Vraag over aanschaf spiegelreflexcamera

Gestart door joostverhoeven, september 09, 2009, 16:47:17 PM

Vorige topic - Volgende topic

joostverhoeven

Hoi!

Ik heb een vraag ik wil binnen 2 weken een goede spiegelreflexcamera aanschaffen.
De prijs die ik in gedachte heb is uiterlijk 600/700 euro.
Een goede lens om in te zoomen wil ik later aanschaffen.
Ik wil hiermee met name vogels fotograferen.
Heeft iemand een suggestie voor een toestel?!
Of ervaring met een toestel?!

Alvast bedankt!

Groeten,

Joost Verhoeven

Jeroen Nagtegaal

Eerst de vraag, waarom binnen 2 weken? en waarom later een lens?
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

joostverhoeven

Haha simpel, niet perse binnen 2 weken.. maar heb nu vrij en dan weer volop werken... wisselende diensten.. en voor lens nog 1/2 maanden sparen..
Groeten,

Joost Verhoeven

Michael Schaper

Hoi,

wij hebben de Canon 450D en die is geweldig. Voor jouw budget zou ik voor de nieuwe 500D gaan http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=28198 met deze kun je ook filmen.
De Nikon D5000 http://www.digitalstreet.nl/product_info.php?products_id=14048?utm_source=vergelijk&utm_medium=cpc is volgens mij wel vergelijkbaar (geen ervaring mee). Nikon en Canon hebben wel de voorkeur als je het mij vraagt. Zij hebben ook veel lensmogelijkheden, zowel origineel als b-merken.
Op http://www.letsgodigital.org/nl/18114/canon-eos-450d/ of http://www.letsgodigital.org/nl/22008/nikon-d5000-review/ kan je veel lezen.

Succes


Platbuik

Mag ik je aanraden om te sparen voor een lens waarmee je mooi vogeltjes kunt fotograferen? De camera doet er niet zo toe.  ;)
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Jeroen Nagtegaal

Ben zelf nog een beetje huiveriger voor het filmverhaal... Lijkt me ondoenlijk als je er een 500mm opzet, en een iso van 12.800 wat moet je ermee?

Als jij al in een halve maand voldoende geld hebt voor een lens, zou ik gewoon nog wat langer wachten voor je gaat kopen en je ook een sgaat orienteren bij lokale fotograven. Kopen zou ik ook doen bij de fotograaf, is welliswaar iets duurder maar je gebruikt ook zijn service.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Michael Schaper

Klopt. De lens is zeker doorslaggevend voor de beeldkwaliteit.

Als voorbeeld:
Deze foto's
http://3.bp.blogspot.com/_PdEG-mMc7Hk/SnVZIDQLa9I/AAAAAAAAAjU/r9qUgi-SARg/s1600-h/004++Overzicht-boven.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_PdEG-mMc7Hk/SnVZArV99tI/AAAAAAAAAjM/TXX5XxoMq4k/s1600-h/005+Gele-kwikstaart.jpg
zijn scherpe foto's genomen met een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM http://www.digicamshop.nl/product/23578/canon-ef-100-400mm-f-4-5-5-6l-is-usm-cps.html

deze foto's
http://waarneming.nl/fotonew/2/880472.jpg
http://waarneming.nl/fotonew/4/880564.jpg
Zijn ook wel ok maar duidelijk van mindere kwaliteit. Genomen met een Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM http://www.digicamshop.nl/product/39072/canon-ef-70-300mm-f-4-5-6-is-usm.html
Ook de foto's van www.vogeldagboek.nl zijn gemaakt met een grijze lens van Canon. Volgens mij deze http://www.digicamshop.nl/product/55660/category-4019-lenzen%20voor%20canon/canon-ef-70-200mm-f-4l-is-usm.html

Maar goed je zit dan al snel op 1200-1700 euro voor een goede lens. Tuurlijk kan het ook goedkoper en misschien kan www.productenuitamerika.nl een uitkomst bieden.

Succes

Platbuik

Nog even over het 'zoomen'. Voor vogels hoef je geen zoomlens te nemen. Je zult namelijk merken dat je 99% van de foto's volledig ingezoomt zult maken (dus op 300/400 mm in bovenstaande voorbeelden). Vogels zitten altijd te ver weg. Hoewel, als je een schuiltentje meeneemt dan misschien niet  ;)
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

joostverhoeven

Bedankt voor de reacties ik ben me volop aan het orienteren... Ik laat het weten wat het geworden is!
Groeten,

Joost Verhoeven

frankw

en je ook een sgaat orienteren bij lokale fotograven.

