Hoofdmenu

Ree?

Gestart door bruggeman, september 14, 2009, 19:11:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

bruggeman

IK vond een kapotte schedel en wat botjes in het bos. Helaas ontbreken de snij- en hoektanden. Hij is te groot en zwaar voor een haas. Foto 2 de kiezen.

Vorig jaar vond ik dit (foto 3) dat was duidelijk. Al rees toen wel de vraag: hoe is het mogelijk dat de vossen en de buizerds hem niet gevonden hebben?
groet,
Ida

lukkie

#1
De eerste 2 foto's zijn volgens mij wel van een ree. :duim:

Het kan zijn dat de vliegen en maden met warm weer de ree op de derde  foto zo snel verteerden dat de vossen en buizerds geen kans kregen. Want dan kan alles in een korte tijd weg zijn.
Groeten, Luuk

bruggeman

Dat denk ik niet want ik ben bijna een week elke dag gaan kijken (vanwege de aaskevers en omdat er zoveel gebeurde, kleine sluipwespen en wespen fourageerden er op de wriemelende maden en er zaten prachtige grote aaskevers op). En waarom de vossen niet roken wat ik rook................?
groet,
Ida

lukkie

Mischien te ver vergaan want als ik dat zo zie krijg ik er niet echt honger van.  :P
Groeten, Luuk

boogey55

De laatste foto is, gezien het geweitje, van een reebok.
Groet, Pim Frijling
Wolvega

Lampe

Bovenste foto's kunnen van een reegeit zijn.
Jammer dat je de maten er niet bij hebt.
Vriendelijke groet,

Nico

bruggeman

#6
De maat uit herinnering geschat is zoals hij nu is (dus zonder "neus") ongveeer 15 cm (de blaadjes op de foto zijn van een populier, meidoorn en zevenblad). Ik vind in dit gebied vaak hazenschedels maar die zijn een stuk kleiner en vooral veel minder zwaar. En dat geldt zeker ook voor de overige scleletdelen op foto 1. Qua formaat en gewicht is hij iets groter dan een schedel van een herdershond, De kiezen zijn mi insziens  die van een herbivoor. Als het de schedel van een een wild dier is (en dat denk ik) dan moet het wel een ree zijn. Die zitten hier veel en andere grote zoogdieren komen hier niet voor. (alleen de das is volgens geruchten af en toe present). Een geit of schaap in dat broekbos lijkt niet erg waarschijnlijk, maar je weet nooit natuurlijk

Over de bok bestond natuurlijk geen twijfel, hij was compleet
groet,
Ida

Lampe

Bedankt voor de uitgebreide info. Dan kun je er gerust vanuit gaan dat het een reegeit betreft.
Vriendelijke groet,

Nico

keesschreven

Wat een prachtige vondst staat er op de derde foto!
Mooi om te zien dat de losse oren op de grond gevallen zijn en dat het madenfront zo is opgerukt vanaf de plaats waar de eitjes worden gelegd (holtes: mond, neus, oren. Anus niet te zien op de foto).

Overigens ontbreken er op de eerste foto van de bovenkaak niet de snij- en hoektanden, maar alleen een botplaat. Ree is een herkauwer en heeft daar geen tanden zitten. Zie ook: http://www.skullsite.co.uk/Roe/roe.htm.
Vriendelijke groeten,
Kees Schreven
Admin Vogels - Schedels en veren

wilma c

jaaaa!! Geweldig om te zien hoe zo'n prachtig dier daar ligt te rotten.

Lampe

Inderdaad Kees goed dat je het toch even meldt. Had ik niet bij stil gestaan om te vermelden.

In de bovenkaak ontbreken, zoals Kees zei, de snijtanden. Op die plaats bevindt zich een harde slijmvliesrand. Hierdoor kan het voedsel niet glad worden afgebeten, maar wordt het afgescheurd. Bij vraat aan takken en twijgen is daarom geen "afgesneden" vraatbeeld te zien zoals bij hazen en konijnen, maar een rafelige rand.
Vriendelijke groet,

Nico