afgelopen winter had ik wat sigaargallen verzameld om uit te kweken, daar kwamen in het voorjaar een aantal bronswespjes uit, er zat in ieder geval een Stenomalina liparae tussen (moet ik nog invoeren zie ik). Voor het uitkweken van gallen heb ik (tot nu toe) de beste resultaten als ik de gallen in de winter verzamel (januari-februari) als alle larven/poppen in winterrust zijn, als ik de gallen vroeg in het najaar verzamel heb ik nog vaak dat er niks/weinig uitkomt. In Nartshuk & Andersson staat veel informatie over Lipara, en de parasitaire wespen die erop voorkomen. Ook staat er bij Lipara lucens een lijst van inquiline vliegen die in de gallen zijn gevonden en dus alle chloropidae kan je met datzelfde boek determineren:
https://brill.com/view/title/13466, als je een pdf van de betreffende pagina's wilt moet je het maar zeggen. Een lijst van parasitaire wespjes die op lipara lucens bekend zijn kan je hier vinden:
https://www.nhm.ac.uk/our-science/data/chalcidoids/database/namedHost.dsml?searchPageURL=indexNamedHost.dsml&HOSTFAMILY=&HOSGENUSqtype=equals&HOSGENUS=lipara&HOSSPECIESqtype=equals&HOSSPECIES=lucensMarcel: de gal is heel algemeen, maar groeit vrijwel alleen op riet dat op het land groeit, dus niet in sloten en laag op oevers, maar vooral hoog op oevers en dan vooral op plekken waar het riet niet regelmatig wordt gemaaid.