Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: geluiden op videofilm van digitale fotocamera  (gelezen 1985 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

laatvlieger

 • Validator
 • Offline Offline
 • Berichten: 16720
geluiden op videofilm van digitale fotocamera
« Gepost op: juli 14, 2006, 13:40:23 pm »Op veel compactcamera´s zit de mogelijkheid om korte filmpjes op te nemen met geluid erbij. Hoe zet je nou op een eenvoudige manier dat geluid op waarneming.nl? Want filmpjes zijn niet mogelijk maar sommige van die geluidsopnamen zijn best goed:
luister bijvoorbeeld eens naar de volgende twee opnamen:
 poelkikker
of:
kleinst waterhoen

Deze twee opnamen zijn bijvoorbeeld gemaakt met een Sony cybershot digitale compactcamera. Oorspronkelijk was het een filmpje met de extensie " .MPG" (ze komen op dezelfde manier op je computer binnen als dat je foto´s van deze camera afhaalt). Die " .MPG" uitgang is voor waarneming.nl niet bruikbaar, wij gebruiken alleen MP3. Daarom moet je voordat dit geluid bij een waarneming kunt voegen eerst het geluid scheiden van de beelden en vervolgens dit geluid omzetten (=convert) in MP3.

Dit kan heel eenvoudig in één stap met het gratis programma:
JetAudio Basic 6.2.6
Dit programma is eenvoudig te downloaden via www.download.com (vergeet het daarna niet te installeren! downloaden en intalleren is niet hetzelfde, dit voor digibeten) LET OP bij de installatie, dat je er niet je standaard media speler van maakt! Je moet bij de installatie wat dingen uitvinken!

Na installatie:
Open het programma (Jet Audio). Je krijgt nu een soort mediaspeler in de vorm van een autoradio. Ga in het menu bovenaan naar "Convert" en kies "convert video" (je krijgt dan waarschijnlijk eerst een message maar die kun je wegklikken). Ga in het scherm "convert video" naar linksonder naar "Output format" en klik op "output settings" ernaast.
In het scherm "Output settings" vink je "user defined" aan. Zet vervolgens "file format" op "audio". Het menu balkje eronder zet je op "MP3  (MPEG1 Layer3)".
klik op "OK" en sluit "output settings. Na het sluiten van het "output settings scherm bevind je je weer in het Convert video" scherm. (Dit was een handeling die je maar één keer hoefde te doen, om de juiste instellingen te hebben)

Nu het echte converteren zoals je voortaan met al je filmpjes eenvoudig kunt doen:
Ga naar het "convert video" scherm (daar bevind je je nu al in). Klik op "Add files" bovenaan de pagina. Kies het videofragment dat je om wilt zetten. Klik op "start" rechts van de pagina. (Een pop-up vraagt of je hun homepage wilt bezoeken, gewoon met nee beantwoorden) En klaar ben je. OP de plek waar je originele bestand staat, staat nu ook een in MP3 omgezet geluidsbestand. De naam is dezelfde als het originele bestand maar dan met "New-" ervoor, dus naar het bestand zoeken bij de "N"

Succes! ik weet niet of dit voor alle camera´s zo gaat, maar er zijn ook andere formaten eenvoudig om te zetten. Ook bijvoorbeeld WAV naar MP3. maar dat moet je dan via convert audio doen.

Nogmaals kort:
(na eenmalige installatie en eenmalig de instellingen veranderd te hebben)
 voortaan:
Open het programma Jet audio
klik op Convert
klik op Convert video
klik op Add files
voeg bestand(en) toe (kan meerdere tegelijkertijd)
Klik op start
klaar!

