Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Vogels => Topic gestart door: wumizusume op augustus 22, 2012, 22:34:38 PM

Titel: Dutchavifauna
Bericht door: wumizusume op augustus 22, 2012, 22:34:38 PM
WOW! Check out www.dutchavifauna.nl , geweldige site met alle gegevens van (vooral zeldzame) vogels waargenomen in ons land. :)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Sander Haak op augustus 22, 2012, 22:39:02 PM
http://www.dutchbirding.nl/news.php?id=750 (http://www.dutchbirding.nl/news.php?id=750)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Klaas van Dijk op augustus 22, 2012, 23:00:14 PM
Yep, gelijk, prachtige site. Heerlijk makkelijk zoeken!

De gemeente 'Wymbritseradiel' bestaat niet meer. Idem de gemeente 'Nijefurd' (en nog wat andere gemeenten). Zie http://www.gemeentesudwestfryslan.nl/ (http://www.gemeentesudwestfryslan.nl/) voor nieuwe situatie.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Jos Welbedacht op augustus 23, 2012, 00:11:02 AM
Ziet er zeer goed uit!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op augustus 23, 2012, 08:41:25 AM
Goed gevonden van je, Teus  ;)
Zoals jullie waarschijnlijk weten is de lancering van de Dutch Avifauna aanstaande zaterdag op de Dutch Bird Fair, met alle inhoudelijke feitjes, hoe de site werkt, en wat de toekomstplannen zijn.
Dit is een groot project geweest van Dutch Birding waar we 2,5 jaar geleden mee zijn begonnen, en wat nooit mogelijk was geweest zonder de inzet van alle vrijwillligers.
Mijn dank naar hun is dan ook groot!
Meer zullen we uiteraard uit de doeken doen na het weekend.

Klaas, dank je wel voor je opmerking.
Dat is eventjes wat meer werk dus wordt niet direct aangepast.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Justin Jansen op augustus 23, 2012, 08:47:26 AM
En nieuwe soorten per jaar zijn alleen de CDNA beoordeelsoorten, niet de daadwerkelijke nieuwe soorten (ofwel eerste vermelding van soort in Nederland).
Verder overigens TOP!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: hiskodevries op augustus 23, 2012, 09:03:16 AM
Compliment voor de vormgeving, die is zeer fraai.

Een vraagje
Is ook aan een api gedacht zodat waarnemers van cdna beoordeelsoorten, die hun waarneming in wrn.nl invoeren, gelijk een forumulier kunnen invullen waarbij alle velden die vanuit waarneming.nl al bekend zijn voor ingevuld zijn ?
Zoals de huidige procedure nu werkt met het ouderwetse word dokument ?
wordt ook gedacht aan een simpel overzicht van (nieuwe) (niet) aanvaarde /afgevallen gevallen  naar dit overzicht http://www.dutchavifauna.nl/news/5
zodat overnemen simpel is.
Nog mooier is een api /export die we vanuit Waarneming.nl kunnen aanroepen.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op augustus 23, 2012, 09:10:02 AM
Hisko,

Daar wordt aan gewerkt achter de schermen.
Of alles ook compatibel is met waarneming.nl durf ik niet te zeggen.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Gordijn op augustus 23, 2012, 09:13:09 AM
Citaat van: Justin Jansen op augustus 23, 2012, 08:47:26 AM
En nieuwe soorten per jaar zijn alleen de CDNA beoordeelsoorten, niet de daadwerkelijke nieuwe soorten (ofwel eerste vermelding van soort in Nederland).
Verder overigens TOP!


Bedankt!
Het klopt inderdaad dat we ons in eerste instantie hebben gericht op de huidige indiensoorten, maar wel met de wens/gedachte de andere soorten op termijn ook te behandelen
Daar gaan we de komende maanden aan werken, met naar ik hoop, hulp van jullie.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: hiskodevries op augustus 23, 2012, 09:14:35 AM
Citaat van: Steven Wytema op augustus 23, 2012, 09:10:02 AM
Hisko,

Daar wordt aan gewerkt achter de schermen.
Of alles ook compatibel is met waarneming.nl durf ik niet te zeggen.
mooi moment om daar dan wel over na te gaan denken, die behoefte zal op meer plekken bestaan. b.v. de NDFF validatie module.
Dat voorkomt dat de secretaris van de CDNA nog vaker zelf op gevallen af moet gaan ipv dat deze door de waarnemer(s) worden ingediend. Een situatie die zich steeds vaker voor doet.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Klaas van Dijk op augustus 23, 2012, 09:51:49 AM
Steven,

Bedankt voor je vriendelijke reactie. Wellicht zijn er nog wel meer gemeenten die ondertussen zijn gefuseerd. In ieder geval bestaan er nog verschillende fusieplannen. Groot voordeel van de digitale avifauna is natuurlijk wel dat je dit kunt aanpassen: in het boek kan dat niet meer.

Gisteravond nog even wat verder zitten rondkijken. M.i. is nog niet alles af ('work in progress'), misschien wel goed om dit ook even duidelijk op de introductiepagina (wellicht op iedere pagina?) te zetten. Bij veel foto's ontbreekt ook nog de plaatsnaam.

Navigatie gaat in ieder geval buitengewoon soepel! Een deel van de teksten kunnen ook nog wel wat worden opgepoetst. Engelse vertaling werkt ook nog niet / nauwelijks (wellicht beter de 'knop' Engels weghalen?). Bij het tabje 'publicatie' zou ik me niet alleen beperken tot artikelen die in DB zijn verschenen.

