Lasioptera echinochloa Felt, 1916: gal in Hanepoot ( Echinochloa crus-galli )

Gestart door marcel123, september 19, 2009, 20:22:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

1. Hanepoot

Wim V vond vandaag in een hanepoot die in een maisakker groeide bij Hurwenen een opvallende vergroeiing.
Is dit een gal?



http://www.pilzfotopage.de/Forum3/viewtopic.php?f=14&t=524&p=2180&hilit=ustilago+tricho%2A#p2180 over Eindhoven.
http://uk.groups.yahoo.com/group/british_galls/messages

Marco S

#1
 Deze gal kan Ustilago trichophora,een Brandschimmel zijn.Meer daarover is binnenkort te vinden op:  http://passievoorschimmels.blogspot.com.
Op het Duitse Forum : Harry's Pilzfotopage staat ook een bericht,met fotos en microopnamen van de Brandsporen. Omdat de fotos daar van mijn materiaal,dat ik in 2006 vond,zijn gemaakt,plaats ik die fotos nog eens extra in mijn Blog.

Groeten,

Marco S.

marcel123

#2
Marco,

Welkom op het forum en bedankt voor je reactie. Ik zal http://www.pilzfotopage.de/ en http://passievoorschimmels.blogspot.com/ (die ik op dit ogenblik nog niet kan vinden) binnenkort gaan bezoeken.
CiteerUstilago trichophora (Link 1825) Körnicke 1877 ist ein sehr seltener Brandpilz, der auf Echinochloa crus-galli der Hühner - Hirse im Blütenstand oder an den Blättern in großen Gallen gefunden werden kann.
Nachweise in Deutschland lt. Professor Scholz ( Nachtrag1 u.2 Brandpilze, siehe Literaturhinweise ) sind bisher nur aus Brandenburg, Sachsen und Sachsen-Anhalt nachgewiesen .
Gezien de tekst in het forum lijkt Ustilago trichophora een interessante suggestie.



http://www.pilzfotopage.de/Forum3/search.php?keywords=ustilago+tricho*&terms=all&author=&fid%5B%5D=14&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Suche

Marco S


Hoi,
Hetis:passievoorschimmels.blogspot.com  ,de s achter blogspot moet je weglaten,is een vergissing,ik dachtdat dat zo moest,moet niet.
In de Blog heb ik gisteren alvast de foto's gepost,de text komt morgen of overmorgen,moet ik nog aan werken.
Groeten,

Marco

RutgerB

#4
Erg toevallig; ik vond die gal ook gisteren te Lommel, België. Ik heb op het internet gezocht en kwam op nog twee mogelijke alternatieven;

Orselia oryzae;  die voornamelijk in rijst zit maar ook op Hanenpoot voorkomt.
Lasioptera echinochloa; die in de bloeiwijze zit en langs de stengel.

Van die laatste kan ik weinig vinden maar leek me een voor de hand liggende vanwege de naam alleen al.


marcel123

#5
In mijn gallenboek staan beide niet. Heb ik nu een goede reden om het nieuwe gallenboek aan te schaffen? ( =  staat ie wel in het nieuwe boek?).

Hij staat ook al niet in fauna europea, maar wel in een Amerikaans gallenboek uit 1918. Is het een nieuwe soort  voor Europa ;-)?
CiteerDiptera -  Cecidomyiidae -  Lasioptera
              Lasioptera echinochloa Felt, 1916
Synonyms:
Lasioptera echinochloa Felt

Een bestand met de naam MN26 Part 4[1].pdf noemt een bacterie en een aantal virussen als natuurlijke vijand van E. cruss galli. Hoe weet je dat het een gall midge is en niet iets anders?




