Voor de overzichtelijkheid wat links:
1) De eerste is de beste. Men heeft ALLE gedocumenteerde gevallen van uitgestorven dieren en planten onderzocht in dit onderzoek uit 2008. Dat zijn er 785 in totaal. De uitkomst is dus dat exoten uiterst zelden en dan alleen nog op eilanden tot uitsterven hebben geleid. Dit is gezaghebbend, daar er geen ander onderzoek in de wereld is van een dergelijke omvang en grondigheid. ZOnder dat ernieuw onderzoek komt met een andere uitkomst is dit dus het meest aannemelijke resultaat.
http://www.pnas.org/content/105/suppl.1/11490.full2) Meer een leuk verhaal, maar wel gesteund met bewijs. Een ecologe die het volgende aan haar collega's en natuur enhousiastelingen opvalt:
"The above anecdote highlights our tendency - as ecologists, natural resource managers, policy makers, and nature enthusiasts – to view all non-native species as unnatural, and therefore unwelcome in a healthy ecosystem. The corollary to this is that we end up viewing all native species as natural, and therefore good."
Ze geeft wel aan waarom het vaak bij de opzet van studies al zoanig misgaat dat een werkelijk meting van een effect van invasieve exoten juist onmogelijk wordt.
http://www.scientificblogging.com/endless_forms_most_beautiful/blog/are_invasive_species_bad_03) Ecoloog geeft aan hoe tendentieus men over een exoot, de wasbeer, schrijft. Zijn houding in de laatste twee alineas is ook mijn houding
http://www.mulder-natuurlijk.nl/Wasberen%20zijn%20niet%20eng%20of%20gevaarlijk!.htm4) Onderzoek: productiebos omzetten naar elke andere vorm van bebouwing (behalve inheems bos) is bedreigend voor biodiversiteit! Productiebos met exoten is bepaald niet arm aan leven, zoals in Nederland Rob Chrispijn als mycoloog ook aangeeft en de strijd tegen de kap van exotisch bos is begonnen.
Inleidend citaat: "A common perception of plantation forests is that they are ecological deserts that do not
provide habitat for valued organisms. However, numerous studies in many countries have documented that plantation forests can provide habitat for a wide range of native forest plants, animals, and fungi (Parrotta et al. 1997a; Oberhauser 1997; Humphrey et al. 2000; BrockerhoV et al. 2003; Barbaro et al. 2005; Carnus et al. 2006, and papers in this issue)."
http://www.springerlink.com/content/113072272p7u6620/fulltext.pdf5) Abstract: Plantations of exotic tree species in Britain: irrelevant for biodiversity or novel habitat for native species?
Onderzoek uit 2009, Engeland.
Conclusie: uitheemse bossen zijn soms rijker aan hetzij planten en soms dieren dan inheemse bossen.
http://www.springerlink.com/content/83302774871g3v47/6) Amerikaanse Nerts lag vrijwel nergens in Europa aan de basis van het verdwijnen van de Europese Nerts. Dit geldt niet voor habitatverlies en jacht. De komst van de Amerikaan maakt de terugkeer waarschijnlijk nog moeilijker.
http://www.sekj.org/PDF/anzf32/anz32-047-054.pdfVoorlopig wel genoeg zo denk ik.