Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Bijen wespen en mieren => Topic gestart door: Auratus op juli 08, 2011, 16:41:47 PM

Titel: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 12
Bericht door: Auratus op juli 08, 2011, 16:41:47 PM
Ik besef dat de onderstaande vraag eigenlijk in het boeken en multimedia forum thuis hoort, maar vermoed dat ik in dit forum eerder een antwoord krijg.

Heeft iemand in dit forum een idee waarom er van het boek "De wespen en mieren van Nederland" uit de serie de Nederlandse Fauna,nog steeds geen tweede druk is verschenen? Van andere delen in de serie zijn wel tweede drukken verschenen en dit boek is volgens mij al jaren uitverkocht.

Momenteel durven ze € 235,-voor een tweedehands exemplaar te vragen via Bol.com en dat is mij toch echt iets te veel  ;) . Ik ben dus zeer geinteresseerd in een tweede druk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belangstelling voor een (herziene) herdruk:

Totaal: 12
Pietsje, Jorgen, Stijn, Jens D'Haeseleer, Henk Wallays, Kim Windmolders, Chris Van Meel, via PB(1), Jan de Heer, Corry Abbink, Rob en Jan


Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Arno van Stipdonk op juli 08, 2011, 19:22:55 PM
Er zullen waarschijnlijk bij de uitgever eerst veel aanvragen binnen moeten komen voordat ze aan de tweede druk beginnen?
Misschien moet je daar eens informeren?
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Theo MJP op juli 08, 2011, 22:09:51 PM
Hoi allemaal,

Er zijn, zover ik weet, nog geen plannen voor een tweede druk. Wat mij betreft zou dat dan tevens een herziene tweede druk mogen worden.
Als jullie nu allemaal bij de KNNV-Uitgeverij gaan vragen, zeuren om een of meerdere van deze boeken dan zullen ze wel bezwijken... Het is waarschijnlijk alleen een kwestie van geld!
Of ...laten we hier het voortouw nemen om alle potentiële aanvragen te verzamelen. Kunnen we altijd nog overleggen of we daarmee iets kunnen doen om een heruitgave te stimuleren.

Reageer ook op deze vraag over 'De wespen en mieren van Nederland' (Nederlandse Fauna deel 6) en vermeld b.v. je naam (woonplaats).

Ik hoop dat deze posting zal uitgroeien tot het grootst aantal reacties op dit forum!!

Groet The :blink:

Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Pietsje op juli 08, 2011, 22:47:23 PM
Theo, daarom heb ik hem niet, hij is niet meer te krijgen. Dus ik sta vooraan als ie er weer is.
Pietsje, Dongen
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: wilde op juli 08, 2011, 23:19:34 PM
Een 2e druk zou zeer welkom zijn, omdat dan misschien tevens tegemoet kan worden gekomen aan de kritiek die ik bij de eerste uitgave spuide. Er is zeer veel aan te verbeteren. Het is zeker geen determineerwerk, dus daarom moet je het niet willen hebben. Ik had veel krtiek op de matige teksten bij sommige genera en de illustraties. Neem als voorbeeld de urntjeswespen. Daarvan zijn er maar 4 soorten in Nederland. Het lijkt of de tekst bij die soorten met kopiëren en plakken tot stand kwam, want het is steeds hetzelfde. Een leuke illustratie ontbreekt, bijv. hoe zo'n urntje er uitziet, hoe de wesp het bouwt etc. Er staat meen ik geen enkele habitusfoto van een urntjeswesp in het boek. Allemaal zeer mager. Dat geldt ook voor diverse andere genera. Ik weet ook wel dat foto's ruimte kosten en het aantal pagina's zal de uitgever hebben willen beperken. Het resultaat is dan echter een boek dat een mager zesje krijgt en dat is erg jammer. Ik hoop dat de Bijenatlas er beter vanaf komt.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Pietsje op juli 09, 2011, 00:39:53 AM
Albert en Theo, ik kijk uit naar de Bijenatlas. Met hopelijk veel plaatjes en biotoopinformatie maar ook over gedrag, want zo heb ik een Keveratlas gekocht, zonder plaatjes bleek later, en tsja, niks aan ;D Ik heb hem weggegeven. Maar ik mis een echt goed werk voor wespen en mieren (vooral wespen dan).
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Jorgen op juli 10, 2011, 20:43:22 PM
Citaat van: Theo MJP op juli 08, 2011, 22:09:51 PM
Ik hoop dat deze posting zal uitgroeien tot het grootst aantal reacties op dit forum!!
Ik heb dit topic daarom maar (tijdelijk) op sticky gezet. Een herziene 2de druk zou ik me waarschijnlijk ook wel aanschaffen.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Auratus op juli 10, 2011, 22:36:51 PM
Dank je Jorgen, wilde het onderwerp net naar boven halen. Ik was me er niet van bewust dat er zoveel kritiek op het boekwerk was. Ik heb een aantal andere uitgaven uit de serie en die zijn dik in orde (o.a. Zweefvliegen, Sprinkhanen en Krekels en Loopkevers). Uiteraard zijn het geen determinatiewerken, zo zijn ze ook niet bedoeld, maar als naslagwerk grijp ik er toch regelmatig naar.

Hopelijk komt kan dit topic dus uitgroeien tot een soort van petitie die tot een tweede (herziene) druk moet leiden.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Auratus op juli 12, 2011, 09:14:50 AM
Ik heb de vraag inmiddels aan het KNNV voorgelegd en het volgende antwoord gekregen:

Vooralsnog is het onwaarschijnlijk dat er nog een herdruk van het boek zal verschijnen. Met de herdruk van deel 1 en 2 in de reeks hebben we ons toch verkeken op de afzet die er mogelijk is.

Als we niet met een grote lijst van minimaal enkele honderden afnemers komen, zal het er niet van komen vrees ik. En aangezien er nu pas drie a vier mensen hebben aangegeven belangstelling te hebben ......
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Stijn Schreven op juli 19, 2011, 18:11:14 PM
het is het proberen waard toch, zo lang mensen hier reageren.
Ik zou ook heel graag de atlas willen als die herdrukt wordt. Het is ook zo gek dat de andere delen van de faunaserie nog allemaal verkijgbaar zijn.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Auratus op juli 19, 2011, 20:01:01 PM
Ik zal vanaf nu in het eerste bericht van dit topic bij proberen te houden hoeveel mensen daadwerkelijk hebben aangegeven belagstelling te hebben voor een exemplaar.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: Theo MJP op juli 19, 2011, 23:43:44 PM
Hoi Jan,

Zou een onderschift kunnen maken in de zin van.... '2e herziene herdruk' besteld: 4.
zodat we ook zonder het document te openen al kunnen zien hoe hoog de teller staat?