Citaat van: Ismael op juni 11, 2009, 18:54:49 PM
Domme vragen bestaan niet. Dat is lastig uit te leggen, de laatste link is in het engels maar legt het het best uit. Een roest heeft 2 verschillende gastheren (bijv perenroest) nodig om hun levenscyclus te volbrengen, een brand kan zijn levenscyclus op 1 gastheer volbrengen (bijv maisbrand) en is altijd op een bloeiende plant. Een ander verschil is dat een roest maar een deel van de plant aanvalt (bijv de bladeren van stokroos(roest)) terwijl een brand de gehele plant aanvalt

http://www.paddenstoel.nl/html/teliomyc_alias.html
http://www.paddenstoel.nl/html/teliomyc2.html
http://science.jrank.org/pages/5934/Rusts-Smuts.html

Marco S


Hoi ,

Als zoeen beestje zoeen gal gemaakt heeft op Echinochloa crus-gallii,heb ik wel enkele vragen,nl ,is niet alleen dat beestje een zgn, exoot (ik haat dat begrip )maar heeft ie zich snel gecoevolueerd met het gras,dat uit China en Japan komt,van oorsprong.Toegegeven,het gras is hier al heel lang,maar mi te kort om met Amerikaanse incekten te coevolueren?
Om niet te spreken van de korte evolutie met het beest.Natuurlijk kan de coevolutie ook elders hebben plaatsgevonden.

Groeten,
Marco

RutgerB

CiteerIn mijn gallenboek staan beide niet. Heb ik nu een goede reden om het nieuwe gallenboek aan te schaffen? ( =  staat ie wel in het nieuwe boek?).
Staan beiden niet in het nieuwe gallenboek. Zoals geschreven zijn het suggesties die ik na een zoektocht op het internet vond. Ik kon nl. niks vinden in het nieuwe gallenboek dat me tevreden stelde.

CiteerHij staat ook al niet in fauna europea, maar wel in een Amerikaans gallenboek uit 1918. Is het een nieuwe soort  voor Europa ;-)?
Ik doe maar een voorstel wat het kan zijn. Evt. is het iets inheems dat zich ook op Hanenpoot heeft gevestigd.

CiteerEen bestand met de naam MN26 Part 4[1].pdf noemt een bacterie en een aantal virussen als natuurlijke vijand van E. cruss galli. Hoe weet je dat het een gall midge is en niet iets anders?
Open peuteren en/of uitkweken en dan onderzoeken. De paar die ik vond zijn onderweg naar J. Lambinon die daar zeer bedreven in is. Hopelijk komt daar binnenkort een definitieve naam uit.

Citaat van: Marco S op september 21, 2009, 19:51:44 PM

Hoi ,

Als zoeen beestje zoeen gal gemaakt heeft op Echinochloa crus-gallii,heb ik wel enkele vragen,nl ,is niet alleen dat beestje een zgn, exoot (ik haat dat begrip )maar heeft ie zich snel gecoevolueerd met het gras,dat uit China en Japan komt,van oorsprong.Toegegeven,het gras is hier al heel lang,maar mi te kort om met Amerikaanse incekten te coevolueren?
Om niet te spreken van de korte evolutie met het beest.Natuurlijk kan de coevolutie ook elders hebben plaatsgevonden.

Groeten,
Marco

Er zijn natuurlijk wel meer voorbeelden van exotische gewassen (zelfs niet eens verwilderde) waarvan zelfs 'hun' insecten het hier goed doen. Maar eerst maar afwachten/onderzoeken/verder zoeken naar waar die gal nu echt door veroorzaakt wordt.

Erik van Dijk

Met vriendelijke groet

Erik van Dijk

Margreet Kwh

Citaat van: antimoon op oktober 25, 2011, 21:21:06 PM
http://waarneming.nl/waarneming/view/61418858


Hier is nog een waarneming van waarschijnlijk dezelfde gal
Goed dat je dit bericht zo weer zichtbaar maakt, Antimoon.
Hierbij nog wat aanvullende informatie uit het Gallenboek, 4e druk.

In de vierde druk van het Gallenboek worden weliswaar de beide soorten die Rutger Barendse noemt
Citaat van: rutgerb op september 21, 2009, 17:05:47 PM
...

