welke mos is dit?

Gestart door Ton Leitner, december 01, 2009, 15:51:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ton Leitner

twee mossen uit het duin, de een een stermos, maar welk?groetjes  Ton

ratje

deze kun je op het mosseforum plaatsen

Ben Kruijsen

Dit is Groot duinsterretje, Syntrichia ruralis var. arenicola. Eerste foto in vochtige en op de tweede in droge toestand

Ton Leitner

bedankt Ben. Wel opvallend dat het dezelfde soort is en ze ook naast elkaar staan; hoe kan de ene dan droog zijn en de ander nat?
groetjes  Ton

Ben Kruijsen

#4
een mooi voorbeeld is een subtiel verschil in microklimaat. Net iets meer zonnestraling op een plekje doet een mos eerder opdrogen. Bij duinsterretjes gaat zowel uit uitvouwen als ineenschrompelen erg snel. Het kan ook te maken hebben met subtiele bodemverschillen: iets meer humus op de ene plek dan de andere. Humeuze plekken zijn meestal beter vochtvasthoudend dan het minerale zand. Eigenlijk zijn de duinen een hele lappendeken van vegetaties. Ook binnen mosvegetaties kun je mooie mozaiekstructuren of zoneringen waarnemen. Een voorbeeld van de laatste is dat op zuidehellingen Groot duinsterretje hele zodes vormt waarbij na de ochtenddauw de randen het eerst opdrogen en in het centrum wat later door de bufferende werking van de omliggende mossen. Weer een reden voor mogelijke verschillen tussen droog en vochtig.

ps ik ontdekte nogal wat krom nederlands vandaar dat ik de tekst maar even heb aangepast .....

Ton Leitner

mooi, bedankt voor de uitleg Ben :duim:
groetjes  Ton