Het achterlijf van een libel heeft tien segmenten. Het tellen van de 10 segmenten is niet altijd eenvoudig, vooral omdat segment 1 en segment 10 heel klein zijn. Maar meestal hoef je niet nauwkeurig te tellen.
Het gaat bij de determinatie vaak om segment 2 (juffers, glazenmakers) en dat is simpelweg het eerste goed zichtbare en redelijk grote segment. Ook de segmenten 8 en 9 worden vaak genoemd (roodogen, heidelibellen, lantaarntje), dat zijn dus de laatste twee segmenten van fatsoenlijke grootte.
Segment 10 is het segmentje waar de aanhangsels aan zitten, tussen de aanhangsels zie je overigens nog een minuscuul restant van een elfde segment.
Hierbij foto's van juffers (vuurjuffer en azuurwaterjuffer, beide vrouw), glazenmakers (glassnijder, man en vrouw), korenbouten (gewone oeverlibel vrouw, viervlek man en platbuik vrouw) en heidelibellen (bruinrode vrouw en steenrode man). Met gele lijnen zijn de segmentgrenzen aangegeven en als er tussen de lijnen plek genoeg is staat daar het segmentnummer.
De segmenten zijn soms bij vrouwtje en mannetje niet precies even groot, zie segment 10 bij mannetje en vrouwtje glassnijder. Ook interessant is segment 3 van de viervlek waarvan je zou zweren dat het 2 segmenten zijn. Maar vergelijk met de andere korenbouten (bij de platbuikvrouw staan geen streepjes, tel zelf).
Tel ook de aanhangsels bij de ongelijkvleugeligen: 3 voor mannetjes en 2 voor vrouwtjes.
(Copy-left, je mag de plaatjes pikken.)