Groet Theo


Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Theo MJP op juli 23, 2011, 00:43:34 AM
Hoi allemaal,

Inmiddels werd dit prikbord meer dan 100 keer bekeken. Tijd voor nog enkele opmerkingen...
Wanneer ik binnen het forum zoek op 'Peeters et al 2004' komen er (op 15 juli j.l.) 10 postings te voorschijn, waarvan een van Jorgen (Determinatie van bijen, wespen en mieren; zie prikbord aan het begin van het forum) en een van Mark (Virtuele determinatie informatie); de rest zijn citaten van mezelf. Je kunt je dan afvragen: welke mensen, die dit forum bezoeken, hebben dit boek en gebruiken het daadwerkelijk?
Wanneer ik zoek op 'De wespen en mieren van Nederland' komen er (op 15 juli j.l.) 27 postings te voorschijn. Daaronder 'De wespen en mieren van Nederland' op het prikbord aan het begin van dit forum.
Elders op de website heb ik tot op heden niks gevonden over de wespenatlas.
Kritiekpunten op de wespenatlas (het is een atlas en geen determinatieboek) uit de 27 postings (die overigens niet allemaal op het boek slaan) kunnen jullie ter plekke zelf lezen.

Ik ga hier niet uitgebreid in op deze kritiek; die spreekt grotendeels voor zichzelf. Hieronder slechts enkele kanttekeningen.

Het aantal en de kwaliteit van de foto's in het boek zijn niet geweldig, soms slecht. Maar we hadden niet veel keuze in 2003, het jaar dat diverse fotografen benaderd werden om foto's aan te leveren. Wie waren toen de fotografen die goede platen van wespen hadden? Kijk naar de colofon waarin de fotografen genoemd worden. Anderen waren bij ons toen niet bekend, anders waren ze heus wel gevraagd voor atlasfoto's. Voor vlinders, libellen en sprinkhanen was destijds een ruime keuze uit goede foto's, maar wespen en mieren werden nog nauwelijks op de gevoelige plaat vastgelegd. En als we kijken op waarnemingen.nl dan zien we ook daar de enorme toename van het aantal en de kwaliteit van de foto's pas vanaf 2005 inzetten. Het is m.i. dus vrij makkelijk, maar tegelijkertijd zonder veel gevoel voor historie, om op de hoeveelheid en kwaliteit van de foto's kritiek uit te oefenen. Over de overige illustraties hoor ik overigens alleen maar positieve geluiden.
Kortom: het is duidelijk dat het aantal en de kwaliteit van de foto's in het boek bij een herziene druk makkelijk te verbeteren zijn; al kost dat wellicht extra pagina's en daar zal de uitgever niet blij mee zijn!

De teksten van de hoofdstukken zijn zeer verschillend van kwaliteit en bepaalde delen zouden zeker herschreven moeten worden.
Wat betreft de genus- en soortteksten zijn er vanaf 2004 door diverse auteurs (schrijvers) stukken gepubliceerd die de data in de wespenatlas verbeteren.

Nu rest nog de echte inhoudelijke kritiek....
Groet Theo:)

Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Auratus op juli 24, 2011, 15:12:00 PM
Theo,

Zoals je begrijpt kan ik op je bovenstaande bericht niet reageren. Ik heb de atlas immers niet. Wel kom ik zo langzamerhand tot de conclusie dat de belangstelling (op dit forum?) voor de atlas helaas niet zo groot is. Na twee weken staan we nog steeds op slechts 4 belangstellenden  :'( . Dat zal de KNNV niet over de streep trekken ben ik bang.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Theo MJP op juli 24, 2011, 18:18:53 PM
Dag Jan,

Daar was ik na een week ook al achter en daarom heb ik intussen geïnformeerd bij EIS-Nederland of er andere plannen gemaakt kunnen worden mbt. de wespenatlas, b.v. om de atlas op een website te zetten.
Wat ikzelf nog niet had ontdekt, maar waar Jorgen mij op wees, is dat de soortteksten van de wespenatlas al zijn  toegevoegd aan de soortteksten van het soortenregister.nl. Verder is men bij EIS nog in beraad over volgende stappen...
Het zou mooi zijn als we tot een soort levende atlas kunnen komen waarbij families worden bijgehouden door bepaalde specialisten. Een mooi voorbeeld van nieuwe wegen inslaan is het nieuwe sprinkhanenproject op deze website.

Waarin ikzelf zeer geïnteresseerd ben zijn de inhoudelijke verbeteringen van de wespenatlas. Welke tekst(del)en kloppen ECHT niet...

Groet Theo:)
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Arno van Stipdonk op juli 26, 2011, 11:06:41 AM
Bij de sprinkhanen zijn vele duizende waarnemingen uit het EIS-archief in de waarneming.nl database geplaatst waarmee je meteen een heel aardige levende atlas hebt. Misschien dat dit ook iets is voor de bijen en wespen? Eventueel worden de soortteksten ook per soort onder 'Informatie' geplaatst, dan heb je meteen vrijwel alle info bij elkaar.  :)
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Auratus op juli 26, 2011, 13:30:17 PM
Op zich een goed idee, alleen hebben we met heel andere aantallen te maken. Er zijn volgens mij een stuk op 60 a 70 soorten sprinkhanen in Nederland (uit mijn hoofd) en ik dacht iets van 5000 soorten wespen en mieren. Al die soorten zijn volgens mij nog lang niet opgenomen in de waarnemingen.nl database. Het zal dus een heel wat complexere operatie zijn.

