Forum van Waarneming.nl

Overige natuuronderwerpen => Natuurbeheer => Topic gestart door: Norman op februari 20, 2012, 13:51:37 PM

Titel: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op februari 20, 2012, 13:51:37 PM
Marianne Thieme had namens de Faunabescherming in september een interview met de heer Sjaak Kuijpers (53), tot voor kort fervent jager in het gebied Vlierden/Deurne. Hij was bestuurslid van Kring Eindhoven van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV), voorzitter van jachtplatform Deurne dat verantwoordelijk is voor 'het beheer' van dieren in het achtduizend hectare groot gebied tussen Deurne en de Peel. Daarnaast heeft hij zich ingezet als PR-man.

Waarom bent u gaan jagen? En waarom bent u gestopt?

Ik houd veel van de natuur, maak me zorgen om het verdwijnen ervan in Nederland en heb er veel voor over om de natuur de vrijheid te geven om zich te handhaven en te ontwikkelen. Ik hield echter veel van jagen en was oprecht in de veronderstelling dat het geweer een gerechtvaardigd en effectief natuurbeheersingmiddel was. Althans, dat maakte ik mezelf wijs. Maar eigenlijk was ik net als alle andere jagers, gewoon verslaafd aan de kick die het geeft om een dier te bejagen en dood te schieten. Van kinds af aan schoot ik met een luchtbuks en was erg blij toen er jachtclubs kwamen. Ik werd een zeer fanatiek jager. Ik ging soms wel drie keer per week op jacht, kreeg veel uitnodigingen. Ik heb geen idee hoeveel dieren ik heb gedood maar het was geen uitzondering om op één jachtdag een paar honderd (uitgezette) fazanten te schieten. Tijdens de jacht ging er bij mij een knop om, dan dacht ik niet meer na. Tot ik op een gegeven moment met mijn medejagers onenigheid kreeg omdat zij per se wilden schieten terwijl er niets te schieten was (de wildstand was en is nog dramatisch onder niveau). Ik werd gedwongen mee te werken aan het uitzetten van fazanten. Ik weigerde dit en maakte dit openbaar. De 'Wildbeheereenheid' (WBE) wilde mij niet meer, omdat ik te natuurgericht bezig was. Toen dacht ik: 'Waar ben ik, waar zijn we, in 's hemelsnaam mee bezig? Ik wil toch ervoor zorgen dat de natuur kan floreren? Ik wil het toch niet louter uitmoorden?' Het morele besef dat je niet doodt voor de lol, werd opeens zeer helder en ik ben toen ook van de ene op de andere dag met jagen gestopt.

Hoe zit de jagerswereld in elkaar. Hoe word je één van hen?

Om te jagen heb je een Jachtakte nodig. Die verkrijg je als je een Jachtdiploma hebt behaald. De cursus en het examen worden verzorgd door de nauw aan de KNJV gelieerde Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN). Deze cursus vond ik een echte hersenspoeling: bij iedere cursist worden de oerjachtinstincten tot leven gewekt en de adrenalinekick wordt door de KNJV-leden genoemd en opgehemeld. Het wild is er om geschoten te worden: iedereen komt dan ook massaal naar het praktische gedeelte van de cursus dat gericht is op oefenen in schieten. Het hebben van een geweer geeft je een ongekend machtsgevoel en dat is lekker. De theoriedagen over het bejaagbaar wild, veiligheid, ecologie en dergelijke worden matig bezocht. Je leerde de examenvragen uit je hoofd en dat kon makkelijk want zestig tot tachtig procent van de examenvragen was elk jaar hetzelfde. Je kon zelfs examenvragen kopen. De SJN/PBNA deed destijds geen moeite om elk jaar met nieuwe examenvragen te komen. Om populair te zijn als jager dien je veel hectares pachtgrond in te brengen in de 'WBE', veel wild te laten schieten in je beheersgebieden en veel uitnodigingen voor een jachtdag te versturen. Daarnaast is het een bepaald soort air dat je moet hebben om getapt te zijn: een grote auto doet het ook altijd goed. Er is sprake van een soort ballotage voordat je 'één van ons' bent: meestal kent men je al een tijdje omdat je bijvoorbeeld in je dorp of stad op andere sociale fronten al zeer actief bent: ikzelf heb veel sociale contacten door mijn beroep als onderwijzer en als amateur-muzikant in Deurne. Ik hoefde geen moeite te doen om toegelaten te worden. Je wilt als jager ook zoveel mogelijk zieltjes winnen. Ik weet nog wel dat ik als onderwijzer op een gegeven moment jachtlessen op school ging geven. Vond ik heel normaal. Achteraf belachelijk natuurlijk.

Is jacht vooral een vorm van socializing of vooral een vorm van vrijwillig faunabeheer?

De jacht heeft niets maar dan ook niets met faunabeheer te maken. Het is een verslaving. Het geeft gezelligheid en verwantschap, meer niet. Als ik met een aantal jagers op jacht ging en er was niets te schieten dan baalde men erg. Je kreeg je gewenste shot adrenaline die dag niet. Als je een succesvolle dag had gehad, was je opgetogen, ging je een stevig borreltje drinken en had je daarna het jachtdiner. Tijdens zo'n diner wordt er veel gespeecht en wordt het Halalie gezongen. Daarnaast wordt de jachtkoning van die dag (degene die het meest geschoten had) bekendgemaakt. Een echte held was je als je een houtsnip had geschoten. Die kreeg je tijdens het diner op een dennentakje aangeboden. Jagers noemen dat beeld 'De Dame met het Lange Gezicht'. De Jachtkoning houdt traditioneel een speech, een anekdote van de dag: dat kan zijn: een gigantische misser van die dag of bijvoorbeeld hoe hij/zij een 'inkomende fazant op topsnelheid' op grote hoogte raak heeft kunnen schieten. Dat is een mooi verhaal, want iedereen weet wat voor een spectaculair gezicht dat is: zo'n dier tuimelt dan wel zes keer flink om. Het is een kunst om een vluchtend dier te raken. Het risico is groot dat je een dier in de achterflank raakt en het vervolgens niet meer terugvindt. Ik ben tijdens mijn 'jagersleven' vaak de volgende dag op zoek gegaan naar de 'ziek geschoten' fazant of een ander gewond dier. Je wist dat het dier loodvergiftiging kreeg en stierf van de honger. Soms kwam ik veertien dagen na één van mijn jachtpartijen een aangeschoten haas tegen met een finaal kapot geschoten poot. Daar kon ik heel slecht tegen. Ach, jacht is een doel op zich. Niet voor niets zijn jachtreizen naar bijvoorbeeld Polen zeer populair: over enkele jaren heeft Polen ook geen wild meer. Op één dag worden dan veertig tot vijftig herten en wilde zwijnen geschoten.

Wat gebeurt er met de jachtbuit?

De dieren worden als jachttrofee mee naar huis genomen. Een stukje wild wordt opgegeten en de rest wordt door de jachtheer of de combinatie verkocht aan de poelier. Van het verkochte wild worden weer nieuwe fazanten aangekocht en uitgezet. En laat de jagers u niets wijs maken over zogenaamd scharrelvlees: de fazanten zijn gewoon gefokt in een ren en gaan hun dood tegemoet zodra zij worden uitgezet. Ik ken ook jachtheren die wilde zwijnen fokken om ze uit te zetten.

Worden er nog steeds fazanten uitgezet ondanks dat dat bij wet verboden is?

Absoluut! Een tijd geleden zei De heer Alfrink (secretaris KNJV) op een, notabene, openbare vergadering in Gilze-Rijen: 'We weten allemaal dat we het doen, maar ik moet in Den Haag iets heel anders vertellen'. Met 'het' bedoelde hij het op grote schaal uitzetten van fazanten. De fazanterieën floreren door deze praktijken. De overheid kan niets tegen die fazanterieën doen omdat het niet verboden is om fazanten te fokken. Met busjes en kleine vrachtwagens worden ze echter vervoerd, zo de jachtvelden in. Ik ken terreinen waar in een jachtseizoen voor tienduizenden guldens aan fazanten werd en wordt uitgezet.

Welke andere illegale praktijken heeft u meegemaakt of weet u dat die nog steeds plaatsvinden?

Kijk, het tableau waarop je schiet moet zo groot mogelijk zijn. Men heeft niets liever dan een zo hoog mogelijke score van de zes bejaagbare soorten. Directe concurrenten als de vos, bunzings, hermelijnen en roofvogels moeten worden gedecimeerd, want zij bedreigen het bejaagbaar wild. Er wordt dan ook nog steeds gedaan aan 'roofvogelbestrijding'. Dit houdt in dat er vergiftigd aas in de jachtgebieden wordt gelegd. Vorig jaar werd een natuurgebied bij Deurne nog vergiftigd door leden van een wildbeheereenheid. Daarnaast worden ook de vossen vergiftigd. Ook zijn er nog steeds vangkooitjes voor bunzings en hermelijnen in omloop. Die dieren worden, zoals jagers dat noemen, 'op dieet gezet': een hongerdood dus. Ook is de havikkooi nog steeds in gebruik. De Flora- en faunawet wordt ook op 'creatieve' wijze omzeild. De Wet verbiedt de jager om binnen driehonderd meter rond de eendenput op de dieren te schieten en ze bij te voeren. Nou kennen eenden een avondtrek. Jagers lokken eenden naar de voerplaatsen. De plaats waar die avond gejaagd wordt, wordt die dag niet gevoerd. De eenden komen gewoontegetrouw toch, worden massaal geschoten en de wet is omzeild. Vorige week zijn in Rosmalen nog jagers gepakt door de Algemene Inspectiedienst, zelfs in het bijzijn van een jachtopziener. Ziehier de ware aard!

Kunt u zeggen hoe jagers reageerden toen de jacht werd ingeperkt door de Flora- en faunawet? Welke beperkingen deden het meeste pijn?

De overheid heeft geen idee wat voor een effect het op de jager heeft om een diersoort wel of niet op de lijst van bejaagbaar wild te zetten. Zodra er een dier op de lijst wordt gezet, wordt het in de ogen van de jager 'de vijand' waarop geschoten mag en dient te worden. Een heel kinderlijke reactie eigenlijk: het staat in de Wet dat erop gejaagd mag worden, maar voor de jager wordt het een kwestie van moeten. Zodra een diersoort eraf wordt gehaald, kijk je er als jager niet meer naar om. Zo is dat bij de patrijs ook gegaan. Nee, de Flora- en faunawet doet veel pijn. Toen de houtsnip (eerder al) werd beschermd, was dat erg (!), want daarmee ontnam men de jager een mooie trofee. Maar natuurlijk is het recente verbod op het bejagen van vossen de jagers een doorn in het oog. Ook het verbod op het uitzetten van fazanten deed pijn (niet dat men daar mee is opgehouden, zoals ik al zei). Waar veel wildbeheereenheden de pest over in hebben is het feit dat de afschotplannen oftewel de faunabeheerplannen openbaar moeten worden gemaakt. In Deurne bijvoorbeeld mag het volgende wildbeheerplan niet meer alleen door jagers worden samengesteld. Het college heeft dat op 13 mei jl. besloten. Wat heeft het een moeite gekost om het zover te krijgen. De faunabeheerplannen stellen overigens niets voor. Als je alleen al bedenkt dat de Wildbeheereenheden, dat zijn gewoon jagersverenigingen, geen pottenkijkers bij de wildtellingen willen hebben, dan kun je je voorstellen dat de openbaarheid van hun plannen verfoeid wordt.

Hoe gaat dat bepalen van het aantal dieren per soort eigenlijk in zijn werk?

Reewildtellingen gaan volgens de methode 'Van Haaften'. Het is een bepaalde formule. Je kunt het echter ook de keukentafelmethode noemen. Als de jagers geen zin hebben het veld in te gaan dan wordt er gewoon aan de keukentafel gekeken hoeveel de telling het jaar daarvoor bedroeg en daar doet men dan, als het bejaagbaar wild betreft, een x aantal bovenop. Vervolgens wordt er een afschotvergunning aangevraagd. Zo gaat dat. De jagers hebben er toch alle belang bij om zoveel mogelijk te kunnen schieten? Als je een daling laat zien, gooi je je eigen glazen in. Het kwalijke bij die wildtellingen is dat onder het mom van 'wij zijn de expert, jullie hebben er geen verstand van, het is ons jachtgebied, wij betalen ervoor' derden worden geweerd bij de tellingen.

Kunt u iets meer vertellen van hoe de KNJV-lobby georganiseerd is? Is uw indruk dat de KNJV in de publiciteitenlobby vanuit de belangen van de fauna opereert of die vanuit het doden van dieren voor de hobby van de jager? Waar strijden die belangen in uw optiek met elkaar?

De KNJV is altijd naarstig op zoek naar BN'ers die als ambassadeur kunnen optreden. Bennie Jolink van Normaal is zo iemand die de KNJV interessant vindt. Daarnaast heeft de KNJV overal poppetjes neergezet op alle bestuurlijke niveaus. Machtige zakenmannen die tevens jager zijn, hebben uiteraard flink wat in de melk te brokkelen bij de lokale en landelijke politiek. Ik maak me daar geen illusies over. En we hebben wat machtige jagers in Nederland: afkomstig uit ondernemingen als bijvoorbeeld AMEV, Philips en C&A. Ook in het parlement heeft de KNJV jagers en jagersvrouwen geposteerd, bijvoorbeeld Wien van den Brink (LPF). De strategie van de KNJV is zo natuurgericht mogelijk overkomen. Ik kan het weten want ik hanteerde als PR-man dezelfde strategie. Maar zoals ik al vele malen in dit interview aangeef: de jagerslobby is voor de hobby. De belangen van de Nederlandse fauna spelen geen enkele rol. Ik heb in de afgelopen jaren een onderzoekje gehouden onder een paar honderd jagers en ze de vraag gesteld 'Zou je aan wildbeheer blijven doen als je je geweer moest inleveren?' Vijfennegentig procent zei: 'dan stop ik er onmiddellijk mee'. Het interesseert vijfennegentig procent van de jagers dus absoluut niet wat je zou kunnen doen om bepaalde diersoorten te beschermen. Het insigne van de KNJV/Jachtopleiding is zeer misleidend: je ziet een man in een jagerstenue met een verrekijker: dit is louter verbloeming van de werkelijkheid. De jager kijkt met zijn geweer.

Welke vorm van jacht kent de meeste bezwaren naar uw mening? En welke de minste?

Waar ik echt voor paste, was het schieten van uitgezette fazanten in de regen. De vogels kunnen dan namelijk niet vliegen en werden allemaal door honden gegrepen. Een gruwelijke vorm van jacht vond ik de jacht op de vossenbouw, als er jonge vossen inzaten.

Is de jacht nodig? Zou de plezierjacht verboden moeten worden?

De jacht is absoluut geen effectief middel om de populatie van onze fauna te beheren. Het geeft de natuur geen kans om haar sterk zelfregulerende vermogen te doen gelden. Maar dat vermogen interesseert de jagers niet, het gaat bij hen helemaal niet om balans in de natuur te brengen: zij willen gewoon schieten. En als de natuur daarop reageert, door tijdelijk te zorgen voor een groter nest of worp van het bejaagde dier, dan zegt de KNJV simpelweg: 'we moeten er meer schieten want er is nog steeds een plaag'. Ze hebben lak aan eeuwenoude ervaringswijsheden als: 'Schiet geen spreeuw, want je krijgt er tien op zijn begrafenis'.

Wat is populatiebeheer naar uw mening? Wat zou dat moeten inhouden? Kunt u een voorbeeld noemen van succesvol populatiebeheer in Nederland?

Populatiebeheer naar mijn mening is: de natuur met rust laten. Eventueel kansen creëren voor diersoorten die het vanwege onze ruimtelijke inrichting moeilijk hebben. Succesvol populatiebeheer van patrijzen is bijvoorbeeld onkruid zaaien in bermen waardoor insecten welig kunnen tieren en patrijzen goede overlevingskansen krijgen en bescherming ondervinden van het struikgewas. Ik kan mij voorstellen dat er afschot plaatsvindt als de volksgezondheid aantoonbaar gevaar loopt of dat er aantoonbare ernstige wildschade is. Maar ook dan zal het schieten dienen te gebeuren door deskundigen en niet door hobbyisten. Ik geloof echter dat afschot praktisch nooit nodig zal zijn omdat de natuur zelfregulerend is.

Uit opinieonderzoek blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders tegen de jacht is. Wat kunnen al deze mensen in de praktijk doen als ze jagers tegenkomen op hun wandeling?

Ik wil in dit interview geen echte gram uitspuwen naar mijn oud-collega's. Ik vind het wel goed dat zoveel mogelijk mensen weten hoe het jachtbedrijf in elkaar steekt. Het wordt helaas verdoezeld onder de naam wildbeheer. En dat is een foutieve voorstelling van zaken, waar de politiek ook veel dieper in zou moeten duiken. Als oud-jager krijg je echter te maken met dreigementen als je zegt en schrijft wat er speelt. Je ziet het aan de houding van jagers: als jagers recreanten tegenkomen, stoppen ze onmiddellijk met schieten, niet alleen vanwege de veiligheid. Ik weet van mezelf en van mijn toenmalige 'collega's'dat wij ons ontzettend ongemakkelijk voelden op zo'n moment. Je wordt je pijnlijk bewust van je primitieve driften, die op dat moment de gedachten beheersen. Je voelt je naakt en kwetsbaar. Mijn advies is dan ook aan al die wandelaars: zeg niets, maar blijf staan kijken. Vroeger riepen wandelaars 'moordenaars! : niet meer doen. Het staren met een minachtende blik is veel kwetsender. Ik vond het vreselijk als ik met een geweer op de schouder recreanten tegenkwam. In Duitsland ben je in veel streken 'Herr Jager', de Man, maar hier word je genegeerd. Men groet je niet eens en dat is vernederend. Ik merk het verschil nu ik met verrekijker en fototoestel door de natuur ga. Het is broodnodig dat de maatschappij de jagers dat gevoel ook geeft. Voor mensen met jachtgeweren is er in de natuur geen plaats. Nu niet en zeker in de toekomst niet.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Yeronimo op februari 20, 2012, 17:41:47 PM
Bedankt voor het delen Norman, het doet me pijn te lezen dat mensen zo ziek in hun hoofd zijn. En dat zelfs in Nederland...
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op februari 20, 2012, 21:36:48 PM
Ik ga dit nog eens 80 keer teruglezen, Norman. Veel dank voor het bewijs dat jacht dus iets is van een overgebleven groep Neanderthalers. Mijn theorie was altijd wel, dat jagers vooral schietgeil zijn, en allerlei flauwekul toeteren om te kunnen schieten, maar nu het uit onverdachte bron komt ( hopelijk bestaat die klokkenluider echt en is het geen verzinsel!) lijkt mij het moment aangebroken dit in de enorme openbaarheid te brengen en de jagersgroepen tot outcasts te bombarderen, en juridische stappen te ondernemen om de hobbyjacht met onmiddellijke ingang te verbieden. Knappe rechtse bal in de Tweede Kamer die hier nog jagers kan gaan zitten verdedigen...