Laat maar weten of jullie behoefte hebben aan meer opmerkingen van mijn kant (vooral detailopmerkingen). In ieder geval veel succes ermee.

Groetjes, Klaas

PS: eens met Hisko dat het een goed moment is om dit soort digitale formulieren wel automatisch aan elkaar te koppelen.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: HPM op augustus 23, 2012, 10:14:09 AM
Ik vind de overzichten per jaar leuk maar er niet mooi uitzien. Sterker nog: ik vind het zeer onaangenaam en vermoeiend om naar te kijken. Vooral waar ze dicht op elkaar staan (een soort per jaar) zijn de jaarbalken veel te donker, waardoor het contrast te groot is. Het traliewerk begint dan te schitteren en te springen voor mijn ogen.  Het zou mij niet verbazen als dit bij lijders aan vormen van migraine en epilepsie een aanval zou kunnen triggeren.
Ik kan me voorstellen dat jullie die basiskleur ook daar willen gebruiken maar het zou denk ik beter zijn om het dan alleen in een blokje met het jaartal te gebruiken in plaats van een balk over de volle breedte. Ik heb het uitgeprobeerd en dan heb ik er veel minder last van. Zie bijlage.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: August op augustus 23, 2012, 10:17:12 AM
Geweldige site geworden mijn complimenten  :duim:
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Peter de Vries op augustus 23, 2012, 10:44:29 AM
Komt er nog de mogelijkheid tot het draaien van query's? Dat je met de gegevens kan spelen (zoals gevallen van een bepaalde soort per provincie/gemeente, etc.). Een overzicht van een soort per jaar/dag/maand kan nu al. Maar ik doel op het zelf maken van query's. En dan het liefst de mogelijkheid dat je de resultaten van je query makkelijk kan exporteren naar bijvoorbeeld Excel.

Dit is al geweldig, maar als je de diepte in kan gaat het echt groots worden.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: UtrechtsVogelNet op augustus 23, 2012, 10:53:20 AM
Eerste indruk is een goede, gefeliciteerd.

Ik neem aan dat de Engelse versie nog wordt ontwikkeld? Want die is gelijk aan de NLse voor zover ik kon zien, iig na het aanklikken van de zeldzaamheden.

Ik ben benieuwd naar de rest; ik denk dat het trouwens niet zou misstaan als het tijdschrift voor leden ook digitaal beschikbaar zou komen. Vooral bij determinatieartikelen is dit handig, en wellicht ook in het veld handig.

De suggestie van het draaien van (bepaalde) queries lijkt me ook interessant.

Phil
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Bas vd Burg op augustus 23, 2012, 11:06:44 AM
In Trouw is een berichtje geplaatst over de site:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3304631/2012/08/22/Digitaal-overzicht-van-alle-vogels.dhtml (http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3304631/2012/08/22/Digitaal-overzicht-van-alle-vogels.dhtml)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op augustus 23, 2012, 11:39:47 AM
Leuk om alle enthouiaste reacties te lezen!


Wat betreft queries: dat zit inderdaad nog in de pijplijn, maar zoals gezegd meer daarover op de Dutch Bird Fair (15:30 Zilverreigerzaal).
Je kan ook eens een kijkje nemen op het members-only deel van birdguides.com of rarebirdalert.co.uk.
Daar kan je pas écht uitvoerig zoeken!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: peterlindenburg op augustus 23, 2012, 13:40:11 PM
mijn complimenten voor de site!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Gordijn op augustus 24, 2012, 18:03:54 PM

Citaat van: Klaas van Dijk op augustus 23, 2012, 09:51:49 AMGisteravond nog even wat verder zitten rondkijken. M.i. is nog niet alles af ('work in progress'), misschien wel goed om dit ook even duidelijk op de introductiepagina (wellicht op iedere pagina?) te zetten. Bij veel foto's ontbreekt ook nog de plaatsnaam.
Allereerst, bedankt voor je reactie. Het is zeker nog work in progress, en dat zal het altijd wel blijven. Op de voorpagina (en bij de soortenlijst) staat daarom de ' hulp nodig'  tekst. Er is altijd ruimte voor verbetering, aanvulling en uitbreiding.

Citaat van: Klaas van Dijk op augustus 23, 2012, 09:51:49 AM
Engelse vertaling werkt ook nog niet / nauwelijks (wellicht beter de 'knop' Engels weghalen?). Bij het tabje 'publicatie' zou ik me niet alleen beperken tot artikelen die in DB zijn verschenen.
De soortnamen werken al wel in het Engels, vandaar dat de vertaalknop denk ik toch al wel meerwaarde heeft. Maar inderdaad, zeker de hoofdteksten moeten ook in het Engels.

Wat betreft publicaties hebben wij ons eerst gericht op 'laaghangend fruit', artikelen uit ons eigen blad. Maar er zit ook al zeker een invoer-optie in voor andere tijdschriften/bladen etc. 1 van de zaken waar nog een hoop meerwaarde is te halen.


Citaat van: Klaas van Dijk op augustus 23, 2012, 09:51:49 AM
Laat maar weten of jullie behoefte hebben aan meer opmerkingen van mijn kant (vooral detailopmerkingen). In ieder geval veel succes ermee.
Altijd! Wij hebben met een klein team hard gewerkt aan de site die er nu staat en we hopen het verder te verbeteren en uit te breiden met de hulp van een zo groot mogelijk publiek. Bij elk geval is er een mogelijkheid om een mail te sturen (met een referentienummer van het geval in het onderwerpsveld), maar het mag natuurlijk ook direct naar: dutchavifauna@dutchbirding.nl
groeten
Rob Gordijn
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Klaas van Dijk op augustus 25, 2012, 22:19:02 PM
Ha Rob,

Bedankt voor je leuke reactie. Nog even wezen kijken / rondsnuffelen op de site en toen kwam ik nog wat zaken tegen:

* m.i. pas (onder)delen / onderdeeltjes online zetten als ze compleet & af & gecontroleerd zijn.

