Welke Syrphus?

Gestart door wilde, juli 04, 2006, 15:22:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Ik heb al diverse keren geprobeerd om de Syrphus ribesii vast te stellen in mijn tuin. Ik kom meestal uit op S. vitripennis ogv. de beharing van dij 3. Dat is op deze foto niet te zien. Meer heb ik ook niet. Zijn er andere kenmerken om een naam aan dit mannetje op een teunisbloem te geven? (Mark, ook met de Canon 100mm macrolens: ISO800, 1/800, F9)

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

#1
Nee helaas. Dit is Syrphus ribesii of vitripennis. Overigens gaat het om de kleine haartjes aan de topbuitenzijde van dij drie. Ik leg hier even de nadruk op, omdat op het ogenblik S. ribesii veel talrijker vliegt dan S. vitripennis. Dit kan uiteraard regionaal verschillen.

PS. Ook S. torvus komt nog in aanmerking. Het is immers niet vast te stellen of de ogen behaard of onbehaard zijn.

Elke Syrphus zal gevangen moeten worden na het fotograferen. Vrouwtjes ribesii met hun geheel gele dij drie vormen hierop een uitzondering. Soms is het bij een mannetje torvus op de foto vast te stellen dat de ogen behaard zijn. Dat de ogen onbehaard zijn is op een foto niet te zien.

wilde

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

Han, vandaag heb ik er een eerst gefotografeerd op de bloem, daarna gevangen en met een loep bekeken en geprobeerd de poot op de plaat te zetten. Daarna weer losgelaten.
Dat zit er bij dit mannetje als volgt uit, zodat ik concludeer dat het S. ribesii is, omdat dij 3 korte zwarte beharing heeft op de top aan de buitenkant.
Ben ik een goede leerling?Ik heb ook nog dit plaatje van vorige week. Op grond van de donkere dij 3 zou dit toch het vrouwtje van de S. vitripennis moeten zijn? Of moet ik toch nog bijleren?

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

#4
Het gaat om de kleine haartjes aan de top buitenzijde, zie cirkel:
Het is nog steeds erg moeilijk te zien, maar mijn indruk is zwart. Ik check het met een loupe na het fotograferen. Overigens is dit de dij van een vrouwtje Syrphus ribesii: geheel geel en daar is de kleur van deze haartjes niet van toepassing. Ook zal men bij de mannetjes eerst moeten kijken of de ogen onbehaard of behaard zijn, voordat men naar de beharing op de top van dij drie kijkt of te wel eerst moet S. torvus worden uitgesloten, voordat we gaan kijken of het ribesii of vitripennis is.

De zweefvlieg op de tweede nieuwe foto is of S. torvus of S. vitripennis. Vrouwtje -> dij drie niet geel -> kijken naar oogbeharing.

han.endt

Samenvattend:

Mannetjes:
S. ribesii - ogen onbehaard, zwarte haartjes top dij drie.
S. vitripennis - ogen onbehaard, gele haartjes top dij drie.
S. torvus - ogen behaard.

Vrouwtjes:
S. ribesii - dij drie geheel geel, ogen kaal.
S. vitripennis - dij drie grotendeels zwart, ogen kaal.
S. torvus - dij drie grotendeels zwart, ogen behaard (minder dan bij mannetje).

wilde

De zwarte haartjes zaten tot aan de top, maar daar wel veel minder beharing, zoals de foto laat zien. Vanaf het midden van de dij tot aan de top was er zwarte beharing bij dit exemplaar, dus ribesii?
Ik zal nog eens een ander exemplaar vangen en bekijken.
Is de 2e foto een vrouwtje vitripennis? De ogen lijken mij niet behaard. Wat je ziet zijn haren op de rest van de kop denk ik.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

#7
Het pijltje wijst naar de langere haren op de dij. De haartjes waar het omgaat zijn klein en aanliggend en zitten aan de zijkant en niet onder de dij.
Het is op een foto niet vast te stellen of de ogen onbehaard zijn of niet. Zelfs met een loupe moet de vlieg soms van diverse invalshoeken bekeken worden of er haren zichtbaar zijn, vooral bij vrouwtjes.