Vogelnieuws in de media

Gestart door Michael Schaper, januari 29, 2010, 15:27:36 PM

Vorige topic - Volgende topic


Cygnus

Citaat van: kiekertje op maart 11, 2022, 10:14:35 AM
https://nos.nl/artikel/2420712-zeldzame-vale-gier-gewond-in-belgie-waarschijnlijk-beschoten

Een dergelijke wond kan op vele manieren zijn ontstaan. De stelling dat de vogel waarschijnlijk beschoten is is nergens op gebaseerd, temeer daar er op een röntgenfoto geen hagel of restanten van een kogel te zien zijn.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rob Koelman

Citaat van: kiekertje op maart 11, 2022, 10:14:35 AMhttps://nos.nl/artikel/2420712-zeldzame-vale-gier-gewond-in-belgie-waarschijnlijk-beschoten

Citaat van: Cygnus op maart 11, 2022, 13:51:53 PM... De stelling dat de vogel waarschijnlijk beschoten is is nergens op gebaseerd, temeer daar er op een röntgenfoto geen hagel of restanten van een kogel te zien zijn.

Bij een kogel heb je al snel doorschot, waardoor de kogel of resten daarvan niet meer in het lichaam aanwezig zijn...
Met vriendelijke groet, Rob

Cygnus

Citaat van: Rob Koelman op maart 11, 2022, 16:39:34 PM
Citaat van: kiekertje op maart 11, 2022, 10:14:35 AMhttps://nos.nl/artikel/2420712-zeldzame-vale-gier-gewond-in-belgie-waarschijnlijk-beschoten

Citaat van: Cygnus op maart 11, 2022, 13:51:53 PM... De stelling dat de vogel waarschijnlijk beschoten is is nergens op gebaseerd, temeer daar er op een röntgenfoto geen hagel of restanten van een kogel te zien zijn.

Bij een kogel heb je al snel doorschot, waardoor de kogel of resten daarvan niet meer in het lichaam aanwezig zijn...

Daarom is het ook uiterst onwaarschijnlijk dat een kogel een dergelijke wond kan veroorzaken. Beschoten zijn met een hagelgeweer kan sowieso worden uitgesloten. 
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Rob Koelman

Citaat van: Cygnus op maart 11, 2022, 19:38:09 PM... een dergelijke wond ...

Op de foto bij het artikel (zie hieronder) zijn alleen bebloede veren en wat bloedstolsels te zien. Hoe de onderliggende wond er precies uit ziet is niet te zien.

Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Mysterieuze vogelsterfte bij Texel en Den Haag: veel jan-van-genten aangespoeld
11 april 2022 16:27

Bij Texel en de Haagse kust zijn de laatste dagen opvallend veel dode jan-van-genten aangetroffen, zo melden de gemeente Den Haag en de Vogelbescherming maandag. De doodsoorzaak van de vogels is nog niet bekend.


Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/den-haag/6194602/mysterieuze-vogelsterfte-bij-texel-en-den-haag-veel-jan-van-genten-aangespoeld.html
Met vriendelijke groet, Rob


koenv

Giervalk wordt gebruikt om op Nijlganzen te jagen: https://www.hln.be/bocholt/in-beeld-kijk-mee-over-de-schouder-van-een-jagende-giervalk-ze-kunnen-invasieve-vogelsoorten-doeltreffend-bejagen~ab01a3ce/.

En het artikel zelf:

Het filmpje is het resultaat van een samenwerking tussen drie Belgische valkeniers. De Waalse valkenier Francois Lorrain maakte via 3D-printing een bevestigingsclip waarin een minicamera paste. De grootste uitdaging was om stabiele beelden te krijgen zonder schokken door de hoge snelheid of de bewegingen van de roofvogel. Het piepkleine camerasysteem werd zo op de rug vastgemaakt van een giervalk, de grootste valkensoort.