Nogmaals dank. Respect voor Thieme. Misschien ga ik de volgende keer wel op haar stemmen.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op februari 20, 2012, 21:44:59 PM
Ronald,

Er zijn voldoende misstanden in de jacht om niet een verhaal te hoeven verzinnen.
Het is een steekje naar de jachtwereld, maar onvoldoende om de jacht te stoppen.

Het verhaal dateert al weer uit 2003 (http://library.wur.nl/WebQuery/artik/lang/1714560).

Overigens zijn jagers uitstekend in recht l#llen wat krom is.

Overigens is stemmen voor Thieme sowieso een goede keus als je een groener Nederland wilt.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: carolien reindertsen op februari 20, 2012, 22:33:44 PM
Norman, goed bezig  :duim:
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op februari 21, 2012, 04:17:22 AM
Oh! 2003....

Ik dacht dat het interview van september VORIG JAAR was...
Enfin, ik kende het nog niet, en het is pijnlijk oprecht. Dat er inmiddels dus al ruim 9 jaar verstreken zijn en we thans met Bleker opgescheept zitten, heeft wel duidelijk gemaakt, dat het vechten tegen windmolens is.

Niettemin wil ik - als het van jou mag - het interview per mail rondsturen aan mijn vrienden- en kennissenkring. Elk beetje helpt, als mensen kennis kunnen nemen van dit soort zieke praktijken.

Vriendelijke groet,

Ronald
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op februari 21, 2012, 04:23:00 AM
Oh ja, nog dit: als ik misschien de volgende keer op de PvdD ga stemmen, zal dat de SP een stem kosten. Ik stem al jaren SP, en ook de SP is tegen de plezierjacht, dus het zal nog een moeilijke afweging worden.

Vriendelijke groet,

Ronald
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op februari 21, 2012, 08:37:16 AM
PvdD is per definitie de beste keus als het gaat om natuurbehoud en een duurzamer Nederland. Maar dat ter zijde.  ;D

Je mag van mij het artikel best distribueren. Overigens kwam ik het artikel gister tegen als nieuw nieuws ergens op Facebook.
Pas toen ik googlede op de naam van de jager, nadat ik het artikel plaatste, zag ik dat dit al van 2003 was.

Thieme is waarschijnlijk blij dat het artikel een nieuw leven heeft gekregen.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op maart 03, 2012, 10:06:52 AM
http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article8860301.ece/Gesjoemel-met-tellen-van-ree%C3%ABn-in-Drenthe (http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article8860301.ece/Gesjoemel-met-tellen-van-ree%C3%ABn-in-Drenthe)   


Sjaak Kuijpers zei het al, wij dachten het al.


Gesjoemel met tellen van reeën in DrentheDVHN
Gepubliceerd op 03 maart 2012, 09:05


ASSEN/GRONINGEN - In Drenthe is het tellen van reeën jarenlang niet goed gedaan. Wildbeheereenheden telden stelselmatig te veel reewild, waardoor ze machtigingen kregen om extra dieren te schieten. In één voorbeeld week het aantal getelde reeën 25 to 30 procent af van de in eerste instantie opgegeven aantallen.
Dat blijkt uit brieven in bezit van Dagblad van het Noorden. Gedeputeerde Rein Munniksma erkent dat er onduidelijkheden zijn over het tellen van het reewild. Volgens hem moet de Fauna Beheer Eenheid (FBE) Drenthe steviger ingrijpen. "Het tellen en de daarop gebaseerde jacht mag niet gebeuren op basis van dubbele streepjes."
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op september 22, 2012, 13:49:50 PM
http://www.telegraaf.nl/binnenland/12979334/__Jager_schiet_man_dood_tijdens_jacht__.html (http://www.telegraaf.nl/binnenland/12979334/__Jager_schiet_man_dood_tijdens_jacht__.html)   als een jager een man al voor een dier aanziet zouden lynx en wolf dan echt gespaard blijven?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: lennartv op september 22, 2012, 14:26:35 PM
Misschien zien ze nu eindelijk eens in dat er een aantal idioten met een geweer rondlopen. Deze man had waarschijnlijk de instelling: Schieten op alles wat groot is en beweegt.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: jvogels op september 22, 2012, 19:50:55 PM
Ik zou het op prijs stellen als de fervente anti jacht formum-gebruikers hier het voortaan zullen laten om iemands overlijden te gaan gebruiken als argument voor het eigen gelijk.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: lennartv op september 22, 2012, 20:00:07 PM
Citaat van: jvogels op september 22, 2012, 19:50:55 PM
Ik zou het op prijs stellen als de fervente anti jacht formum-gebruikers hier het voortaan zullen laten om iemands overlijden te gaan gebruiken als argument voor het eigen gelijk.


Ik ben het zeker met je eens dat het overlijden van iemand niet iets is wat je zo maar in moet zetten in een discussie, maar in dit geval lijkt het me een heel duidelijk voorbeeld van de manier waarop gejaagd wordt en wie er achter de geweerloop zitten. De volgende keer zijn het wellicht kinderen die soldaatje aan het spelen zijn (ik noem maar een voorbeeld). Daarom lijkt het mij zeker legitiem om juist dit soort gevallen onder de aandacht te brengen. Een paar topics terug zagen we hoe jagers bij vergissing wolven en lynxen dood schieten, het lijkt mij niet juist om alleen de dieren onder de aandacht te brengen en de mens maar buiten beschouwing te laten. Overigens ben ik persoonlijk geen fervente anti-jacht freak. Op de bepaalde diersoorten en in bepaalde gevallen heb ik er zelfs helemaal geen bezwaar tegen. Ik ben alleen wel tegen jagers die niet weten waar op ze schieten en dan ongelukken veroorzaken.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: jvogels op september 23, 2012, 02:32:02 AM
Niemand van jullie (ook ik niet) weet onder welke omstandigheden die man is overleden, behalve dat het een jachtongeluk zou zijn. En ja, als het mijn vader zou zijn, dan denk ik dat ik het niet zo leuk zou vinden als mensen dit online gaan aangrijpen om hun mening over jagers nog maar eens te etaleren. Dat vind ik inderdaad van geen respect getuigen.

En Bart, jouw opmerking beschouw ik maar als een recordpoging voor voor de wet van Godwin (http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law)...
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Yeronimo op september 23, 2012, 06:08:51 AM
Met alle respect Joost, maar deze situatie vraagt erom.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op september 23, 2012, 09:30:16 AM
Zouden nabestaanden niet iets anders aan hun hoofd hebben dan zich druk te maken over de mening van enkele lieden op een forum? Daarbij zie ik eigenlijk niet in wat hier zo vreselijk respectloos aan is. In het interview met Sjaak Kuijpers zegt deze ook dat de theoriedagen over veiligheid matig werden bezocht. Een paar maanden terug waren er auto's op de snelweg beschoten door een jager, gelukkig vielen daarbij geen dodelijke slachtoffers, nu wordt een man aangezien voor wild en wel doodgeschoten. Ook op dit forum hebben mensen aangegeven te zijn beschoten door jagers. Ongeacht mijn mening over jacht, ik vind het geen fijn idee dat wanneer ik mij zo direct in het veld begeef er blijkbaar een kans is dat ik voor een reebok word aangezien en het loodje leg.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Bart van Hoogstraten op september 23, 2012, 11:14:37 AM
Citaat van: jvogels op september 23, 2012, 02:32:02 AM
Niemand van jullie (ook ik niet) weet onder welke omstandigheden die man is overleden, behalve dat het een jachtongeluk zou zijn. En ja, als het mijn vader zou zijn, dan denk ik dat ik het niet zo leuk zou vinden als mensen dit online gaan aangrijpen om hun mening over jagers nog maar eens te etaleren. Dat vind ik inderdaad van geen respect getuigen.

En Bart, jouw opmerking beschouw ik maar als een recordpoging voor voor de wet van Godwin (http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law)...

Ik heb mijn posts verwijderd Joost. Goed? (http://youtu.be/1orMXD_Ijbs)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Stan. op september 23, 2012, 15:16:26 PM
CiteerIk zou het op prijs stellen als de fervente anti jacht formum-gebruikers hier het voortaan zullen laten om iemands overlijden te gaan gebruiken als argument voor het eigen gelijk.

Mogen mensen die voor een lagere maximumsnelheid voor auto's in hun woonwijk zijn het niet als 'argument voor hun eigen gelijk' gebruiken als er een kind wordt doodgereden door een automobilist die te hard rijdt? Mogen mensen die tegen oorlog zijn de oorlogsslachtoffers niet als argument gebruiken 'voor hun eigen gelijk'? Mogen mensen die tegen wapenbezit zijn het niet als 'argument voor hun eigen gelijk' gebruiken als een peuter een andere peuter doodschiet omdat zijn vaders wapen toevallig in de buurt lag?

Het is een wezenlijk onderdeel van de discussie. Mensen die tegen jacht zijn, zijn voor vaak voor een groot deel tegen de jacht precies om dit soort 'incidenten'. Met die argumenten voor ons eigen gelijk kunnen we misschien voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurd. Maar nee, we moeten vooral netjes zijn en alles doodzwijgen en afwachten tot er weer iemand wordt neergeknalt, want dat is respectvol.
Wat een misplaatste, scheinheilige opmerking zeg.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: bas waanders op september 23, 2012, 16:18:56 PM
Interessant om het eens van die kant te bekijken en te lezen ! Ik heb eens in Merkelbeek gewoond tegenover een weiland . Tot mijn stomme verbazing werd er in dat veld ( ca 2004 ) een drijfjacht gehouden : een rij van 12 man liep voorwaarts , geweren in de aanslag om , ja , om wat eigenlijk ? Er was niets , geen fazant , konijnen , vossen . Het enigste wat er in mij opkwam was : als er 1 konijntje voor zijn leven rent , schieten er 12 volwassen kerels dat beestje hartstikke dood . Wat een achterlijke zielige vertoning vond ik het . Ga naar de poelier .
Jagen hebben mensen altijd gedaan , maar in den beginne was dat levensnoodzaak , net zoals er nu nog volken zijn die op deze wijze in hun behoefte voorzien . Maar in dit kikkerlandje valt er niets te jagen , is er niets overvloedig aanwezig om de jacht nog te kunnen rechtvaardigen . De fauna die er nu is , reguleert zichzelf wel , daar zijn geen bejaarde macho's met slechte ogen en een geweer voor nodig .
Jacht is oorspronkelijk een middel om voedsel te vergaren . Dat hebben we hier ten lande niet meer nodig .
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op september 24, 2012, 07:32:25 AM
Uit respect voor de nabestaanden van dit, maar ook alle andere jachtongelukken zou de politiek eens het bestaand van de jacht ter discussie moeten stellen. Moeten we hobbyisten nog wel zo vrijblijvend met een geweer laten rondlopen in de vrije natuur.

De regels voor het veilig gebruik van wapens in het veld worden structureel overtreden (eigen waarneming) met alle risico's van dien. Er gebeuren meerdere ongevallen per jaar waar jagers en/of jachthonden het slachtoffer van worden. Om over alle ziek geschoten dieren maar niet te spreken.

Ben ik nog veilig als ik in de schemering c.q. het donker Dassen aan het observeren ben? Of loop ik het risico omgelegd te worden, omdat ze me aanzien voor ???
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Tom1980 op september 24, 2012, 09:06:18 AM
Dat laatste vraag ik me ook wel eens af,
Ik loop ook overal door het bos,en kom dan geregeld een jagerstoel tegen.
laatste liep ik door een stuk en daar waren er 2 op een klein stukje bos.
1tje links uiteinde bos andere rechterkant.(als je bij de ene stoel stond kon je de andere zien)
En dan loop je in het midden door het bos vogels te spotten.
Op de mooiste plaatsen kom je die krengen tegen :angry:
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: jvogels op september 24, 2012, 19:10:53 PM
mensen,

Bij deze is dit mijn laatste post (ik ga het in ieder geval proberen) in een onderwerp over jagers. Ik blijf overigens in het geheel bij mijn mening die ik hier heb neergezet (overigens op persoonlijke titel, niet als admin, anders had ik het denk ik wel anders aangepakt).

Succes en ik hoop dat dit een vruchtbare discussie wordt.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op september 24, 2012, 19:32:53 PM
Citaat van: jvogels op september 24, 2012, 19:10:53 PM
mensen,

Bij deze is dit mijn laatste post (ik ga het in ieder geval proberen) in een onderwerp over jagers. Ik blijf overigens in het geheel bij mijn mening die ik hier heb neergezet (overigens op persoonlijke titel, niet als admin, anders had ik het denk ik wel anders aangepakt).

Succes en ik hoop dat dit een vruchtbare discussie wordt.


Joost, jammer dat je niet meer wilt deelnemen aan deze discussie, zeker aangezien je nog steeds achter je mening staat. Is er iets onoorbaars gezegd of wil je niet ingaan op de reden van je vertrek?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jorick op september 24, 2012, 20:02:35 PM
Jagen, Bont dragen, Vlees eten, wol dragen, melk drinken....... what's the difference?
Het is één grote zinloze slachtpartij....letterlijk.
Ga eens kijken op een willekeurige veemarkt voor wat feestelijke mishandeling.
Lees eens een stukje over Australische schapen voor jaarlijks 1.3 miljoen zinloze doodgemartelde schapen die dus ook niet gebruikt worden voor hun wol.
Wat mij betreft hypocrisie wat hier om de hoek komt kijken.
Men mag zelf dan wel niet "schietgeil" zijn, maar laat het iemand anders doen....
Zoals al wordt gezegd, er is geen noodzaak meer voor de jacht in Nederland.
Uberhaupt het misbruik van mens en dier voor de voedselconsumptie is natuurlijk volledig doorgechoten.
Dat een Inuït een walrus schiet lijkt me volkomen logisch. Maar de vleesconsumptie hier?
Ikzelf ben al 14 jaar veganist, zonder problemen, zonder ziekte maar met een beetje wilskracht.
Discussie met eenvoudige uitkomst lijkt me...

groet jorick
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Klaas van Dijk op september 24, 2012, 22:19:33 PM
Citaat van: jvogels op september 24, 2012, 19:10:53 PMmensen, Bij deze is dit mijn laatste post (ik ga het in ieder geval proberen) in een onderwerp over jagers. (...). Ik hoop dat dit een vruchtbare discussie wordt.

hoi Joost,

Volgens mij klopt er iets niet in je redenering, want volgens mij kan een discussie over plezierjacht nooit vruchtbaar zijn als mensen zoals jij er niet aan mee willen doen.

Proef ik uit je woorden dat je niet wilt ingaan / discussiëren over de eerste posting? Waarom eigenlijk niet? Verkondigt hij (Sjaak Kuijpers) onwaarheden? Zo ja, welke?

Goed, maar hierbij hebben we dus vastgelegd dat jij een voorstander bent van plezierjacht in Nederland. Jij vindt het dus geen enkel probleem om  bijvoorbeeld een Wilde Eend voor je lol met een geweer dood te schieten. En jij bent er een voorstander om de plezierjacht binnenkort weer toe te staan in natuurgebieden. En wat jouw betreft is het voor plezierjagers binnenkort weer toegestaan om soorten als Houtsnip en Watersnip voor de lol dood te schieten.

Groetjes, Klaas
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op september 25, 2012, 07:22:30 AM
Citaat van: Klaas van Dijk op september 24, 2012, 22:19:33 PM
Citaat van: jvogels op september 24, 2012, 19:10:53 PM

Goed, maar hierbij hebben we dus vastgelegd dat jij een voorstander bent van plezierjacht in Nederland. Jij vindt het dus geen enkel probleem om  bijvoorbeeld een Wilde Eend voor je lol met een geweer dood te schieten. En jij bent er een voorstander om de plezierjacht binnenkort weer toe te staan in natuurgebieden. En wat jouw betreft is het voor plezierjagers binnenkort weer toegestaan om soorten als Houtsnip en Watersnip voor de lol dood te schieten.

Groetjes, Klaas

Hoe zeer ik het ook jammer vind dat Joost niet wil deelnemen in deze discussie vind ik bovenstaande bewering te ver gaan. Er is geen enkele aanleiding om dit te suggereren.
Jammer hiermee kunnen goede discussies in één klap omdraaien naar een zinloze discussie. Gelukkig bestaat er de optie om je reactie te verwijderen.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Datura op september 26, 2012, 17:01:01 PM
Helemaal eens met de laatste post van Norman. Klaas als je wil dat je (ooit nog) serieus genomen wordt laat dan die absurde 'Losse flodders' achterwege, want die slaan echt als een tang op een Wild zwijn. En vervang in de toekomst alsjeblieft in een redenering als:
Citeerhierbij hebben we dus vastgelegd dat jij
het dikgedrukte deel door 'heb ik' want je spreekt natuurlijk alleen voor jezelf.

Of ben ik nu, door dit te schrijven, ook voor plezierjacht?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Yeronimo op september 28, 2012, 19:34:16 PM
Willen jullie asjeblieft niet meer zo op de man spelen. Dat is nergens voor nodig...