- geldt bijvoorbeeld voor de foto-onderschriften op de foto's op de hoofdpagina. Geweldig dat dit rouleert, maar het stoort mij dat de onderschriften deels wel / deels niet compleet zijn. Deels ook onleesbaar omdat ze van dezelfde kleur zijn als de foto. Soms staan ze er onder, soms in de foto. M.i. iets bedenken dat dit allemaal gelijk is.

- in toenemende mate gebruiken mensen / onderzoekers / etc. informatie op dit soort websites als officiële bron. Daarom extra belangrijk om de info [een brok, zie hierboven] eerst helemaal goed te hebben en dan pas online te zetten.

De tekst 'Deze soorten zijn voormalige beoordeelsoorten.' is onlogisch. Komt dit soort info er t.z.t. ook nog in? Zo ja, nu alvast aangeven dat het t.z.t. ook beschikbaar is.

Eigenlijk denk ik dat je de foto's pas online moet zetten als het onderschrift compleet is (naam, plaats, datum, fotograaf). Ik vind het minder belangrijk om de naam van de fotograaf te weten dan niet te weten waar/wanneer de foto is gemaakt. Bv 'Baltische Mantelmeeuw Larus fuscus fuscus Theo Muusse 07-10-2009'

Als ik jullie was zou ik het 'standaardgrafiekje' met aantallen / jaar flink onder handen nemen. Nu kost het erg veel moeite om precies te zien in welke jaren de gevallen waren. M.i. aanpassen aan de soort (wellicht vier / vijf varianten)?

Bij de coördinaten is niet duidelijk dat het niet om de standaard graden / minuten gaat (coördinaten N 53,23884  O 4,9210). Ik heb sterk de voorkeur voor een aanduiding in graden/minuten en met de juiste tekens (gradenteken en minuutteken erbij). Want dan kan er nooit misverstand ontstaan. Er klopt iets niet met de spelling van Kerim�ki (raar blokje, record 8446).

Switch to English werkt nog niet bij record 8446 (naam blijft hetzelfde). Beter dit soort knoppen (Engels) weglaten en pas toevoegen als het ook werkt.

Veel oudere gevallen (pré 1979) zullen in Limosa / Ardea zijn gepubliceerd. Ardea staat helemaal online, Limosa grotendeels (beide gratis); zou goed zijn om deze artikelen ook stap voor stap te vermelden (via link / gewoon als PDF). PDF moet geen probleem zijn (CDNA is ook deels NOU). Ruud Vlek heeft allerlei oude krantenartikelen van -zeer oude- gevallen op waarneming.nl staan; zou mooi zijn als dit ook aan elkaar wordt gelinkt.

Hopelijk komen er nog een heleboel leuke foto's bij! Want dat maakt het extra leuk.

Groetjes, Klaas
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Justin Jansen op augustus 25, 2012, 22:28:53 PM
Is er ook bewust gekozen om waarnemers niet op te nemen, zoals gepubliceerd zijn in de jaarverslagen?
En is er een mogelijkheid om een bron toe te voegen indien een bepaald geval gepubliceerd is, krant, regionaal tijdschrift of internationaal tijdschrift (bijvoorbeeld veel fotos van zeldzaamheden staan in Birding World bijvoorbeeld). Of verwijzingen naar websites waar gevallen op staan? Dit om het e.e.a. compleet te houden.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Halff op augustus 25, 2012, 23:27:31 PM
Vind het een mooie site maar er kan hier en daar nog wel wat gesleuteld worden. Vind o.a. de fotokwaliteit dramatisch. Natuurlijk zijn de foto's van oude gevallen van mindere kwaliteit simpelweg omdat deze voor het digitale tijdperk zijn genomen maar ik zie bij erg veel soorten van de laatste jaren ook zeer slechte niet scherpe foto's (waar zeker wel veel mooiere en scherpere foto's van bestaan). O.a Taigastrandloper en Steltstrandloper. Bij de Taigastrandloper zijn ze echt niet om aan te zien en bij de Steltstrandloper staan foto's tussen die totaal niets toevoegen. Ook de Noordse Waterlijster, daar zijn veel betere en vooral scherpere foto's van. En zo zijn er nog veel meer soorten waarbij ik denk; plaats liever geen foto i.p.v. deze. Hopelijk wordt hier nog aan gewerkt ook vanwege het aanzien van de site op Europees niveau en de goede naam van Dutch Birding.

Tevens vind ik het opvallend dat er geen plaatsnamen onder de foto's staan waar deze gemaakt is. Bewuste keuze of komt dat nog?
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: ArjanH op augustus 25, 2012, 23:59:22 PM
Mooie site, mooie foto's, maar toch heb ik een aantal kanttekeningen. Om te beginnen de naam Dutch avifauna. Waarom niet gewoon Nederlandse avifauna ? Ik begrijp best dat Engels in meerdere opzichten de standaardtaal is geworden maar dat kan ook overdreven worden. Daarnaast ben ik van mening dat wanneer men het heeft over de avifauna, er geen sprake mag zijn om alleen aandacht te besteden aan zeldzaamheden. Sterker: zeldzaamheden geven geen representatief beeld over de avifauna van Nederland.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Bart van Hoogstraten op augustus 26, 2012, 00:26:08 AM
Citaat van: ArjanH op augustus 25, 2012, 23:59:22 PM
Mooie site, mooie foto's, maar toch heb ik een aantal kanttekeningen. Om te beginnen de naam Dutch avifauna. Waarom niet gewoon Nederlandse avifauna?

