Welk statief?

Gestart door Harm058, januari 07, 2010, 15:09:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

BramtK

Standaard Manfrotto 128RC videokop (die doorgaans wordt gebruikt voor vogelkijkstatieven) kost op dezelfde site €80,-. Statief heeft (als het goed is) een 3/8" male thread, kop een 3/8" female thread en moet dus op elkaar te schroeven zijn... (Je kunt natuurlijk geen rechten ontlenen aan deze informatie :)).
Groeten,

Bram ter Keurs


Harm058

Ik ben er uit! ik bestel deze dus http://www.fotokonijnenberg.nl/product/37796/manfrotto_055xdb___128rc_statief_met_kop.html

Mede door het goede advies van de gebruikers op dit forum!

bedankt!
Groet!
Harm Dijkstra

Leeuwarden


Jacquesvanmeer

http://link.marktplaats.nl/314884405

Manfrotto 144 statief en manfrotto 128 kop. Nieuw aluminium stokje erin van de gamma en je bent klaar.

Harm058

Ik krijg hem morgen binnen! ben benieuwd! ;D
Groet!
Harm Dijkstra

Leeuwarden


Dylan

Omdat in deze thread al veel info staat voeg ik mijn vraag maar toe.
Ik heb sinds 2001 een Swarovski statief + kop. Dit is in feite gewoon Manfrotto met een Swarovski naam erop gezet. De kop is de toenmalige versie van de 128RC meen ik, en het statief is de bekende zwarte driepoot en lange center kolom en klemsluiting (die loslaat en waar je nog wel een bloedblaar van kunt hebben).
Statief en kop zijn niet meer helemaal wat het moet zijn. Met name de kop draait niet echt soepel meer. Na een goede 9 jaar dienst zoek ik dus vervanging.


Mijn dilemma:


Optie 1: voor 200 euro hetzelfde spul up-to-date en nieuw: Manfrotto 055XDB + 128RC Statief met kop (EUR 199 bij Konijnenberg etc). Probleem is dat ik mijn huidige set altijd een beetje "net niet" heb gevonden (net niet vast, net niet stabiel, net teveel wat het niet naar mijn zin doet). Dus ...


Optie 2: meer uitgeven aan een Gitzo


Kijkend naar de tests op http://www.tvwg.nl/testrapporten/statieven/statieven.htm en http://www.tvwg.nl/testrapporten/statieven/panoramakoppen.htm zou ik de Gitzo G1327 interessant vinden, maar die wordt niet meer gemaakt, en in de Gitzo productnummering zie ik door de bomen het bos niet meer. Wat is de actuele versie van dit statief in de Gitzo-lijn? Is dat een goede keus?


Center kolom wil ik liever vermijden ivm stabiliteit. Statief moet dus ca. 160cm halen (dat is inclusief de kop die erop komt).


Kop lijkt Gitzo G2380 uit bovenstaande een goede keus. Of is er sinds de test iets gewijzigd?


Swarovski/Manfrotto carbonstatieven heb ik wat vervelende dingen over gelezen, dus die vallen automatisch al buiten de boot.


Gezien de kosten zou ik graag meningen horen van gebruikers van Gitzo.

Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

hdijk

Dag Dylan,
Ik wilde na de aankoop van een nieuwe scoop ook m'n statief vernieuwen, en ben uitgekomen op Feisol. Gitzo vond ik want aan de dure kant, dus ben ik opzoek gegaan naar het meest betaalbare statief met een zo laag mogelijk gewicht. Het is toen deze geworden: http://www.feisol.nl/feisol-tournament-class-ct3342-met-3-secties-inclusief-tas-p-30.html.

Allicht mindere kwaliteit dan Gitzo, maar voor een telescoop stabiel genoeg. Daarbij heb ik kop 700RC2 van Manfrotto gekocht. Daar ben ik minder tevreden over. Wel lekker licht, maar kan te makkelijk 'wrikken'. Ik zie dat feisol intussen een eigen kop heeft, die ziet er beter uit.

