Hoofdmenu

mini mantel

Gestart door Klaas van Dijk, december 04, 2009, 21:45:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

Klaas van Dijk

Beste mensen,

Op vrijdag 20 november 2009 zagen we bij de Orionvijver (Zonneplantsoen, wijk Paddepoel, stad Groningen) tussen de Kokmeeuwen een opvallend kleine Kleine Mantelmeeuw. Frank Majoor kon de vogel vangen, heeft wat (matige) foto's met zijn telefoon genomen (zie hieronder) en heeft de standaardmaten bepaald. Daarna is de vogel losgelaten met een stalen ring van het Vogeltrekstation aan de ene poot en een genummerde witte kleurring aan de andere poot.

De vogel was in het eerste-winter kleed (dus geboren in 2009) en Frank heeft de volgende maten genomen: vleugellengte 374 mm (maximale lengte), tarsuslengte 55,1 mm, koplengte 102,2 mm en snaveldikte bij gonys 12,9 mm. De poot was zo dun dat de normale ringmaat voor Kleine Mantelmeeuw te groot was. Vleugellengte en snaveldikte zijn kleiner dan de laagste waarden vermeld in de Glutz.

Iemand die hier iets over kan zeggen? Enig idee of we mogen durven te denken aan een B.M. (L. F. fuscus)?

Vriendelijke groeten, Klaas van Dijk

PS1: eventuele aflezingen kunnen direct naar Frank Majoor worden gemaild, e-mail adres f.majoor5@upcmail.nl

theomuusse

Ja, 374 is erg weinig voor een kleine mantel.
Wat betreft fuscus, ik ben geneigd te denken dat die ondersoort juist een lange vleugel heeft.

Theo

pwolf

374 mm voor een max chord en 55 voor een tarsus valt flink buiten de standard range van maten voor iedere populatie van Kleine Mantels. Dwergen zijn natuurlijki in iedere populatie mogelijk.

Voor de maten van de diverse populaties van Kleine Mantels grijpen we toch altijd terug op de Held der Helden; E.K.Barth.
Al in 1967 gepubliceerd en nog steeds erg bruikbaar: "Standard body measurements in Larus argentatus, L. fuscus, L. canus, and L. marinus." Met de bijlages erbij 83 pagina's maten en analyse.

Fuscus heeft gemiddeld de langste vleugels.

groeten, pim
Pim Wolf, Vlissingen