Ikzelf, en ik denk dat ik namens meerdere spreek, zie gedomesticeerde en wilde dieren als verschillende groepen. Wilde dieren blijf je vanaf en gedomesticeerde dieren mag je gebruiken. Ik ben geen vegetariër al probeer ik zo min mogelijk vlees te eten en koop biologische producten. Maar ik wil er nadrukkelijk bij zeggen dat ik het doden van wilde dieren in vergelijking met gedomesticeerde dieren als verschillend zie, dit als reactie op Jorick.
Ja ik ben fel tegen het zinloos vermoorden van wilde dieren en nee ik ben niet zo fel tegen het zinloos vermoorden van gedomesticeerde dieren. Waarom? Gedomesticeerde dieren zijn onze kamerplantjes geworden, ze kunnen niet meer leven zonder ons. Ja het gaat te ver, maar wij hebben het gecreëerd. Ik hecht meer belang aan creaties letterlijk van de oer-natuur als van de mens. Dus jacht --> nee. Vleesconsumptie van schapen/koeien/varkens --> ja.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jorick op september 28, 2012, 20:10:59 PM
Hi Jeroen,

Ik zie je redenatie. het zal je niet verbazen dat dat wat mij betreft een kromme is. Gedomesticeerd of niet, beide dieren zijn even intelligent, lijden evenveel pijn, etc..Een gans (biologisch) een pijp in zijn slokdarm rammen voor een portie foie gras vind je dus minder erg dan een gans in het wild schieten. Een kip in 60 dagen bijna laten ontploffen is minder erg dan een eend schieten? Vreemd...
Alle eenden, ganzen, hazen, etc. in NL zijn al half gedomesticeerd. We hebben geen oerbos meer. Wij bepalen waar een vos mag lopen. Strookt het niet met de hobbykipjes, dan schieten we hem gewoon af. De achterliggende redenatie is wat mij betreft niet anders dan de vleesindustrie. Alles moet naar onze hand gezet worden.
Je stelt het voor als een soort moderne slavernij. Hoewel ik dieren zeker niet met mensen vergelijk. In deze tijd, op onze plek van de wereld is het gewoon niet nodig vlees te eten, dan wel dieren te martelen voor ons genot. We zijn daarin idd te ver doorgeschoten. Sterker nog, ons consumptie gedrag zorgt voor ontzettend veel ellende elders in de wereld voor dier EN mens. Het is natuurlijk een flinke discussie. Niet alleen ethiek maar ook voedselverdeling, milieuvervuiling, etc spelen mee...
Alleen in NL sterven per jaar al 1,3 miljoen biggen / varkens. Die worden nog niet eens gebruikt voor welke consumptie dan ook, maar gewoon vernietigd. En zo zijn er legio voorbeelden.
En dat de mens omnivoor is? Nog geen 10.000 jaar geleden sloegen we elkander de schedel in met een knuppel. Dat doen we gelukkig ook al wat minder. Dat heet civilisatie.... Nu steken we ons kop en masse in het zand. Maar ik hoop uiteindelijk......

En nu tesaam weer over vogeltjes soebatten!  ;-)

Groet! Jorick
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op september 28, 2012, 20:45:41 PM
Geinig een discussie hier over de jacht. Ik heb ook nog eens meegedaan aan een drijfjacht. Inmiddels al weer 40 jaar geleden. Ik was met vrieden in de natuur aan het spelen en er kwam een drijfjacht langs. 2 of 3 man met een hond. De hond blafte, de vogels vlogen op, de jagers schoten en de hond haalde het neergeschoten wild op. Geinig om ook eens mee te maken.

Ik denk ook dat de jacht gewoon is om de oerdriften te bevredigen. Dus wildbeheer is inderdaad de buitenkant. Aan de andere kant lees ik ook dat bijvoorbeeld het natuurgebied de hoge Veluwe hun aantal edelherten en wilde zwijnen maximaliseert en zorgt dat het er niet teveel worden, wat zij dan teveel vinden. De ene keer dat ik daar rondliep heb ik geen edelhert of wildzwijn gezien, dus ze mogen die aantallen wat mij betreft wel wat hoger zetten. Is volgens mij ook in het belang van de jagers want als er 2000 edelherten rondlopen in plaats van 200, dan worden er meer geboren en kan er meer afgeschoten worden. Een win-win situatie lijkt me, voor jagers en bezoekers. Kan men beter alleen jagen op dagen dat het park gesloten is voor bezoekers. :)

Ik heb begrepen dat wilde zwijnen ook een redelijke schade kunnen aanrichten aan landbouwgrond. Dus ik kan me er iets bij voorstellen dat die afgeschoten worden, al hoewel ik het niet leuk vind. Maar het afschieten van reeen lijkt me dan weer niet nodig, ook eenden, fazanten afschieten lijkt me echt niet nodig. Misschien ganzen als die met miljoenen tegelijk velden leegeten. Verder schijnen ook in Amsterdam duiven gejaagd te worden. Hoeft van mij ook niet, want schade aan gebouwen, buiten hangende was en touristen is minimaal. Niet met het geweer want dat zou weer te gevaarlijk zijn, maar met netten las ik. Ook wordt er in Nederland veel gejaagd op van die grote ratten. Hoe heten die ook alweer. Met klemmen. Omdat ze zogenaamd dijken zouden doorgraven en gaten graven waar dan weer koeien in vallen. Dat zijn die koeien die hun hele leven in de stal staan :(

Ik heb gehoord dat in Canada de jagers in het jachtseizoen, om ongelukken te voorkomen, met vel oranje overals door hun jachtgebied trekken. Voor de dieren schijnt oranje niet op te vallen, alleen mensen zien die kleur erg goed. Dus kan ik de jagers ook beschermende kleding aanraden: VEL ORANJE. Zou een mooi voorstel zijn van de partij voor de dieren om dat ook te verplichten. Is in een beschaafd land als Canada (of was het de USA) al verplicht.

Het interview met de jager verbaast mij niets: is volledig in lijn met wat ik al wist of kon inschatten.



Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op september 28, 2012, 20:54:06 PM
Citaat van: xjorx op september 28, 2012, 20:10:59 PM



Alleen in NL sterven per jaar al 1,3 miljoen biggen / varkens. Die worden nog niet eens gebruikt voor welke consumptie dan ook, maar gewoon vernietigd.



Groet! Jorick



Ha Jorick,


Ik neem aan dat je de mannetjes bedoelt? Berenvlees is ontzettend smerig.
Het stinkt de pan uit. Ik heb uit schuldgevoel eens voor de eerste keer biologisch varkensgehakt gekocht, een tijd terug, voor mijn macaronimaaltijd.
Maar zodra ik lekker aan het bakken was, kwam er toch een gore lucht uit de pan! Dan sta je dus een uur te koken, om daarna die gore meuk op te gaan zitten eten. Nou, dat was eens, maar nooit meer. Zo gauw ik dit weer ruik, mieter ik de hele zooi in de afvalbak en ga naar de snackbar voor smakelijk vlees. Biologisch verantwoord vlees, best, maar dan wel SMAKELIJK biologisch verantwoord vlees. We moeten niet roomser dan de paus gaan zitten doen.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo


PS: overigens wijs ik elke vorm van (plezier)jacht categorisch af.

Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jorick op september 29, 2012, 09:28:02 AM
Hola Ronald,

Biologisch of bio industrie... wat mij betreft 1 pot nat.....
Lekker snackbarren blijkbaar...
En beren of niet... Daar gaat het niet om. En blijkbaar begrijp je mijn punt niet helemaal...
Grussen! jorick
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op september 29, 2012, 10:15:41 AM
Citaat van: Yeronimo op september 28, 2012, 19:34:16 PM
Willen jullie asjeblieft niet meer zo op de man spelen. Dat is nergens voor nodig...

Ikzelf, en ik denk dat ik namens meerdere spreek, zie gedomesticeerde en wilde dieren als verschillende groepen. Wilde dieren blijf je vanaf en gedomesticeerde dieren mag je gebruiken. Ik ben geen vegetariër al probeer ik zo min mogelijk vlees te eten en koop biologische producten. Maar ik wil er nadrukkelijk bij zeggen dat ik het doden van wilde dieren in vergelijking met gedomesticeerde dieren als verschillend zie, dit als reactie op Jorick.
Ja ik ben fel tegen het zinloos vermoorden van wilde dieren en nee ik ben niet zo fel tegen het zinloos vermoorden van gedomesticeerde dieren. Waarom? Gedomesticeerde dieren zijn onze kamerplantjes geworden, ze kunnen niet meer leven zonder ons. Ja het gaat te ver, maar wij hebben het gecreëerd. Ik hecht meer belang aan creaties letterlijk van de oer-natuur als van de mens. Dus jacht --> nee. Vleesconsumptie van schapen/koeien/varkens --> ja.


Dus hond en kat zou je eerder eten dan ree?
Afgezien daarvan kan ik me totaal niet vinden in jouw redenatie. Gedomesticeerde dieren hebben wij gecreëerd? Wij hebben slechts kleine aanpassingen gedaan, wat wat mij betreft nog geen vrijbrief is om de beesten maar naar eigen gerief te gebruiken.
Persoonlijk vind ik het uit ethisch oogpunt niet kunnen om elke dag vlees te eten, maar ik geef meteen toe dat dat persoonlijk is. Als ik filmpjes uit slachthuizen zie, of de bio-industrie, dan weiger ik daarvan iets te eten. Maar empathie verschilt per persoon, als je geen problemen hebt met de huidige vleesproductie dan hoef je je niet door ethische bezwaren te laten tegenhouden.


Uit maatschappelijk oogpunt vind ik het echter totaal niet kunnen om vlees in de huidige hoeveelheden te eten. De druk die de vleesproductie op onze omgeving legt is buitenproportioneel hoog wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de productie van plantaardig voedsel. Daarnaast zorgt de productie van veevoer op wereldniveau voor ontbossing, wat weer zijn effect heeft op de wilde (Ongedomesticeerde!) dieren ter plaatse.  Tevens zorgt het maatschappelijk voor grote problemen op de plek waar wij veevoer produceren, maar waar ook mensen leven. Omdat wij een megastal een week van voer willen voorzien, lopen er mensen aan het andere kant gevaar in hun levensonderhoud. Bovendien zou je nog kunnen wijzen op het mestoverschot, de verzuring en de stikstofdepositie in natuurgebieden die tot allerlei problemen leiden in Nederland zelf. Of eventueel op het aandeel dat vleesproductie heeft in de klimaatverandering of de vele veeziekten die jaarlijks de kop op steken, alsmaar dodelijker muteren en inmiddels een serieuze bedreigingen vormen voor de volksgezondheid. Ten slotte zou je ook nog een betoog kunnen houden over het preventief toedienen van antibiotica aan vee en waarom dit uit het oogpunt van volksgezondheid zeer onverstandig is.


Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf de afweging maken of hij of zij vlees eet of niet. In India leeft een groot gedeelte van de bevolking vrijwel zonder dierlijke eiwitten, Inuit leven volledig van dierlijke eiwitten. Het menselijk lichaam is op dat vlak flexibel, je kan dus een keuze maken.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jorick op september 30, 2012, 11:28:33 AM
Hi Joost,

Fijn verwoord! Dat doe je een stuk beter dan ik.... ;-)
En voor yeronimo
Een discussie is mens tegen mens toch? Wat mij betreft geen antipathie jegens anderen. Ik voel me evenmin aangevallen.
Ik hoop dat dat voor jou en anderen ook geldt...
Deze discussie is wat mij betreft samen met olie en oorlog wel een van de grote vraagstukken waar we mee zitten. Alleen hebben teveel mensen dat nog niet in de gaten. De onevenredigheid in gebruik door ons Europeanen heeft zo'n gigantische invloed op de rest van de wereld dat daar wat aan moet gebeuren. Daar doet 100 ton rijst aan voedselhulp 0% aan af...
Om over de milieuaspecten maar te zwijgen.
Kort en krachtig wat info daarover:
http://vegan.org/for-the-environment/


groet jorick
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op oktober 01, 2012, 22:39:33 PM
(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/483006_270754419693636_772800601_n.jpg)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Tom1980 op oktober 01, 2012, 23:24:52 PM
+1 voor plaatje ;)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: bas waanders op oktober 08, 2012, 14:15:27 PM
plus voor plaatje :-)
Ik geloof niet dat er in Nederland een wildbeheer mogelijk is .
- eerstens is het bestand te klein en zijn de oppervlakten ook vrij klein . Voor enkele dieren ( ganzen , wilde zwijnen , vossen ) zouden er eigenlijk véél te veel jagers zijn ........
- jacht keur ik niet af als het maar zinvol is en dient ter bestrijding van overpopulatie , ziektes en consumptie . Hoewel dat laatste hier niet (meer) nodig is .
- jacht moet ook echt toezicht hebben . Hier in Limburg zijn honderden vossen afgeknald omdat sommigen drager waren van Rabiës . De dieren werden niet eerst onderzocht : het was knallen om het knallen .   Zonde van de mooie dieren die zeer gezond waren het loodje moesten leggen voor de oerinstincten van enkele mensen ........
- Het aantal jagers zou binnen de perken gehouden moeten worden . Er zijn natuurlijk landen met immense uitgestrekte gebieden ( toendra's , wouden , steppen ) waar jacht zo goed als geen invloed heeft op het wildbestand . We leven gewoon niet in een jachtland , om het zo maar even uit te drukken .

Er zijn goed gespecialiseerde winkels waar de loodjunkies kleiduiven kunnen bestellen , scheelt een hoop leed !
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 08, 2012, 15:59:40 PM
Citaat van: baswaanders op oktober 08, 2012, 14:15:27 PM
...
- Het aantal jagers zou binnen de perken gehouden moeten worden ...

...


Wat voor beheer stel je voor? Elk jaar een nieuwe stand vaststellen? Hands off? Of zo beheren dat de jaarlijkse aanwas het hoogst is?  ;)


http://www.youtube.com/watch?v=9liYu__i76M (http://www.youtube.com/watch?v=9liYu__i76M)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Maarte5n op oktober 08, 2012, 17:32:26 PM
Citaat van: joostheeremans op oktober 08, 2012, 15:59:40 PM
Citaat van: baswaanders op oktober 08, 2012, 14:15:27 PM
...
- Het aantal jagers zou binnen de perken gehouden moeten worden ...

...


Wat voor beheer stel je voor? Elk jaar een nieuwe stand vaststellen? Hands off? Of zo beheren dat de jaarlijkse aanwas het hoogst is?  ;)


http://www.youtube.com/watch?v=9liYu__i76M (http://www.youtube.com/watch?v=9liYu__i76M)

mischien de leeftijd groep verkleinen in plaats van 22 tot 90 jaar,
eh iets van 35 tot 55 jaar scheeld heel veel aan jagers :)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op oktober 08, 2012, 18:04:55 PM
Citaat van: joostheeremans op oktober 08, 2012, 15:59:40 PM
Wat voor beheer stel je voor? Elk jaar een nieuwe stand vaststellen? Hands off? Of zo beheren dat de jaarlijkse aanwas het hoogst is?  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=9liYu__i76M (http://www.youtube.com/watch?v=9liYu__i76M)
En als je het niet legaal kunt doen, dan kun je nog altijd stiekem vergiftigd aas uitleggen bij jagershutten, of de nestplaatsen saboteren.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: leonwillems@home.nl op oktober 08, 2012, 18:49:04 PM
een stelling van sjaak kuijpers betreffende reeentelling:
'Dit is gigantisch besodemieteren. Dieren die in bossen leven, zijn niet te tellen. Bij
jagers is alles gebaseerd op het (door hen gewenste) afschot en zo komen zij tot
hun telling; de wereld op zijn kop dus.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op oktober 08, 2012, 22:34:45 PM
Citaat van: leonwillems@home.nl op oktober 08, 2012, 18:49:04 PM
een stelling van sjaak kuijpers betreffende reeentelling:
'Dit is gigantisch besodemieteren. Dieren die in bossen leven, zijn niet te tellen. Bij
jagers is alles gebaseerd op het (door hen gewenste) afschot en zo komen zij tot
hun telling; de wereld op zijn kop dus.

Wedden dat je (zelfs nachtactieve) dieren kunt tellen die in bossen leven. Maar dan moet je er wel iets voor doen. Wij tellen met 10 personen alle dassen in Utrecht en Noord-Holland en weten het behoorlijk nauwkeurig in kaart te brengen.

Maar je bent er niet met 1 telling van 3 dagdelen, zoals de jagers om de twee jaar in het eerste weekend van Apil plegen te doen. Wij zijn bezig van April tot Juli en dan minimaal 10 uur per week. Een tijdsinvestering die geen enkele jager doet, alles gaat op onderbuik gevoel.

Op hun telformulier kun je dat ook terug zien. Daar mag je invullen hoeveel dieren je eerder heb gezien op die plek. Fijn als dit een sprong reeën is die vorige week bij 2 buurjagers ook gezien zijn, de worden ze mooi 3 maal geteld.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: GijsB op oktober 09, 2012, 00:19:49 AM
Ik zie eigenlijk niet echt een groot probleem in de jacht. De populatie reeën en zwijnen in Nederland is niet echt klein. Echt heel veel heeft de populatie niet te lijden onder de jacht. Oké, als er niet gejaagd zou worden zou de populatie groter zijn, maar is dat wenselijk? Niet voor de landbouw, niet voor de bosbouw. En zeg nou zelf, wat is nou een mooier vlees, vlees van een varken dat nooit zonlicht heeft gezien of dat van een ree dat zijn hele leven vrij rond heeft gelopen in natuur.


Wat ik pas echt hypocriet als mensen erg tegen de jacht zijn, maar wel gewoon tonijn en paling eten alsof het niets is. Zolang de populatie er niet onder te lijden heeft, en daarmee bedoel ik dus dat de populatie er niet op achteruit gaat, heb ik niet zo veel problemen met de jacht. Als mensen er plezier aan beleven gun ik ze dat. De populatie reeën en zwijnen groeit op dit moment, ik zie dus niet in waarom de jacht slecht is.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op oktober 09, 2012, 07:26:57 AM
Citaat van: dralion13 op oktober 09, 2012, 00:19:49 AM
Ik zie eigenlijk niet echt een groot probleem in de jacht. De populatie reeën en zwijnen in Nederland is niet echt klein. Echt heel veel heeft de populatie niet te lijden onder de jacht. Oké, als er niet gejaagd zou worden zou de populatie groter zijn, maar is dat wenselijk? Niet voor de landbouw, niet voor de bosbouw. En zeg nou zelf, wat is nou een mooier vlees, vlees van een varken dat nooit zonlicht heeft gezien of dat van een ree dat zijn hele leven vrij rond heeft gelopen in natuur.


Wat ik pas echt hypocriet als mensen erg tegen de jacht zijn, maar wel gewoon tonijn en paling eten alsof het niets is. Zolang de populatie er niet onder te lijden heeft, en daarmee bedoel ik dus dat de populatie er niet op achteruit gaat, heb ik niet zo veel problemen met de jacht. Als mensen er plezier aan beleven gun ik ze dat. De populatie reeën en zwijnen groeit op dit moment, ik zie dus niet in waarom de jacht slecht is.

Of een populatie groter is als er niet op gejaagd word valt nog te bezien. De dieren passen hun voortplanting aan, aan de predatie. Predatie in dit geval door de jagers. De zwijnen planten zich dus veel sneller voort dan wanneer er niet op gejaagd wordt. Consequentie is wild dat meer ril is en meer risico vormt om onder een auto terecht te komen.

