Waarneming.nl

Diversen => Praat maar raak => Topic gestart door: Bart van Hoogstraten op februari 16, 2013, 18:28:34 pm

Titel: "cultuur" met een grote C
Bericht door: Bart van Hoogstraten op februari 16, 2013, 18:28:34 pm
Fotoverslag van het winnende moment bij het gansentrekken 2013 in Grevenbicht. Puik stukkie cultureel erfgoed wat we met zijn allen moeten koesteren! :P http://gigapica.geenstijl.nl/2013/02/crazy_goose_pulling_fest_in_th.html
Titel: Re: "cultuur" met een grote C
Bericht door: m.weites op februari 20, 2013, 22:00:58 pm
Die rijtjeshuizen op de achtergrond maken het af.
Titel: Re: "cultuur" met een grote C
Bericht door: Margreet Kwh op februari 20, 2013, 22:20:39 pm
Bizarre serie. Die quasi-Indianendracht is ook merkwaardig. Dit festijn mag van mij verboden worden.
Rondsollen met dode vogels vind ik net zo verwerpelijk als mishandeling van levende.
Titel: Re: "cultuur" met een grote C
Bericht door: Bart van Hoogstraten op februari 22, 2013, 17:50:20 pm
Toen ik nog in Sittard woonde en op het Bisschoppelijk College zat had ik schoolvrienden uit Grevenbicht en ben ik wel eens mee geweest naar het "Gawsetrekkuh" (halverwege jaren 70) en ik was toen eigenlijk al verbijsterd over dit fenomeen -> meest bizar waren de kleine kinderen die vooraan stonden te juichen bij elke mislukte poging om de kop eraf te rukken. Het is een heel klein dorpje aan de maas wat dit al heel lang doet en hun grootste concessie tot nu toe is dat ze de gans van te voren laten afmaken door een dierenarts (heel vroeger deden ze het met een levende gans waarbij de nek ook nog eens met vet was ingesmeerd). Ik begrijp zo'n dierenarts eigenlijk ook niet (maar de sociale druk in zo'n klein dorp kan natuurlijk erg hoog zijn voor een ondernemer).

In de straat waar ik woonde in Sittard woonde een uit Grevenbicht afkomstige leraar Frans en die vertelde me dat bij de bevrijding '45 de Amerikanen daar de maas overstaken met zwaar materiaal en er op 1 van de pantservoertuigen een neger zat. Het hele dorp was uitgelopen om die neger te zien (hadden ze nog nooit eerder gezien!) en liep achter die tank aan te joelen... (waarschijnlijk met een pot vet en een stuk touw in de hand  ;) ).