Kreeftenpest

Gestart door HansJWG, juni 08, 2006, 21:41:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

HansJWG

Vanwege het met zekerheid vaststellen van een kreeftensoort die ik het afgelopen weekend waargenomen heb, wat artikelen doorgelezen.
Ben zelf fanatiek sportduiker.
Kom hierdoor door het hele land, maar ook Noordzee en Tropen (Egypte, Mexico enz)
Stel ik maak s,morgens een duikje in de Vinkeveense plassen (populair duikgebied met volgens mij amerikaanse zoetwaterkreeft) en ga hierna naar Tynaarlo voor een 2e duikje in een plas met rivierkreeft(turkse)..
(En hoe zit dat met besmetting door vissers/vistuig)

Groet, Hans

tekenaar

Heel erg ontzettend.

Kreeftenpest is met natte kleding en uitrusting over te brengen op andere wateren. Gevolg: hele populatie kreeften sterft binnen enkele weken.

Echter: de sporen van de kreefrenpest-schimmel zijn niet bestand tegen uitdrogen en kunnen ook niet heel lang overleven 'zonder kreeft'. Alle kleding en andere spullen goed laten opdrogen is dus afdoende om transport van de besmetting te voorkomen. De sporen kunnen ook niet tegen bevriezen of flink verhitten (koken). een weekje wachten tussen twee duiken is ook afdoende, als de spullen/kleding bij kamertemperatuur wordne bewaard.

Voor diegenen die niet weten waar dit over gaat: kreeftenpest is een schimmelinfectie die dodelijk is voor de Europese rivierkreeften-soorten. Deze ziekte is grotendeels verantwoordelijk voor het verdwijnen van de inheemse rivierkreeft uit het grootste deel van Europa (incl. Nederland). Amerikaanse kreeftensoorten zijn drager van kreeftenpest zonder dat ze er zelf noemenswaardig van te lijden hebben. Besmette Amerikaanse kreeften  scheiden wel continu sporen van kreeftenpest uit, waardoor water-met-amerikaanse-kreeften dus ook besmettelijk is voor Europese kreeften. De Turkse rivierkreeft is een Europese soort en dus gevoelig voor kreeftenpest.

De 'twee duiken' die je in het voorbeeld noemt zijn dus riskant.

Alleen kreeften zijn gevoelig voor kreeftenpest, andere diersoorten hebben er geen last van.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Wel, beide soorten kreeften zijn in Nederland exoten en m.i. is er geen man overboord wanneer een exoot verdwijnt op een locatie. Ik denk dat het wel belangrijk is om een en ander in het 'algemeen' te vertellen aan duikers, met name vanwege de inheemse kreeftenpopulaties in het nabije buitenland (ik neem aan dat er weinig duikers zijn die niet af en toe over de grens duiken). Nu ben ik eerlijk gezegd niet bekend met de activiteiten van de duikvereniging, maar heeft die niet een of ander tijdschrift?  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

CiteerEr is wel een landelijk blad (duiken).
Zou de redactie eens kunnen horen of ze wat willen doen in de vorm van een artikeltje ofzo.
Ik wil best meehelpen met schrijven.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/