damhert kleuren, hoe zit het nou eigenlijk?

Gestart door wijnands, november 30, 2009, 11:07:34 AM

Vorige topic - Volgende topic

wijnands

Ik kom zeer regelmatig in de Amsterdamse Waterleidingduinen waar, zoals jullie weten, je struikelt over de damherten. Wat ik me afvraag is hoe het nou echt zit met de kleuren. Is dit een variatie van individu tot individu?

Dames zijn in deze tijd van 't jaar vrij algemeen in de winterkleuren. (alhoewel ik er vorige winter ook een zag die nooit d'r zomerkleuren kwijt raakte)



Mannetjes gaan echter van de vrij normale kleur zoals deze:



Tot erg licht en erg donker.



Groeten,
Jeroen Wijnands

Lampe

Gedacht wordt dat de kleurverandering een indicatie is van eeuwen lange inteelt in parken, domesticeren....

De gewone/normale kleur

Zoals de naam suggereert is dit de kleur die je het meest ziet in wilde populaties.

In de zomer is het een rijke bruine kleur met witte vlekken op de flanken en een zwarte streep van een bepaalde punt op het midden van de rug tot het puntje van de staart die wat breder wordt.

De borst en buik, en de onderkant van de nek zijn duidelijk wit in de summer. In de winter wordt deze kleursoort donkerder, bijna ezel-bruin lijkend met de zomer blekken virtueel verdwijnend. De brede streep over de rug in de zomerbeharing wordt minder duidelijk terwijl het samen gaat met de winterbeharing. Zoals met alle herten soorten is de zomerbeharing veel korter en gladder zodat de vlekken en lijnen meer gedefineerd worden.

Zwart

Zwarte damherten, ook bekend als melanistisch, zijn de donkerste kleur vormen. De winterbeharing is compleet zwart in de winter en er zijn vage bruine vlekken in de vacht te zien, in de zomer.

Bruin

De bruine kleur vorm is vaak als zwart geopperd omdat beiden erg donker zijn in de winter.
Maar er is een duidelijk verschil in de zomer beharing wanneer ze een duidelijke donker bruien kleur hebben. Een zwarte lijn is onder andere zichtbaar over de rug.

Menil

Menil is een sort van blekere kleur dan de normale kleur.
Al de zwarte delen van het normaal gekleurde damhert zijn vervangen door een bleke bruine kleur. Vlekken blijven duidelijk in de winter.Er zijn varierende tinten van deze bleke soort. Ze zijn populair in wildparken.

De genetica van haar/vacht kleur van damherten zijn erg complex maar duidelijk is dat wanneer je 2 bleke (menil) damherten met elkaar kruist dat er altijd een bleek kalfje geboren wordt.

Wit

Niet een kleur die je erg regelmatig tegenkomt. Als 2 witte damherten met elkaar paren zal er een kalf geboren worden met een tijdelijke zand kleur die bleker wordt naar mate het kalfje ouder wordt. Uiteindelijk zal dit hert ook wit worden na ongeveer 3 jaar. Witte damherten zijn niet per definitie albino's. Dan zullen ze roze (ook rood genoemd) ogen moeten hebben waarin het pigment mist.

Er zijn meer kleur varianten wat damherten betreft. Er zijn meldingen van een blauwe kleur ( in de realiteit grijs) die gevonden zijn in Woburn Park, Bedfordshire, Engeland.

Ook is er een langharige variatie die de normale kleur draagt.. Een sjovele vacht met haar plukken die uit beide oren groeien. Deze is gevonden in Shropshire, Engeland.
Vriendelijke groet,

Nico

tekenaar

#2
inteelt, tja ... ongetwijfelt zijn damherten erg ingeteelt, maar daarmee is het niet af.

Bij bijna alle diersoorten komen af en toe kleurvarianten, mutaties voor. In het wild (bij aanwezigeid van predatoren) hebben die meestal minder overlevingskans en blijven daardoor zeldzaam. In gevangenschap is dat precies omgekeert: mensen vinden zo'n afwijkend dier apart en kweken er gericht mee verder. Gevolg is dat de kleurvarianten in gevangenschap algemeen zijn. De damherten die her en der in Nederland voorkomen stammen af van uitgezette of ontsnapte dieren. Net als bij gehouden damherten zijn kleurvariaties algemeen, mede omdat ook in het wild niet op kleur geselecteerd wordt (niet door predatoren - want die zijn er niet meer, en niet door jagers want b.v. in de AWD wordt niet gejaagd).

Je hebt het dus over individuele, erfelijke kleurvariaties.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/