NIA-suggestie van de dag

Gestart door RutgerB, augustus 14, 2021, 16:17:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

frvh1

Gisteren zag ik een hele boel Japanse duizendknoop dat gepromoveerd was naar allerhande verschillende mossen...  :huh:
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring

RutgerB

#361
Het is niet dat hier veel minder gepost wordt dat niet nog steeds elke dag de meest vreemde waarnemingen binnenkomen. Als ik in het validatorscherm sorteer op zeldzaam en obsidentify-waarnemingen, dan klopt minstens de helft niet en vele in meerdere opzichten (locatie, soort, aanduidingen) niet.

Leuk wel dat de foto hieronder door AI als Lange ereprijs wordt herkend, maar een kind snapt dat er iets toch niet helemaal correct is aan de waarneming.


RutgerB

#362
Niet zo verse Ui. 22% Kruipend stalkruid volgens NIA, maar de waarnemer had het met Obsidentify als Allium lusitanicum ingevoerd. Hoe die naam is gevonden, moet men mij eens uitleggen. Staat niet bij de 8 suggesties.

Citeer22% Kruipend stalkruid Ononis spinosa subsp. procurrens
11% Narcis spec. Narcissus spec.
4% Grote wolfsklauw Lycopodium clavatum
2% Boshyacint spec. Hyacinthoides spec.
2% Gewone hennepnetel Galeopsis tetrahit
2% Gewoon sneeuwklokje Galanthus nivalis
2% Kattendoorn Ononis spinosa
2% IJle dravik Anisantha sterilis


robbe p

Citaat van: RutgerB op april 15, 2024, 10:19:48 AMNiet zo verse Ui. 22% Kruipend stalkruid volgens NIA, maar de waarnemer had het met Obsidentify als Allium lusitanicum ingevoerd. Hoe die naam is gevonden, moet men mij eens uitleggen. Staat niet bij de 8 suggesties.

Citeer22% Kruipend stalkruid Ononis spinosa subsp. procurrens
11% Narcis spec. Narcissus spec.
4% Grote wolfsklauw Lycopodium clavatum
2% Boshyacint spec. Hyacinthoides spec.
2% Gewone hennepnetel Galeopsis tetrahit
2% Gewoon sneeuwklokje Galanthus nivalis
2% Kattendoorn Ononis spinosa
2% IJle dravik Anisantha sterilisIk versta het ook soms niet, zie mijn laatste post. Een zeker kraagroos (dus dat moet in obsidentify >95% zijn?), nia geeft Coriaria myrtifolia met 93%. En het is uiteraard allebei totaal fout.

tekenaar

Ik vermoed dat het systeem geen referentiefoto's heeft voor een ui, en dan maar wat lukraak kiest. Net zoals er bij gezichten van gebruikers volkomen willekeurige suggesties uitkomen. gewoon afkeuren en verder alsjeblieft geen tijd/energie besteden aan onzin.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

RutgerB

'Gewoon afkeuren' is al aandacht en kost ook tijd/energie  :blink:

Ik hou dus nog even vol (ook in dit topic) en met zekerheid langer dan een heel aantal duidelijk niet zo bekwame Obsidentify-gebruikers.

Ik keur trouwens nooit 'gewoon af'. Je krijgt altijd een vraag / commentaar en desgewenst uitleg en evt. een doorverwijzing naar waar je met je klachten / scheldpartijen terecht kunt.

tekenaar

Het probleem is dat er iedere keer nieuwe niet zo bekwame obsidentify-gebruikers komen. Het is geen strijd die te winnen is, maar onderdeel van het systeem waar je beter zo min mogelijk tijd aan kan besteden, zodat er meer tijd en vooral vreugde over blijft om serieuze gebruikers op weg te helpen.

Overigens bedoel ik met "gewoon afkeuren" wel dat je er prima een standaard berichtje onder kan zetten met de reden waarom de waarneming is afgekeurd, maar dat kan met een automatische knop.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

RutgerB

Ook de schijnbaar simpel af te keuren waarnemingen hebben een net protocol en uiteindelijk toch heel wat aandacht / tijd nodig. Tijd die van de serieuze gebruikers wordt afgenomen, dat is helaas niet anders.

LydiaS= Gehoornde Klaverzuring
Maar die naam kwam in het rijtje van NIA niet voor.

Groeten Lydia

RutgerB

Misschien niet genoeg refentiefoto's omdat een deel is afgeleid naar var. atropurpurea; https://waarnemingen.be/species/801599/photos/?page=1&advanced=on

Nu ik toch iets post ook weer een mij opvallende suggestie:

65% Steil tandmos Barbilophozia attenuata

Was ingevoerd als Moeraswolfsklauw door een Obsidentify-zombie en ik drukte per ongeluk op de bovenste suggestie (die ik wilde kopiĆ«ren). Ik wist niet dat ik het op die manier kon wijzigen als validator.  :-\


LydiaS

Ik kom nog even terug op mijn foto van de Gehoornde klaverzuring:
De suggestie van ObsIdentify was: Merel 16% en verder niets. En als ik tussen mijn wimpers doortuur zie ik inderdaad een vogel  :rolleye:
De Nia suggesties:
Merel 15%
Boomkikker 3%
Kleine Watersalamander 3%
Er zit dus niets plantaardigs tussen!
Dat bedoelde ik dus.

Groeten, Lydia  ;D

Groeten
Lydia