Edit: Ik las vandaag dat er alleen al meer dan 1100 soorten bronswespjes in Nederland voorkomen
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: markmeijrink op juli 26, 2011, 13:47:11 PM
Ik denk dat de KNNV zich zeker vergist in het animo dat er is voor dit boek. Iedereen die ik spreek over de Fauna reeks vraagt of ik nog iemand weet. Ik moet ze altijd teleurstellen. En van dit soort woekerprijzen wordt niemand vrolijk: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-wespen-en-mieren-van-nederland-druk-1/1001004002001983/index.html En van deze ook niet: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/gids-van-bijen-wespen-en-mieren/666751181/index.html ik heb dit boek voor 9,95 bij de Slegte gekocht. Pfff wat een afzetters.

Wat men ook vaak vergeet is dat in Vlaanderen ook heel wat potentiële geïnteresseerden wonen.

Ik kan alleen maar aanraden om zeer regelmatig de website van DeSlegte, Marktplaats en Bol.com in de gaten te houden. Ze worden wel voor 65 aangeboden zo nu en dan.

M.v.gr. Mark
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: markmeijrink op juli 26, 2011, 13:50:04 PM
Voor degene die iets meer wil betalen dan de adviesprijs: http://www.koeltz.com/search.aspx?t=advanced&option=All&keyword=wespen+en+mieren+van+nederland
Deze aanbieder vraagt slechts 82-, euro. Let wel verzendkosten bedragen bij Koeltz volgensmij standaard 12,50.

M.v.gr. Mark
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Arno van Stipdonk op juli 27, 2011, 10:06:40 AM
Citaat van: Auratus op juli 26, 2011, 13:30:17 PM
Op zich een goed idee, alleen hebben we met heel andere aantallen te maken. Er zijn volgens mij een stuk op 60 a 70 soorten sprinkhanen in Nederland (uit mijn hoofd) en ik dacht iets van 5000 soorten wespen en mieren. Al die soorten zijn volgens mij nog lang niet opgenomen in de waarnemingen.nl database. Het zal dus een heel wat complexere operatie zijn.

Edit: Ik las vandaag dat er alleen al meer dan 1100 soorten bronswespjes in Nederland voorkomen


Ok, maar je zou eerst eens de waarnemingen en soortteksten van de wespen en mieren welke in het boek behandeld worden kunnen toevoegen. Of begin eerst eens met één groep, bv. de goudwespen of graafwespen. De bronswespen is echt specialistenwerk en lijkt me (voorlopig) niet geschikt voor deze site.\
Maar we wijken teveel af van het onderwerp, van mij mogen de niet relevante berichten geschreven door mij gewoon verwijdert worden. ;)
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Arno van Stipdonk op juli 27, 2011, 10:13:00 AM
Citaat van: markmeijrink op juli 26, 2011, 13:47:11 PM
Ik denk dat de KNNV zich zeker vergist in het animo dat er is voor dit boek. Iedereen die ik spreek over de Fauna reeks vraagt of ik nog iemand weet. Ik moet ze altijd teleurstellen.
Wat men ook vaak vergeet is dat in Vlaanderen ook heel wat potentiële geïnteresseerden wonen.
M.v.gr. Mark


Daar kun je wel eens gelijk in hebben Mark. Echter zoals Jan aangeeft, deel 1 en 2 is ook herdrukt en de verkoop viel daarna flink tegen. Dat ging over sprinkhanen (waar veel boeken over te krijgen zijn) en zoetwatermollusken (zijn waarschijnlijk minder mensen mee bezig als met wespen). Tja, zie de drukker maar eens te overtuigen....
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Theo MJP op juli 27, 2011, 10:40:41 AM
Citaat van: markmeijrink op juli 26, 2011, 13:47:11 PM
Ik denk dat de KNNV zich zeker vergist in het animo dat er is voor dit boek. Iedereen die ik spreek over de Fauna reeks vraagt of ik nog iemand weet. Ik moet ze altijd teleurstellen....
M.v.gr. Mark

Graag die mensen verwijzen naar deze site en laten intekenen voor een boek.

Groet The :blink:
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: jernoldson op augustus 02, 2011, 11:56:52 AM
Allen

Graag had ik willen bevestigen dat er interesse is in Vlaanderen in dit werk! Ikzelf ben er meerbepaald al een tijdje naar op zoek, maar vind het nergens aan een schappelijke prijs. Ik vermoed dat er nog enkele geïnteresseerden zijn binnen Aculea, de nieuwe wilde bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt in Vlaanderen.

Ik hou jullie op de hoogte

Groeten
Jens D'Haeseleer, Gent, Vlaanderen
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Henk Wallays op augustus 02, 2011, 19:24:26 PM
IK kan als Belgische hymo geinteresseerde alleen maar bevestigen wat Jens zegt, ik ben zelf zeker al geinteresseerd in een kopietje want ik zoek het werk ook al een tijdje; wil zelfs zelf graag meehelpen met toeleveren van beeldmateriaal als dat kan helpen.

ik kan begrijpen dat de kost een probleem betekent, maar misschien dat een soort "ebook-" uitgave ... of "print on demand" opzet wel kan helpen om dat risico te limiteren ?
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Auratus op augustus 02, 2011, 19:33:35 PM
Henk je staat genoteerd  ;) . Laat alle Vlaamse liefhebbers maar reageren, misschien trekken we het KNNV wel over de streep.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 4
Bericht door: Stijn Schreven op augustus 02, 2011, 21:05:21 PM
Citaat van: Auratus op augustus 02, 2011, 19:33:35 PM
Henk je staat genoteerd  ;) . Laat alle Vlaamse liefhebbers maar reageren, misschien trekken we het KNNV wel over de streep.

Als ik het goed begrijp is de reactie voor Henk ook nog een geïnteresseerde, dat maakt dus 6.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 5
Bericht door: Henk Wallays op augustus 02, 2011, 21:17:42 PM
Goed begrepen  ;D, nog 294 te gaan ???  :-[
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 6
Bericht door: Stijn Schreven op augustus 03, 2011, 11:21:16 AM
Is het een idee om op de hoofdpagina van Waarneming.nl een berichtje te zetten met de vraag of mensen geïnteresseerd zijn in een herdruk? (en dan verwijzen naar dit topic). Dat levert wellicht veel meer reacties op, nu zien alleen de regelmatige bezoekers van dit subforum dit topic. Ik denk dat er ook onder sommige vogelaars, plantenliefhebbers of anderen wel mensen geïnteresseerd zijn in dit deel in de fauna-serie.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 6
Bericht door: Auratus op augustus 03, 2011, 13:18:34 PM
Stijn,

Lijkt mij een goed idee, hoe meer bekendheid aan dit topic, des te beter (hopelijk). Ik kan echter geen berichtjes op de hoofdpagina plaatsen.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 6
Bericht door: Theo MJP op augustus 03, 2011, 13:22:11 PM
Goed idee, doen graag!

