Hoofdmenu

spitsmuis

Gestart door A. Vermaat, december 29, 2009, 13:45:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

A. Vermaat

Zondag bij onze PTT-telling vonden we een dode spitsmuis op de weg. Netjes foto's gemaakt met een meetbaar ding ernaast, ook nog naar de tandjes gekeken enzo, zodat thuis er een naam aangeplakt kan worden. Nou zijn de foto's mislukt, maar ik stuur ze toch mee. Het beestje vonden we bij Mariaheide, een dorpje in NO Brabant. Opvallend was het scherpe contrast tussen de witte onderkant en de dondere bovenkant. Op de foto van de bovenkant meen ik uitstekende oren te zien, maar dat weet ik niet zeker en we hebben in het veld daar niet op gelet (stom!). Als dat zo is, dan moet het een Crocidura zijn, toch? De staart was ook tweekleurig en behaard. De telefoon op 1 vd 3 doto's meet 10,5 cm, dus de muis is even lang. Als ik op de computer lengte romp en staart vergelijk, lijkt me de staart minder dan 50% van romplengte te zijn. Met deze gegevens kom ik uit op een veldspitsmuis, ook mijn eerste ingeving als ik naar de plaatjes in Twisk kijk. Maar Twisk geeft aan dat het dier nogal zeldzaam zo niet verdwenen is in Nederland. Kan iemand deze onervaren spitsmuizenman helpen? Anders blijft het een spitsmuis-spec, en dat is toch zonde.

Alvast bedankt
Arend
Met vriendelijke groet
Arend Vermaat

Rene Janssen

Hey Arend,


Ik kom er niet uit. De witte rand is wel raar... heb je dikke haren aan de staart gezien? Het is namelijk best wel een groot dier...René
René Janssen

laatvlieger

Lijkt mij een Gewone Bosspitsmuis, zeker gezien die roestkleurige zweem die op de zijde zit. Je schrijft dat je naar de tandjes hebt gekeken. waren die geheel wit, of hadden ze oranje toppen?
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

A. Vermaat

Ja die tandjes... ik had toch die bek verder open moeten maken. Bij die foto met dat potlood heb ik alleen naar de snijtanden gekeken en geen oranje gezien. Maar ik had de bek open moeten krijgen (onervarenheid van mij), of moet dat al bij de snijtanden te zien zijn? Volgende keer gaat ie toch mee in een plastic zak naar huis, kan er veel meer mee. Dikke haren kan ik me niet herinneren en ik ga niet mn best doen om daar toch iets van te maken, want dan gaat mijn geheugen me bedriegen (achteraf dingen gezien hebben die er niet waren...).

bedankt voor het kijken
Arend
Met vriendelijke groet
Arend Vermaat