16 am
Anti-wolven mensen claimden maanden geleden al dat de moeflons op de noordelijke veluwe door de wolven zijn opgegeten.

De wolven zijn nog nu pas een jaar op de noordveluwe de afname is al in 2017 ingezet zie de waarnemingen vanaf 2014 15-20 soms meer en 2017 niet meer boven 20 2018 enkele keren onder de 8 exemplaren en nu dit jaar maar 1 dier 1 x en verder niks...
Wat ik gelezen heb in duitse media is dat de wolven de mouflons totaal uitroeien. Er zijn mij geen voorbeelden bekend van gebieden waar de mouflons op langere termijn kunnen overleven bij de aanwezigheid van wolven. Misschien in sterk bergachtige gebieden waar de mouflons kunnen vluchten. Maar voor Nederland zie ik alleen maar overlevingskansen voor mouflons in dierentuinen, eilanden en afgesloten terreinen, waarbij ik denk dat het neergezette netwerk bij de hoge veluwe onvoldoende is. Ik ondersteun het idee om Wisenten in de hoge Veluwe uit te zetten. Wisenten zijn wat weerbaarder en hebben meer kans om wolven te overleven. Nadeel is wel dat ze in Nederland voornamelijk rondlopen in gebieden zonder mensen. In het buitenland, onder andere in Duitsland, lopen ze wel rond in gebieden waar ook mensen vrij rondlopen, dus ik denk wel dat het kan. Hij zou een sterke verrijking zijn van de hoge Veluwe, zeker als daar een kudde van 100 Wisenten zou rondlopen in de toekomst. Maar begin eens met één losse Wisentstier zou ik zeggen, gewoon om ervaring op te doen.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: tekenaar op juli 30, 2019, 23:24:58 pm
Dit gaat over een wisent in een dierentuin, dus eigenlijk niet over een wisent in de natuur, maar de natuur in europa lijkt soms heel erg op een dierentuin, dus de verschillen zijn klein. Een zieke Wisent wordt doodgeschoten. Wat vinden jullie daar nu van? https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html (https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html) Moeten we die dieren gewoon natuurlijk laten sterven, of gewoon afschieten als ze schijnbaar pijn leiden. En kun je die denkwijze ook op mensen toepassen? https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html (https://www.lz.de/ueberregional/owl/22444625_Wisent-erschossen-Schock-fuer-Besucher-im-Bielefelder-Tierpark-Olderdissen.html)

raar verhaal: geen enkele dierentuin zal tijdens openingsuren een dier afschieten. Natuurlijk laten sterven is in dierentuinen meestal geen optie: dat geeft nog veel meer klachten van het publiek. Maar wat een gedoe: hoeveel duizenden koeien slachten ze dagelijks door een stalen pin door hun schedel te jagen (schietmasker in het abbatoir). Uiteindelijk is een wisent toch ook een koe?
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: tekenaar op juli 30, 2019, 23:28:46 pm
die anders toch aan de interne machtstrijd zouden sterven.

???? Klopt niet met feiten, Freek. Er sneuvelen nauwelijks wisenten tijdens onderlinge gevechten. Ze vechten zelfs relatief zelden.
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op september 14, 2019, 19:49:43 pm
Er zijn een paar wisents gespot in Polen, aan de grens met Duitsland. De duitsers zijn alvast gewaarschuwd. https://www.moz.de/nachrichten/brandenburg/artikel-ansicht/dg/0/1/1752897/ (https://www.moz.de/nachrichten/brandenburg/artikel-ansicht/dg/0/1/1752897/)
:)
Titel: Re: Wisents bij de buren
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 02, 2019, 23:13:35 pm
Ook in polen zijn er stropers: https://www.moz.de/nachrichten/brandenburg/artikel-ansicht/dg/0/1/1756334/ (https://www.moz.de/nachrichten/brandenburg/artikel-ansicht/dg/0/1/1756334/) Wel interessant. Hier heeft iemand niet het idee dat gewoon de wet gevolgd moet worden, maar denkt gewoon aan het eigenbelang. Toevallig liep hij tegen de lamp.