Ik ben wel met je eens dat je beter een stukje wild kunt eten dat een stukje bio-industrie vlees. Echter een groot deel van het geschoten wild komt nooit op een bord of in een voerbak terecht. Ganzen bijvoorbeeld worden massaal afgeschoten, maar kennen maar een hele beperkte afzet. Een aantal WBE's trachten mooie sier te maken door hun geschoten ganzen te dumpen bij de voedselbanken. Dit blijft maar een marginaal aandeel van het aantal geschoten ganzen.

Alle Vossen, Kraaien, Nijganzen, etc. verdwijnen gewoon tussen de struiken of bij de destructie. Hetzelfde geld voor een belangrijk deel van de geschoten duiven, konijnen, etc. Alleen een belangrijk deel van de hazen en het grofwild komt op het bord.

Wist je overigens dat een groot deel van het wild (herten / zwijnen) gewoon van boerderijen voornamelijk komt uit ons omringende landen?

Tegen jacht zijn en je eetgedrag staan los van elkaar. Als je voor de jacht bent is het wel verstandig om paling en/of tonijn eten? Beter is het om het vleesgebruik te beperken en alleen van eerlijke komaf te eten.

Als de jacht op reeën en zwijnen stopt zal de populatie stabiliseren (Reeënpopulatie in delen van het Gooi) en het wild minder ril worden (zie OVP / AWD) en financieel aantrekkelijker worden door de toenemend wild-toerisme. Bijkomend voordeel is dat mensen geneigd zijn dat te beschermen wat ze lief is. M.a.w. dat mooie bos waar je die zwijnen altijd zo mooi kunt zien heeft meer kans op bescherming tegen asfalt dan dat bos waar je toch geen wild zit......
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op oktober 09, 2012, 17:51:29 PM
Zonder verder een standpunt over de jacht in te nemen...

Talloze keren ben ik met een vriend uit Nunspeet de Veluwe opgeweest, 's morgens vroeg vooral, maar ook wel 's middags; nooit 1 zwijn gezien. Wel zat woelsporen gevonden. Rond Nunspeet wordt flink gejaagd, dat weet die vriend dan wel weer via de plaatselijke politiek. Zou het nou zomaar kunnen, dat zwijnen zich uitsluitend 's nachts op lavei begeven omdat ze nogal... eh... schuw zijn geworden? Of is er misschien een heel andere oorzaak aan te wijzen? Take your pick, zou ik zeggen...


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 09, 2012, 18:19:52 PM
http://www.destentor.nl/regio/veluwenoord/11833668/Aantal-edelherten-is-stabiel,-maar-het-zijn-er-nog-altijd-veel-te-veel.ece (http://www.destentor.nl/regio/veluwenoord/11833668/Aantal-edelherten-is-stabiel,-maar-het-zijn-er-nog-altijd-veel-te-veel.ece)   



'" Voor bepaling van het aantal edelherten in een gebied kijkt de vereniging naar de belangen van bosbouw, landbouw en verkeersveiligheid. Voor de Veluwe geldt een relatief lage dichtheid om schade te voorkomen. Edelherten hebben hierdoor wel meer dan voldoende voedsel en ruimte. Concurrentie ontbreekt. Volgens Spek zijn ze daarom in 'topconditie' en gaan edelherten 'fluitend de winter door'. De dichtheid neemt wel wat toe en dat is volgens Spek niet de bedoeling."


Dus er is te weinig concurrentie, dus verlagen we de concurrentie door meer edelherten te schieten. Juist ja...
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op oktober 09, 2012, 18:42:52 PM
Edelherten hebben we rondom Nunspeet ook niet gezien; ik vraag me af waarom....


Groetjes,


Ronald
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op oktober 09, 2012, 21:02:19 PM
Als klein kereltje kwam ik ieder jaar minimaal 3 tot 6 weken vakantie vieren vlakbij Nunspeet en konden wij altijd behoorlijk 'wild' zien, recent ben ik daar no geweest voor een lang weekend. Helaas geen enkel zwijn of Hert mogen zien.

De oorzaak? Nunspeter Marcel Vossestein weet daar wel antwoord op:

http://www.eo.nl/radio/ditisdedag/artikel-detail/marcel-vossestein-vindt-dat-de-zwijnenpopulatie-zichzelf-reguleert/

Onderstaand een nota van deze beste man hierover:

http://faunabescherming.nl/fb_docs/De%20wilde%20zwijnenbom%20op%20de%20Veluwe.pdf
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: GijsB op oktober 10, 2012, 02:53:22 AM
Citaat van: Norman op oktober 09, 2012, 07:26:57 AM
Citaat van: dralion13 op oktober 09, 2012, 00:19:49 AM
...

Of een populatie groter is als er niet op gejaagd word valt nog te bezien. De dieren passen hun voortplanting aan, aan de predatie. Predatie in dit geval door de jagers. De zwijnen planten zich dus veel sneller voort dan wanneer er niet op gejaagd wordt. Consequentie is wild dat meer ril is en meer risico vormt om onder een auto terecht te komen.

Ik ben wel met je eens dat je beter een stukje wild kunt eten dat een stukje bio-industrie vlees. Echter een groot deel van het geschoten wild komt nooit op een bord of in een voerbak terecht. Ganzen bijvoorbeeld worden massaal afgeschoten, maar kennen maar een hele beperkte afzet. Een aantal WBE's trachten mooie sier te maken door hun geschoten ganzen te dumpen bij de voedselbanken. Dit blijft maar een marginaal aandeel van het aantal geschoten ganzen.

Alle Vossen, Kraaien, Nijganzen, etc. verdwijnen gewoon tussen de struiken of bij de destructie. Hetzelfde geld voor een belangrijk deel van de geschoten duiven, konijnen, etc. Alleen een belangrijk deel van de hazen en het grofwild komt op het bord.

Wist je overigens dat een groot deel van het wild (herten / zwijnen) gewoon van boerderijen voornamelijk komt uit ons omringende landen?

Tegen jacht zijn en je eetgedrag staan los van elkaar. Als je voor de jacht bent is het wel verstandig om paling en/of tonijn eten? Beter is het om het vleesgebruik te beperken en alleen van eerlijke komaf te eten.

Als de jacht op reeën en zwijnen stopt zal de populatie stabiliseren (Reeënpopulatie in delen van het Gooi) en het wild minder ril worden (zie OVP / AWD) en financieel aantrekkelijker worden door de toenemend wild-toerisme. Bijkomend voordeel is dat mensen geneigd zijn dat te beschermen wat ze lief is. M.a.w. dat mooie bos waar je die zwijnen altijd zo mooi kunt zien heeft meer kans op bescherming tegen asfalt dan dat bos waar je toch geen wild zit......




Over ganzen heb ik het niet, daar ik in kleine mate sprake van jacht, maar is het vooral executie. Daar ben ik zeker geen voorstander van.
Ik vind vooral natuur is er voor de mens, als mensen er geen plezier aan beleven dan zal er minder draagvlak zijn om te investeren in natuur en zal er dus ook minder geld komen voor natuur. Als jagers plezier beleven aan jacht gun ik ze dat plezier. Jagers zullen er ook wel voor zorgen dat de dieren waar ze op jagen niet uitsterven. Als die dieren uitsterven zullen ze immers niet meer in Nederland kunnen jagen, en dus hun hobby niet meer kunnen doen.


Het klopt, wild zal minder schuw (dat bedoel je toch met ril?) als er niet op gejaagd wordt, maar of er dan ook minder wild wordt aangereden, ik betwijfel het. Niet schuw wild zal mensen minder als gevaar aanzien en dus dichter bij mensen gaan leven, het zal me niks verbazen als het aantal aangereden dieren alleen maar toe neemt. En daarbij, in Nederland is er geen natuurlijke situatie, er zijn geen predatoren in Nederland die groot wild aanvallen.


Ik vind het zeker goed dat er gebieden zijn waar niet gejaagd wordt, maar of je er nou blij mee moet zijn dat vossen uit de hand eten (AWD) ik denk van niet. Ik heb regelmatig discussies over natuur met mensen en het overgrote deel (studenten Bos & Natuurbeheer, maar ook andere mensen) ziet de oostvaardersplassen als een grote dierentuin/hertenkamp. Veel mensen hebben hier geen behoefte aan zo'n grote wilddruk.
En ik geloof niet dat de populatie wild gelijk blijft als er niet op gejaagd wordt. In de oostvaardersplassen wordt niet gejaagd (de door de regering verplichte afschot van verzwakte dieren zie ik niet als jacht, die zouden het ook niet overleven als ze niet doodgschoten werden) en geen nou eerlijk toe, waar is de dichtheid van groot wild groter, daar of op de veluwe? En het feit dat de overheid verplicht om verzwakte dieren dood te schieten zodat ze niet door gaan van de honger geeft al aan dat er geen draagvlak is in Nederland voor de wildstand laten bepalen door het voedselaanbos.

Veel mensen houden van bos, en daarbij bos is de belangrijkste vorm van natuur dat geld opbrengt, als er een hogere wilddruk komt in Nederland zou al het bos in Nederland langzaam verdwijnen en veranderen in parklandschap (kwestie van eeuwen), zoals in New Forest is. Ik vind het mooi dat de oostvaardersplassen de kans krijgen om zo te worden, maar is het volgens de mensen in Nederland wenselijk als dit in elk bos gebeur gebeurt? Dat moet je je afvragen. Natuurbeheer is toch nog altijd voor een groot deel afhankelijk van subsidie, dit betekend dat er draagvlak moet zijn binnen de bevolking om die subsidie te ontvangen. Als die draagvlak er niet is moeten de terreinbeheerders zelf er voor zorgen dat er geld in het laatje komt. Dat zal er niet komen door veel reeën, zwijnen, vossen en duiven. Dat komt er omdat mensen betalen om beesten te schieten en vanwege houtoogst. De houtoogst heeft veel te lijden onder groot wild, deze eten vooral jonge loofbomen helemaal kaal waardoor er extra geïnvesteerd moet worden in bescherming van de bomen. Hierdoor blijft er minder geld over dat geïnvesteerd kan worden in natuurgebieden, want eerlijk is eerlijk, de meeste natuurgebieden kosten meer dan dat ze opbrengen en ze zijn niet zo indrukwekkend dat er uit toerisme genoeg te halen valt (zoals bij bijvoorbeeld yellowstone wel het geval is)


Als je wil dat er in Nederland nog natuur overblijft moet er geld verdient worden, dit kan of door (voornamelijk) houtoogst of door het creëren van genoeg draagvlak en subsidies. Het liefst leef ik ook in een land waar geld in overvloed is voor de aanleg en het onderhoudt van natuur, maar zo werkt de maatschappij nou eenmaal niet. In Nederland is er niet genoeg ruimte om grote natuurgebieden aan te leggen die kunnen functioneren als "wildernis" zonder inmenging van de mens. Het enige gebied waarbij dit gebeurt zijn de oostvaardersplassen, en dat gebied is volgens mij het gebied dat het vaakst ter sprake is gekomen in de tweede kamer, en niet omdat men vindt dat het zo goed gaat daar.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 10, 2012, 10:42:50 AM
Gijs, ik vind dat je hier nogal kort door de bocht gaat. Ik pik er een paar dingen uit:


Oostvaardersplassen en de Veluwe met elkaar vergelijken qua wildstand is lastig, kijk bijvoorbeeld eens naar de bodems, arme zandgronden versus rijke zeeklei, dat de dichtheid in de OVP groter is is dus logisch.
De vossen in de AWD die uit de handen eten komt niet zo zeer door de afwezigheid van jacht, maar door het feit dat mensen de vossen voeren. Een vos die niet gevoerd wordt komt echt niet zomaar bedelen bij mensen, ook al wordt er niet gejaagd.
Hoewel jagers er niet voor zullen zorgen dat dieren uitsterven (alhoewel, die wolf zal niet met open armen ontvangen worden), zorgen ze wel voor een onnatuurlijke populatie, waarin het jaarlijkse afschot dusdanig hoog is dat de jaarlijkse reproductie ook enorm hoog is. In principe is dat ideaal voor jagers, zo veel mogelijk kunnen schieten. Maar met populatiebeheer heeft het in mijn ogen weinig te maken, het is meer oogsten en de populatie op zo'n grootte houden dat reproductie het hoogst is (een soort visquotum). Daarbij wilden de jagersverenigingen met de (godzijdank gisteren controversieel verklaarde) nieuwe natuurwet meer soorten bejaagbaar stellen. Dat is geen altruïsme, dat is gewoon meer willen schieten, dat heeft echt geen positief effect op de populatie van kolgans of smient.

Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Norman op oktober 10, 2012, 20:50:49 PM
Citaat van: dralion13 op oktober 10, 2012, 02:53:22 AM
Het klopt, wild zal minder schuw (dat bedoel je toch met ril?) als er niet op gejaagd wordt, maar of er dan ook minder wild wordt aangereden, ik betwijfel het. Niet schuw wild zal mensen minder als gevaar aanzien en dus dichter bij mensen gaan leven, het zal me niks verbazen als het aantal aangereden dieren alleen maar toe neemt.

Volgens mij heb je de nota niet gelezen waar ik in mijn laatste bericht naar linkte. Dan had je kunnen lezen dat Marcel Vossestein uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar wildaanrijdingen. De Woensdag- en Zaterdagavond zijn de avonden met de meeste wildaanrijdingen. Hij heeft ook onderzocht op welke avonden er het meeste gejaagd word.

CiteerEn daarbij, in Nederland is er geen natuurlijke situatie, er zijn geen predatoren in Nederland die groot wild aanvallen.

Zolang er gejaagd word krijg je geen natuurlijke situatie. Kijk naar de OVP, waar niet gejaagd word, daar is een volkomen natuurlijk situatie. Heel bijzonder om te zien dat de populatie daar stabiliseert aan de hand van het draagvlak van het gebied.

Nederland kent wel degelijk predatoren van grofwild. De keelhorzel is belangrijke predator van grofwild en zo zijn er nog verschillende parasitaire dieren die leven van grofwild. Een predator is niet perse een wolf of een beer. En als we beren en wolven hebben, welke predatoren reguleren dan de beren en wolven?  De parasieten en het voedselaanbod reguleren de predatoren en natuurlijk de prooidieren ook.

CiteerIk vind het zeker goed dat er gebieden zijn waar niet gejaagd wordt, maar of je er nou blij mee moet zijn dat vossen uit de hand eten (AWD) ik denk van niet. Ik heb regelmatig discussies over natuur met mensen en het overgrote deel (studenten Bos & Natuurbeheer, maar ook andere mensen) ziet de oostvaardersplassen als een grote dierentuin/hertenkamp. Veel mensen hebben hier geen behoefte aan zo'n grote wilddruk.

Je weet ook dat studenten van de opleiding Bos en Natuurbeheer in Velp worden geadviseerd om een jachtakte te halen, omdat er in de bosbaan weinig banen zijn en er door een gebrek aan natuurtoezicht van overheidswege, steeds meer jachtcombinaties en WBE´s een eigen jachtopziener in dienst nemen?

Je weet ook dat de OVP dierentuin - hertenkamp een verhaal is dat vooral door jagers word gebezigd? Ik begrijp het wel, als je hobby het schieten dieren is en grofwild het summum is voor een jager. Ik kan me voorstellen dat al die jagers weleens zouden willen aanleggen op al die prachtige edelherten. Je weet ook dat in deze dierentuin de oudste in het wild levende edelherten voorkomen? Dieren van bijna 20 jaar oud. Op de Veluwe halen de meeste Edelherten de 10 jaar niet.

CiteerEn ik geloof niet dat de populatie wild gelijk blijft als er niet op gejaagd wordt. In de oostvaardersplassen wordt niet gejaagd (de door de regering verplichte afschot van verzwakte dieren zie ik niet als jacht, die zouden het ook niet overleven als ze niet doodgschoten werden) en geen nou eerlijk toe, waar is de dichtheid van groot wild groter, daar of op de veluwe? En het feit dat de overheid verplicht om verzwakte dieren dood te schieten zodat ze niet door gaan van de honger geeft al aan dat er geen draagvlak is in Nederland voor de wildstand laten bepalen door het voedselaanbos.

Verzwakte dieren schieten in hun laatste dagen vind ik niet meer dan normaal. Dit werd overigens al gedaan, voordat er over gemopperd werd. Het moment van afschot is alleen vervroegd door invloed van de publieke opinie. Of dat noodzakelijk is kan ik geen onderbouwd antwoord geven. Ik heb daar geen informatie over.

De dichtheid in de OVP is veel hoger dan op de Veluwe, maar het zijn ook twee totaal verschillende biotopen met een totaal verschillende voedselaanbod. De OVP is door de vette zeeklei veel rijker en kan meer voedsel produceren dan de arme zandgronden op de Veluwe.

Om de wildstand in Nederland nu te laten bepalen door de massa die niet gehinderd word door enige kennis van elementaire ecologie lijkt me niet fair

CiteerVeel mensen houden van bos, en daarbij bos is de belangrijkste vorm van natuur dat geld opbrengt, als er een hogere wilddruk komt in Nederland zou al het bos in Nederland langzaam verdwijnen en veranderen in parklandschap (kwestie van eeuwen), zoals in New Forest is. Ik vind het mooi dat de oostvaardersplassen de kans krijgen om zo te worden, maar is het volgens de mensen in Nederland wenselijk als dit in elk bos gebeur gebeurt? Dat moet je je afvragen. Natuurbeheer is toch nog altijd voor een groot deel afhankelijk van subsidie, dit betekend dat er draagvlak moet zijn binnen de bevolking om die subsidie te ontvangen. Als die draagvlak er niet is moeten de terreinbeheerders zelf er voor zorgen dat er geld in het laatje komt. Dat zal er niet komen door veel reeën, zwijnen, vossen en duiven. Dat komt er omdat mensen betalen om beesten te schieten en vanwege houtoogst. De houtoogst heeft veel te lijden onder groot wild, deze eten vooral jonge loofbomen helemaal kaal waardoor er extra geïnvesteerd moet worden in bescherming van de bomen. Hierdoor blijft er minder geld over dat geïnvesteerd kan worden in natuurgebieden, want eerlijk is eerlijk, de meeste natuurgebieden kosten meer dan dat ze opbrengen en ze zijn niet zo indrukwekkend dat er uit toerisme genoeg te halen valt (zoals bij bijvoorbeeld yellowstone wel het geval is)

Als je wil dat er in Nederland nog natuur overblijft moet er geld verdient worden, dit kan of door (voornamelijk) houtoogst of door het creëren van genoeg draagvlak en subsidies. Het liefst leef ik ook in een land waar geld in overvloed is voor de aanleg en het onderhoudt van natuur, maar zo werkt de maatschappij nou eenmaal niet. In Nederland is er niet genoeg ruimte om grote natuurgebieden aan te leggen die kunnen functioneren als "wildernis" zonder inmenging van de mens. Het enige gebied waarbij dit gebeurt zijn de oostvaardersplassen, en dat gebied is volgens mij het gebied dat het vaakst ter sprake is gekomen in de tweede kamer, en niet omdat men vindt dat het zo goed gaat daar.

Onzin, het grofwild zal geen bossen opvreten. Ooit een Edelhert met een Eik in zijn bek gezien? De dieren eten de kruidige onderlaag en de jonge aanwas, waardoor bomen de ruimte krijgen en houden op grote kruinen te maken en oud te worden. En als er eens zo een oude boom omvalt, zal door de intensiteit van het licht dat op de open plek valt de bomen of struiken alsnog kunnen uitgroeien. Zelfs schorsvraat kan het bos niet klein krijgen, natuurlijk is er uitval, maar niet een heel bos.

Daarnaast onderschat je de economische invloed van grofwild. Ik kan je onderstaand boekje adviseren. 

http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/0/0/7419 (http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/0/0/7419)

Die opbrengsten zijn vele malen hoger dan het wisselgeld dat de pacht oplevert voor een terreinbeheerder. Ik gok zomaar dat deze pachten nog geen procent zijn van inkomsten van terreinbeheerders. Als het echt interessant was zou er ook wel veel meer gejaagd worden bij de grote terreinbeheerders. Van alle grote terreinbeheerders heeft alleen SBNL het jachtrecht verpacht in al zijn gebieden. Sterker dat is een eis als ze het beheer op zich nemen van een terrein. Particuliere terreinbeheerder staan wel vaak jacht toe. Vaak jagen deze particuliere terreineigenaren ook zelf op hun terrein en verpachten ze dit ook aan derden als bron van inkomsten. inkomsten als horeca exploitatie en excursies ontbreken vaak op particuliere terreinen.

Ik hoef je toch niet te overtuigen dat het redelijk arm gesteld is in onze politiek als het gaat over natuur?

Veel mensen doen te veel aannames en napapegaaien, maar zijn vaak onvoldoende kritisch, laat staan dat ze zelf onderzoek uitvoeren om verhalen te bevestigen of ontkrachten. 
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: GijsB op oktober 12, 2012, 02:17:41 AM
Citaat van: Norman op oktober 10, 2012, 20:50:49 PM
Volgens mij heb je de nota niet gelezen waar ik in mijn laatste bericht naar linkte. Dan had je kunnen lezen dat Marcel Vossestein uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar wildaanrijdingen. De Woensdag- en Zaterdagavond zijn de avonden met de meeste wildaanrijdingen. Hij heeft ook onderzocht op welke avonden er het meeste gejaagd word.
Ik geef toe, ik heb die link gemist. Hierin moet ik je tot op zekere hoogte gelijk geven. Echter, als jacht op de goede manier gebruikt wordt kan het wild de goede kant op gestuurd worden. In het speulder- en sprielderbos wordt jacht bijvoorbeeld gebruikt om wild van de kapvlaktes te weren. Op andere plekken van de Veluwe wordt er gejaagd aan de rand van het bos waardoor het grofwild dieper het bos in gaat en minder landbouwgebieden en tuinen intrekken.
CiteerZolang er gejaagd word krijg je geen natuurlijke situatie. Kijk naar de OVP, waar niet gejaagd word, daar is een volkomen natuurlijk situatie. Heel bijzonder om te zien dat de populatie daar stabiliseert aan de hand van het draagvlak van het gebied.

Nederland kent wel degelijk predatoren van grofwild. De keelhorzel is belangrijke predator van grofwild en zo zijn er nog verschillende parasitaire dieren die leven van grofwild. Een predator is niet perse een wolf of een beer. En als we beren en wolven hebben, welke predatoren reguleren dan de beren en wolven?  De parasieten en het voedselaanbod reguleren de predatoren en natuurlijk de prooidieren ook.


Ik geef toe, het zal uiteindelijk stabiliseren. Het probleem is alleen dat het natuurlijk draagvlak hoger ligt dan het draagvlak wat er in onder terreineigenaren is. In een natuurlijke situatie wordt er geen biomassa uit het bos geoogst, in ons geval gebeurt dit wel.
En daarbij, hoe hoog is het aantal biggen per worp in een situatie waarbij er wel grote predatoren zijn en geen jacht. Ik ga er van uit dat dat hoger is dan als er geen predatoren aanwezig zijn.
CiteerJe weet ook dat studenten van de opleiding Bos en Natuurbeheer in Velp worden geadviseerd om een jachtakte te halen, omdat er in de bosbaan weinig banen zijn en er door een gebrek aan natuurtoezicht van overheidswege, steeds meer jachtcombinaties en WBE´s een eigen jachtopziener in dienst nemen?

Je weet ook dat de OVP dierentuin - hertenkamp een verhaal is dat vooral door jagers word gebezigd? Ik begrijp het wel, als je hobby het schieten dieren is en grofwild het summum is voor een jager. Ik kan me voorstellen dat al die jagers weleens zouden willen aanleggen op al die prachtige edelherten. Je weet ook dat in deze dierentuin de oudste in het wild levende edelherten voorkomen? Dieren van bijna 20 jaar oud. Op de Veluwe halen de meeste Edelherten de 10 jaar niet.

Ik heb het hier nu niet over de opleiding in Velp, wat daar gebeurt weet ik niet, ik heb het nu over de WUR. Bij mij op de studie worden er niet geadviseerd om een jachtakte te halen.

En wat betreft het dierentuin/hertenkamp, ook niet jagers hebben deze mening. Voor veel mensen is de OVP niet meer dan een groot grasveld met heel veel grof wild. Ik ken de visie van Frans Vera over het gebied en ben het dan niet met die mensen eens.
Veel mensen halen daarbij ook veel meer voldoening aan het zien van een edelhert op de Veluwe dan in de OVP. Op de Veluwe moet je mazzel hebben om ze te zien, je moet er je best voor doen. Daardoor vinden mensen het leuk om ze te zien. Als ze naar de OVP gaan zien ze een veld met tientallen (honderden) edelherten. Dit geeft geen (veel minder) voldoening. Dat heb ik zelf ook, het zien van een edelhert of een zwijn op de Veluwe geeft met och weer een gevoel van blijdschap, ik heb dan het geluk gehad ze tegen te komen, ipv dat ik zeker weet dat ik ze zie. Om dezelfde regen geeft het zien van een ruigpootbuizerd mij meer voldoening dan het zien van buizerd.
CiteerEn ik geloof niet dat de populatie wild gelijk blijft als er niet op gejaagd wordt. In de oostvaardersplassen wordt niet gejaagd (de door de regering verplichte afschot van verzwakte dieren zie ik niet als jacht, die zouden het ook niet overleven als ze niet doodgschoten werden) en geen nou eerlijk toe, waar is de dichtheid van groot wild groter, daar of op de veluwe? En het feit dat de overheid verplicht om verzwakte dieren dood te schieten zodat ze niet door gaan van de honger geeft al aan dat er geen draagvlak is in Nederland voor de wildstand laten bepalen door het voedselaanbos.

CiteerVerzwakte dieren schieten in hun laatste dagen vind ik niet meer dan normaal. Dit werd overigens al gedaan, voordat er over gemopperd werd. Het moment van afschot is alleen vervroegd door invloed van de publieke opinie. Of dat noodzakelijk is kan ik geen onderbouwd antwoord geven. Ik heb daar geen informatie over.
Dit wist ik niet, ik dacht dat dit niet gebeurde voordat er over geklaagd werd.
CiteerDe dichtheid in de OVP is veel hoger dan op de Veluwe, maar het zijn ook twee totaal verschillende biotopen met een totaal verschillende voedselaanbod. De OVP is door de vette zeeklei veel rijker en kan meer voedsel produceren dan de arme zandgronden op de Veluwe.
Hier heb ik bij het schrijven van het stuk inderdaad geen rekening mee gehouden. Maar voor alsnog geloof wordt door middel van jacht de wildstand lager gehouden dan het natuurlijke draagvlak en zal de winterzwijnen populatie hoger zijn dan nu het geval is.
CiteerOm de wildstand in Nederland nu te laten bepalen door de massa die niet gehinderd word door enige kennis van elementaire ecologie lijkt me niet fair

Hier ben ik het volledig mee eens, maar dit is op te lossen door er eerst een opleiding aan vooraf te geven voordat de jachtvergunning verkregen mag worden. Hierbij heb ik het niet over een boek met theorie en een examen, maar echt colleges en een goed examen. Dit zal een stuk duurder zijn, maar daardoor zal het voor mensen een grotere stap zijn om toch te gaan jagen en hou je alleen de échte liefhebbers over.
CiteerOnzin, het grofwild zal geen bossen opvreten. Ooit een Edelhert met een Eik in zijn bek gezien? De dieren eten de kruidige onderlaag en de jonge aanwas, waardoor bomen de ruimte krijgen en houden op grote kruinen te maken en oud te worden. En als er eens zo een oude boom omvalt, zal door de intensiteit van het licht dat op de open plek valt de bomen of struiken alsnog kunnen uitgroeien. Zelfs schorsvraat kan het bos niet klein krijgen, natuurlijk is er uitval, maar niet een heel bos.

Je begrijpt me verkeerd. Ik bedoel ook zeker niet dat grofwild het huidige bos opeet. Het probleem zit hem alleen in het feit dat het wild de jonge aanwas opeet. De situatie die jij beschrijft is geweldig voor een natuurlijk bos. In de Nederlandse bossen moet echter geld verdiend worden. De ideale boom voor een grondeigenaar is geen dikke boom met brede kruin. De ideale boom is een rechte boom met zo min mogelijk zijtakken en ongeveer 50-60 cm dik. Hier is het meeste geld mee te verdienen.
Het feit dat herbivoren de jonge aanwas opeten is een zeer groot probleem voor landeigenaren. In Nederland is het de regel dat als een stuk bos geoogst wordt er binnen 3 jaar nieuw bos moet staan. Dit gebeurt echter niet als alle jonge aanwas opgegeten wordt door het wild. De jonge aanwas moet dus beschermd worden. Dit kan op verschillende manier. Bomen kunnen in kokers geplant worden die de boom beschermen totdat hij groot genoeg is om het te overleven tussen het wild. Dit is echter zeer arbeidsintensief en dus duur. Ook het afrasteren van kapvlaktes is duur. In de wereld van de bosbouw is er echter niet genoeg geld om dure maatregelen te nemen, sterker nog het kost meestal zelfs moeite om quitte te draaien. Jacht is een goede en goedkope manier om wild bij kapvlaktes weg te houden.


Over het parklandschap deel ik de visie van Frans Vera (te lezen in het boek Wilderness in Europe). In principe wordt alle jonge aanwas opgegeten, behalve als de jonge aanwas onbereikbaar is voor de herbivoor, bijvoorbeeld doordat er stekelstruiken als meidoorns in de buurt staan. Deze bomen zullen uitgroeien tot bomen van formaat. De stekeltruwelen zullen na verloop van tijd groter worden waardoor het bos zich kan uitbreiden. Wanneer het bos in de aftakelingsfase zit en de er bomen omvallen is er weer ruimte voor nieuwe aanwas. Deze nieuwe aanwas zal weer worden opgegeten totdat er weer meidoorns komen. Uiteindelijk zal er geen stadium komen van bos zoals we dat in Nederland kennen. In Nederland is bos een climaxstadium. Volgens Frans Vera is dit er niet en is er sprake van een cyclus die al maar doorgaat. Dit is ontzettend mooi, maar het is geen situatie waarin je veel hout kan oogsten.

CiteerDaarnaast onderschat je de economische invloed van grofwild. Ik kan je onderstaand boekje adviseren. 

http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/0/0/7419 (http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/0/0/7419)

Die opbrengsten zijn vele malen hoger dan het wisselgeld dat de pacht oplevert voor een terreinbeheerder. Ik gok zomaar dat deze pachten nog geen procent zijn van inkomsten van terreinbeheerders. Als het echt interessant was zou er ook wel veel meer gejaagd worden bij de grote terreinbeheerders. Van alle grote terreinbeheerders heeft alleen SBNL het jachtrecht verpacht in al zijn gebieden. Sterker dat is een eis als ze het beheer op zich nemen van een terrein. Particuliere terreinbeheerder staan wel vaak jacht toe. Vaak jagen deze particuliere terreineigenaren ook zelf op hun terrein en verpachten ze dit ook aan derden als bron van inkomsten. inkomsten als horeca exploitatie en excursies ontbreken vaak op particuliere terreinen.
Op dit gebied onderschat je mijn kennis. Ik weet dat wild veel geld opbrengt. Het probleem is alleen dat het verdiende geld bij de verkeerde mensen terecht komt. Het geld dat verdiend wordt door de aanwezigheid van natuur en wild komt terecht bij de horeca eigenaren. De grondeigenaar verdient hier maar erg weinig aan. Een restaurant, camping of hotel aan de rand van een natuurgebied brengt veel geld op. De terreinbeheerder verdient er alleen helemaal niks aan als de horeca niet op het terrein zelf staat. Dit is een groot probleem waar veel terreineigenaren mee zitten. Het zijn niet de inkomsten van de jacht die veel geld opleveren, door de jacht worden andere kosten gedrukt.
CiteerIk hoef je toch niet te overtuigen dat het redelijk arm gesteld is in onze politiek als het gaat over natuur?

Natuurlijk niet.
CiteerVeel mensen doen te veel aannames en napapegaaien, maar zijn vaak onvoldoende kritisch, laat staan dat ze zelf onderzoek uitvoeren om verhalen te bevestigen of ontkrachten.
Daar ben ik het mee eens, en ik moet toegeven, het gebeurt mij ook wel eens dat ik onvoldoende kritisch ben, maar dat probeer ik binnen de perken te houden.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Stan. op oktober 12, 2012, 11:20:10 AM
CiteerVeel mensen halen daarbij ook veel meer voldoening aan het zien van een edelhert op de Veluwe dan in de OVP. Op de Veluwe moet je mazzel hebben om ze te zien, je moet er je best voor doen. Daardoor vinden mensen het leuk om ze te zien. Als ze naar de OVP gaan zien ze een veld met tientallen (honderden) edelherten. Dit geeft geen (veel minder) voldoening. Dat heb ik zelf ook, het zien van een edelhert of een zwijn op de Veluwe geeft met och weer een gevoel van blijdschap, ik heb dan het geluk gehad ze tegen te komen, ipv dat ik zeker weet dat ik ze zie. Om dezelfde regen geeft het zien van een ruigpootbuizerd mij meer voldoening dan het zien van buizerd.

Dat is toch geen argument? Volgens dezelfde redenering is het dan ook goed om die buizerds af te gaan schieten, zodat mensen meer voldoening krijgen uit het zien van een buizerd. Wat er met herten en zwijnen gebeurt is dat ze in het hele land niet voor mogen komen, en in het gebiedje waar ze wel voor mogen komen de populatie zo klein wordt gehouden dat je heel veel geluk moet hebben om ze te zien. Dit heeft niets met natuur te maken maar alleen dat dit gebied (de Veluwe) hierdoor meer en vaker bezoekers krijgt, en ze dus meer geld gaan verdienen. Als we dit accepteren kunnen we we dit wel met elke soort gaan doen; laten we alle fluitenkruid in Nederland uit de grond trekken, en het alleen in één gebied in lage dichtheid tot groei komen, dan is het tenminste weer bijzonder om het te zien! Laten we in alle steden behalve één alle groenlingen uit de lucht schieten, dan wordt het weer bijzonder om er één te zien en is het niet zoals nu in een park dat je zeker weet dat je er eentje ziet! En zo kan je wel even doorgaan..
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: GijsB op oktober 12, 2012, 13:17:00 PM
Dat bedoel ik er niet echt mee te zeggen. Misschien is het wat ongelukkig verwoord maar daarmee bedoel ik ook aan te geven dat veel mensen bij de OVP een soort van dierentuin/hertenkamp gevoel hebben.
Maar ik denk dat het feit dat mensen meer voldoening halen uit edelherten en zwijnen op de veluwe zeker wel invloed heeft op de economische invloed van wild. Als edelherten en zwijnen in in elk bos te vinden zijn en je er niet echt moeite voor hoeft te doen om ze te zien zullen de inkomsten op het gebied van horeca, overnachtingen en excursies achteruit gaan. Ze zijn immers ook dichterbij te vinden.
De economische invloed van zwijnen en edelherten zal gok ik (hier heb ik dus geen bewijzen van, is een vermoeden) groter zijn dan van reeën.

Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 12, 2012, 16:22:39 PM
Ik denk dat het heel weinig invloed heeft. De meeste diersoorten op de Veluwe zijn ook op andere plekken in Nederland te zien, je gaat naar de Veluwe vanwege het totaalplaatje, niet omdat de voldoening van het zien van een Edelhert op de Veluwe hoog is omdat ze daar minder talrijk zijn.
Ik ben zelf ook student Bos- en Natuurbeheer geweest op de WUR en in mijn jaar was de houding tov jacht niet zo positief als jij die beschrijft. We kregen tijdens het veldwerk in het Speulder- en Sprielderbos ook een soort college van een jager, die echter niet erg sterk over kwam. De man stond aan één kant te betogen dat de aantallen  van het wild toch echt naar beneden moesten om dezelfde redenen die jij noemt, maar verklaarde aan de andere kant trots nooit drachtige zwijnen te schieten. Een opmerking van een student dat het uit beheeroogpunt toch logischer was om wel het drachtige zwijn te schieten, aangezien hij daarmee eerder en met minder verstoring aan de beheersdoelstelling zou voldoen, kon hij niet pareren. Hij begon daarna een onsamenhangend verhaal over het genot van 'in de natuur bezig zijn' en over het feit dat hij alle dieren persoonlijk kende en dat dat erg belangrijk was (voordat je 'm een kogel door z'n falie jaagt).
Nou zal dit wellicht niet exemplarisch zijn voor alle jagers (ze hadden een vlotte vent met weinig kennis van zaken gestuurd) maar tekenend is het wel. De boswachter (die dicht ik persoonlijk meer kennis toe dan een jager, alleszins minder eigenbelang) verklaarde ook dat het jagen op de vos het stomste was wat je kon doen, aangezien dit totaal geen effect had op de aantallen. Nou zijn vossen en herten misschien niet één op één met elkaar te vergelijken, maar het is wel een algemene reactie van wild om bij een hoge predatiedruk (lees jacht) meer nakomelingen te produceren (immers, voedsel is talrijker).
Overigens, ik weet niet of je ook in Tsjechië bent geweest in het derde jaar practicum, maar de boswachters daar vertelden mij dat ze het beheer zoals dat in de OVP wordt gehanteerd het liefst vandaag nog invoerden in Sumava NP. Zij hadden nu een gekunstelde methode waarin de herten in de winter in enclosures werden opgesloten en bijgevoerd, om ze de winter door te helpen. De term hertenkamp lijkt me daar beter op van toepassing dan op de OVP waar de situatie wat mij betreft vele malen natuurlijker is.

edit: overigens moet ik er wel bij vermelden dat wij Frans Vera als gastdocent hadden, wellicht dat zijn ideeën (of dogma's afhankelijk van je eigen visie) daardoor op mij zijn overgeslagen ;)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 13, 2012, 02:17:38 AM
Interesssante discussie, alhoewel ik niet alles gelezen heb. Ik vind het altijd leuk als ik in de natuur een groot zoogdier zie. Wat dat betreft vind ik het erg jammer dat de OVP gesloten is voor publiek. de reden kan toch niet zijn dat we de herten verstoren. Maar helaas is de OVP dus gesloten voor publiek, maar het is wel mooi dat het er is in zn huidige staat want we kunnen er goed over discussieren. Het nationale park de hoge veluwe zou dus ook een vergelijkbaar natuurbeheer kunnen voeren. Kennelijk is dat een keuze van de terreinbeheerders.


