Elanden in Duitsland

Gestart door Freek Verkerk, september 15, 2009, 19:08:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

In ons buurland lopen allemaal dieren die (nog) niet in Nederland rondlopen, dieren als de Lynx, wolf, beer en ook Elanden. Vanuit kleine groepen in Tsjechie lopen ze de grens over en worden waargenomen in Saksen en Bayern en als ze even doorlopen dus ook in Thuringen, Brandenburg en Hessen.

De dieren zijn niet zo schuw, zijn er zelf om berucht dat ze stil blijven staan als er een auto aan komt, waardoor de elandtest, als snelle uitwijkmanouvre beken geworden is. Het is ook in Zweden een van de belangrijkste doodsoorzaak van die dieren. En daar sterven ook nog wel mensen door.
http://www.dradio.de/dkultur/sendungen/wissenschaft/901680/

De laatste waarneming is in Hessen en dat is al een flink eind in Duitsland
http://de.news.yahoo.com/1/20090915/ten-elch-in-nordhessen-45cd332.html

Sontra ligt in de Werner-Meissner-Kreis:
http://de.wikipedia.org/wiki/Werra-Meißner-Kreis
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

wimtegels

Mooi dat steeds meer dieren positief reageren op maatregelen en beschermde status. Zij verbreiden zich weer, soms verrassend snel en door gebieden die we eigenlijk als totaal ongeschikt achtten.

Dit maakt het uitzetten van dieren minder noodzakelijk en misschien wel overbodig. Als we onze verantwoordelijkheid maar nemen voor de soorten die onze gebieden opnieuw bereiken.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Freek Verkerk

http://www.hna.de/breakingnews/00_20090916202804_Neues_vom_Elch.html
Nu met foto. Vorige week zag ik ook video's.

Leuk die dieren. Hij zal wel weer teruglopen en daarna komt familie van hem weer rondneuzen. Het is de vraag hoe lang het goed gaat. Het zijn stevige dieren waar je echt niet met je auto tegen aan moet rijden.  Wat mij betreft mogen ze doorlopen naar Nederland. In het verleden schijnen ze in Duitsland (DDR) steeds afgeschoten te zijn, maar nu het ijzeren gordijn weg is kunnen ook deze dieren er doorheen en nu deze dieren beschermd zijn krijg je dit.

Het is de vraag hoe men in Nederland zou reageren als er eentje in de Graafschap rond zou lopen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Freek Verkerk

#4
De Eland loopt verder naar het Westen. Volgens mij is hij nu helemaal de weg kwijt en ik ben benieuwd of hij ooit nog eens terug zal keren, maar ja misschien heeft hij wel een soort kompas of een ander richtingsgevoel. Hierbij een paar links met waarnemingen en ook de links met op Wikipedia de plaatsen zodat je op de kaart kan zien waar dat is. Het dier is waarschijnlijk in Tsjechie geboren. Dat is rechts (onder) op de kaart.

Dus 23 september 2009 Altkreis http://www.hna.de/muendenstart/00_20090923112900_Elch_ist_im_Altkreis_angekommen.html
dat is bij Munden http://de.wikipedia.org/wiki/Hann._M%C3%BCnden kijk maar op de kaart: midden in Duitsland!!!
http://www.die-newsblogger.de/elch-im-kreis-gottingen-gesichtet-7121034

28 september 2009: Elch steekt bijna drukke autobahn over. http://www.hna.de/hptopnews/00_20090928144900_Die_Region_auf_Elchsafari.html

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#5
http://www.focus.de/panorama/welt/festnahme-polizei-nimmt-polnischen-elch-knutschi-fest_aid_439992.html

Ze hebben de Eland verdoofd en verplaatst om te voorkomen dat hij een drukke autobahn opliep en (dodelijke) slachtoffers zou maken.
Er wordt niet verteld waar hij is uitgezet. http://www.welt.de/vermischtes/article4665877/Polizei-in-Hessen-faengt-Elch-Knutschi-ein.html

Maar in een andere krant staat gewoon dat het dier bei Reinhardswald bei Kassel wieder freigelassen ist.
http://www.naumburger-tageblatt.de/ntb/ContentServer?pagename=ntb/page&atype=ksArtikel&aid=1254203349468&openMenu=1013083806405&calledPageId=1013083806405&listid=1039001453154

Hij heeft een halsband met GPS en GSM gekregen. Nu weten ze waar hij is, dat is leuk en ook handig omdat er dan voorkomen kan worden dat hij zomaar een autobahn oploopt. De verwachting is dat hij zal blijven ronddwalen op zoek naar de "vrouwtjes".
http://www.ad-hoc-news.de/wildbiologe-elchbulle-wird-mit-gps-sender-ueberwacht--/de/Politik/20556702

wordt vervolgd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

De Knutschi genoemde eland is dood
http://www.augsburger-allgemeine.de/Home/Nachrichten/Aus-aller-Welt/Artikel,-Elch-Knutschi-tot-_arid,1913862_regid,2_puid,2_pageid,4293.html
http://www.taz.de/1/zukunft/umwelt/artikel/1/elch-ueberlebt-deutschland-nicht/

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Er wordt gespeculeerd over Stress, een verkeerde verdoving, een ongeval na de verdoving en een aanval door een Wolf???
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

wimtegels

Het is natuurlijk jammer dat de eland dood is. Je kunt je wel afvragen wat de toekomst van dit solitair levende dier was geworden. Had hij als pater door het leven moeten gaan?

