Wat voor een insect is dit?

Gestart door OmeRuud, september 19, 2009, 00:43:32 AM

Vorige topic - Volgende topic

OmeRuud

Een week geleden was ik bij familie in Frankrijk en op mijn slaapkamer trof ik 's nachts onderstaand insect aan. Het was een heel relaxed diertje en reageerde nauwelijks op mijn aandacht, ook niet toen ik 's morgens de macrolens op hem richtte. Met pootjes en al is het zo'n 1 - 1.5 cm lang.

Mijn familie aldaar had ook geen idee wat het was en onze hoop is op dit forum gevestigd. Wie kan ons vertellen wat voor een insect dit is?

Alvast bedankt!
Ruud

Arp

Hoi Ome Ruud,

en welkom op het forum  :lol:

Lijkt wat mij betreft erg op een luisvlieg, maar wel wat aan de grote kant als je omschrijving klopt?

Ik zal even op het vliegenforum een linkje hierheen zetten, de vliegenkenners kunnen er wellicht een naam op plakken.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

OmeRuud

Hoi, Pudding4brains,

Bedankt voor je reactie! Je hebt me op het goede spoor gezet, want na een beetje googelen lijkt het erg sterk op een Gierzwaluw luisvlieg (Crataerina pallida). 1 - 1.5 cm lijkt wat aan de grote kant, maar ik had de pootjes meegeteld. Het lijfje zelf zou iets van 6 mm lang moeten zijn en dat zou best kunnen kloppen.

Great!  :duim:

Fijn, kan nu rustig gaan slapen.  ;)

Date Lutterop

Er zijn meer luisvliegen met een dergelijke habitus, dus ik zou daar niet zomaar de naam C. pallida op willen plakken. Maar die vermaledijde luisvliegentabel blijft onvindbaar...

Groet,

Date


OmeRuud

Hoi, Date,

Misschien was ik wat te snel in mijn enthousiasme! :blink: Het determineren van insecten is ook niet echt (lees: helemaal niet ;)) mijn vakgebied. Mocht iemand het zeker weten, dan hoor ik het graag!

Thanks!
Ruud

Date Lutterop

Ha, de tabel gevonden. De afbeelding toont Stenepteryx hirundinis. Crataerina pallida heeft veel kortere vleugels.

Groet,

Date


Arp

Date, je had wel begrepen dat deze uit Frankrijk komt? Behandelt jouw tabel die soorten ook? Sowieso leuk trouwens dat er een tabel voor is - wat voor publicatie was dat?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Date Lutterop

Ja, la douce France was me niet ontgaan. Maar bedenk dat onze gevederde vrienden ook allemaal via dat land binnenkomen. In het geval van S. hirundinis zijn dat zwaluwen, vooral Huiszwaluw. Ik ga er in mijn onkunde maar vanuit dat die luisvliegen niet bij de grens van hun gastheer wippen, dus dat ze ook hier voor (kunnen) komen.

Uiteraard is dit een vrij weinig onderzochte diergroep, waarvan ongetwijfeld nog een paar voor NL nieuwe soorten zijn te verwachten. S. hirundinis heb ik meerdere malen op Huiszwaluwen op trek aangetroffen, en de gelijkenis met het beestje van de foto is treffend. Maar laat iemand met meer kennis van deze groep me gerust corrigeren als ik er naast zit.

Overigens een vrij oud werkje:

Schuurmans, J.H. 1969. Luisvliegen Nycteribiidae en Hippoboscidae. KNNV, Wetenschappelijke Mededeling nummer 16

P.S. deze vrolijke snuiters schromen niet ook bij mensen bloed af te nemen...

Groet,

Date


Arp

Hé Date - bedankt voor de info  :duim:

Ik had even op FE gekeken en daar hebben ze voor Frankrijk een paar soorten meer dan voor Nederland, maar die lijsten zullen wel weer wat verouderd zijn - in elk geval heeft Nlsrt voor NL ook meer soorten dan FE voor NL weergeeft.  :rolleyes:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

OmeRuud

Helemaal top, Date! Mijn hartelijke dank voor je inspanningen, ze worden erg gewaardeerd!

En ik zal mijn familie in Frankrijk op de hoogte brengen dat het beestje niet zo onschuldig hoeft te zijn als het lijkt.

Thanks!

Date Lutterop

Beuk (2002) geeft voor NL 12 soorten Hippoboscidae ( we laten de vleermuisluizen Nycteribiidae hier maar even buiten beschouwing). FE noemt 13 soorten voor Frankrijk en (blijkbaar verouderd?) 8 soorten voor Nederland.

Als je de lijsten naast elkaar zet, lijken er toch wel een aantal gaten in te zitten. Ornithomyia chloropus vond ik in Nederland op een Graspieper. Die beestjes vliegen ook naar het zuiden, maar toch staat de soort niet op de Franse lijst.

Kortom, er valt nog genoeg te ontdekken op dat terrein neem ik aan. Gelukkig staat Stenepteryx hirundinis wel op de Franse lijst, en mede gezien het algemene voorkomen van deze soort, lijkt het me toch erg aannemelijk dat het beest op de foto er een is.

Alle angaben wie immer ohne gewaehr.

Groet,

Date