Hits scoren... (als iemand in het [zeer grote] buitenland meer wil weten over onze avifauna komt hij bij hunnie (https://www.google.nl/#hl=nl&safe=off&output=search&sclient=psy-ab&q=Dutch+avifauna&oq=Dutch+avifauna&gs_l=hp.3..0i10i30.2152.2152.0.4577.1.1.0.0.0.0.51.51.1.1.0...0.0...1c.9qo3T1Bs6IE&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=2e1d6b13789420d2&biw=1550&bih=1035) terecht en niet bij Waarneming...  :P )
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Bas vd Burg op augustus 26, 2012, 02:04:36 AM
@Justin, de basis voor dutchavifauna.nl is een digitale versie van het boek "De zeldzame vogels van nederland", aangevuld met gevallen t/m 2009. In dit bestand zaten geen namen van ontdekkers, zodoende zijn de namen niet toegevoegd. Het is wel de bedoeling dat dit op termijn wordt ingevoerd. Op termijn is het wel de bedoeling dat andere bronnen worden toegevoegd, bijv gevalsartikeltjes die zijn gepubliceerd in lokale vogelbladen (zoals bijvoorbeeld al wel is gebeurd bij Amerikaanse Oeverloper en dan het geval uit 1980 Diemen)

@Arjan, misschien de inleidende tekst eens goed lezen op de site voordat je een dergelijke opmerking plaatst? Dutchavifauna.nl is een digitale versie van het boek "De zeldzame vogels van Nederland" ook wel de Avifauna deel 1 genoemd. Dit boek beschrijft, zoals je waarschijnlijk weet, alle zeldzamere vogelsoorten die ooit in Nederland zijn waargenomen. Samen met het andere boek "Algemene en schaarse vogels van Nederland", ook wel Avifauna deel 2 genoemd, vormt dit deel 1 een beschrijving van de gehele avifauna van Nederland. Zoals gezegd is de website een digitale versie van Avifauna deel 1 incl aanvullingen, en naar mijn mening mag je dit dus wel degelijk een avifauna noemen want het geeft een representatief beeld van de zeldzame vogels van Nederland (zeg maar het zeldzamere deel van de avifauna van Nederland).

@Bart, vind jij "Hits scoren" nu echt een nuttige opmerking? Ondanks de smiley, waar ik uit opmaak dat het grappig bedoeld moet zijn, vind ik het persoonlijk een opmerking die kant nog wal raakt en geeft bij mij ook aan dat je het doel van het project niet helemaal hebt begrepen geloof ik..........
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Bart van Hoogstraten op augustus 26, 2012, 02:08:58 AM
Citaat van: Bas vd Burg op augustus 26, 2012, 02:04:36 AM
@Bart, vind jij "Hits scoren" nu echt een nuttige opmerking? Ondanks de smiley, waar ik uit opmaak dat het grappig bedoeld moet zijn, vind ik het persoonlijk een opmerking die kant nog wal raakt en geeft bij mij ook aan dat je het doel van het project niet helemaal hebt begrepen geloof ik..........

Ik heb net nog even de site eens goed bekeken -> kan dus werkelijk echt geen enkel "doel" van het project ontdekken...
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Bas vd Burg op augustus 26, 2012, 08:29:35 AM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op augustus 26, 2012, 02:08:58 AM
Citaat van: Bas vd Burg op augustus 26, 2012, 02:04:36 AM
@Bart, vind jij "Hits scoren" nu echt een nuttige opmerking? Ondanks de smiley, waar ik uit opmaak dat het grappig bedoeld moet zijn, vind ik het persoonlijk een opmerking die kant nog wal raakt en geeft bij mij ook aan dat je het doel van het project niet helemaal hebt begrepen geloof ik..........

Ik heb net nog even de site eens goed bekeken -> kan dus werkelijk echt geen enkel "doel" van het project ontdekken...
Tsja als jij vindt dat de site alleen maar is opgezet om hits te scoren dan zijn we uitgepraat.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Norman op augustus 26, 2012, 08:53:34 AM
Het doel is volgens mij een overzicht bieden van zeldzame vogels in NL.
De naam dutch avifauna zal gekozen door de band met DBA. In beide gevallen zou ik een voorkeur hebben voor Nederlandse benamingen, maar met een Engelse naam bereik je nu eenmaal meer individuen dan met een Nederlandse naam.

De term avifauna is wellicht niet zo handig gekozen (of komt er ook een deel 2 van de website.  ;) ), omdat je de Nederlandse avifauna hiermee te kort doet. Immers alleen de verdwaalde sukkels staan hierop vermeld. De Nederlandse successen ontbreken volledig op deze site. Maar als iemand zoekt op 'dutch' en 'avifauna' met als doel informatie volledige informatie te vinden over de Nederlandse Avifauna is deze er snel genoeg achter dat hij/zij verder moet surfen. Lijkt mij geen bezwaar, gebeurt mij zo vaak.

De 'beer op de weg' dat buitenlanders Nederlands niet zouden kunnen vinden lijkt me ook geen bezwaar.
Gebruik de term 'birding netherlands' en je vindt je weg wel.

Ik vind het een aardige site, zal er zelf niet zo vaak komen, maar er is een grote doelgroep voor deze informatie en zal veelvuldig geraadpleegd worden.

Een aanvulling die ik aardig zou vinden is de naam van de ontdekker.

Verder niets dan lof. Er zullen aardig wat uurtjes in dit project hebben gezeten die door vrijwilligers zijn opgehoest.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op augustus 26, 2012, 10:12:10 AM
Bart, Norman e.a.,

Er zijn inderdaad plannen, en de eerste contacten met SOVON, om ook Avifauna2 te implementeren.
Daarmee hopen we een meer volledig beeld te geven van de Nederlandse Avifauna.

@Rob:
Het kan kloppen dat er meerdere foto's een matige kwaliteit hebben.
Wij hebben de foto's van Dutch Birding als basis gebruikt.
Daarvanuit is ook de nadrukkelijke oproep aan iedereen als je betere foto's hebt, of mensen kent die betere foto's hebben, dan horen we dat heel graag!

Net zoals dat het opzetten van de website niet zonder vrijwilligers tot stand was gekomen, kunnen wij niet zonder de hulp van jullie!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Norman op augustus 26, 2012, 13:15:42 PM
Nog mooier als Avifauna 2 ook word toegevoerd.

Wat ik mij nog afvroeg. Waarom een aparte website en niet als onderdeel van de DBA of waarneming.nl site?
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Halff op augustus 26, 2012, 21:06:56 PM
Citaat van: Steven Wytema op augustus 26, 2012, 10:12:10 AM
Bart, Norman e.a.,

Er zijn inderdaad plannen, en de eerste contacten met SOVON, om ook Avifauna2 te implementeren.
Daarmee hopen we een meer volledig beeld te geven van de Nederlandse Avifauna.

@Rob:
Het kan kloppen dat er meerdere foto's een matige kwaliteit hebben.
Wij hebben de foto's van Dutch Birding als basis gebruikt.
Daarvanuit is ook de nadrukkelijke oproep aan iedereen als je betere foto's hebt, of mensen kent die betere foto's hebben, dan horen we dat heel graag!

Net zoals dat het opzetten van de website niet zonder vrijwilligers tot stand was gekomen, kunnen wij niet zonder de hulp van jullie!

Als de foto's van Dutch Birding zijn gebruikt dan is er iets goed fout gegaan met copieren of het zou kunnen dat het met de resolutie te maken heeft of iets dergelijks. Als je namelijk op de DB site bij de zoekmachine Noordse Waterlijster of Taigastrandloper is tikt dan komen er wel degelijk hele mooie scherpe foto's tevoorschijn. Totaal andere dan de onscherpe, belabberde foto's van o.a. deze twee soorten die momenteel op de Dutch Avifauna website staan.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Gordijn op augustus 26, 2012, 22:45:32 PM
Citaat van: Rob Halff op augustus 26, 2012, 21:06:56 PM
Als de foto's van Dutch Birding zijn gebruikt dan is er iets goed fout gegaan met copieren of het zou kunnen dat het met de resolutie te maken heeft of iets dergelijks. Als je namelijk op de DB site bij de zoekmachine Noordse Waterlijster of Taigastrandloper is tikt dan komen er wel degelijk hele mooie scherpe foto's tevoorschijn. Totaal andere dan de onscherpe, belabberde foto's van o.a. deze twee soorten die momenteel op de Dutch Avifauna website staan.
Steven bedoelde hierbij in eerste instantie het blad en niet de website (als grootste bron voor foto's die we hebben gebruikt om een beetje dekkend beeld te krijgen). Maar je hebt een punt en ik heb het aangepast.
Welke foto's nog meer moeten worden toegevoegd horen we graag voorstellen (mag ook via de mail, hoeft niet via het forum, het liefst met de instemming van de fotograaf).

groeten
Rob
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Gordijn op augustus 26, 2012, 23:04:48 PM
Citaat van: Klaas van Dijk op augustus 25, 2012, 22:19:02 PM
* m.i. pas (onder)delen / onderdeeltjes online zetten als ze compleet & af & gecontroleerd zijn.
De basis (de data over de gevallen) zijn af en gecontroleerd. Alleen al dit overzicht heeft voor ons voldoende waarde om mee live te gaan. Het heeft al heel veel werk gekost om tot dit te komen en naar onze mening was het product nu volwassen genoeg om op zich te staan en voldoende kapstop te bieden om met de wisdom of the crowds verder te bouwen. Het is inderdaad nog niet perfect, maar wel het best beschikbare op dit moment.

Citaat van: Klaas van Dijk op augustus 25, 2012, 22:19:02 PM
De tekst 'Deze soorten zijn voormalige beoordeelsoorten.' is onlogisch. Komt dit soort info er t.z.t. ook nog in? Zo ja, nu alvast aangeven dat het t.z.t. ook beschikbaar is.
Heb je helemaal gelijk in, schrijf ik op en gaan we aanpassen, komt er t.z.t. ook nog in en gaan we beter opschrijven.

Citaat van: Klaas van Dijk op augustus 25, 2012, 22:19:02 PM
Eigenlijk denk ik dat je de foto's pas online moet zetten als het onderschrift compleet is (naam, plaats, datum, fotograaf). Ik vind het minder belangrijk om de naam van de fotograaf te weten dan niet te weten waar/wanneer de foto is gemaakt. Bv 'Baltische Mantelmeeuw Larus fuscus fuscus Theo Muusse 07-10-2009'
Hebben we geprobeerd in zoveel mogelijk gevallen te doen (plaats is gekoppeld aan geval), datum van een foto is soms niet tot op de dag bekend (dit hebben we als zodanig ingevoerd maar wordt nu niet goed weergegeven).
Geef specifieke vraagtekens vooral door via de mail zodat we dat kunnen verbeteren.

Citaat van: Klaas van Dijk op augustus 25, 2012, 22:19:02 PM
Veel oudere gevallen (pré 1979) zullen in Limosa / Ardea zijn gepubliceerd. Ardea staat helemaal online, Limosa grotendeels (beide gratis); zou goed zijn om deze artikelen ook stap voor stap te vermelden (via link / gewoon als PDF). PDF moet geen probleem zijn (CDNA is ook deels NOU). Ruud Vlek heeft allerlei oude krantenartikelen van -zeer oude- gevallen op waarneming.nl staan; zou mooi zijn als dit ook aan elkaar wordt gelinkt.
Staat op het lijstje van een van de mogelijkheden, maar als iemand hier ons bij zou willen helpen, heel graag! Bijvoorbeeld het invoeren van voormalig indiengevallen staat ook hoog op de prioriteitenlijst!


Overige zaken heb ik deels opgeschreven/ deels reeds opgelost.
Bedankt
Rob
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Gordijn op augustus 26, 2012, 23:06:25 PM
Citaat van: Justin Jansen op augustus 25, 2012, 22:28:53 PM
En is er een mogelijkheid om een bron toe te voegen indien een bepaald geval gepubliceerd is, krant, regionaal tijdschrift of internationaal tijdschrift (bijvoorbeeld veel fotos van zeldzaamheden staan in Birding World bijvoorbeeld). Of verwijzingen naar websites waar gevallen op staan? Dit om het e.e.a. compleet te houden.
Is allemaal mogelijk!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Gordijn op augustus 26, 2012, 23:10:55 PM
Citaat van: Norman op augustus 26, 2012, 13:15:42 PM
Nog mooier als Avifauna 2 ook word toegevoerd. Wat ik mij nog afvroeg. Waarom een aparte website en niet als onderdeel van de DBA.
We willen graag samen met andere partijen ook het avifauna 2 deel invullen.
Wat betreft de aparte website, we wilden graag volledige vrijheid om na te denken over ontwerp en navigatie, vandaar een frisse start met een nieuw domein. We denken natuurlijk wel na over een betere integratie tussen www.dutchbirding.nl  www.dutchbirdalerts.nl en www.dutchavifauna.nl.
groeten
Rob
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: hiskodevries op augustus 27, 2012, 09:01:26 AM
Rob, Steven e.a.
Niet om jullie te ontmoedigen, uiteraard zal een eigen domein zeker helpen om meer bezoekers te trekken, maar deze pagina http://waarneming.nl/cdna_revisie.php trok de afgelopen maand 98 unieke bezoekers.
Wat je voor een internetpagina rustig als erg slecht mag noemen.
Wat erg jammer is dat die administratie van (niet) aanvaarde gevallen nu op minstens twee lokaties plaats vindt, wat zonde is van de tijd.
http://waarneming.nl/soort/cdna_overzicht/317?code=4&all=0
http://waarneming.nl/soort/cdna_overzicht/317?code=2
Kleine moeite om dat centraal te regelen zodat de waarnemers daar direct profijt van hebben en onze en da vrijwilligers geen dubbel werk zitten te doen.
Ondanks dat ik dit al eerder heb gemeld nog geen enkel contact gehad over hoe dat opgezet wordt, idem voor een meldformulier van nieuwe gevallen.


Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op augustus 27, 2012, 09:46:59 AM
Hisko, ik heb al wel eerder gereageerd, al kan het natuurlijk aan jouw aandacht zijn ontsnapt.
Dutch Birding redeneert vanuit de documentatie en beleving van de vogel, niet vanuit de waarnemer.
Wij (projectteam digitale avifauna) zijn er dan ook om een zo volledig mogelijk overzicht te genereren van alle beoordeelde gevallen.
Als je de database van waarneming.nl bekijkt zitten daar nog steeds hiaten in; om een voorbeeld te noemen:
Als binnen de datumgrenzen van een geval een ander geval in Nederland zat, staan die waarnemingen (incl foto's) daar gewoon tussen.
("accepteren" is overigens iets anders dan "aanvaarden", maar dat terzijde)


Om een lang verhaal kort te maken:
Wij hebben als uitgangspunt genomen om de Avifauna van Nederland (1999,2001) te digitaliseren, actualiseren en uit te breiden.
Dit als toekomstig referentiekader voor alle (te beoordelen) gevallen/soorten van Nederland.
Als daar dan enig dubbel werk aan zit (heeft gezeten), is spijtig, maar ons inziens overkomelijk.


Wat betreft indienformulier: daar zijn we mee bezig (heb ik dacht ik ook al eerder gezegd).



Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Rob Olivier op augustus 27, 2012, 14:40:23 PM
Mijn dank is groot en gaat uit naar iedereen die aan de ontwikkeling van deze geweldige site heeft meegewerkt! Hij is al mooi en hij zal alleen nog maar mooier worden.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op december 20, 2012, 11:56:01 AM
Aangezien het Dutch Birding jaarverslag 2011 onlangs is verschenen, zijn alle hierin genoemde gevallen verwerkt in de Dutch Avifauna (http://www.dutchavifauna.nl/news/22).
Er is echter (in de overgangsfase naar volledig digitaal werken)  nog nauwelijks fotomateriaal aanwezig!
De inbox van dutchavifauna@dutchbirding.nl is ook helemaal opgeschoond dus we wachten vol smart op een hele lading foto's!


En laat nou net de kerstvakantie voor de deur staan met een heleboel vrije uurtjes ;)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: jvdlaan op december 20, 2012, 14:13:10 PM
Citaat van: Rob Gordijn op augustus 26, 2012, 22:45:32 PM
Citaat van: Rob Halff op augustus 26, 2012, 21:06:56 PM
Als de foto's van Dutch Birding zijn gebruikt dan is er iets goed fout gegaan met copieren of het zou kunnen dat het met de resolutie te maken heeft of iets dergelijks. Als je namelijk op de DB site bij de zoekmachine Noordse Waterlijster of Taigastrandloper is tikt dan komen er wel degelijk hele mooie scherpe foto's tevoorschijn. Totaal andere dan de onscherpe, belabberde foto's van o.a. deze twee soorten die momenteel op de Dutch Avifauna website staan.
Steven bedoelde hierbij in eerste instantie het blad en niet de website (als grootste bron voor foto's die we hebben gebruikt om een beetje dekkend beeld te krijgen). Maar je hebt een punt en ik heb het aangepast.
Welke foto's nog meer moeten worden toegevoegd horen we graag voorstellen (mag ook via de mail, hoeft niet via het forum, het liefst met de instemming van de fotograaf).

groeten
Rob

Je hebt ook vaak met copyrights te maken.
Ik heb bijvoorbeeld van vrijwel alle balgen of skeletten van voor 1980 van beoordeelsoorten foto's gemaakt, maar er zit copyright op van de betreffende instanties als Naturalis. Daarnaast heb ik op twee na van elke nieuwe soort die ik sinds 1987 zag een foto kunnen bemachtigen (Dwergooruil uit 1998 en Kleinst Waterhoen uit 1987).
Maar ook daar geldt weer copyright. Ik zal eens een lijt maken van gevallen waar ik een foto van heb en waar de waarnemer nog in leven is.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: HJDT op december 20, 2012, 16:56:20 PM
Citaat van: Steven Wytema op december 20, 2012, 11:56:01 AM
Aangezien het Dutch Birding jaarverslag 2011 onlangs is verschenen, zijn alle hierin genoemde gevallen verwerkt in de Dutch Avifauna (http://www.dutchavifauna.nl/news/22 (http://www.dutchavifauna.nl/news/22)).
Er is echter (in de overgangsfase naar volledig digitaal werken)  nog nauwelijks fotomateriaal aanwezig!
De inbox van dutchavifauna@dutchbirding.nl is ook helemaal opgeschoond dus we wachten vol smart op een hele lading foto's!


En laat nou net de kerstvakantie voor de deur staan met een heleboel vrije uurtjes ;)

Wordt er eigenlijk gewerkt aan een mogelijkheid om gebruikers zelf foto's te laten toevoegen? Heb wel wat plaatjes van 2011 maar zou die er liever zelf op zetten namelijk.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op december 20, 2012, 18:40:39 PM
Michel,

er wordt aan een heleboel gewerkt! Het is alleen allemaal 100% vrijwilligerswerk en Jeroen is maar in zn eentje.
Elke hulp is daarbij welkom! Dus aan eenieder die zijn handen uit de mouwen wil steken: graag! :)
Om op je vraag in te gaan: dat hebben we de eerste tijd afgehouden omdat we graag zelf in de hand houden welke foto's toegevoegd werden.
Aangezien dit redelijk binnen de perken blijft komt die mogelijkheid waarschijnlijk binnenkort.
We gaan eerst zorgen dat de module om soorten in te dienen bij de CDNA goed werkt: live per 1 januari!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: ealblas op december 21, 2012, 09:45:34 AM
Het enige aanvaarde geval van Lammergier in Nederland is na herroulatie afgewezen en de soort kan van Dutchavifauna afgevoerd worden. Het afwijzen van dit geval en het verdwijnen van de soort voor de Nederlandse avifauna wordt nog niet vermeld in het jaaroverzicht 2011, overigens wel voor Bulwers Stormvogel.
De herbeoordeling van de gevallen van Jufferkraanvogel en 'Aziatische' Roodborsttapuiten voor Nederland zal hopelijk in de loop van volgend jaar plaatsvinden. Vergeet in 2013 ook je DNA-kit in het veld niet voor soorten als Stejgeners Roodborsttapuit en Siberische Braamsluiper. Tsja, soms win je wat en soms verlies je wat ...
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op januari 03, 2013, 23:30:41 PM
Voor wie het nog niet was opgevallen:
Per 1 januari is het mogelijk om een beoordeelsoort online in te dienen op http://www.dutchavifauna.nl/.
(http://www.dutchavifauna.nl/recordform)
De CDNA zal ook alle gevallen hier verzamelen en het overzicht van gevallen in roulatie zal in de loop van 2013 verplaatsen van dutchbirding naar dutchavifauna.


In de afgelopen Dutch Birding is er al een klein stukje aan gewijd, en ook op de SOVONdag in november, en waarschijnlijk ook op de DB dag in februari zal dit ter sprake komen.
De eerste gevallen zijn reeds ingediend, en we hopen natuurlijk dat er vele zullen volgen! (zie http://www.dutchavifauna.nl/records/1)
Mochten jullie vragen/opmerkingen hebben, graag!
We zijn hard bezig de website op poten te zetten dus hij is nog lang niet perfect :)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: hiskodevries op januari 08, 2013, 08:17:57 AM
De optie "Indienen bij Comissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna" in het detailscherm van een waarneming van een vogelsoort die onder de CDNA valt zal het nieuwe Dutchavifauna formulier openen met zoveel mogelijk informatie overgenomen vanuit Waarneming.nl.
In sommige gevallen, waar de CSNA afwijkt van de IOC taxonomie, zal je zelf de soort even moeten selecteren.
B.v. bij de Steppeklapekster - Lanius pallidirostris maar dit zal verder niet vaak optreden.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Vincent Hart op januari 08, 2013, 08:19:34 AM
Goed bezig!
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Folkert Jan op januari 09, 2013, 15:46:45 PM
Een hele leuke funktie vind ik de eerder ontdekt op deze dag, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld lauwersmeer.com krijg ik het niet voor elkaar op de volgende of vorige dag te bekijken. Doe ik iets fout of is dit niet mogelijk? En indien niet mogelijk zou dit toegevoegd kunnen worden?

Ter verduidelijking. Ik zou graag vandaag bijvoorbeeld zien wat er allemaal gevonden is op 20 februari
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: snwja3 op januari 09, 2013, 16:03:41 PM
Citaat van: rnbflavour op januari 09, 2013, 15:46:45 PM
Een hele leuke funktie vind ik de eerder ontdekt op deze dag, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld lauwersmeer.com krijg ik het niet voor elkaar op de volgende of vorige dag te bekijken. Doe ik iets fout of is dit niet mogelijk? En indien niet mogelijk zou dit toegevoegd kunnen worden?

Ter verduidelijking. Ik zou graag vandaag bijvoorbeeld zien wat er allemaal gevonden is op 20 februari

Denk dat je dan even bij Dutchavifauna zelf moet aanbellen, die zitten niet elk forum af te pluizen of er misschien ergens een verzoekje gedaan wordt, ook al zijn ze vaak zo vriendelijk!  ;)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Folkert Jan op januari 09, 2013, 16:18:58 PM
Citaat van: snwja3 op januari 09, 2013, 16:03:41 PM
Citaat van: rnbflavour op januari 09, 2013, 15:46:45 PM
Een hele leuke funktie vind ik de eerder ontdekt op deze dag, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld lauwersmeer.com krijg ik het niet voor elkaar op de volgende of vorige dag te bekijken. Doe ik iets fout of is dit niet mogelijk? En indien niet mogelijk zou dit toegevoegd kunnen worden?

Ter verduidelijking. Ik zou graag vandaag bijvoorbeeld zien wat er allemaal gevonden is op 20 februari

Denk dat je daan even bij Duitchavifauna zelf moet aanbellen, die zitten niet elk forum af te pluizen of er misschien ergens een verzoekje gedaan wordt, ook al zijn ze vaak zo vriendelijk!  ;)

Hee Wietze, aangezien Steven hier reageert in dit topic leek me dit wel een goede plek. Ook kunnen anderen zien dat mijn "suggestie" al is aangedragen
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: snwja3 op januari 09, 2013, 17:05:12 PM
Dat je het hier ook neerzet is geen probleem, kan men meekijken.
Maar als je een issue hebt met KPN, ga je toch ook niet posten op het forum van Vodafone, omdat ze daar meelezen en wel eens posten!?
Ofwel als je resultaat wilt zien en antwoord wil hebben, richt je je aan de bron. Andere redenaties zijn krom.  8)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Folkert Jan op januari 09, 2013, 19:07:27 PM
Tja ik zie waarneming.nl niet als concurent van dutch birding waar ik dat bij KPN en Vodafone wel zie.
Ik hou liever alles over vogeldiscussie op een centraal punt (utopie ik weet het). Mocht dat niet het gewenste resultaat leveren zal ik persoonlijk contact zoeken.

Ik geef je gelijk, maar blijf eigenwijs doen wat ik doe  ;)
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: Steven Wytema op januari 10, 2013, 09:40:20 AM
Citaat van: rnbflavour op januari 09, 2013, 15:46:45 PM
Een hele leuke funktie vind ik de eerder ontdekt op deze dag, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld lauwersmeer.com krijg ik het niet voor elkaar op de volgende of vorige dag te bekijken. Doe ik iets fout of is dit niet mogelijk? En indien niet mogelijk zou dit toegevoegd kunnen worden?

Ter verduidelijking. Ik zou graag vandaag bijvoorbeeld zien wat er allemaal gevonden is op 20 februari

Nog niet mogelijk, staat op wensenlijstje.

Citaat van: rnbflavour op januari 09, 2013, 15:56:33 PM
Hee Rommert!
[...]
daarnaast mis ik ook de leuke funktie van de oude site waar je kon zien wat er in eerdere jaren op die dag was gemeld. Zou dat er ook weer bij kunnen?
Zoals je hebt gemerkt zijn wij niet de enige die daar 'last' van hebben.
Titel: Re: Dutchavifauna
Bericht door: hiskodevries op maart 01, 2013, 14:57:12 PM
De samenwerking tussen dutchavifauna / CDNA & Waarneming.nl wordt steeds meer gedigitaliseerd
Het indienen is nog nooit zo makkelijk geweest (gewoon vanuit het het waarnemingen detailscherm op de optie 'Indienen bij de CDNA' drukken en het gros van de gegevens is al bekend bij de CDNA.
We hebben voor de admins inmiddels ook een check knop om te kijken of een 'geval' al bekend is.
Deze 'knop' is nog nieuw dus nog niet in het openbare gedeelte maar leef je uit via deze link http://waarneming.nl/cdna_check_db.php?id=47529407
achter id=  geeft je het id van de waarneming op zoals die in je browser staat http://waarneming.nl/waarneming/view/47529407
voor het getoonde voorbeeld
Soms krijg je een http 500 error, dat komt nog wel eens goed.