Veel dieren die op zoek gaan nar nieuwe leefgebieden sneuvelen. De risico's worden groter als ze geen partner vinden. De motivatie om steeds maar verder te trekker is dan groter.

In elk geval heeft deze elandenstier ons geleerd dat ook deze machtige dieren van nature flink kunnen migreren. Als we zorgen voor leefruimte is het gewoon een kwestie van tijd voor ze zich weer in Duitsland (en in Nederland) vestigen.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Freek Verkerk

#8
Het dode dier is nu onderzicht om de doodsoorzaak te achterhalen. Dat is nog onduidelijk. Hij is in ieder geval niet doodgeschoten of aangevallen door een wolf. Ook zijn er geen botbreuken of wonden. Er wordt nu microbiologisch onderzoek gedaan.

http://www.giessener-anzeiger.de/sixcms/detail.php?id=7625700&template=d_artikel_import&_adtag=localnews&_zeitungstitel=1133842&_dpa=

Ik ben benieuwd wanneer de volgende elanden in het nieuws komen. Ik zal jullie hier op de hoogte houden. Vanuit de populatie in Tsjechie lopen er regelmatig een paar Beieren binnen en zodra ze de snelweg oplopen zijn ze nieuws en weet ik het. Dit dier is lange tijd onopvallend aanwezig geweest in waarschijnlijk Brandenburg waar mogelijk ook nog wel een paar rondlopen. Het zal eerder toenemen dan afnemen.

Het blijft interessant en wordt vervolgd.

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Maarte5n

in duitsland in bijersen woud leven weer Elanden er is 1 exemplaar op de foto gezet maar er schijnen er al een tijd 2 te leven
Groet maarten

http://www.pnp.de/region_und_lokal/landkreis_freyung_grafenau/freyung/501272_Ein-junger-Elch-im-Bayerwald-Jaeger-gelingt-erstmals-ein-Foto.html
Maarten vd Berg

Freek Verkerk

#10
Nieuwe waarneming van een Eland in Brandenburg, bij Berlijn:
http://www.westfalen-blatt.de/nachricht/2012-09-01-elch-kommt-auf-deutscher-autobahn-ums-leben/613/  Het dier is eerst door een personenwagen aangereden op de snelweg en vervolgens nog eens door een vrachtwagen. De Eland heeft het niet overleefd. De chauffeur van de personenauto is gewond geraakt. In het artikel wordt gezegd dat er toch wel regelmatig elanden gezien worden. Het zijn grote dieren die makkelijk ook grote afstanden kunnen afleggen. Aannemelijk is dat elanden uit Polen zo nu en dan een uitstapje naar Duitsland maken. Als er eens per jaar een dier 3 maanden door Duitsland trekt heb je al je jaarlijkse Eland waarneming. Zoiets zal het zijn.


Overigens is die andere Eland die in 2009 doodging in Duitsland gestorven aan een natuurlijke oorzaak, (Weet niet meer welke, een infectie of zo).

Niet alle waarnemingen van Elanden komen in de krant. Men heeft het in het artikel over 100 waarnemingen sinds 1990 dus 100 waarnemingen in 20 jaar, 5 per jaar dus. En steeds meer (Haufiger). Elanden hebben als natuurlijke vijand de Wolf en die is nu aanwezig in het leefgebied van de elanden. Daarnaast zeker ook de mens, in de vorm van de autobestuurder, maar ook in de vorm van de jager. Lijkt me overigens wel moeilijk om een illegaal geschoten eland te verkopen. Alleen al inladen in je auto is moeilijk met 800 KG. Eigenlijk staat weinig een verdere verspreiding van de eland in Duitsland in de weg. In Scandinavie en Polen wordt het dier ook niet uitgeroeid, dus waarom wel in Duitsland.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#11
Er is weinig nieuws over de elanden, maar ze zijn er wel: http://www.abendblatt.de/ratgeber/wissen/article113407534/Der-Elch-kehrt-nach-Deutschland-zurueck.html en het gaat goed met hen. In Polen zijn de aantallen flink toegenomen nu de jacht is verminderd met als gevolg dat jonge dieren op zoek naar nieuwe terrotoria zo nu en dan ook de duitse grens oversteken en in de bewoonde wereld terecht komen. Of in ieder geval in de duitstalige wereld met leesbaar nieuws. Regelmatig worden er in Beieren elanden waargenomen die kennelijk uit Tsjechie komen. In Duitsland lopen ze dan de snelweg op en komen in het nieuws. Dat is meteen wel een probleem voor ons en voor die dieren, namelijk dat ze erg schadelijk kunnen zijn. Het is een beetje de vraag hoeveel elanden we kunnen verdragen. Want eigenlijk zijn ze veel gevaarlijker dan wolven. Want een wolf kun je nog wel doodrijden, maar het is bij de botsing met een eland maar die vraag of de automobilist het ook overleeft.