Groet Theo:)
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 6
Bericht door: faunaface op augustus 03, 2011, 17:19:00 PM
Voeg mij maar toe aan het lijstje!  Het exemplaar uit onze bib heeft zijn beste tijd al gehad. ;D

Greetz,

Kim Windmolders
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 7
Bericht door: Henk Wallays op augustus 03, 2011, 19:07:18 PM
Voila ik heb het alvast bij ons op het forum gezet   http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=116&t=9874
(http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=116&t=9874)
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 7
Bericht door: Auratus op augustus 03, 2011, 20:35:25 PM
Goede actie Henk  :duim:
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 7
Bericht door: chris23 op augustus 03, 2011, 22:09:06 PM
Henk bedankt voor deze schitterende actie.
Mij mag je alleszins toevoegen aan het lijstje van geïnteresseerden.

Vriendelijke groeten,
Chris Van Meel
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV)
Bericht door: marcel123 op augustus 04, 2011, 21:56:26 PM
Citaat van: Theo MJP op juli 08, 2011, 22:09:51 PM
Als jullie nu allemaal bij de KNNV-Uitgeverij gaan vragen, zeuren om een of meerdere van deze boeken dan zullen ze wel bezwijken... Het is waarschijnlijk alleen een kwestie van geld!
Of ...laten we hier het voortouw nemen om alle potentiële aanvragen te verzamelen. Kunnen we altijd nog overleggen of we daarmee iets kunnen doen om een heruitgave te stimuleren.
Als de KNNV geen heruitgave wil doen, hebben jullie er al aangedacht om dan zelf het boek te gaan herdrukken?
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 8
Bericht door: Theo MJP op augustus 05, 2011, 12:13:20 PM
Marcel,
ik weet niet wie je hier met 'jullie' bedoeld, maar daar heb ik nog niet aan gedacht. Ik vraag me ook af of dat uberhaupt wel kan met 'rechten' etc.
Ik wil hier nog eens benadrukken dat het wat betreft dit boek m.i. weinig zin heeft het boek alleen maar te herdrukken (zoals bij deel 1 en 2). Dit boek, in deze serie, verdient een nieuwe bewerking. En ik vraag me af waarom er in Nederland voor dergelijke projecten geen geld zou zijn. Kwestie van hoog inzetten, toch? Er zijn m.i. genoeg instituten, partijen, bedrijven, fondsen, personen, etc. te vinden die hieraan willen bijdragen. De vraag is alleen wie kan en wil die kar trekken en zoekt geldschieters.
Ikzelf wil me vooral met de inhoud bezig houden...

Groet Theo
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 9
Bericht door: Theo MJP op oktober 01, 2011, 23:25:59 PM
De wespen en mieren van Nederland
Verbeteringen en aanvullingen op de eerste druk in 2004

De afronding van het manuscript over de bijen in Nederland is nagenoeg compleet. Daarmee komt een totaaloverzicht van de aculeatenfauna in Nederland in zicht. Het is inmiddels al weer zeven jaar geleden dat 'De wespen en mieren van Nederland' deel 6 in de serie Fauna van Nederland verscheen. De atlas is uitverkocht maar er is nog regelmatig vraag naar het boek.
Naast lovende woorden is er ook kritiek op de atlas. Inmiddels probeer ik alle inhoudelijke kritiek te verzamelen en daarvan een document te maken voor eenieder die het boek gebruikt. Liever nog... zou ik op een website, samen met enkele andere auteurs of liefhebbers, de nieuwe ontwikkelingen mbt. de wespen- en mierenfauna en binnenkort ook de bijenfauna in ons land willen bijhouden. Dat is echter nog toekomstmuziek.

Zelf maak ik in een van mijn twee exemplaren van de atlas aantekeningen in de tekst of in de kantlijn. Hieronder een opsomming van mijn verbeteringen en aanvullingen. Ik nodig jullie hierbij nogmaals uit dit document te verbeteren en aan te vullen.


Opmerkingen gesorteerd per bladzijde

Blz. 6. Inhoudsopgave
Verbeteren:
Bethylidae (Platkopwespen) = Bethylidae (platkopwespen).
Mutillidae – Mutillinae (mierwespen) = Mutillidae (mierwespen)

Blz. 22. Tabel 2
Ampulicidae kakkerlakkendoders = Ampulicidae kakkerlakkenwespen

Blz. 24. Pompilidae
Invoegen:
Arachnospila ausa
De Nederlandse exemplaren van Arachnospila ausa bleken te behoren tot Arachnospila spissa, waardoor deze soort vervalt voor de Nederlandse fauna.

Blz. 25. Naamlijst
C. bicolor = C. bicolor s.l.
C. ignita = C. ignita s.l.
C. mediata = C. mediata s.l.
H. roseum = H. roseum s.l.

Blz 26. Naamlijst
H. nobile = H. nobile s.l.
Pseudomalus auratus var. triangulifer (Abeille de Perrin, 1877) wordt verheven tot soort door Veenendaal 2011.

Blz. 28. Naamlijst
M. atra: bruine mier = bruine mierwesp
M. ichneumonides = M. articulata

Blz. 29. Naamlijst
A. ausa (Tournier, 1890) doorstrepen
A. quadratus = A. claripennis

Blz. 31. Naamlijst
O. bipunctatus en O. haemorrhoidalis alfabetisch zetten.

Blz. 33. Figuur 1.
oog = facetoog
basitarsus en tibia zijn omgewisseld.
tarsus (voet) is inclusief basitarsus

Blz. 41. Tabel
Ampulicidae (kakkerlakkendoders = kakkerlakkenwespen)

Blz. 47. Tabel
S. tricolor = S. unicolor

Blz. 56. Tabel onder N.B.
Bij M. atra is alleen het mannetje geheel zwart; vrouwtje is bruin.

Blz. 62. Tabel
Vespidae (Plooiwespen = Plooivleugelwespen)

Blz. 76. Wespen gefopt door orchideeën
Zie Borg-Karlson & Tengö (1980).

Blz. 109. Primitief- en hoog-eusociaal
De bevruchte jonge koninginnen... = De geïnsemineerde jonge koninginnen...

Blz. 134. Tabel 3
Arachnospila ausa weglaten

Blz. 135. Tabel 4
Antrocerus = Ancistrocerus
A. quadratus = claripennis

Blz. 167. Goniozus distigmus
In de Oostelijk ... = In Oostelijk ...

Blz. 192-3. Hedychrum nobile s.l.
Zie http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=196687.0

Blz. 195. Holopyga generosa
Zie ook de publicatie van Veenendaal 2012.

Blz. 197-198. Pseuomalus auratus
De var. triangulifer (Abeille de Perrin, 1877) van deze soort wordt verheven tot soort (zie Veenendaal 2011).

Blz. 227-263. Formicidae - mieren
Door het vele nieuwe werk, ook in Nederland, aan deze familie zijn zeer veel aanvullingen en verbeteringen op allerlei gebieden door te voeren. Zie o.a. nieuwe mierensoorten voor NL; nieuwe Nederlandse namen; nieuwe determinatietabel, etc. in Boer (2010).

Blz. 270. Sapyga similis
Enkele recente waarnemingen: zie o.a. Smit, J. & B. van Aartsen (2006) http://www.repository.naturalis.nl/document/159641
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=182314.0

Blz. 271. Methocha ichneumonides = articulata

Blz. 275-277. Pompilidae
Zie ook Nieuwenhuijsen 2005 http://www.repository.naturalis.nl/document/94029 en http://www.repository.naturalis.nl/document/94044 plus Nieuwenhuijsen 2008.

Blz. 282. Anoplius nigerrimus
Gnaphosiadae = Gnaphosidae

Blz. 283. Aporinellus sexmaculatus
'Uit april en begin mei zijn geen mannetjs beken, wellicht wijst dit op overwinterende vrouwtjes'. Vóór het poneren van deze onwaarschijnlijke hypothese zou ik eerst de waarneming uit april controleren.
En twee zinnen verderop de komma weghalen.

Blz. 284. Aporus unicolor
De soort heeft één generatie van begin juni tot eind september. = De soort heeft één generatie van eind mei tot eind september.

Blz. 285. Arachnospila abnormis
'In Nederland twee generaties. De eerste vliegt in mei en begin juni, de tweede vanaf midden juli tot in september.' Het vliegtijddiagram laat deze twee generaties niet zien, maar toont alleen mannetjes uit juni, juli en augustus.

Blz. 285-286. Arachnospila ausa
Deze soort vervalt.
Overigens staan er in het vliegtijddiagram drie exemplaren terwijl er in de tekst maar twee worden genoemd. Hoe zit dat?

Blz. 286. Arachnospila consobrina
'Vliegtijd van half mei tot en met half september in twee generaties'. Klopt niet met het vliegtijddiagram.

Blz. 288. Arachnospila silvana
Vangdatum is wel bekend: Het vrouwtje werd gevangen op 6 juni 1941 Didam, Diemse Allee (leg. Benno).

Blz. 296. Dipogon subintermedius
In het vliegtijddiagram staan vangsten van eind november. Graag controleren.

Blz. 299. Evagetes crassicornis
In het vliegtijddiagram staan vangsten van begin maart. Graag controleren.

Blz. 306. Priocnemis exaltata
In het vliegtijddiagram staan vangsten van eind april en mei. Graag controleren.

Blz. 307. Priocnemis minuta
Vleigtijd = Vliegtijd

Blz. 309. Priocnemis schioedtei
'Weinig kieskeurig ten aanzien van de biotoop', ook in Nederland dan meerdere biotopen opsommen dan alleen heidevelden.

Blz. 311. Vespidae
Aanvullingen Polistinae
Polistes [zie ook mijn bericht 337 op waarnemingen.nl]
Koninginnen en werksters zijn inderdaad moeilijk te onderscheiden. Die moet je naast elkaar zien en dan zie je dat de koningin iets groter is.
Waar ik jullie hier even op wil wijzen is het feit dat koninginnen van Polistes in groepjes gezamenlijk overwinteren op allerlei plekken. We zagen dit verschijnsel het eerst in vogelnestkastjes. Voor zover mij bekend was de eerste waarneming van dit verschijnsel in ons land van Cor Evers. Lees en kijk naar zijn verhaal over de Franse veldwesp op z'n prachtige site http://www.tuinwild.nl/bij.htm.
Zelf kwam ik twee jaar terug een groep koninginnen tegen rond de deksel van een oude gierton. Ik ben benieuwd naar nog meer van die overwinteringsplekken (hibernacula).

Aanvullingen Vespinae
Vespa crabro [zie mijn bericht 262 op waarnemingen.nl]:
Ik herken het gedrag zelf ook alleen uit de literatuur en heb 't opgezocht in Matsuura & Yamane (1990) 'Biology of the vespine wasps'.
Dit gedrag heet 'curling' en is typisch voor koninginnen van Vespinae. Het is al in 1895 door Janet beschreven voor de hoornaar (Vespa crabro). De tijd dat de koningin dit gedrag vertoont is aanzienlijk (40-80 % van haar activiteit). Twee Japanners hebben bij Vespa simillima aangetoond dat de temperatuur van de wand van de basis van de broedcellen 2.5-4 graden C stijgt tijdens dit gedrag (Makino & Yamane 1980). Een 'rustgedrag' met een duidelijke functie dus.
Als de larven in het koninginnennestje groot genoeg zijn verdwijnt het gedrag.
Onder andere in de vier open centrale broedcellen kun je goed het witte ei zien dat in elke broedcel wordt afgezet. In een latere fase van de nestbouw zijn de raten grotendeels omhuld door de karakteristieke enveloppe van het nest en kun je de activiteiten van de dieren in het nest nauwelijks meer waarnemen.
Eieren en larven ontwikkelen zich sneller bij een hogere temperatuur. Over het algemeen ontwikkelen zich uit de eerste eieren alleen maar werksters, die een eind maken aan het solitaire, en daardoor zeer kwetsbare, bestaan van de koningin. Nieuwe koninginnen en mannetjes ontwikkelen zich meestal pas op het eind van het seizoen. Koninginnen worden meestal gekweekt in grotere broedcellen in de onderste raten en verschijnen meestal vanaf september. Afwijkend is het gedrag van de niet inheemse Duitse wesp (Vespula germanica) in Australië, waar koninginnen ook worden gekweekt uit broedcellen van werksters.
De larven van werksters en koninginnen zijn in de eerste drie stadia niet te onderscheiden. Werksterlarven in deze stadia die werden overgezet naar de grotere broedcellen van koninginnen ontwikkelden zich tot koninginnen en andersom. Tussen het derde en vierde stadium vindt een switch in de ontwikkeling plaats. Of vanaf die tijd tevens een verandering van kwantiteit en kwaliteit van het voedsel plaats vindt (een koninginnengelei zoals bij honingbijen?) is onbekend (uit Hunt, J.H., 2007. The evolution of social wasps).

