Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Kevers => Topic gestart door: HJ Eygenraam op mei 31, 2005, 14:34:45 PM

Titel: Dubbele Doodgraver
Bericht door: HJ Eygenraam op mei 31, 2005, 14:34:45 PM
Nicrophorus vespilloides komt twee keer voor nl. als Gewone doodgraver (Soort) en als Oranje doodgraver (Kevers). Ik heb een waarneming eerst onder de Gewone ingevoerd, maar het is onduidelijk wat daarmee gebeurd is, niet terug te vinden. Daarna bij de Oranje en dat werkte goed.
Welke naam juist is weet ik niet.

Groet, Henk  
Titel: Dubbele Doodgraver
Bericht door: gardensafari op mei 31, 2005, 23:07:33 PM
Beste Henk,

Er was inderdaad enige verwarring over de benaming en niet alleen bij ons. Als het allemaal klopt is het nu in orde, maar ik zal morgen nog effen checken (heb nu een lekker glas wijn op en wordt er zelf gek van....).

Groetjes,

Hans

PS Op jouw middelste foto staat ook nog een fraaie geheel grijsblauwe soort. Ik denk aan Thanatophilus sinuatus, maar zoek dat nog uit.
Titel: Dubbele Doodgraver
Bericht door: HJ Eygenraam op juni 03, 2005, 22:01:32 PM
Dag Hans,

Mooi dat het nu in orde is. Voor wat betreft jouw suggestie dat er nog een soort op de foto staat moet ik toegeven dat ik dat zelf ook heb gedacht, ter plekke en ook weer bij het bekijken van de foto's thuis. Maar uiteindelijk denk ik dat het door de stand (het standje) van de kevers en de lichtinval komt waardoor ze anders (groter ook) lijken te zijn. Als ik de foto wat lichter maak is toch wel te zien dat het halsschild ook daar oranje is. Er zijn natuurlijk wel nog enkele vliegen zichtbaar maar ik zou echt niet weten welke. En op de foto van de gewone doodgraver is te zien dat die drager is van enkele mijten. Een gewoon verschijnsel geloof ik. Heb daar kort geleden over gelezen op internet maar ik kan het niet meer terugvinden helaas.

Groet, Henk
Titel: Dubbele Doodgraver
Bericht door: gardensafari op juni 03, 2005, 22:37:46 PM
Het zou kunnen wat je zegt. Maar in ieder geval is de foto op deze site niet duidelijk genoeg om die soort te laten zien. Er staat ondertussen een mooie foto van een Thanatophilus op deze site. Ook daar zit een mijt op. Ik heb zelf tot dusverre geen mijten op kevers gezien. Wel veel op hommels. Maar daar zitten ze duidelijk "in". Op de foto van die Thanatophilus zit er eentje gewoon bovenop. Misschien zoekt hij vervoer? Pseudoschorpioenen laten zich immers ook vervoeren. Of zijn het mijten die het dode lichaam ontvluchten? Iemand zou daar eens in kunnen duiken, want het lijkt interessant genoeg.  
Titel: Dubbele Doodgraver
Bericht door: HJ Eygenraam op juni 04, 2005, 17:37:47 PM
Mooie foto van die Thanatophilus rugosusis. inderdaad een heel stuk duidelijker. Ik zal in het vervolg nog beter op moeten letten. Maar ja, het is niet iets waar je al te lang met je neus bovenop wilt blijven hangen. Op deze pagina : link (http://www.wolka.org/showreports.php?id=12) 3-kwart naar beneden wordt ook even gewag gemaakt van mijten die zich door mestkevers laten transporteren. Wat je al zei dus, vervoer. Vraag me wel af of de kevers er ook nog baat bij hebben. Misschien houden de mijten ze schoon ?

Groet, Henk
Titel: Dubbele Doodgraver
Bericht door: gardensafari op juni 05, 2005, 17:45:43 PM
Beste Henk,

Ik weet het niet, maar denk dat de mijten inderdaad alleen maar transport zoeken. Sommige mijten jagen op parasiten op dieren, andere zijn zelf parasiet. Dat alles verandert natuurlijk als de gastheer dood gaat. Parasitaire mijten verplaatsen zich vaak maar moeizaam en vliegen kunnen ze al helemaal niet, dus misschien zoeken ze inderdaad alleen maar een vervoermiddel. Pseudoschorpioenen doen dat ook heel vaak.
Titel: Dubbele Doodgraver
Bericht door: evanherk op juni 08, 2005, 12:07:41 PM
CiteerHet zou kunnen wat je zegt. Maar in ieder geval is de foto op deze site niet duidelijk genoeg om die soort te laten zien. Er staat ondertussen een mooie foto van een Thanatophilus op deze site. Ook daar zit een mijt op. Ik heb zelf tot dusverre geen mijten op kevers gezien. Wel veel op hommels. Maar daar zitten ze duidelijk "in". Op de foto van die Thanatophilus zit er eentje gewoon bovenop. Misschien zoekt hij vervoer? Pseudoschorpioenen laten zich immers ook vervoeren. Of zijn het mijten die het dode lichaam ontvluchten? Iemand zou daar eens in kunnen duiken, want het lijkt interessant genoeg.
>Maar daar zitten ze duidelijk "in". Op de foto van die Thanatophilus zit er eentje gewoon bovenop. Misschien zoekt hij vervoer?<

Ik heb die foto gemaakt. Hoe het precies zit met die mijten weet ik nog steeds niet precies. Er waren er een aantal die als razenden vrij rondrenden en er waren er ook een aantal die zich aan de kevers hadden vastgeklampt of -gezogen, vooral aan de buikzijde. Die kunnen alleen met enige moeite worden losgepeuterd. Omdat ze bij de vondst ook over de kevers rondrenden heb ik er eentje op de rug van 'mijn' thanatophilus rugosus geplaatst.

De twee doodgravers krompoot- en gewone zijn te onderscheiden doordat de ene kromme achtertibiae heeft en oranje antenneknotsuiteinden (dat is de de vespillo) en de andere heeft rechte schenen en zwarte antenneknotsen (de vespilloides). Er zijn overigens daarnaast nog twee soorten die sterk op deze twee lijken maar die zijn wat zeldzamer. Zelfs in boeken worden overigens vaak verkeerd gedetermineerde plaatjes geplaatst vertellen de auteurs van het nuttige boekje 'kevers op kadavers'. Zelfs in freude/harde/lohse schijnt er een fout te staan.

vr gr Bart van Herk