Ietsje meer groot wild zou ik wel leuk vinden. Ik kom er nooit, maar toch. Overigens zijn er nu in Nederland geen grote predatoren, maar over 10 jaar zijn ze er wel, dus we kunnen er in ons denken en onze discussie alvast rekening mee houden. Lynxen zwerven al rond, enkelen, maar toch en wolven komen over een paar jaar (5 a 10 jaar).


Zelf vind ik natuur leuk om er in rond te rennen en ook om er langzaam te wandelen en te ontspannen. Waarschijnlijk zijn er meer mensen zoals mij. Niemand wil ook het vondelpark in Amsterdam volbouwen, of het Amsterdamse bos veranderen in een villawijk. Wat dat betreft is er echt wel draagvlak voor natuur. Natuur en met name grond kost veel geld, dus het is belangrijk dat er draagvlak is. Ook voor terreinen ietsje verder van de grote bevolkingsconcentraties, bijvoorbeeld in de kop van Noord-Holland, of tussen de Veluwe en de Oostvaardesplassen. Als jagers nu (veel) geld opleveren zijn ze wat mij betreft welkom, want ze brengen de soorten niet echt in gevaar. Wel heb ik graag dat er meer zichtbaar groot wild is, maar dat is volgens mij ook in het belang van de jagers, want hoe meer wild er is, hoe meer je er kunt afschieten. Het schint wel zo te zijn dat wild schadelijk is voor de landbouw. Met name zwijnen schijnen flink schade aan te kunnen richten, dus ik kan me voorstellen dat je die schade wilt beperken, maar van schade door vossen of reeen heb ik nog nooit iets gehoord. En dat zijn toch ook mooie dieren om te zien.


Dat herten leiden tot een parkachtig landschap vind ik geen enkel probleem. Een parkachtig landschap is ook mooi. Iets tussen bos en weiland is eigenlijk ideaal, want er is veel variatie. Een strak dennenbos is ook niet zo bijzonder tenslotte.



Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Stan. op oktober 13, 2012, 12:54:25 PM
CiteerMaar ik denk dat het feit dat mensen meer voldoening halen uit edelherten en zwijnen op de veluwe zeker wel invloed heeft op de economische invloed van wild. Als edelherten en zwijnen in in elk bos te vinden zijn en je er niet echt moeite voor hoeft te doen om ze te zien zullen de inkomsten op het gebied van horeca, overnachtingen en excursies achteruit gaan. Ze zijn immers ook dichterbij te vinden.

Dit effect kan verholpen worden door dieren als damhert, edelhert en wild zwijn wel in elk bos te laten voorkomen, maar soorten als bijvoorbeeld wisent en eland te herintroduceren in alleen bijv. de veluwe en de oostvaardersplassen. Die gebieden zijn dan nog even bijzonder (er komt groot wild voor dat ergens anders niet of nauwelijks voorkomt) en de rest van Nederland heeft weer een completere natuur. Er zijn altijd wel andere oplossingen te verzinnen voor problemen met de natuur dan jagen.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: GijsB op oktober 14, 2012, 00:03:04 AM
Citaat van: Freek Verkerk op oktober 13, 2012, 02:17:38 AM
Interesssante discussie, alhoewel ik niet alles gelezen heb. Ik vind het altijd leuk als ik in de natuur een groot zoogdier zie. Wat dat betreft vind ik het erg jammer dat de OVP gesloten is voor publiek. de reden kan toch niet zijn dat we de herten verstoren. Maar helaas is de OVP dus gesloten voor publiek, maar het is wel mooi dat het er is in zn huidige staat want we kunnen er goed over discussieren. Het nationale park de hoge veluwe zou dus ook een vergelijkbaar natuurbeheer kunnen voeren. Kennelijk is dat een keuze van de terreinbeheerders.


Ietsje meer groot wild zou ik wel leuk vinden. Ik kom er nooit, maar toch. Overigens zijn er nu in Nederland geen grote predatoren, maar over 10 jaar zijn ze er wel, dus we kunnen er in ons denken en onze discussie alvast rekening mee houden. Lynxen zwerven al rond, enkelen, maar toch en wolven komen over een paar jaar (5 a 10 jaar).


Zelf vind ik natuur leuk om er in rond te rennen en ook om er langzaam te wandelen en te ontspannen. Waarschijnlijk zijn er meer mensen zoals mij. Niemand wil ook het vondelpark in Amsterdam volbouwen, of het Amsterdamse bos veranderen in een villawijk. Wat dat betreft is er echt wel draagvlak voor natuur. Natuur en met name grond kost veel geld, dus het is belangrijk dat er draagvlak is. Ook voor terreinen ietsje verder van de grote bevolkingsconcentraties, bijvoorbeeld in de kop van Noord-Holland, of tussen de Veluwe en de Oostvaardesplassen. Als jagers nu (veel) geld opleveren zijn ze wat mij betreft welkom, want ze brengen de soorten niet echt in gevaar. Wel heb ik graag dat er meer zichtbaar groot wild is, maar dat is volgens mij ook in het belang van de jagers, want hoe meer wild er is, hoe meer je er kunt afschieten. Het schint wel zo te zijn dat wild schadelijk is voor de landbouw. Met name zwijnen schijnen flink schade aan te kunnen richten, dus ik kan me voorstellen dat je die schade wilt beperken, maar van schade door vossen of reeen heb ik nog nooit iets gehoord. En dat zijn toch ook mooie dieren om te zien.


Dat herten leiden tot een parkachtig landschap vind ik geen enkel probleem. Een parkachtig landschap is ook mooi. Iets tussen bos en weiland is eigenlijk ideaal, want er is veel variatie. Een strak dennenbos is ook niet zo bijzonder tenslotte.


De reden dat de OVP zijn afgesloten van publiek is volgens mij dat ze natuurlijke processen echt zonder verstoring willen laten plaatsvinden.


Wat betreft het parklandschap, het is inderdaad mooi en zorgt voor veel variatie. Ik ben alleen bang dat een stak dennenbos veel meer geld opbrengt, en ja geld is nogal een probleem in de natuursector. Er zijn nou eenmaal gebieden nodig waar geld verdient wordt, en ja dat kan het beste met strakke productiebos.
Ik hoop dat ik nog meemaak dat de OVP echt een parklandschap wordt. Dit is een kwestie van tijd, maar er schijnen al meer meidoorns te komen.


Wat betreft Elanden in de OVP en wisenten op de Veluwe, ik zou het geweldig vinden. Of het op k[size=78%]orte termijn gaat gebeuren ik denk het niet.[/size]


[size=78%]@ joost ik zit nu in mn 2e jaar, dus Tsjechië komt volgend jaar. Bij welk vak heb je Frans Vera trouwens als gastdocent gehad? [/size]
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 14, 2012, 09:05:39 AM
Veldpracticum II (weet niet of die opzet is veranderd nu?)  was hij sowieso bij betrokken. Volgens mij zat daar nog een aanvullend vak bij waar hij ook weleens mee was, maar dat is me eerlijk gezegd een beetje ontschoten. Ik geloof dat hij het maar een paar maanden heeft gedaan, maar misschien doet hij nog weleens een gastcollege.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 16, 2012, 14:03:08 PM
http://www.happynews.nl/2012/10/08/costa-rica-verbiedt-jachtsport/ (http://www.happynews.nl/2012/10/08/costa-rica-verbiedt-jachtsport/)




Toch een interessant land, ook één van de weinige zonder leger en ze hebben de ambitie om het eerste klimaatneutrale land ter wereld te worden.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op oktober 16, 2012, 19:35:13 PM
Mooie Jaguar op de foto. Mooi nieuws ook!

Als je dat vergelijkt met de speeltuin die Afrika nog steeds is voor "jagers"... Zag laatst een foto van een blanke jager die kennelijk net een giraffe had omgelegd. Hij zat zo trots als een aap met 7 l*llen naast het lijk van een prachtig dier, geweer achteloos over de knie, filtersigaret achteloos in zijn mondhoek...  Als ik zo'n foto zie, denk ik: wat geeft jou het recht om een dier af te schieten, dat de Arabieren ooit " de sierlijke " noemden ( "al serafe"), anders dan te koop lopen met je rijkdom...

En het schijnt nog steeds zo te zijn, dat je voor iets van € 80.000 de "big five" mag schieten voor je trofeeënverzameling. Met de opbrengst van dat bloedgeld worden wildparken in stand gehouden. Werkelijk, daar kan ik met mijn verstand niet bij...


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 16, 2012, 19:58:38 PM
Ronald, ken je de documentaire van Louis Theroux over trophy hunting? http://www.youtube.com/watch?v=zwkjvZjclf8&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=zwkjvZjclf8&feature=related)   
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op oktober 17, 2012, 03:01:57 AM
Ja Joost,

Die docu heb ik gezien, inderdaad. Maar evengoed bedankt voor het plaatsen hier, want het is altijd goed om te zien wie de beesten zijn.
Als geld geen probleem was, wat zou je dan willen schieten, vraagt Louis; een neushoorn, antwoord de sukk... eh... de jager. En voor veel geld kun je dus inderdaad schieten wat je wilt. Aan de ene kant worden locale stropers bestreden die neushoorns afmaken, aan de andere kant mogen rijke bleekscheten uit Amerika neushoorns afschieten. De immoraliteit hiervan is niet uit te leggen.

Ik teken in mijn Hupiestrips voor het WNF ook stropers, dat zijn dan twee blanke sukkels die altijd aan het kortste eind trekken. Ik moet zeggen, dat me dat onnoemelijk veel plezier doet. Ik heb ze ooit geïntroduceerd toen ik een beetje vastliep in de zoetsappigheid van mijn eigen verhalen. Het zijn een vader en een zoon, zonder naam, ze noemen elkaar "pa" en "zoon". De vader is een klein gifkikkertje, die ik heb gebaseerd op de creatie van Tabary en Goscinny: Iznogoed. Dit was de grootvizier die in de gelijknamige strip de kalief wilde laten verdwijnen om zelf kalief te worden. Net als Iznogoed is "pa", de stroper,  gewetenloos; hij is alleen op zoek naar geldelijk gewin. De zoon is bij hem in de leer, maar hij is te dom en goedhartig om in zijn vaders voetsporen te treden. Vooral "pa" is heerlijk om te tekenen; zijn karakter is zó volkomen verdorven, dat er werkelijk geen goed randje aan zit. Ook verliest hij het altijd van de dieren die hij wil schieten/klemmen/vangen, door zijn eigen stommiteit, of die van zijn zoon. Ook gooit Hupie graag roet in het eten. Een eenvoudige moraal, die gewaardeerd wordt door kinderen, die de strip lezen. Zwart-wit neergezet, zoals dat alleen in een strip kan. Ik zou nog wel eens een strip willen maken, waarin ik echt helemaal loskan. Iets om de diepliggende achterlijkheid van jagers eens een mooi podium te geven. Maar misschien is "Hupie" daar toch wel de meest aangewezen plaats voor, omdat het altijd een vrolijke strip is waarin jachtvolk consequent de stomste en onderliggende partij is.
Zo zie ik het graag  ;D


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo


PS: het moet zijn Iznogoedh, niet Iznogoed. Een geweldig leuke strip die ik met veel plezier las. Mijn stropersfiguurtje "pa" is een hommage aan de genialiteit van de makers van Iznogoedh, Tabary en Goscinny.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 18, 2012, 17:19:19 PM
I (http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/juni/Minde-vossen--meer-lyme.html)k heb de tekenfilm volgens mij vroeger weleens gezien, maar ik heb altijd het idee dat de slechterik er in verschillende cartoons ongeveer hetzelfde uitziet, of in ieder geval dezelfde gelaatstrekken (grote neus, doorlopende wenkbrauw, ongeschoren) heeft. Is voor de herkenbaarheid natuurlijk wel prettig.


Overigens kwam ik net dit tegen: http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/juni/Minde-vossen--meer-lyme.html (http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/juni/Minde-vossen--meer-lyme.html)  wellicht interessant in dit onderwerp. Vossenjacht leidt indirect tot verhoogde kans op Lyme (al kan je met deze resultaten ook betogen dat de EHS tot meer lyme leidt).
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: GijsB op december 06, 2012, 01:42:48 AM
http://www.vogelbescherming.be/site/images/stories/pdf/Jacht_onder_vuur_EOS.pdf


http://www.jachtinfo.be/UserFiles/file/Eos%20onder%20vuur_v01.pdf


Toch wel een interessant dit.
Ookal liet ik het in de discussie niet echt merken was ik zeker wel in zekere mate sceptisch over jacht. Nu ik dit lees is het voor mij toch wel duidelijk.


Al geloof ik niet in de aantallen die in het artikel van EOS staan, 22.500 patrijzen in alleen Vlaanderen lijkt me wel heel erg veel, dat is ongeveer 0.5% van de geschatte wereldpopulatie, lijkt me wat overdreven als het alleen maar het afschot in Vlaanderen betreft.


Verder is dat stuk van de jagersvereniging echt diep, diep triest. Zelden een stuk gelezen met zo verschrikkelijk veel onwaarheden (ze refereren naar een artikel van de vogelbescherming waarin gezegd wordt dat ze niet op de jacht zijn ingegaan, zelfde met het franstalige artikel, waar jacht 4 keer in wordt genoemd, waarvan 3 keer als zijnde een naam van een instantie)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op februari 28, 2013, 08:20:45 AM
http://www.bd.nl/regio/zaltbommel/hond-in-bruchemse-bos-met-kop-in-vossenklem-1.3687306   met filmpje op de onvolprezen kwaliteitskrantwebsite: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21339008/__Hond_Scots_vast_in_vossenklem__.html
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Yeronimo op februari 28, 2013, 15:30:15 PM
Goh die stroper zal ook denken, 'snel mijn klemmen weghalen en ergens anders plaatsen'.
Op de één of andere manier vind ik de media er nooit zo tactisch op in springen als je zo iemand wil pakken. Of ligt dat aan mij?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op maart 03, 2013, 23:42:46 PM
Ik snap die stropers ook niet. Willen ze een vos vangen, en dan? Met een mes het velletje eraf halen en dan trots aan je vriendjes laten zien?  Ik stel me zo voor dat het MBO-scholieren zijn, die stropers, of zijn het turkse huisvrouwtjes met 8 kinderen? Wat voor mensen zijn dat eigenlijk?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op maart 03, 2013, 23:46:46 PM
Volgens mij zijn die vellen nog best makkelijk te verkopen verder naar het oosten... Tevens heb je nog altijd mensen die Vossen verafschuwen en ze dood willen zien, op welke manier dan ook...
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op maart 05, 2013, 15:08:42 PM
Citaat van: Jeroen Nagtegaal op maart 03, 2013, 23:46:46 PM
Volgens mij zijn die vellen nog best makkelijk te verkopen verder naar het oosten... Tevens heb je nog altijd mensen die Vossen verafschuwen en ze dood willen zien, op welke manier dan ook...


Ik stel me die stropers voor als vrij dom volk. Een vos vangen, velletje eraf halen en met de auto naar het oosten rijden om het dan in Polen te verkopen lijkt me op de een of andere manier al moeilijk en ook nog eens gewoon te weinig geld opleveren. Even retourtje Warschau kost toch al snel 500 euro. Hoeveel levert een vossevel eigenlijk op dan?


En de tweede groep mensen, "die vossen verafschuwen", die moeten al op het platteland wonen en kippen en konijnen houden of zo, want waarom zou je anderes een hekel hebben aan vossen;  keuterboertjes, kinderboederij mensen. Zijn dat de stropers?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Marcel van kammen op maart 05, 2013, 17:36:09 PM
Nou....in Polen miegelt het van de vossen en vooral ook van de dooie vossen langs de kant van de weg. Ik geloof niet dat ze daar op nog meer velletjes zitten te wachten :-p

@Freek: over het algemeen zijn mensen die iets met weidevogelbescherming doen vaak niet echt de grootste fan van Reintje....om het voorzichtig uit te drukken.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op maart 08, 2013, 12:49:46 PM
En weer zo'n clown opgepakt. Deze idioot was nota bene ook nog eens BOA...

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21366741/__Jachtopzichter_gearresteerd__.html
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op maart 08, 2013, 13:07:28 PM
Citaat van: Johan Helmus op maart 08, 2013, 12:49:46 PM
En weer zo'n clown opgepakt. Deze idioot was nota bene ook nog eens BOA...

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21366741/__Jachtopzichter_gearresteerd__.html (http://www.telegraaf.nl/binnenland/21366741/__Jachtopzichter_gearresteerd__.html)


Waanzin >:( . Hier trouwens een alweer iets uitgebreider artikel: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21367297/__Aanhoudingen_na_jacht__.html?cid=rss
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op maart 31, 2013, 20:51:53 PM
Ik zag deze waarneming http://waarneming.nl/waarneming/view/74590337?_popup=1#  en net als de waarnemer verbaas ik me toch wel enigszins over deze gang van zaken. Moet een jager eigenlijk rekening houden met de vogels die hij verstoort tijdens het jagen (die hij niet schiet, maar wel verstoort)? Want als er wordt gejaagd tbv weidevogels, maar je die weidevogels met elke knal in blinde paniek de wieken op krijgt, dan moet je misschien vraagtekens zetten of schieten dan wel de beste methode is. Bovendien banjert er ook weer een hond door een weidevogelgebied, wat me ook niet erg bevorderlijk lijkt.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op maart 31, 2013, 21:07:11 PM
Was het niet zo dat afschot alleen op vliegende ganzen is toegestaan?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Tom1980 op maart 31, 2013, 21:15:58 PM
Mag dit trouwens tijdens broedtijd :huh:
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Yeronimo op maart 31, 2013, 21:56:19 PM
Voor bejaagbare soorten zelf niet. Voor schadebestrijding lijkt mij ook niet. Zie: http://www.hetlnvloket.nl/onderwerpen/vergunning-en-ontheffing/dossiers/dossier/flora-en-faunawet/overlast-en-schade-door-beschermde-dieren. Hopelijk wordt dit aangekaart...
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: jva op april 03, 2013, 22:59:18 PM
Citaat van: Johan Helmus op maart 08, 2013, 12:49:46 PM
En weer zo'n clown opgepakt. Deze idioot was nota bene ook nog eens BOA...