Blz. 316. Allodynerus rossii
Bij de beschrijving van de biologie wordt geen prooi vermeld.

Blz. 317. Ancistrocerus antilope
Zie ook de publicatie van Smit 2009.

Blz. 317. Ancistrocerus auctus
Aucistrocerus = Ancistrocerus

Blz. 319. Ancistrocerus ichneumonideus
Zie ook de publicatie van Smit 2011.

Blz. 320. Ancistrocerus quadratus = claripennis

Blz. 327. Eumenes coronatus
Zie ook Smit 2005 http://www.repository.naturalis.nl/document/94028

Blz. 327-328. Eumenes pedunculatus
Chrysis ignita = Chrysis ignita s.l.
Zie ook kweek uit een nestgroep van deze soort in Peeters 2003

Blz. 330. Microdynerus exilis
Zie ook Smit & Megens 2008 http://www.repository.naturalis.nl/document/159626

Blz. 333. Polistes domunulus = dominula [zie ook mijn bericht 367 op waarnemingen.nl]
De publicatie met de naamsverandering (let wel dit is geen andere soort maar gewoon een verbeterde spelling) is van: Castro, L. & L. Dvoøák, 2009. New and note-worth records of vespid wasp (Hymenoptera: Vespidae) from the Palaearctic region (II). - Boletin Sociedad Entomologica Arogonesa 44: 295-304.
Deze verbetering lijkt me juist en wordt ook al elders gevolgd.

Blz. 334. Pseudepipona herrichii
Bijschriften kaartje:
Pseudedipona = Pseudepipona
Status: onvoldoende gegevens = verdwenen

Blz. 335. Pterocheilus phaleratus
Schmid & Schmidt-Egger 1991 = Schmidt & Schmid-Egger 1991.
Aanvullen:
De baardwesp is waarschijnlijk de gastheer van de goudwesp Spinolia unicolor (Haeseler 1976).

Blz. 337. Stenodynerus orenburgensis
Er worden twee vangsten genoem maar in het vliegtijddiagram staat slechts de vangst van september. Ik zou eind mei ook een staafje neerzetten (bij man of vrouw?).

Blz. 339. Symmorphus connexus
'Enslin (1921) trof per cel 12 tot 15 van deze prooilarven aan'. Cel = broedcel.

Blz. 339. Symmorphus crassicornis
De vermeldingen van nesten in de grond en van bladwesplarven als prooi vragen om bevestiging.

Blz. 340. Symmorphus debilitatus
Nepticuludae = Nepticulidae

Blz. 341. Vespa
Verbeteren: 'slechts twee soorten' = 'inmiddels drie soorten'.

Blz. 342. Vespa crabro
Vollucella = Volucella

Blz. 344. Vespula vulgaris
Volgende zin schrappen: 'Het nestomhulsel van deze soort is minder bros en grijzer van uiterlijk dan dat van de Duitse wesp.'

Blz. 349-355. Sphecidae - langsteelgraafwespen
Aanvullen met de publicatie van Smit & Wijngaard (2010).

Blz. 354. Figuur 82.
Podalonia spec. = Podalonia affinis.

Blz. 357. Alysson pertheesi
Verspreiding: Eurazië, oostwaarts tot in Japan (Itami, 1967).
Het vlietijddiagram klopt niet met de tekst.

Blz. 358. Alysson spinosus
Prooi: Cicadella viridis (Cicadellidae) (Pagliano & Alma 1997).

Blz. 358. Argogorytes fargeii
A. fargei = A. fargeii
Zie voor foto's en (kleur)kenmerken ook http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=189575.msg1206500#msg1206500

Blz. 359. Astata
Ocellen gelijk van vorm; Ogen ... = Voorste ocel groter dan de twee achterste; ogen ...

Blz. 360. Bembix
Grootste genus van de subfamilie met meer dan 100 soorten. = met meer dan 330 soorten.

Blz. 360. Bembix rostrata
Aanvullingen:
Zie literatuurstudie Peeters 2008 in http://www.nev.nl/hymenoptera/bzzz28.pdf

Blz. 362. Cerceris interrupta
Graag meer data opnemen van de recente vondst. En eerst controle hiervan gewenst.

Blz. 362. Cerceris quadricincta
Verbeteren: Vangt als prooi kevers van de genera Apion, Polydrosus en Sitona (Curculionidae), Bruchus (Bruchidae) en Crioceris asparagi (Chrysomelidae) (pers. obs. T. Peeters).

Blz. 363. Cerceris ruficornis [zie mijn bericht 170 op waarnemingen.nl]
Van de biologie van deze bedreigde soort weten we overigens nog relatief weinig. Ze zou als prooidieren voor haar larven snuitkevers, haantjes en zelfs aardvlooien en nimfen van wantsen verzamelen (Bouwman 1928, Blösch 2000). Ik geloof niet dat er ooit een nestplaats van deze soort in ons land is gevonden. Overigens geloof ik niet dat de soort beperkt is tot leem- en lössgebieden zoals in Peeters et al. (2004: 364) wordt beweerd.

Blz. 367. Crossocerus annulipes [zie mijn bericht 311 op waarnemingen.nl]
Vrijwel geheel zwart graafwespje van 4,5-7 mm. Met witgele tekening op kaken, schacht van de antenne en pootdelen.  Vrouwtje herkenbaar aan de clypeus met twee duidelijke tanden, mannetje aan het verbrede eerste tarslid van de voorpoten.
Taxononmie, naamgeving
Soort van het subgenus Blepharipus. In oude literatuur ook bekend onder de naam C. ambiguus.
Verspreiding
Holarctische soort die bekend is van Eurazië en Noord-Amerika. In het palearctische gebied van Engeland tot in Japan. In Nederland over het gehele land verspreid.
Ecologie
Wordt gevonden in bosranden, weiden, parken, tuinen en andere delen van stedelijke gebieden als voldoende dood hout aanwezig is om in te nestelen.
Nesten worden geknaagd in dood hout. De soort is veelvuldig gekweekt uit dode takken en weipaaltjes en bewoond ook nestblokken. Het nest bestaat uit een meestal vertakte, lange gang met 12-20 broedcellen. De soort jaagt vooral op kleine cicaden (Cicadellidae), maar in de nesten zijn ook bladvlooien (Psyllidae) en kleine wantsen (Miridae) aangetroffen. Per broedcel worden 12-25 prooien aangesleept. De broedcel wordt afgesloten met een stevig prop houtvezels.
Vliegt van eind april tot half oktober.
Literatuur
Klein 1997: 39; Peeters et al. 2004: 367; Blösch 2000: 290; Bouwman 1930: 100.
Foto's
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=125444.0.html

Blz. 371. Crossocerus leucostoma
Bijschrift kaart: Crossocerus leucostmus = leucostoma

Blz. 380. Dryudella
Ocellen (drie) gelijk van vorm. = Voorste ocel groter dan de twee achterste.

Blz. 380. Dryudella pinguis
Rechterkolom bovenste regel: ... die bij D. pinguis veel kleiner is. = ... die bij D. stigma veel kleiner is.

Blz. 380. Dryudella  stigma
... kopschild, die bij D. stigma groter en hoekiger is. = .... kopschild, die bij D. pinguis groter en hoekiger is.

Blz. 382. Ectemnius cavifrons
Biologie: Vanuit een hoofdgang die recht de grond in gaat, vertakt het nest... = Vanuit een hoofdgang vertakt het nest ...

Blz. 387. Gorytes laticinctus [zie mijn bericht 102 op waarnemingen.nl]
Aanvullingen:
Verspreiding: van Engeland tot in Japan.
Biologie: Felton (1987) meldt als prooi de cicade Aphrophora corticea.

Blz. 387. Gorytes quadrifasciatus
Verspreiding: Eurazië.

Blz. 387. Gorytes quinquecinctus
Verspreiding: + Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Blz. 389. Harpactus tumidus
Zie ook Bouwman 1927 (55-56). Graaft schijnlopende nestgangen met broedcellen aan weerszijden. Hij vond als prooi jonge exemplaren van Acocephalus serratulae (waren waarschijnlijk exemplaren van Aphrodes albifrons (Cicadellidae).
Acrocephalidae = Cicadellidae.

Blz. 391. Lestiphorus bicinctus
Prooi zijn spuugbeestjes Philaeumus spumarius en Aphrophora alni (Aphrophoridae).

Blz. 394. Mimesa bicolor
In het kaartje ontbreken de waarnemingen van vóór 1980.

Blz. 395. Mimesa bruxellensis
In het kaartje ontbreken de waarnemingen van vóór 1980.

Blz. 395. Mimesa equestris
In het kaartje ontbreken de waarnemingen van vóór 1980.

Blz. 403. Nysson interruptus
'Parasiteert in Nederland in ieder geval nesten van Argogorytes fargei...' ... 'in ieder geval' weglaten en het moet zijn Argogorytes fargeii.

Blz. 403. Nysson maculosus
H. lunulatus = H. lunatus

Blz. 404. Nysson spinosus
A. fargei = A. fargeii
Voor de beschrijving van de biologie zie ook Borg-Karlson & Tengö 1980 en Radovic 1985.

Blz. 411. Passaloecus monilicornis
Biologie: zie ook Bogusch 2008.

Blz. 421. Spilomena curruca
vrouwtje 2,8-2,0 mm. = vrouwtje 2,8-3,0 mm.

Blz. 435-460. Literatuur
Invoegen:
Rogers, M.E. & D.A. Potter, 2004. Preovipositional behaviors of Tiphia pygidialis and Tiphia vernalis (Hymenoptera: Tiphiidae), parasitoids of white grubs (Coleoptera: Scarabaeidae). - Annals of the Entomological Society of America 97: 605-612.

Blz. 483. Verantwoording van de illustraties
Theo Peeters: 12.9 is een foto gemaakt door Aart Noordam.

Blz. 485 en verder. Index
Minstens 25 paginaverwijzingen zijn fout.


Nieuwe literatuur
Hier worden alleen de referenties opgenomen die hierboven wordt genoemd en niet in de literatuurlijst van de atlas zijn vermeld.

Boer, P., 2010. Mieren van de Benelux. - Jeugdbondsuitgeverij, 's Graveland, 183 p.
Bogusch, P., 2008. Passaloecus monilicornis (Hymenoptera: Crabronidae) nesting in an artificial nest. - BembiX 26: 3-7.
Borg-Karlson, A.-K. & J. Tengo, 1980. Pyrazines as marking volatiles in philanthine and nyssonine wasps (Hymenoptera: Sphecidae). - Journal of Chemical Ecology 6: 827-835.
Castro, L. & L. Dvoøák, 2009. New and note-worth records of vespid wasp (Hymenoptera: Vespidae) from the Palaearctic region (II). - Boletin Sociedad Entomologica Arogonesa 44: 295-304.
Felton, J.C., 1987. A new prey record for the solitary wasp Gorytes laticinctus (Lepeletier) (Hymenoptera: Sphecidae). - Entomologische Berichten 47 (6): 89-90.
Hunt, J.H., 2007. The evolution of social wasps. - Oxford University Press, 259 p.
Itami, H., 1967. Biology of Alysson pertheesi Gorski in Japan. - The Life Study (Fukui) 11: 4-5.
Makino, S. & S. Yamane, 1980. Heat production by the foundress of Vespa simillima, with description of its embryo nest (Hymenoptera: Vespidae). - Insect Matsum NS 19: 89-101.
Nieuwenhuijsen, H., 2005. Determinatietabel voor de Nederlandse spinnendoders (Hymenoptera: Pompilidae). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 22: 27-90.
Nieuwenhuijsen, H., 2008. De spinnendoders van Nederland (Hymenoptera: Pompilidae). - Jeugdbondsuitgeverij, 's Graveland 74 p.
Pagliano, G. & A. Alma, 1997. Ricerche etologiche su Gorytini e Alyssonini (Hymenoptera Sphecidae) parassitoidi di Auchenorryncha (Rhynchota Homoptera). - Rivista Piemontese di Storia Naturale 18:173-181.
Peeters, T., 2003. Vitrine. - De Oude Ley 5: 24-27. [over nestgroep Eumenes peduncularis]
Peeters, T., 2008. De harkwesp Bembix rostrata. Een literatuurstudie. - Nieuwsbrief sectie Hymenoptera van de NEV, Bzzz 28: 40-44.
Radovic, I.T., 1985. Morphology and adaptive value of the sting apparatus of digger wasps (Hym. Sphecidae). - Acta Entomologica Jugoslavica 21: 61-74.
Smit, J., 2005. De urntjeswesp Eumenes coronatus zoekt het hogerop (Hymenoptera: Vespidae). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 22: 23-26.
Smit, J. & B. van Aartsen, 2006. De bosknotswesp Sapyga similis toch niet verdwenen uit Nederland (Hymenoptera: Sapygidae). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 24: 25-27.
Smit, J. & P. Megens, 2008. De wespen Microdynerus exilis en Chrysis gracillima, kleine zeldzaamheden, maar nog niet verdwenen (Hymenoptera: Vespidae, Chrysididae). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 28: 63-68.
Smit, J. & W. Wijngaard, 2010. Isodontia mexicana, een nieuwe langsteelgraafwesp voor Nederland (Hymenoptera: Sphecidae). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 33: 67-72.
Smit, J., 2011. De metselwesp Ancistrocerus ichneumonideus toch weer opgedoken (Hymenoptera: Vespidae)! - Nederlandse Faunistische Mededelingen 36: 107-109.
Veenendaal, R., 2011. Pseudomalus triangulifer, een nieuwe kogelgoudwesp voor de Nederlandse fauna (Hymenoptera: Chrysididae). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 35: 17-20.
Veenendaal. R., 2012. De biologie van de goudwesp Holopyga generosa (Hymenoptera: Chrysididae). - Nederlandse Faunistische Mededelingen 37: 39-43.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 9
Bericht door: gko op oktober 19, 2011, 21:45:15 PM
niet echt belangrijk, maar ik noem het toch even,
in bzzz 23 en in jouw correcties staat pseuomalus (26), maar overal elders staat pseudomalus, ik
neem aan  dat pseuomalus niet goed is
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 9
Bericht door: jan de heer op november 03, 2011, 18:05:35 PM
Beste Theo, in Hymena varia las ik over de mogelijke heruitgave van je boek. Ik zie veel opmerkingen per bladzijde, maar ik heb het boek zelf niet zodat ik daar niet aan kan bijdragen. Ik doe professioneel veel redactiewerk, mocht je het boek daarop ook willen herzien dan bied ik me hierbij aan dat te doen.
Jan de Heer
Overigens ook ik ben dus geinteresseerd in de heruitgave.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 10
Bericht door: Harsbijtje op november 23, 2011, 23:14:03 PM
Ben in de loop der jaren ook wat fouten tegengekomem in de Wespenatlas.

Blz. 28; bij mierwespen staat bruine mier, moet zijn bruine mierwesp.

Blz. 33; benamingen pootonderdelen bij de tekening zijn fout.

Blz. 68; bij 122 staat, achterste ocellen duidelijk kleiner dan voorste ocel.
           In de genusteksten van Dryudella en Astata staat dat de ogen evengroot zijn.

Blz. 81; foto van de Baardwesp lijkt me ondersteboven te staan.

Blz. 238; achter Lasius brunneus staat bruine houtmier; moet volgens Soortenregister, boommier zijn.

Blz. 380; rechterkolom bovenste regel staat: ... die bij D. pinguis veel kleiner is:
            moet zijn; ... die bij D. stigma veel kleiner is.

Blz. 380; bij soortbeschrijving Dryudella stigma staat: ... die bij D. stigma groter en hoekiger is;
            moet zijn: die bij D. pinguis groter en hoekiger is.

Blz. 382; linkerkolom bij Biologie: er staat; nesteld in dood hout enz. Even verder staat;
            vanuit een hoofdgang die recht de grond ingaat enz.

Blz. 485 en verder; minstens 25 paginaverwijzingen zijn fout.


In de Index heb ik zelf de paginanummers van het eindpunt van de sleutel tot
(sub)families, genera en soorten onderstreept en ook die van de hoofdonderwerpen
van (sub)families en genera. Soms staan er veel paginaverwijzingen bij een (sub)familie
of genus en dan is het veel te veel zoeken naar het hoofdonderwerp, daarom heb ik die onderstreept.
               
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 10
Bericht door: Corryabbink op januari 21, 2012, 15:43:36 PM
Ik heb ook belangstelling voor het boek ;D
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 11
Bericht door: Theo MJP op mei 06, 2012, 23:23:45 PM
Hoi Albert,

Dank voor je inhoudelijke commentaren op de mieren- en wespenatlas (Peeters et al. 2004). Ik heb de lange lijst van verbeteringen en aanvullingen weer ietwat bijgewerkt en al je opmerkingen waarmee ik het eens was daarin opgenomen.

Groet Theo:)
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 11
Bericht door: robvdh op mei 28, 2012, 14:32:40 PM
Ik zou graag nieuwe druk zien verschijnen, ik ben zo dom geweest de eerste niet te kopen.
Titel: Re: De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 12
Bericht door: jernoldson op december 27, 2012, 12:20:09 PM
Ik wil even meegeven dat van het nieuwe boek in de reeks Natuur van Nederland reeds 90 exemplaren in Vlaanderen besteld en verkocht zijn via de Natuurpunt Winkel. Ik vermoed dat een soortgelijke interesse (hoewel misschien een beetje minder aangezien het om 'vieze wespen' gaat ;-) ) ook wel bestaat voor het wespen en mierenboek

Groeten
Jens