korstmos dood hout

Gestart door paulhoekstra, november 22, 2009, 15:16:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

paulhoekstra

Hoi,

De volgende korstmos stond op dood hout (één van de wodanseiken in Wolfheze). Het gaat mij om de grijs/groene korst met rode/roze apothecien.
De fotos zijn helaas niet zo goed, maar ik heb een klein stukje verzameld, dus kan nog meer controleren.

gr.
Paul


groeten,
Paul

kroonp

Op de eerste foto staat (oa) Cladonia digitata. Dat zijn die grote grijze schubben.
De tweede foto is wel heel erg beroerd. Is het wel een korstmos? Als het echt een Cladonia is met rode apo's dan blijven er niet veel mogelijkheden over:
apo's op beker: C. polydactyla en C. digitata
apo's op staaf/knots: C. macilenta (en C. floerkeana)
apo's niet op beker/staaf/knots: C. incrassata
Andere soorten verwacht ik niet op de wodanseiken.

Kan je nog een betere foto maken en plaatsen?
Groet

Peter Kroon

Ben Kruijsen

#2
de tweede foto met die roze vlekjes lijkt mij een korstmos maar geen Cladonia. Mogelijk Vezdaea leprosa maar ik ben niet erg thuis in saprofytische korstmossen dus wellicht dat een specialist hier meer mee kan.

paulhoekstra

Hoi,

Bedankt voor de suggesties. Het ging mij bij beide fotos om de roze apotheciën. Bij de eerste foto waren die alleen nat, waardoor de korstmossen verschillend leken (de c. digitata was bijvangst op de foto).

Ik heb in ieder geval een stukje aan Laurens Sparrius laten zien en hij dacht dat het waarschijnlijk een Bacidia arnoldiana was. Volgende keer zal ik proberen betere fotos te plaatsen.

Over de cladonias, we hadden inderdaad op de wodanseiken C. digitata, c. polydactyla, c macilenta en c. floerkeana. Alleen C. incrassata heb ik daar niet gezien.

groet,
Paul
groeten,
Paul