Orselia oryzae;  die voornamelijk in rijst zit maar ook op Hanenpoot voorkomt.
Lasioptera echinochloa; die in de bloeiwijze zit en langs de stengel.

...
niet genoemd, evenmin als de soort Ustilago (U. trichophora) die Marco S. noemt, maar in de inleiding is wel wat informatie te vinden over twee van de drie groepen organismen:

1. De Lasioptera is een genus van galvormende muggen die een schimmel gebruiken om de waardplant binnen te komen. "Deze schimmel (is) meestal een phycomyceet of ascomyceet(...) De binnenwand van de gal is met schimmelweefsel bekleed. De schimmel voedt zich met galweefsel en de muggenlarve eet van de schimmelhyfen. Analoog aan de schimmeltuintjes die ambrosiakevers aanleggen worden deze gallen ambrosiagallen genoemd." (citaat DvL, 4e druk, blz. 36)

2. "De Brandzwammen worden in de twee ordes Ustilaginales en Tilletiales ondergebracht. Branden vertonen geen waardplantwisseling en zijn, evenals de Uredinales, doorgaans waardplantspecifiek. Net als bij de roesten zijn aantastingen soms zo onopvallend dat het moeilijk is om van gallen te spreken. Alleen duidelijke en onmiskenbare misvormingen zijn in dit boek opgenomen. Branden danken hun naam aan de donkergekleurde teliosporen. Het mycelium kan de gehele plant doorwoekeren, daarbij wortels, bijvoorbeeld van Russen en Zeggen, niet uitgezonderd, en zo de oorzaak van opvallende gallen zijn. Bekend is de builenbrand op Maïs met grote gallen in de zich ontwikkelende kolven. Opvallend zijn de meeldraadbranden bij Silene-soorten en branden in de vruchtbeginsels van vele grassen en kruiden waardoor nog slechts een zwarte sporenmassa overblijft." (citaat DvL, 4e druk, blz. 27-28 )
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven


fluitenier

@ Marcel: een oud topic van onder het stof gehaald?  ;D

Ondertussen zijn er 3 gelijkaardige gallen ingevoerd onder de naam Ustilago trichophora, zie:
http://waarneming.nl/soort/photos/81204
Groeten,
Bart - validator gallen

Familieoverzicht galwespen NL - galwespen BE
Familieoverzicht galmuggen NL - galmuggen BE
Familieoverzicht galmijten NL - galmijten BE

Gebruik de Gallenzoeker!

marcel123

Citaat van: fluitenier op oktober 06, 2014, 20:21:40 PM
@ Marcel: een oud topic van onder het stof gehaald?  ;D
jazeker, want het is iedere keer weer actueel

Bijvoorbeeld op/in, dat heb ik niet zo ingevoerd..
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=59707.msg2033441#msg2033441

Henk Soepenberg

Voor de gallenzoekers nog een andere gal in hanenpoot: Moesziomyces bullatus. De galletjes (~ 4 mm) zitten in de bloeiwijze.
Zie: http://bladmineerders.nl/parasites/fungi/basidiomycota/ustilaginomycotina/ustilaginomycetes/ustilaginales/anthracoideaceae/moesziomyces/moesziomyces-bullatus/?lang=nl

Weet niet of de soort al 'officieel' gemeld is voor Nederland. Waarnemingen kunnen op W.nl nog niet onder die naam worden ingevoerd, merkte ik.
Vriendelijke groeten,
Henk




klump.105

Nu nog weten wat het is.  :blink:
Met vriendelijke groet, Adria Klumpers

marcel123

#18
Van de eerste weet ik het waarschijnlijk, van de tweede hoop ik dat het met jouw fotos gaat lukken.
https://waarneming.nl/gallen_zoeker.php?s=237982&g=0&g=1

https://waarneming.nl/waarneming/view/105352795?_popup=1