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21366741/__Jachtopzichter_gearresteerd__.html (http://www.telegraaf.nl/binnenland/21366741/__Jachtopzichter_gearresteerd__.html)
En de jagerswereld zich maar weer distancieren...
Eind jaren negentig tijdens mijn beroepsopleiding hadden we praktijk met enkele overnachtingen in een natuurgebied. Enkele van mijn medecursisten trokken er 's avonds op uit om strikken te zetten. Eén van hen is nu jachtopzichter bij een terreinbeherende organisatie in het oosten van het land.. 
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op oktober 30, 2013, 15:33:52 PM
http://www.omroepbrabant.nl/?news/201553682/Jonge+vosjes+doodgeslagen+in+bossen+van+Deurne,+klokkenluider+over+gruweldaden+door+jagers.aspx      tien jaar na Sjaak Kuipers is er weer een klokkenluider naar buiten getreden. Opvallend (of juist niet?) genoeg, in hetzelfde jachtgebied als tien jaar geleden.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jorick op november 03, 2013, 13:47:43 PM
Allen,
Uiteraard distanciërt de jagerswereld zich van bovengeplaatst stuk. Evenals de vleesindustrie / veemarkten zeggen dat misstanden een uitzondering zijn. Uiteraard onzin. Hoeveel tegenbewijs is er al niet voor deze prietpraat.
Wat mij verbaast is dat de overheid, de jagerswereld, terreinbeheerders, natuurmonumenten etc. zich niet meer uitspreken voor jagen. Ze staan het allemaal toe, treffen allerlei voorzieningen maar blijven dit in het semi geheim doen. Als het echt allemaal zo goed is voor het wildbeheer waarom wordt daar niet beter over gecommuniseerd? Sterker nog, men houdt het graag geheim.
Zo drentelde ik een paar weken geleden over de Arnhemse heide op zoek naar (grote) kruisbekken. Bewust liep ik een bord voorbij met "rustgebied." Wat schetst mijn verbazing. 100 meter na het bord is een veld met een jachthut! Onder het mom van rustgebied voor grazers worden daar dus beesten afgeschoten... Als er nou een bord met "gevaarlijk jachtterrein" had gestaan...
Een paar weken eerder liep ik door het Roozendaalse bos. Verscholen in het bos vlakbij een weide stond in jachthutje goed verscholen in het bos. Het veld ervoor was omgeploegd door zwijnen. Duidelijk waren daar sporen van voer te zien.... Als je zo trots bent op dat je de natuur "een handje helpt" waarom al dat geheime gedoe? 
Met betrekking tot het stuk over de BOA. Het is een beetje het zelfde als met de bankenwereld. Zelfregulatie werkt bij dit soort zaken gewoon niet. Een jager geeft de BOA een geschoten Fazant, BOA vind jager een lieve man, BOA slingert lieve man vervolgens niet meer op de bon voor stropen, etc en klaar is Kees... Zo ingewikkeld zijn die dingen allemaal niet... Enfin.
Meer onbegrip en frust dan een constructieve bijdrage maar goed....
groet! Jorick
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op november 03, 2013, 19:18:23 PM
Er gebeurt veel in het geniep.


Misschien om het grote publiek niet te veel te shockeren. Overigens lusten die wel een stukje wild met de kerst. Maar goed.


Op tv is nu de serie over de bankier Rijkman Graaiïnk en die schijnt ook te jagen. Dat toetert-ie tenminste altijd over tafel als-ie met andere grijze gehaktballen uit de bankenwereld copieus zit te lunchen of dineren. Ik heb er verder niet naar gekeken, want ik vond het opdreunen van de teksten door de zogenaamd geweldig goede acteurs slaapverwekkend. (Geef mij maar 'Breaking Bad'.)


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op november 06, 2013, 11:12:09 AM
Hier in het eerste hoofdstuk  (http://jeroensmit.net/wp-content/uploads/downloads/2010/10/De-Prooi-Hoofdstuk-1.pdf)van 'De Prooi' staat hoe Groenink zijn eigen arm doorzeeft met hagel. Interessant is ook deze passage:
In de jachtwereld wordt de fout die hij heeft gemaakt hem stevig aangerekend. Een jager mag nooit met een geladen geweer rondwandelen. Nooit. Dat is onvergeeflijk, een risico dat je niet mag nemen. Zo'n ongeluk stelt de jacht in het verkeerde daglicht en wekt de suggestie dat het vooral cowboys zijn die jagen. Groenink wordt een tijd lang niet uitgenodigd voor allerlei jachtevenementen. Hij trekt zich er niets van aan.

Blijkbaar is het in kwaad daglicht stellen van de jacht een overgeeflijke fout.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op november 06, 2013, 11:40:12 AM
Citaat van: joostheeremans op november 06, 2013, 11:12:09 AM
Hier in het eerste hoofdstuk  (http://jeroensmit.net/wp-content/uploads/downloads/2010/10/De-Prooi-Hoofdstuk-1.pdf)van 'De Prooi' staat hoe Groenink zijn eigen arm doorzeeft met hagel. Interessant is ook deze passage:
In de jachtwereld wordt de fout die hij heeft gemaakt hem stevig aangerekend. Een jager mag nooit met een geladen geweer rondwandelen. Nooit. Dat is onvergeeflijk, een risico dat je niet mag nemen. Zo'n ongeluk stelt de jacht in het verkeerde daglicht en wekt de suggestie dat het vooral cowboys zijn die jagen. Groenink wordt een tijd lang niet uitgenodigd voor allerlei jachtevenementen. Hij trekt zich er niets van aan.

Blijkbaar is het in kwaad daglicht stellen van de jacht een overgeeflijke fout.


Het is natuurlijk ook verkeerd. Volgens mij zelfs verboden. Jij en ik mogen toch ook niet met een geladen geweer rondlopen. Er is in de USA en sterke anti-wapens lobby met name omdat er zoveel ongelukken met wapens gebeuren. Je lees regematig artikelen dat kinderen met wapens spelen en broertjes en zusjes doodschieten. Ik vind het alleen maar goed dat jagers proberen zich zo goed mogelijk te gedragen en zo weinig mogelijk aanstoot te geven.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op november 06, 2013, 12:50:24 PM
Ik ben het met je eens Freek, het rondlopen met een geladen geweer is levensgevaarlijk. Wat ik echter lees in de passage (die natuurlijk een interpretatie is van de schrijver) is dat het vooral de imagoschade voor de jacht is, die de jachtwereld zo hoog opneemt, en niet zo zeer het enorme risico wat Groenink nam met betrekking tot de veiligheid van zichzelf en zijn omgeving. Maar goed, dit is natuurlijk een roman waar niet al te verstrekkende conclusies aan verbonden kunnen worden, ik vond het enkel opvallend hoe dit staat geschreven.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Frank van de Putte op november 06, 2013, 14:22:13 PM
Citaat van: joostheeremans op november 06, 2013, 12:50:24 PM
Ik ben het met je eens Freek, het rondlopen met een geladen geweer is levensgevaarlijk. Wat ik echter lees in de passage (die natuurlijk een interpretatie is van de schrijver) is dat het vooral de imagoschade voor de jacht is, die de jachtwereld zo hoog opneemt, en niet zo zeer het enorme risico wat Groenink nam met betrekking tot de veiligheid van zichzelf en zijn omgeving. Maar goed, dit is natuurlijk een roman waar niet al te verstrekkende conclusies aan verbonden kunnen worden, ik vond het enkel opvallend hoe dit staat geschreven.

Volgens mij bestaat jagen toch echt voor een groot deel uit rondlopen met een geladen wapen.
Het zou wel zo sportief (en veilig) zijn als de patronen er pas ingestopt mogen worden als de prooi in zicht is, maar zo werkt het helaas niet.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Frank van de Putte op november 06, 2013, 15:31:37 PM
Citaat van: Freek Verkerk op november 06, 2013, 11:40:12 AM
Citaat van: joostheeremans op november 06, 2013, 11:12:09 AM
Hier in het eerste hoofdstuk  (http://jeroensmit.net/wp-content/uploads/downloads/2010/10/De-Prooi-Hoofdstuk-1.pdf)van 'De Prooi' staat hoe Groenink zijn eigen arm doorzeeft met hagel. Interessant is ook deze passage:
In de jachtwereld wordt de fout die hij heeft gemaakt hem stevig aangerekend. Een jager mag nooit met een geladen geweer rondwandelen. Nooit. Dat is onvergeeflijk, een risico dat je niet mag nemen. Zo'n ongeluk stelt de jacht in het verkeerde daglicht en wekt de suggestie dat het vooral cowboys zijn die jagen. Groenink wordt een tijd lang niet uitgenodigd voor allerlei jachtevenementen. Hij trekt zich er niets van aan.

Blijkbaar is het in kwaad daglicht stellen van de jacht een overgeeflijke fout.


Het is natuurlijk ook verkeerd. Volgens mij zelfs verboden. Jij en ik mogen toch ook niet met een geladen geweer rondlopen. Er is in de USA en sterke anti-wapens lobby met name omdat er zoveel ongelukken met wapens gebeuren. Je lees regematig artikelen dat kinderen met wapens spelen en broertjes en zusjes doodschieten. Ik vind het alleen maar goed dat jagers proberen zich zo goed mogelijk te gedragen en zo weinig mogelijk aanstoot te geven.
Een jager mag in zijn jachtgebied gewoon rondlopen met een geladen wapen, dat is niet verboden. En daar zijn uiteraard risico's aan verbonden, en elke jager zou ook moeten weten hoe veilig om te gaan met een geladen wapen. Toen ik klein was ging ik wel eens mee jagen, vaak met een "jager van de oude stempel" en die zette zijn geladen geweer gewoon in z'n auto. Totdat z'n geweer een keer per ongeluk afging en hij een hij een gat in z'n dak had...

Gelukkig zijn de regels voor wapenbezit hier in NL tegenwoordig wel strenger, sinds dit jaar moet je een medische verklaring (http://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/documenten-algemeen/bijzondere-wetten/inlichtingenformulier-web-versie-aanvraag.pdf) ondertekenen, of je al dan niet psychische en/of fysieke gebreken hebt die je voor het bezit van een wapen ongeschikt kunnen maken. Ik vind het logisch maar dat bestond vroeger dus niet.

Al is het nog raar dat je geen (objectieve) verklaring van de huisarts nodig hebt, en dat dus iemand van 80 jaar voor het verkrijgen van een ***SPAM*** een medische keuring moet ondergaan, maar voor de aanvraag van een wapenvergunning zelf mag aangeven of hij/zij geschikt is.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op november 06, 2013, 18:43:31 PM
Citaat van: joostheeremans op november 06, 2013, 11:12:09 AM
Hier in het eerste hoofdstuk  (http://jeroensmit.net/wp-content/uploads/downloads/2010/10/De-Prooi-Hoofdstuk-1.pdf)van 'De Prooi' staat hoe Groenink zijn eigen arm doorzeeft met hagel. Interessant is ook deze passage:
In de jachtwereld wordt de fout die hij heeft gemaakt hem stevig aangerekend. Een jager mag nooit met een geladen geweer rondwandelen. Nooit. Dat is onvergeeflijk, een risico dat je niet mag nemen. Zo'n ongeluk stelt de jacht in het verkeerde daglicht en wekt de suggestie dat het vooral cowboys zijn die jagen. Groenink wordt een tijd lang niet uitgenodigd voor allerlei jachtevenementen. Hij trekt zich er niets van aan.

Blijkbaar is het in kwaad daglicht stellen van de jacht een overgeeflijke fout.


Bedankt, Joost!  :duim:


Dat is leuk lezen. Hij doet zijn naam eer aan met zijn credo.

Ik heb wel eens gezien op tv (BBC en ARD), dat jagers met opengeklapte geweren rondlopen, gevouwen in de arm, blijkbaar om met het geladen geweer geen ongelukken te veroorzaken. Heel verstandig! Je schiet anders zomaar iemand zijn brein eruit, dat moeten we toch niet willen met zijn allen! ( Je zult de mensen de kost moeten geven, die na een of ander dom jachtongeluk heimelijk leedvermaak hebben en denken : "Jaaa... ESDB!" Die mensen wil ik streng toespreken: "Foei! Bedenk dat deze wakkere schieters Uw hazenpeper op Uw bordje leggen met de kerst! Met gevaar voor eigen leven!")


*hum*


Weidelijke jagersgroet!


Ronald Sinoo


Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op december 04, 2013, 12:27:23 PM
Jagen op vossen in het donker met kunstlicht mag niet (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3556265/2013/12/04/Jagen-op-vossen-in-het-donker-met-kunstlicht-mag-niet.dhtml)
Er mag niet in het donker, met behulp van kunstlicht op vossen worden gejaagd. De Raad van State heeft dit woensdag bepaald in een zaak van de provincie Noord-Holland, die een jachtvergunning aan de Stichting Faunabeheereenheid had gegeven.


Kennelijk geldt dit verbod nu voor het hele land. Overigens vraag ik me af of de jagers zich hier ook maar iets van aantrekken. Mensen kunnen nu in ieder geval melding maken als men deze regels overtreedt.

Verder is het natuurlijk te stompzinnig voor woorden om te beweren dat men de weidevogels 'beschermt', terwijl deze vogels hierdoor zelfs midden in de nacht worden verstoord met luid geknal en verblindende spotlampen. Los van het feit dat de oorzaak van de achteruitgang van de weidevogels natuurlijk sowieso niet moet worden gezocht in natuurlijke predatie, maar in zaken als de sterk geïntensiveerde landbouw. Maar goed, het onderkennen van de werkelijke problemen is natuurlijk niet in het belang van de jacht.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jorick op december 06, 2013, 10:35:06 AM
Uiteraard is dat niet in het belang van de jacht. Net als het groeiende aantal onderzoeken dat aantoont dat afschot een populatie niet reguleert.
Zeker als je oudere of jongere dieren afschiet blijft er (volgens deze onderzoeken) alleen maar meer voedsel over zodat volwassen dieren opnieuw kunnen broeden of een nieuw nest kunnen werpen.
Zo ook met het ganzenakkoord dat van de baan is.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=203928479793559&id=144313635755044

Of je nou voor of tegen jagen bent. Objectieve redenen om te blijven jagen worden steeds minder aangedragen en redenen om het niet te doen steeds meer verdoezelt door deze sektor.

groet jorick
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op februari 05, 2014, 10:25:51 AM
De directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) en een medejager zijn afgelopen weekeinde in Friesland aangehouden omdat ze een lokfluit zouden hebben gebruikt tijdens de ganzenjacht, een lokmiddel dat in deze provincie verboden is. Het tweetal ontkende in eerste instantie, maar later gaf een van hen toe de lokfluit in het riet verstopt te hebben.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3590112/2014/02/04/Directeur-Jagersvereniging-aangehouden-tijdens-ganzenjacht.dhtml en
http://nos.nl/artikel/606101-directeur-jagers-in-de-fout.html


Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op februari 05, 2014, 11:36:25 AM
Gewoonlijk distantieert deze club zich van misstanden, om zich vervolgens stil te houden en verder niets te doen, en te hopen dat de tumult overwaait. Hoe gaan ze zich hier nu weer van 'distantiëren', nu het de directeur van hun eigen organisatie betreft?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: KorHaan op februari 05, 2014, 19:50:40 PM
Ze hebben Boersma schielijk achter de geraniums geparkeerd, en nu houden ze zich muisstil en wachten tot het overwaait. En iets in mijn cynische geest zegt mij, dat dit OOK wel weer overwaait... Ik moet echter van mijn zelfverkozen positieve instelling uitgaan ( zo'n lastig "goed voornemen") en dan hoop ik natuurlijk dat er een onderzoek komt, een veroordeling, een storm van protest, aangepaste wetgeving, kwijnende ledenaantallen bij de nationale schietclub,... Oeps!  :rolleyes: ...iets te optimistisch, misschien.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op januari 23, 2015, 09:50:11 AM
APELDOORN - 3 mannen uit Ede van 23, 28 en 42 jaar zijn woensdagavond in een bos bij Apeldoorn aangehouden voor stroperij. De politie trof een van hen liggend in de achterbak van een auto aan, terwijl hij bovenop een net geschoten wild zwijn lag. 
voor de rest van het opmerkelijke artikel:

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2081448/stroper-ligt-bovenop-wild-zwijn-in-achterbak.htm#.VMIKQC4mF1R 
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op januari 23, 2015, 10:54:43 AM
Citaat van: joostheeremans op januari 23, 2015, 09:50:11 AM
APELDOORN - 3 mannen uit Ede van 23, 28 en 42 jaar zijn woensdagavond in een bos bij Apeldoorn aangehouden voor stroperij. De politie trof een van hen liggend in de achterbak van een auto aan, terwijl hij bovenop een net geschoten wild zwijn lag. 
voor de rest van het opmerkelijke artikel:

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2081448/stroper-ligt-bovenop-wild-zwijn-in-achterbak.htm#.VMIKQC4mF1R
Zullen deze lieden straks weer worden gesteund door de KNJV onder het mom van één of ander krom verhaal?  ;)

Wat een reacties staan er trouwens ook bij...
Titel: Jacht steeds populairder als hobby in Duitsland
Bericht door: Arjan Broekhuizen op januari 31, 2015, 11:31:06 AM
Duitse jagers hoeven zich geen zorgen te maken dat hun hobby uitsterft. Elk jaar neemt het aantal Duitsers met een jachtakte toe.

Vorig jaar waren er bijna 370.000 actieve jagers, een record. Sinds de Duitse hereniging in 1990 is het aantal actieve jagers in Duitsland met 50.000 gestegen.

