Hoofdmenu

eikelboorderlarve?

Gestart door jeanette, september 15, 2009, 17:01:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

jeanette

Vond vanmiddag op het erf in verschillende op de grond gevallen eikels een gaatje. Dacht dat dat van de eikelboorder zou kunnen zijn. Heb er een paar opengepeuterd en vond een larfje. Heb het onder de microscoop gelegd en zag drie pootjes aan de voorkant en een paar schuivers verder onder het lichaam. op een van de foto's is daar iets van te zien. Kan dit de larve van de eikelboorder zijn? Bvd.

jeanette

Sorry, een foto staat er  per abuis twee keer op. Weet niet hoe ik die moet verwijderen..

Arp

Hoi Jeanette,

Ik twijfel ernstig. Heb ze zelf ooit eens uitgekweekt en die larvjes waren duidelijk korter en dikker en ik heb er ook nooit echt pootjes aan kunnen ontdekken - hooguit rudimentaire stompjes. Anderzijds, als je ze uitgepeutert hebt, kunnen die van jou misschien ook nog een slag jonger zijn en daarom anders? Mijn larvjes kwamen al zelf naar buiten kruipen.

De twijfel geldt ook het feit dat ik een keer een wittige Lepidoptera larve uit een eikel langs heb zien komen die inderdaad wat langwerpiger was - wellicht ook maar eens op Rupsenforum vragen?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jeanette

Hallo Arp,
Hartelijk dank voor je reactie met ''bijlagen''.  Die larfjes die ik vond hadden ook een bruine kop. Ik zal je advies opvolgen en ze op het rupsenforum zetten.
groeten van jeanette

jeanette

Arp, ik vind het zo leuk dat ik nog een eikel heb geopend en er een larfje in vond. En deze lijkt sprekend op die van jou die je naar die Duitse site heb gestuurd. Zal dit er dan een van de eikelboorder kunnen zijn? Zag geen pootjes.

Arp

Daar heb ik dan weer geen twijfel dat het een Curculio is, maar niet per se die ene soort die jij met "Eikelboorder" bedoelt - welke dat dan ook moge zijn (die Nederlandse naam wordt nogal eens met verschillende soorten in verband gebracht). In Eikels vind je in elk geval Curculio glandium en C. venosus, maar misschien nog wel één of twee andere ook. Voor zover ik weet zijn ze van larve niet op naam te brengen, maar wellicht ook alleen omdat het nog niet geprobeerd is (??)

Als je hem uit wilt kweken moet ie in elk geval een grote (diameter) en diepe pot aarde ter beschikking hebben zodat de vorst buiten wel voelbaar is, maar niet meteen het beest kapot vriest en/of de pot die je voor hem reserveert ingraven, maar dan wel met ontwateringsgaten onderin waar de larve niet doorheen past.

Ik weet nog steeds niet zeker of ze eenmaal ingegraven nog aan wortels willen knabbelen - destijds heb ik een paar jonge eikeplantjes en kruidachtigen die onder eik groeiden in de pot gezet voor het geval dat. De aarde in de pot zelf kun je misschien beter voordat je de larve en plantjes erin doet een minuut of wat "nuken" in de magnetron zodat er geen levende eitjes e.d. van roofdiertjes meer in zitten - wel even laten afkoelen daarna. Pot beslist buiten laten, niet binnen zetten - ze hebben kennelijk de vorst nodig om te weten dat het winter geweest is. Afdekken met fijnmazig gaas/vitrage zodat er wel water/lucht in kan, maar het beest tzt er niet uit - hoeft natuurlijk strikt genomen pas in het voorjaar, maar je houdt andere ongewenste gasten er ook mee buiten.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jeanette

#6
Dank je wel voor het uitvoerige antwoord Arp. Die C. glandium heb ik wel een keer in de tuin gekiekt, die  C.venosus heb ik nog nooit gezien, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Het is gewoon ontzettend leuk  dat ik nu zomaar twee nieuwe insecten heb gevonden doordat mijn oog toevallig op een gaatje in een eikel viel,en dat jullie je kennis met mij willen delen. Vooralsnog kan ik leven met het feit dat de larve een Curculio sp. is. Dank nogmaals en groet van jeanette

beetlestitch

#7
de larve is volgroeid als de eikel op de grond valt en de larve uit de eikel in de grond kruipt om te verpoppen. komt dan in het voorjaar [mei] uit de grond gekropen als kever. groeten toon. een oude wekpot is hier voor ideaal en ongeveer 10cm. grond er in. daarna zorgen dat de grond niet volledig uit droogt. op een koele plaats zetten wat niet speciaal buiten hoeft te wezen. na de winter kun je deze dan in de kamer zetten [voor ongeduldige personen] zodat deze eerder uit komt. bij buiten temperatuur komt hij natuurlijk op de nomale tijd. onder poppen is vaak een grote sterfte zodat uitkomen niet gegarandeerd is, groeten toon.
op de eerste foto,s staat een andere soort [vlinder?] dan op de tweede serie[wel curculio larve]. groeten toon.
Toon Keukelaar

jeanette

Dat klopt Toon; de de bovenste serie foto's is het de rups van een bladroller.
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=92058.0
groet van jeanette