Mijn scoop (kowa 773) inclusief statief weegt maar iets meer dan 3 kg, echt lekker bij het wandelen. En het statief kun je ook in de auto gebruiken, omdat de poten in alle standen kunnen.

groeten, Hendrik Jan
Hendrik Jan van Dijk

Norman

Swarovski en Manfrotto lijken heel sterk op elkaar maar zijn niet de zelfde statieven, Manfrotto is een stukje stijver.

Ik ken iemand die een periode Feisol heeft geimporteerd en die was er niet over te spreken.
Bouwtechnisch vielen de statieven tegen en ook trilden de statieven als rietjes als er een beetje wind op stond.

Ik heb het statief eens meegenomen naar de Hondsbossche zeewering met windkracht 8 west en was blij dat ik mijn Manfrotto ook mee had. Gek werd ik van het gebibber, maar ik heb ook niet de lichtste scope. Namelijk een Pentax PF-80-ED van zo'n 2 kg.

Belangrijk bij Carbon statieven is de stijfheid welke o.a. gecreeërd word de wanddikte van de poten.

Ik zou toch voor de Gitzo gaan of een Manfrotto.

Dylan

Dank voor alle bijdragen.
Hoe zit het met de nummering van Gitzo? Wordt die G1327 nog gemaakt? Zoja, onder welk typenummer?
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

Dylan

#39
Ik neig naar Gitzo GT2531 met G2380 kop. Statief heeft een kleine center kolom, maar een statief ZONDER center wordt weer zwaarder.

Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

jpdejong

#40
hallo,

zelf gebruik ik dit: http://www.tripodhead.com/products/sidekick-main.cfm

ik had deze al voor mijn telelens. volgens mij zijn er maar weinig mensen die hem ook voor de telescope gebruiken. het is ech ideaal!! Alleen moet van je scope de aansluiting kunnen draaien. ik gebruik hem met de swarovski at80.

Daar onder een iets te kleine(in de lengte) feisol carbon statief.(had ik ook al, omdat ik vaak dicht bij de grond fotografeert en veel loop wilde ik een kleine, lichte statief. qua gewicht geen probleem. alleen nog niet geprobeerd met sterke windkracht.

Een goedkoper alternatief voor deze en een duurdere voor een videokop vind je hier:
http://www.jobu-design.com/catalog/item/2588354/4163794.htm

groeten jan-peter

Dylan

Jan Peter, dank voor de info. Deze koppen lijken me voor fotografie, en niet voor een spotting scope.


Wat Gitzo betreft lijkt kop G2380 een goede keus. Qua statief nog kiezen uit GT2531 (series 2) of GT3531 (series 3). Qua gewicht neig ik toch wel naar de GT2531 (scheelt bijna een kilo).


Wat ik bijzonder blijf vinden is dat je zonder problemen allerlei reviews van de nieuwste scopes kunt vinden, maar dat je voor statiefinformatie echt ontzettend je best moet doen. En Gitzo zie ik in het veld toch genoeg.
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

jpdejong

Ze zijn voor fotografie bedoeld, maar met de scope is het heel fijn. makkelijker als een videokop.


M. Hoogteijling

Heb zelf een Gitzo G1327 met G2380 kop. Het statief is inderdaad niet meer verkrijgbaar, de kop wel (ik heb 'm van marktplaats). De opvolgers (G2531 e.a.) zijn een stuk lichter maar dat vind ik zelf vreemd aanvoelen omdat dan de kop + telescoop 1,5-2x zwaarder zijn dan het statief. Qua stabiliteit is carbon natuurlijk ultiem en dat merk je vooral als er (wat) wind staat. De test bij de twentse vogelwerkgroep laat in elk geval zien dat de Manfrotto 128RC en LP kop voor hun zachte prijs prima koppen zijn. 
Met vriendelijke groet
Marijn Hoogteijling