Disclaimer:
Dit is een van de vele mogelijkheden, ik ken niet de nadelen van dit programma en het is niet de standaard die waarneming.nl aan iedereen probeert voor te dragen (die is er namelijk niet). Het is slechts een tip en het programma wordt door veel mensen gewaardeerd. Maar ik ben nergens voor verantwoordelijk mocht er iets misgaan.
« Laatst bewerkt op: juli 14, 2006, 13:45:53 pm door laatvlieger »
Gelogd
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Albert de Jong

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 767
  • http://www.vwgbiesbosch.org
geluiden op videofilm van digitale fotocamera
« Reactie #1 Gepost op: september 09, 2006, 18:33:10 pm »

Van Xilisoft Video Coverter is ook een gratis demo en die gebruik ikzelf. Te downloaden via: Xilisoft 3

Werkt gemakkelijk en je kunt naar elk denkbaar formaat converteren. De kwaliteit is goed, en met een beetje camera is het best te doen. En een cetti's zanger roept hard genoeg als je hem op 1,5 meter hebt: Voorbeeld
« Laatst bewerkt op: september 09, 2006, 18:36:18 pm door Albert »
Gelogd
Openlijk liefhebber van meeuwen en ganzen.
Werkt bij Sovon als communicatiemedewerker.

marcel123

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 11694
Re: geluiden op videofilm van digitale fotocamera
« Reactie #2 Gepost op: februari 14, 2010, 19:08:48 pm »

De software is nog te downloaden en werkt nog steeds ;-)
Bedankt voor de vraag en de tip.

Jarinka

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3862
Re: geluiden op videofilm van digitale fotocamera
« Reactie #3 Gepost op: februari 14, 2010, 19:25:08 pm »

De convertsoftware (freeware) die ik gebruik, is SUPER Converter. Die kan ontzettend veel bestanden in elkaar omzetten, o.a. ook .mov (bestandsformaat van mijn camera) naar .avi, of .mp3.
SUPER Converter
Directe downloadlink
Gelogd
Groeten, Jarinka Heijink

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23140
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: geluiden op videofilm van digitale fotocamera
« Reactie #4 Gepost op: april 28, 2010, 20:42:41 pm »

Als je geluid uit je video's wilt halen om ze bij je waarnemingen te zetten is het ook goed om ze te kunnen bewerken. Meestal is dat zelfs aan te bevelen, bijvoorbeeld om ze korter te maken, om storingen weg te halen en om het volume op te krikken. Je kan daarom twee vliegen in een klap slaan door een bewerkingsprogramma te gebruiken dat het geluid van video's (mpeg/mpg) kan lezen en exporteren naar een bruikbaar formaat (mp3, wav).
Een goed gratis programma daarvoor is Audacity Het programma is in vele talen te gebruiken, waaronder Nederlands en heeft heel veel bewerkingsmogelijkheden (die je voor vogelgeluiden niet nodig hebt).

Als je Audacity heb geïnstalleerd zal het waarschijnlijk niet gelijk lukken om het geluid van een mpg-video te openen. In dat geval moet je nog iets installeren. Ga daarvoor in Audicity naar 'Edit'/'Bewerken' en dan naar 'Preferences'/'Voorkeuren' (of in één keer met CTR+P). Ga dan naar 'Libraries'/'Bibliotheken' en klik op 'Download' achter 'FFmegLibrary'/'-Bibliotheek'. Je gaat dan naar een Engelstalige pagina waar je de FFmpeg installer kan downloaden en kan lezen wat je ermee moet doen. In het kort is dat downloaden en daarna runnen, waarna het allemaal vanzelf gaat.

Als het goed is kan je nu het geluid van je filmpjes openen, bewerken en exporteren. Klik voor dat laatste op Export, kies het gewenste bestandtype en stel zonodig rechtsonder opties in (stereo/mono, kwaliteit). Ook als je een reeds bestaande mp3 of wav bewerkt hebt save je die via Export.

Overigens geef ik persoonlijk meestal de voorkeur aan Goldwave, dat mpg ook zonder verdere installatiepoespas kan openen. Als je GoldWave gratis wil gebruiken moet je zoeken naar versie 5.23 of lager, want voor de hogere versies moet je 49 US$ betalen. Op de site van GoldWave  is geen gratis versie meer te vinden.

--
Groeten, Herman van der Meer

Gelogd
Herman van der Meer
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.053 seconden met 19 queries.