Wat dat betreft hebben we het in Nederland eenvoudig en kunnen we kijken wat de duitsers doen.  :)

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#12
Er is nog steeds sprake van Elanden die zo nu en dan in Duitsland waargenomen worden. Het volgende artikel heeft het over 25 waarnemingen per jaar. http://www.welt.de/wissenschaft/umwelt/article135596543/Halbstarke-Elche-wandern-nach-Deutschland-ein.html  Dat kan natuurlijk een en hetzelfde dier zijn, maar aannemelijk is dat het zwervers zijn uit Polen en Tsjechië. In Tsjechie, tegen Beieren aan leeft ergens een groepje van een 25 Elanden en waar en hoeveel er in Polen leven weet ik niet 4000 lees ik, maar Polen is groot. Ze zullen wel meer in het Noorden leven, bij de meren. Ver weg dus eigenlijk.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Maarte5n

http://www.pnp.de/mobile/auf_der_a3_bei_iggensbach_auto_stoesst_mit_elch_zusammen_1727848/

In deze link is te lezen dat er een eland gestorven is na een aanrijding in uiterst zuid/oosten van Duitsland vlakbij de grens met Oostenrijk en Tsechie.

In polen is de populatie nu 2015 geschat op 4000 Elanden meer dan ik dacht.
Maarten vd Berg

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Timo Roeke

Ook dit topic volg ik met aandacht. Bedankt voor al je werk Freek!

Freek Verkerk

Citaat van: Timo Roeke op december 16, 2016, 09:57:32 AM
Ook dit topic volg ik met aandacht. Bedankt voor al je werk Freek!
Graag gedaan Tim :). Misschien vind je dit programma dan ook leuk: http://www.ardmediathek.de/tv/Die-rbb-Reporter/Die-R%C3%BCckkehr-der-Elche/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=16269336&documentId=37238504 Die elanden zijn weer hele andere dieren dan wolven en Lynxen, waarin ik meer gespecialiseerd ben. Zoiets als een territorium schijnt bij hen niet voor te komen. Het zijn echte Einzelgängers lijkt het. In principe zijn het herten, maar dat groepsgebeuren van die andere herten is hen toch vreemd. Als ik de film bekijk lijkt het erop dat ze zich inmiddels in Duitsland / Brandenburg gevestigd hebben. Een handvol :)  Het zijn tegenwoordig Duitsers.  en zo tussen neus en lippen wordt gesproken over 8000 Elanden in Polen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op september 11, 2017, 22:56:50 PM
Citaat van: Timo Roeke op december 16, 2016, 09:57:32 AM
Ook dit topic volg ik met aandacht. Bedankt voor al je werk Freek!
Graag gedaan Tim :). Misschien vind je dit programma dan ook leuk: http://www.ardmediathek.de/tv/Die-rbb-Reporter/Die-R%C3%BCckkehr-der-Elche/rbb-Fernsehen/Video?bcastId=16269336&documentId=37238504 Die elanden zijn weer hele andere dieren dan wolven en Lynxen, waarin ik meer gespecialiseerd ben. Zoiets als een territorium schijnt bij hen niet voor te komen. Het zijn echte Einzelgängers lijkt het. In principe zijn het herten, maar dat groepsgebeuren van die andere herten is hen toch vreemd. Als ik de film bekijk lijkt het erop dat ze zich inmiddels in Duitsland / Brandenburg gevestigd hebben. Een handvol :)  Het zijn tegenwoordig Duitsers.  en zo tussen neus en lippen wordt gesproken over 8000 Elanden in Polen.
Op facebook kwam een bericht langs van een Elandstier die dood aangetroffen was en nu onderzocht werd. In Duitsland. Binnenkort komen waarschijnlijk wel andere links langs. Nu deze: https://www.nabu.de/tiere-und-pflanzen/saeugetiere/sonstige-saeugetiere/15561.html Beetje achtergrond over de Elanden in Duitsland. En die dieren houden ook van wandelen, dus dat ze eens in Nederland langs komen is helemaal niet uitgesloten.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk