Hoe te beginnen?

Gestart door Tim Asbreuk, december 30, 2009, 20:38:31 PM

Vorige topic - Volgende topic

Tim Asbreuk

Ik heb afgelopen zomer een hoop foto's van zweefvliegen (en enkele andere onbekende insecten) gemaakt om de ''lange saaie'' winter door te komen. Nu ik er mee ben begonnen krijg ik een aantal soorten (puntbijvlieg, wittehalvemaanzweefvlieg, doodkopzweefvlieg ed. wel op naam.

Maar nu de rest. Zo maar een foto posten is niet echt mijn ding. Ik wil er eerst zelf moeite voor hebben gedaan.

Ik heb als determinatie werk de zweefvliegen veldgids en tabel van de jeugdbondsuitgeverij. Daarnaast natuurlijk de soortenbeschrijvingen van wrn.nl

Zijn overige zweefvliegen goed te determineren van een foto of is hier (veel) ervaring voor nodig?
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

thijsdegraaf

#1
Hallo Tim,
Er zijn er een paar, die geen gelijkende soortgenoten hebben. Het leuke is inderdaad om het eerst zelf te proberen. Daarna zou ik ze toch hier plaatsen. Zo heb ik het met mijn zweefvliegjes ook gedaan. ( http://tuin-thijs.com/zweefvliegen.htm )
Bij een aantal blijft het spec. Gitjes zijn bijvoorbeeld vaak lastig. Bij een ander zit het verschil weer net in de kleur van de dijen. (Syrphus) Dan moet je geluk hebben, dat die op de foto staan.
Verder heb ik veel op de site van Han gekeken. http://www.veluwe-insecten.nl/zweefvliegen/zweefvliegen.html Daar weet je zeker dat de foto's kloppen.
Andere soorten vliegen kun het best opzoeken bij de site van Joke. http://www.diptera-amateur.nl/
Bij twijfel altijd laten controleren. 
Succes, Thijs

ps. Het is nu rustig. Dus men is wel blij als er weer naar een vliegje gevraagd wordt.  :)

Louis.Boumans

Voor zweefvliegen is de Zweefvliegenveldgids van Menno Reemer een goed hulpmiddel. Deze vermeldt ook per soort hoe gemakkelijk die op het oog ( en dus van ee foto ) te herkennen is, en waarmee die verward kan worden.

http://www.jeugdbondsuitgeverij.nl/Catalogus/Insecten/Zweefvliegenveldgids

Over het algemeen gaan de determinatiewerken, zeker voor de kleinere insecten ervan uit dat je de dieren verzamelt en doodt. Verzamelen en prepareren is onvermijdelijk als je een groep (kleine) insecten echt wil uitpluizen en alle soorten wil kunnen determineren.

Dit neemt niet weg dat je ook met fotograferen alleen leuke waarnemingen kan doen. Met foto's en films kun je bijvoorbeeld prachtig het gedrag van vliegen vastleggen, iets waar in het algemeen nog weinig van bekend is.


LakeSide

Zoek anders even op "zweefvliegenquiz", kun je leuk oefenen en daar staan leuke tips bij.

Tim Asbreuk

oke bedankt voor de tips De veldgids van Menno Reemer heb ik al.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk