Nimfen zou correct zijn voor de jonge insecten met een een onvolledige gedaanteverwisselingen, maar veel wantsenspecialisten van naam -bijvoorbeeld Péricart - gebruiken larven ("Larves")!
Ik struikel net over deze opmerking terwijl ik naar wat anders op zoek was, en hoewel al iets ouder wil ik er toch nog wel het volgende aan toevoegen:
Veelal is het puur een taalkwestie: In het Frans worden woorden van dezelde stam als "nimf" (
nymphe) gebruikt voor de
poppen van enkele insecten met een volledige gedaanteverwisseling (en -lekker handig- het woord
pupe voor andere!). Opvallend daarbij is overigens dat bijvoorbeeld in het toch wel enigszins aan het Frans verwante Spaans het woordgebruik van "
ninfa" weer correspondeert met onze "nimf".
Ook heb ik wel eens horen beweren (in het Duits, over libellen) dat de "nimf" strikt genomen alleen het laatste nog ongevleugelde stadium voor het imago zou zijn. Ongetwijfeld ook een interpretatiekwestie, en voor libellen met hun wat typische ontwikkeling wellicht ook een nuttiger onderscheid. Grappig genoeg correspondeert die definitie eigenlijk ook weer met het Franse gebruik van het woord voor de poppen - laatste ongevleugelde stadium voor imago.
Anyhoo, dat Péricart in het Frans het woord "larve" gebruikt en niet "nymphe" is dus niet verwonderlijk. Ik heb er geen "onderzoek" naar gedaan maar het is wel opvallend om te zien hoe het gebruik van de termen sterk verwaterd is afhankelijk van de diergroep waar je over leest. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat één en ander sterk samenhangt met de taalkundige achtergrond van de op het betreffende vakgebied (historisch) meest toonaangevende Auteurs, maar het is ook wel opvallend dat met name in Duitse publicaties vaak erg snel naar "Larve" gegrepen wordt (bijvoorbeeld ook bij Wantsen en Oorwormen), terwijl ze juist van oudsher tamelijk taalpuristisch zijn

Uiteindelijk is het natuurlijk allemaal arbitrair welk woord je gebruikt, als maar duidelijk is wat er bedoeld wordt, maar ik vind het zelf wel aardig om in het Nederlands gewoon te schrijven zoals het van oudsher bedoeld was en ons niet al te erg door slechte vertalingen (ook bijvoorbeeld slechte vertalingen van Frans naar Duits) te laten leiden. Anderzijds is het ook niet verwonderlijk dat publicerende entomologen dit soort letterlijke vertalingen "introduceren" als veel van hun eigen naslag/handboeken een vergelijkbaar woord in een andere taal wordt gebezigd - entomologen zijn immers ook geen taalkundigen/vertalers