wantsennimfen op kompassla

Gestart door RutgerB, september 12, 2009, 10:51:27 AM

Vorige topic - Volgende topic

RutgerB

Een paar keer vielen mij deze beestjes op, waarvan ik vermoedde dat het bladluizen waren.  Ze waren mooi rood en zaten op kompassla. Kan iemand mij helpen met de naam ervan? De foto's zijn niet je dat, maar het zijn ook zulke kleine beesten..

maria48_4

Lijken mij wantsen nimfen. Ben een leek dus kan compleet fout zitten  :huh:

RutgerB

Een leek? Dan zijn we met twee  :blink:. Als iemand het nog echt zeker denkt te weten houd ik me aanbevolen.

Arp

Ga mee met Maria - wantsennimfjes. Als je de titel verandert zodat dit naar voren komt heb je iets meer kans dat een wantsenweter er ook naar kijkt.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

RutgerB

Ok, ik heb het veranderd. En met dit bericht staat ie weer bovenaan.

maria48_4

En met dit bericht staat ie weer bovenaan.

bofkont!  ;D

harry60

of dit nimfen van Liorhyssus hyalinus zijn is denk ik nog te vroeg om te zien.... nog 1 stadium verder en dan zal het beter te zien zijn.

gr harry
M.Vr.Gr. Harry de Koning

RutgerB

#7
Bedankt voor de hulp! Die wants heb ik, blijkbaar niet geheel toevallig, in een volwassen staat gezien op dezelfde plek (zie http://waarnemingen.be/soort/photos/25359 ), ik had de twee niet met elkaar in verband gebracht.

harry60

in dat geval zou het inderdaad Liorhyssus hyalinus kunnen zijn.

Gr Harry
M.Vr.Gr. Harry de Koning

Berend Aukema

Nimfen van Liorhyssus hyalinus. Vindplaats? Eind augustus was deze soort talrijk met larven aanwezig op kompassla op een ruderale akker bij Haanrade!

RutgerB

#10
Belgique. Vrijwel naast de plek van deze waarneming; http://waarnemingen.be/waarneming/view/44504690

Roeland Libeer schreef erbij; 'een soort die steeds meer noorderlijker opduikt'.

Dit is niet het gehele bericht want daaruit zou blijken dat ik het volwassen dier eerst foutief benoemde als Brachycarenus tigrinus en dat wil ik natuurlijk niet aan de grote klok hangen.

MarjoSmeets

Citaat van: Berend Aukema op september 22, 2009, 10:17:37 AM
Nimfen van Liorhyssus hyalinus. Vindplaats? Eind augustus was deze soort talrijk met larven aanwezig op kompassla op een ruderale akker bij Haanrade!
Larven? Nu ben ik toch wel even verward Berend! :rolleye: Het is me trouwens opgevallen dat ik de L. hyalinus de laatste tijd veel tegen kom op het forum. Is hij echt zo in opmars of ligt het eraan dat ik me net zo intensief met die kweek heb bezig gehouden en het met daardoor eerder opvalt als de naam opduikt?
De insecten zijn, tenzij anders vermeld, gevonden in onze tuin, of wei, grenzend aan akkerland in Selfkant net over de duitse grens bij Sittard (Limb)
Mit freundlichen Grüssen, oftewel, groetjes van Marjo

harry60

Je hebt gelijk marjo paar maanden geleden is er een gespot en de laatste maand zijn er vele gezien.
Athans wat is veel, als je het vergelijkt met bv de C. marginatus

Gr harry
M.Vr.Gr. Harry de Koning

Berend Aukema

Nimfen en larven worden beide gebruikt, maar in één zin is natuurlijk teveel van het goede. Nimfen zou correct zijn voor de jonge insecten met een een onvolledige gedaanteverwisselingen, maar veel wantsenspecialisten van naam -bijvoorbeeld Péricart - gebruiken larven ("Larves")!

MarjoSmeets

Oké Berend! Alweer een stukje wijzer! ;D
De insecten zijn, tenzij anders vermeld, gevonden in onze tuin, of wei, grenzend aan akkerland in Selfkant net over de duitse grens bij Sittard (Limb)
Mit freundlichen Grüssen, oftewel, groetjes van Marjo

Arp

Citaat van: Berend Aukema op september 25, 2009, 21:30:41 PMNimfen zou correct zijn voor de jonge insecten met een een onvolledige gedaanteverwisselingen, maar veel wantsenspecialisten van naam -bijvoorbeeld Péricart - gebruiken larven ("Larves")!
Ik struikel net over deze opmerking terwijl ik naar wat anders op zoek was, en hoewel al iets ouder wil ik er toch nog wel het volgende aan toevoegen:

Veelal is het puur een taalkwestie: In het Frans worden woorden van dezelde stam als "nimf" (nymphe) gebruikt voor de poppen van enkele insecten met een volledige gedaanteverwisseling (en -lekker handig- het woord pupe voor andere!). Opvallend daarbij is overigens dat bijvoorbeeld in het toch wel enigszins aan het Frans verwante Spaans het woordgebruik van "ninfa" weer correspondeert met onze "nimf".

Ook heb ik wel eens horen beweren (in het Duits, over libellen) dat de "nimf" strikt genomen alleen het laatste nog ongevleugelde stadium voor het imago zou zijn. Ongetwijfeld ook een interpretatiekwestie, en voor libellen met hun wat typische ontwikkeling wellicht ook een nuttiger onderscheid. Grappig genoeg correspondeert die definitie eigenlijk ook weer met het Franse gebruik van het woord voor de poppen - laatste ongevleugelde stadium voor imago.

Anyhoo, dat Péricart in het Frans het woord "larve" gebruikt en niet "nymphe" is dus niet verwonderlijk. Ik heb er geen "onderzoek" naar gedaan maar het is wel opvallend om te zien hoe het gebruik van de termen sterk verwaterd is afhankelijk van de diergroep waar je over leest. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat één en ander sterk samenhangt met de taalkundige achtergrond van de op het betreffende vakgebied (historisch) meest toonaangevende Auteurs, maar het is ook wel opvallend dat met name in Duitse publicaties vaak erg snel naar "Larve" gegrepen wordt (bijvoorbeeld ook bij Wantsen en Oorwormen), terwijl ze juist van oudsher tamelijk taalpuristisch zijn  :-\

Uiteindelijk is het natuurlijk allemaal arbitrair welk woord je gebruikt, als maar duidelijk is wat er bedoeld wordt, maar ik vind het zelf wel aardig om in het Nederlands gewoon te schrijven zoals het van oudsher bedoeld was en ons niet al te erg door slechte vertalingen (ook bijvoorbeeld slechte vertalingen van Frans naar Duits) te laten leiden. Anderzijds is het ook niet verwonderlijk dat publicerende entomologen dit soort letterlijke vertalingen "introduceren" als veel van hun eigen naslag/handboeken een vergelijkbaar woord in een andere taal wordt gebezigd - entomologen zijn immers ook geen taalkundigen/vertalers  ;D
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Berend Aukema

Ook Southwood & Leston hebben het bijvoorbeeld consequent over larvae ...