Meer: http://www.nu.nl/buitenland/3983335/jacht-steeds-populairder-als-hobby-in-duitsland.html (http://www.nu.nl/buitenland/3983335/jacht-steeds-populairder-als-hobby-in-duitsland.html)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Stan. op januari 31, 2015, 16:05:04 PM
Verbaast me niks dat, vanuit de trein naar Berlijn zag ik langs elk veldje minstens een (soms zelfs meer) hoogzit staan. Wel diep triest, op deze manier gaan we nooit natuurlijke aantallen grotere dieren krijgen in Europa en blijven ze ecologisch uitgestorven.

Ik kan alleen maar hopen dat de tolerantie bij het algemene publiek blijft afnemen voor jagen en dat het uiteindelijk door maatschappelijke druk de wereld uit wordt geholpen, maar dat zal nog heel lang duren ben ik bang.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op maart 25, 2015, 14:55:56 PM
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=214029&cat=1

120 uur werkstraf voor een voormalig BOA en jachtopziener die twee buizerds afschoot.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op maart 25, 2015, 21:11:54 PM
Daar gaat niet echt bepaald een afschrikwekkende werking van uit... Gelukkig is de jachtvergunning van deze dweil wel afgepakt.  :duim:
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: jeroenroelofsen op maart 27, 2015, 09:02:46 AM
Ben het met je eens Johan, gewoon ook nog 120 dagen brommen er boven op  :police:
Of soort van schandpaal werking; in het eigen dorp met een hesje aan met tekst als "ik ben een sukkel die illegaal dieren schiet" in de plantsoenen dienst....
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: peterv op maart 27, 2015, 21:43:43 PM
Dit soort illegaal handelen tegen predatoren straf je niet echt af met een werkstraf, hesjes, boete of gevangenisstraf. Vaak verkeren de daders in kringen die deze mensen volop steunen en het helemaal eens zijn met dergelijke activiteiten ("jammer dat je bent betrapt").
De ergste straf die zo iemand kan overkomen, en dat is hier ook het geval, is intrekken van de jachtacte. Dat is voor deze daders echt een nachtmerrie. Het plaatst ze immers als deelnemer buiten hun supportersgroep. Je kunt niet meer mee op jacht (hooguit als drijver, maar dat is toch niet echt jagen).
Kortom, naar mijn idee heeft de rechtbank deze man de -voor hem- zwaarst denkbare straf opgelegd door de jachtacte in te trekken, de werkstraf is bijzaak.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op april 18, 2015, 09:41:15 AM
http://www.dichtbij.nl/noord-kennemerland/112/artikel/3980871/velserbroeker-aangehouden-voor-wapenbezit-en-illegaal-jagen.aspx

De politie heeft donderdagnacht rond 02.30 uur een 53-jarige man uit Velserbroek aangehouden voor verboden wapenbezit en jagen zonder vergunning. Agenten kregen de man in het vizier op de Duin en Kruidbergerweg in Santpoort-Noord.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op juli 27, 2015, 09:25:41 AM
http://www.volkskrant.nl/buitenland/zimbabwe-jaagt-op-spanjaard-die-leeuw-cecil-vermoordde~a4108341/

Wat een ontzettend triest volk. Bijzonder dat zo iemand zich een hele stoere kerel voelt als hij de trekker overhaalt. Alsof dat een hele prestatie is... Elke dweil met een voldoende slap karakter om niet weerstand te kunnen bieden aan de perverse behoeften die blijkbaar in de hoofden van dergelijke lieden omgaan, had dat kunnen doen. Het vereist niet ontzettend veel kracht of iets dergelijks om dat hendeltje aan te trekken, en deze verder volkomen nutteloze exercitie tot uitvoer te brengen.

Ik vraag me af welke morbide perverse behoefte wordt bevredigd door een kop van een dood dier aan de muur op te hangen. Een soort herinnering om de gebeurtenis nog eens te kunnen herbeleven? Geeft dit een dergelijke zielenpoot werkelijk een gevoel van voldoening en macht? Het komt op me over als een soort equivalent van aandenkens die soms door seriemoordenaars worden bewaard. Volgens mij is het dan hoog tijd voor een bezoekje aan de psychiater.

Hopelijk wordt deze viespeuk hiervoor aangepakt, maar ik vermoed dat het allemaal niet met zo'n vaart zal lopen.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op juli 28, 2015, 16:17:08 PM
En de flapdrol is mogelijk geïdentificeerd:

Leeuwenmoordenaar Zimbabwe is Amerikaanse tandarts (http://www.volkskrant.nl/buitenland/leeuwenmoordenaar-zimbabwe-is-amerikaanse-tandarts~a4109388/)

Dit walgelijke figuur doet ook zijn best om zijn steentje bij te dragen bij de uitroeiing van diverse (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/zimbabwe/11767119/Cecil-the-lions-killer-revealed-as-American-dentist.html?fb_ref=Default) diersoorten. Wat een egoïst moet je dan zijn. De organisatoren van deze misselijkmakende jachtpartij mogen in ieder geval voor de rechter verschijnen.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op juli 29, 2015, 11:07:03 AM
En weer een update:

De jager heeft nu ineens 'spijt' (http://www.volkskrant.nl/buitenland/jager-betreurt-dood-van-leeuw-cecil~a4109865/) (volgens mij enkel vanwege de consequenties, en niet vanwege de daad zelf), en krijgt er van langs (http://www.hollywoodreporter.com/news/cecil-lion-killed-by-dentist-811566?utm_source=twitter) op social media. Ik heb er geen medelijden mee.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Thijs Fijen op juli 29, 2015, 11:36:31 AM
Ik weet niet of deze al eens voorbij is gekomen: http://topdocumentaryfilms.com/louis-therouxs-african-hunting-holiday/ (http://topdocumentaryfilms.com/louis-therouxs-african-hunting-holiday/). Een documentaire over dit soort jachtpartijen voor trofeeen. Trophy hunters dus, iets wat deze Walter Palmer dus ook doet.

Ik vond het een indrukwekkende documentaire, het geeft een kijkje in het hoofd van de jager en inderdaad: ik snap het niet..




EDIT: zoek even op Youtube, daar staat het meeste online in afleveringen.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Lanjouwrob op juli 30, 2015, 12:28:03 PM
En de jachtopziener(of hoe dat heet, wie toestemming daarvoor geeft), die verdient misschien nog wel meer straf. Mogelijk( de kans is klein, ok) wist de tandarts het niet en ik vind toestemming ervoor geven net zo erg als het doen.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op augustus 19, 2015, 07:40:48 AM
http://www.volkskrant.nl/buitenland/zimbabwaan-vervolgd-voor-hulp-bij-jacht-op-leeuw-cecil~a4124288/
Op de aanklacht staat een jaar celstraf of een boete van 400 dollar.

Dat kan wel uit als je net $50.000 hebt geïncasseerd.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: jeroenroelofsen op augustus 19, 2015, 10:36:09 AM
Ik zal vast een hele emmer stront over mee heen krijgen nu, maar vind het nogal hypocriet om er nu zo'n probleem van te maken bij die ene tandarts. Natuurlijk zat ie fout, dat zal ik ook niet ontkennen, maar dit gebeurt toch op grote schaal veel meer? Waarom er dan nu zo'n hetze van maken? Over een half jaar hoor je hier niemand meer over, terwijl het probleem dan nog steeds bestaat.....
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op augustus 19, 2015, 11:12:49 AM
Omdat deze jager toevallig de verkeerde leeuw heeft geschoten waardoor hij zichzelf op ongelukkige wijze in de kijker heeft gespeeld. ;)

Natuurlijk gebeurt dit op veel grotere schaal. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het bestaansrecht van sommige reservaten (economisch gezien) voor een groot deel bestaat uit inkomsten van deze perverse hobbie. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit een in en in trieste bezigheid is; types die een arm land en de daar aanwezige rijkdommen verkrachten/plunderen omdat ze er makkelijk mee weg kunnen komen, ter bevrediging van hun eigen perverse behoeftes.

Ik vind het ook niet vreemd dat er verontwaardiging ontstaat over dit soort incidenten als ze in de media worden belicht. Een groot deel van het publiek zal zich standaard al ergeren aan dergelijke praktijken, maar uit dit pas als er weer eens een bericht hierover de wereld in wordt geslingerd. Het is een kwestie van actie en reactie. Dat je er straks in de grote media hier weinig tot niets meer over hoort, betekent uiteraard niet dat het ineens niemand meer iets uitmaakt, en dat de publieke opinie ineens is veranderd. Ook zijn er constant wel personen/organisaties bezig die zich hier tegen verzetten, maar dat grotendeels lokaal zijn. Hierover zal echter doorgaans niet uitgebreid worden bericht door de wereldmedia. Je zult dan gericht moeten zoeken naar berichtgeving.

Door dergelijke mediaberichten ontstaat er ook een helderder beeld over wat zich afspeelt in de jagerswereld. Een wereld die zichzelf volgens mij graag afschildert als natuurbeschermers en uitvoerders van 'noodzakelijk' beheer. Ook zorgt het voor discussie die er hopelijk toe leidt dat er iets verandert.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: jeroenroelofsen op augustus 19, 2015, 12:59:47 PM
Citaat van: Johan Helmus op augustus 19, 2015, 11:12:49 AM
Door dergelijke mediaberichten ontstaat er ook een helderder beeld over wat zich afspeelt in de jagerswereld. Een wereld die zichzelf volgens mij graag afschildert als natuurbeschermers en uitvoerders van 'noodzakelijk' beheer. Ook zorgt het voor discussie die er hopelijk toe leidt dat er iets verandert.
Dat zou mooi zijn. Misstanden moeten harder aangepakt worden wat mij betreft.

Maar niet alleen jagers hebben de mond vol van natuurbescherming, what about mensen die tapen? En die fotograaf die wel het stapje te ver gaat? Of die twitcher die het verboden terrein toch in loopt? Zijn die dan minder fout bezig?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op augustus 19, 2015, 13:40:06 PM
Ik denk dat als er in Nederland een leeuw buiten een reservaat rondloopt dat hij ook snel afgeschoten zal worden.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op augustus 19, 2015, 13:45:13 PM
In principe is het volgens mij vrijwel onmogelijk om een natuurgebied te betreden zonder ergens een soort van 'schade' toe te brengen aan dat gebied. Je zult vast wel op een plant trappen, een dier verjagen, of een insect plat trappen of iets dergelijks. Ik denk dat je meer moet kijken naar de mate waarin de natuur wordt geschaad. (voor zover je in die gevallen al van schade zou kunnen spreken...) Tapen is niet helemaal netjes, naast het pad lopen ook niet altijd. Er zijn natuurlijk gradaties qua ernstigheid. Ik denk dat je die zaken in perspectief moet zien. Het (voor vermaak) afschieten van beschermde dieren is iets van een totaal andere orde dan de andere genoemde zaken, vind ik.

Wat vind jij hiervan als ik vragen mag? Vind jij dat er geen verschil zit in de overtredingen?

Citaat van: Freek Verkerk op augustus 19, 2015, 13:40:06 PM
Ik denk dat als er in Nederland een leeuw buiten een reservaat rondloopt dat hij ook snel afgeschoten zal worden.
Hetzelfde geldt hier toch ook voor zwijnen en edelherten?
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op augustus 19, 2015, 17:28:06 PM
http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/augustus/19/zonder-pistool-durft-de-boswachter-het-bos-niet-in-1525174 (http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/augustus/19/zonder-pistool-durft-de-boswachter-het-bos-niet-in-1525174)   In Nederland loopt het ook aardig uit de klauwen blijkbaar.
"Ik was samen met een brigadier van de politie te voet aan het surveilleren. We hoorden gekraak in het bos. Zien we ineens een man die een ree bovenop een ander ree legt. Aan de rand van het bos, bij z'n auto, klaar om in te laden. Toen we hem aanspraken, had hij een smoes. 'Ik wilde jullie bellen om te wijzen op stropers.' Maar hij was het zelf. Een ex-jachtopzichter. De brigadier sprak hem aan, de man legde zijn wapen neer, dat heb ik snel weggelegd." "
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op september 11, 2015, 07:39:47 AM
http://www.volkskrant.nl/buitenland/-nederlandse-jagers-in-zuid-afrika-onder-vuur-om-drijfjacht~a4139832/

Blijkbaar is het fenomeen drijfjacht in Zuid-Afrika relatief onbekend, en daardoor niet wettelijk gereguleerd, waardoor dit evenement doorgang kan vinden zonder dat men wordt belemmerd door al te veel regels. In Nederland poogt men dit soort jachtpartijtjes te verkopen als 'noodzakelijk beheer'. Hoe praat men deze praktijken goed in Zuid-Afrika? (Vermoedelijk sponsort men daar juist weer zogenaamd het natuurbehoud of iets dergelijks?  ;))
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: joostheeremans op september 11, 2015, 13:33:05 PM
De foto's van deze mensen gaan al over het internet (hier te vinden (https://www.facebook.com/karen.soeters?fref=photo)), allemaal de gezichten angstvallig afgeschermd.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 08, 2015, 09:33:34 AM
Die jagers zijn soms stom bezig. Hier een ander artikel over iemand die gewoon maar wat afschiet. http://www.krone.at/Tierecke/Zahmer_Hirsch_Heli_von_Jaeger_erschossen-Besitzer_erbost-Story-475482 (http://www.krone.at/Tierecke/Zahmer_Hirsch_Heli_von_Jaeger_erschossen-Besitzer_erbost-Story-475482)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op oktober 16, 2015, 11:26:56 AM
Waarschijnlijk inmiddels al wel bekend, maar de jager die enige tijd de leeuw Cecil doodschoot wordt niet verder vervolgd (http://www.volkskrant.nl/buitenland/-zimbabwe-vervolgt-amerikaanse-tandarts-die-cecil-doodde-niet~a4161640/). Als de jager legaal gehandeld heeft, lijkt dat mij terecht. Wel vind ik het nogal dubieus dat de leeuw voorafgaand aan de jachtpartij uit een natuurpark is gelokt, en dat de leeuw was voorzien van een halsband. Er zou dan toch een belletje moeten gaan rinkelen bij de jager, zou je denken...

Nog wat meer nieuwtjes die ik zojuist tegen kwam:
De omstreden wereld van het jachttoerisme (http://www.volkskrant.nl/buitenland/de-omstreden-wereld-van-het-jachttoerisme~a4110633/)
Duitse jager doodt 'grootste olifant in 30 jaar tijd' (http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitse-jager-doodt-grootste-olifant-in-30-jaar-tijd~a4164524/)
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Freek Verkerk op oktober 18, 2015, 22:06:59 PM
Citaat van: Johan Helmus op oktober 16, 2015, 11:26:56 AM
Waarschijnlijk inmiddels al wel bekend, maar de jager die enige tijd de leeuw Cecil doodschoot wordt niet verder vervolgd (http://www.volkskrant.nl/buitenland/-zimbabwe-vervolgt-amerikaanse-tandarts-die-cecil-doodde-niet~a4161640/). Als de jager legaal gehandeld heeft, lijkt dat mij terecht. Wel vind ik het nogal dubieus dat de leeuw voorafgaand aan de jachtpartij uit een natuurpark is gelokt, en dat de leeuw was voorzien van een halsband. Er zou dan toch een belletje moeten gaan rinkelen bij de jager, zou je denken...

Nog wat meer nieuwtjes die ik zojuist tegen kwam:
De omstreden wereld van het jachttoerisme (http://www.volkskrant.nl/buitenland/de-omstreden-wereld-van-het-jachttoerisme~a4110633/)
Duitse jager doodt 'grootste olifant in 30 jaar tijd' (http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitse-jager-doodt-grootste-olifant-in-30-jaar-tijd~a4164524/)
Het lijkt mij dat de wet daar aangepast kan worden als men dit wil verbieden. Leeuwen zouden ook buiten natuurparken beschremd moeten zijn en alleen de overheid mag na rechterlijk besluit een afschotvergunning geven. Ik weet alleen niet hoe dat werkt in Afrika. Maar dat kan een vooroordeel van mij zijn.
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Johan Helmus op juni 24, 2016, 08:26:42 AM
En het is weer eens raak:

http://www.bbc.com/news/uk-36598935

Er is ergens in Engeland een locatie ontdekt waar jagers in het geheim vossenwelpen bewaren. (Nota bene op het hoofdkwartier van een jagersvereniging: South Herefordshire Hunt!!) Na observatie is gebleken dat de welpen levend naar een verblijfplaats voor jachthonden worden gebracht, waarna er veel gejank en geblaf is te horen en de vossenwelpen dood naar buiten worden gebracht, en worden weggegooid. De jacht op vossen is in Engeland verboden sinds 2005.

Volgens het verhaal gaan de jachthonden niet instinctief achter vossen aan, en worden de honden op deze manier (uiteraard illegaal) getraind om toch vossen te pakken. De bedoeling hiervan zou zijn om de kans te vergroten op een 'toevallige' ontmoeting van de jachthonden met vossen. Tijdens zo'n situatie is het blijkbaar niet strafbaar als er een vos wordt gedood, en de jagers willen blijkbaar misbruik maken van deze maas in de wet.

Verder toont de video een kunstmatig aangelegde vossenburcht in een jachtgebied. Het verhaal hierbij is dat deze door jagers worden aangelegd om vossen te lokken, en de kans op 'toevallige' ontmoetingen te vergroten.

Een bijzondere hobby...
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: Jorick op juni 25, 2016, 11:11:52 AM
Je blijft je verwonderen hoe deze "tak van sport" elke keer maar weer een crea bea manier vindt om iets te kunnen afschieten.
Het liefst onder het mom van natuurbescherming. Dat gaat hier iig niet op, maar goed...

groet jorick
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: migratorius op juni 25, 2016, 17:33:52 PM
Mooi toch, traditie... http://www.conservationindia.org/gallery/hunters-celebrate-world-environment-day-in-west-bengal

JanHein
Titel: Re: Interview met een ex-jager
Bericht door: ronris op juni 27, 2016, 13:10:56 PM
Citaat van: xjorx op juni 25, 2016, 11:11:52 AM
Je blijft je verwonderen hoe deze "tak van sport" elke keer maar weer ene crea bea manier vindt om iets te kunnen afschieten.
Het liefst onder het mom van natuurbescherming. Dat gaat hier iig niet op, maar goed...

groet jorick
Voor de goede orde, het is totaal absurd wat ze in Engeland hebben aangetroffen maar dit is helaas de manier waarop al sinds de Middeleeuwen er jachthonden voor de (vossen) jacht worden getraind.
Overigens is de vossenjacht niet verboden in Engeland maar zijn er restricties in de wet die het verbieden om (te paard) met meer dan twee honden te jagen. 
Ben echter benieuwd hoe de Engelse justitie dit aanpakt!!