Valkenier Dwight Dreezen uit Bocholt heeft de verbluffende beelden op zijn beurt gemonteerd tot een uniek filmpje. Met het filmpje wil hij via sociale media meer aandacht krijgen voor de valkerij, een natuurlijke bestrijdingsmanier om invasieve exoten zoals nijlganzen aan te pakken. "Het is de ervaren valkenier Xavier Morel die de giervalk Godzilla getraind heeft om te jagen op de nijlgans. Uit zichzelf zou de roofvogel zo'n gans nooit pakken omdat ze te groot en te gevaarlijk zijn", zegt Dreezen. "Maar deze giervalk werd getraind om het wel te doen. Het is een kwestie van er op tijd bij te zijn als menselijke begeleider zodat de andere ganzen zich niet tegen de valk keren, want dat zou wel eens slecht kunnen aflopen."

De kijker zit als het ware op de rug van de giervalk en kan zo zien hoe de roofvogel een zwak exemplaar uit de groep volgt, aanvalt en vervolgens op de grond oppeuzelt. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat een valk met een camera werd uitgerust tijdens de jacht en dat er zo'n beelden werden gefilmd", zegt Dreezen. De Bocholtenaar hoopt dat de eeuwenoude traditie van de valkerij via de moderne technologie opnieuw onder de aandacht kan komen. "De nijlgans wil je hier niet hebben. Ze zijn territoriaal en agressief, maken de eieren van onze inheemse watervogels kapot en verdrinken hun kuikens."

Moeilijk te bestrijden

"De grootste populatie nijlganzen in Vlaanderen zijn nakomelingen van de siervogels die vorige eeuw ontsnapt zijn uit het kasteel van Laken. De koninklijke familie had de vogels gezien in Afrika en later als curiosum ingevoerd in ons land", zegt Tim Adriaens, onderzoeker invasieve soorten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Met zijn bont verenkleed en het masker rond zijn oog is de nijlgans een vogel die veel mensen mooi vinden, maar de meeste kennen zijn gemene reputatie niet.

2.000 broedparen

Naar schatting zijn er 1.500 tot 2.000 broedparen in Vlaanderen en in principe zijn die er allemaal te veel. "De nijlgans mag bestreden worden door afschot, het prikken van eieren en vangst met speciale kooien, maar het is niet gemakkelijk", zegt Adriaens. "De Canadese gans - een andere invasieve soort - laat zich tijdens de ruiperiode gemakkelijk vangen op de grond. Dat lukt bij de nijlgans bijna niet. Nadelen zijn er nochtans genoeg en boeren zien deze vogels liever niet. Ze richten gewasschade aan, vertrappelen de grond zodat planten moeilijk kunnen kiemen en koeien kunnen ziek worden als ze gras met uitwerpselen van de nijlgans opeten", aldus Adriaens.

mvg

Koen

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal


Matthijs Molenaar

 :o :o :o Dat gaat niet goed met de Nederlandse kolonies.... Hopelijk blijft Petten onbesmet!
Met vriendelijke groet,
Matthijs Molenaar.

Levenslijst Waarneming.nl

When nothing goes right, go left (Martha Cecilia)

Guus Peterse

Hopelijk blijven er nog een paar resistente grote sterns over, van waaruit de populatie weer kan worden opgebouwd.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

ruut

Zeldzame hop broedt eieren uit in het Leenderbos: 'Niemand mocht het weten'
Gisteren om 13:40 • Aangepast gisteren om 16:12

NL
Een jonge hop wordt door de ouder gevoed in het Leenderbos. Foto: Bjorn Allards.


De hop, wie kent hem niet? De meeste mensen waarschijnlijk, want de vogel vliegt zelden rond in Nederland. En nog zeldzamer zijn de broedende exemplaren. Boswachter en ecoloog Bjorn Alards ontdekte in juni een hop-nest in het Leenderbos tussen Heeze en Leende. Volgens hem het vijfde broedgeval sinds 1974 en dat heeft alles te maken met klimaatverandering.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk
Vogelaars die nu vliegensvlug naar het Leenderbos willen stuiven, moeten pas op de plaats maken. Het broedend paar en hun kroost is allang uitgevlogen. "We hebben de ontdekking bewust stilgehouden om verstoring te voorkomen", zegt boswachter Erik Schram van Staatsbosbeheer.

De hop is een opvallende vogel met een grote lichtbruine kuif, zwart-witte vleugels en zwarte lange snavel. Hij (of zij) zoekt veelal voedsel op de grond. Op het menu staan krekels, wormen, slakken, rupsen en dergelijke. Een hop wisselt de heide af met schrale graslanden en bos. Het Leenderbos als broedlocatie is niet toevallig. Schram: "Er zijn vogelakkers aangelegd en de variatie van het landschap is groot."

"Deze hop zong maar half-half."
Zijn collega Alards had vorig jaar al eens een hop gespot. Begin mei hoorde hij een hop zingen en toen gingen alle alarmbellen rinkelen. "Het zijn de mannetjes die zingen als ze zoeken naar een partner om mee te paren. Is dat achter de rug, dan zijn ze stil. Deze hop zong maar half-half. Dat zou betekenen dat hij middenin de paartijd zat."

De theorie van Alards bleek te kloppen. Samen met boswachter Schram ging hij posten en al snel zagen ze een paar hoppen. Ze vlogen onvermoeid op en neer naar eenzelfde plek in het bos. Behoedzaam volgend, ontdekten de boswachters het nest. Gebouwd in een oude woning van een groene specht. "Ze maken zelf geen holtes in bomen. De broedtijd duurt ongeveer twee weken. En de jongen blijven daarna nog dertig dagen op het nest", vertelt Allards.

"Een hop legt tussen de vier en zeven eieren, dus het zijn er zeker meer geweest."
Eieren tellen in het nest was er niet bij. De jongen waren al tamelijk groot. Een week later was het nest leeg. Alards en Schram telden zeker twee jongen. "Maar een hop legt tussen de vier en zeven eieren, dus het zijn er zeker meer geweest."

De boswachters omschrijven hun close encounter met de zeldzame vogels als 'mooi'. "Ik ben al zestien jaar volop met vogels bezig. Als je dan een zeldzaam broedgeval vindt, is dat erg bijzonder", beschrijft Alards. Volgens hem broeden hoppen vooral in het zuiden van Europa. Maar door de opwarming van de aarde, schuift hun leefgebied steeds meer op naar het noorden. "We zullen in de toekomst waarschijnlijk vaker broedende hoppen zien", verwacht hij.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4110151/zeldzame-hop-broedt-eieren-uit-in-het-leenderbos-niemand-mocht-het-weten

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Rien Ondersteijn

Leuke pose, maar het paaltje zie ik niet..  ;)
Groene groe[n]tjes.Rien.

Arjan V

https://www.ad.nl/binnenland/europarlement-wil-eind-aan-aalscholverplaag-vraagt-om-enorme-eierraap-actie-in-heel-europa~a4cf5505/

"Alleen in het IJsselmeer is de aalscholver al goed voor 6 à 7 ton vis per dag, aldus destijds Annie Schreijer-Pierik (CDA)"

fijn dat de journalist van het stuk het zo goed heeft uitgezocht. Dacht dat een bron geen bron was?
Met vriendelijke groet,

Arjan

Oenanthe

Citaat van: Arjan V op juli 13, 2022, 13:19:12 PM
https://www.ad.nl/binnenland/europarlement-wil-eind-aan-aalscholverplaag-vraagt-om-enorme-eierraap-actie-in-heel-europa~a4cf5505/

"Alleen in het IJsselmeer is de aalscholver al goed voor 6 à 7 ton vis per dag, aldus destijds Annie Schreijer-Pierik (CDA)"

fijn dat de journalist van het stuk het zo goed heeft uitgezocht. Dacht dat een bron geen bron was?
Ach ja. Het CDA he. Altijd op de bres voor boeren buitenlui en vissers die zo veel last hebben van de natuur waarvan ze leven. De steun van de boeren is het CDA inmiddels wel kwijt maar die van de binnenvissers misschien nog niet.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips





H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp


Bart van Hoogstraten

Balans van Birdlife International: Afname van bijna de helft van alle vogelsoorten, 1 op 8 soorten wordt met uitsterven bedreigd. https://www.natuurpunt.be/nieuws/bijna-de-helft-van-alle-vogelsoorten-neemt-af-1-op-de-8-dreigt-uit-te-sterven-20221006
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/