Fout! Je oriënteerd je lekker op het internet en koopt bij de lokale fotograaf :angel:

frankw

Ik zou overigens idd goed door sparen voor een goede lens, dit is vele male belangrijker dan de 10miljoen pikkels die je camera heeft ed  ;)

Marc

Hoi Joost,
Mijn ervaring is dat je na verloop van tijd toch steeds betere camera's wilt. De technieken gaan zo hard dat een nieuw toestel al in ontwikkeling is terwijl de oude net uitgebracht is. Ik begrijp uit je verhaal dat dit de eerste spiegelreflex wordt. Dat wordt dus het eerste jaar leren omgaan met een spiegelreflex, want dit is net iets anders als een compactcamera. Mijn advies zou zijn, koop een goede 2de handse op bijv. www.fotoapparatuur.nl, en spaar door voor een lens. 

Ik kan alleen maar spreken over Canon (uit eigen ervaring), en zou kiezen uit de D-serie (30D, 40D of 50D). Voor een relatief laag bedrag koop je een semi proffesionele camera en is vaak compleet met kit lens, extra batterijen enzv. Waarschijnlijk houd je nog aan je camera budget over.

Bij de aanschaf van een lens moet je je eigen de vraag stellen met welke resultaten je wilt thuis komen en waar de prioriteit ligt. Voor biotoop platen met bijv. 50% onderwerp erin geeft een zoomlens vaak meer mogelijkheden. Bij determinatie platen waarbij zelfs de details van de oogring duidelijk moeten zijn kom je altijd mm's lens te kort. Dit vergt grote lenzen en dus ook een groot budget.
Ga eens bij Konijnenberg langs (of een ander) om lenzen uit te proberen. Iedereen ervaart de grote en gewicht van een lens anders, dat kunnen wij hier niet voor je presenteren. Persoonlijk vind ik bij lenzen de vast brandpunt het beste i.v.m. scherptediepte (mooie wazige achtergronden) en geven over het algemeen scherpere beelden.

Er wordt hierboven geschreven dat de lens doorslaggevend is voor de beeldkwaliteit, echter kan ik het hier maar deels mee eens zijn. Een camera en lens is maar een tool, de fotograaf maakt de foto! Deze bepaalt compositie, maar ook instelling op zijn camera om een scherpe en goed belichte foto te verkrijgen, en dat kost tijd.

Succes in je keuze!
Gr,
Marc Gottenbos
www.birdimage.nl

Goyatlah

Als je het geld hebt, kies je de beste lens die je voor je doel kunt vinden (en voor vogels is dat geen zoomlens, maar een vaste lens, weliicht met image stabilisatie - fotografeer zelf insekten), en daar koop je dan weer een toestel bij, met 1 of 2 kitlenzen. Bv een vaste lens van 400 of 500mm voor 1200-1500 e, toestel van 400-600 e, 20-70mm kitlens, 70-300mm halfmacro lens is dan 2000 - 2500 en kun je een eindje vooruit. Camera's worden ieder jaar vaak 20% of meer goedkoper, dus wachten met een duurdere kamera kan uit, maar lenzen worden eigenlijk alleen maar duurder.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Rene de Ruijter

@ Dolf,
een goede vaste telelens voor Canon van 400 of 500 mm is volgens mij nieuw niet te koop voor 1200-1500 euro.
Voor dat geld heb je een 300 mm lens  !
Die zou je dan eventueel wel in combinatie met een 2x extender kunnen
gebruiken om aan 600 mm te komen.
Met vriendelijke groet,
     Rene de Ruijter

http://waarneming.nl/user/photos/16852

Platbuik

Citaat van: Rene de Ruijter op oktober 22, 2009, 07:43:21 AM
@ Dolf,
een goede vaste telelens voor Canon van 400 of 500 mm is volgens mij nieuw niet te koop voor 1200-1500 euro.
Mwa...... is dit niet goed genoeg vind je  :huh:
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=370
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

AnneTanne

Als het inderdaad je eerste spiegelreflexcamera wordt, zou ik volstaan met een niet te duur exemplaar, en aan die beslissing zou ik niet te veel tijd besteden.  Ga er maar van uit dat x megapixels bij een reflex een betere kwaliteit opleveren dan x megapixels bij een compact-cameraatje.
Persoonlijk zou ik suggereren om voor Nikon of Canon te opteren, omdat ik de indruk heb (maar daarin ben ik allicht bevooroordeeld) dat je darvoor het grootste assortiment aan lenzen vindt.
Neem ruim (heel ruim) de tijd om je camera te leren kennen, en neem in je vrije tijd regelmatig de dikke handleiding vast om die door te lezen.  Wedden dat je elke keer nog een nieuwe instelling ontdekt waar je nog geen gebruik van hebt gemaakt?
En neem tijd, heel veel tijd, om een beslissing te nemen over welke lenzen je er later bijkoopt.  Probeer van andere mensen eens een lens te leen te vragen, om uit te proberen hoe die voor jou persoonlijk voldoent.  Huur eventueel een lens bij een fotograaf, als je je zinnen echt op een duur exemplaar hebt gezet, en probeer die dan een dagje grondig uit...

De belangrijkste voorwaarden voor een goede foto zijn in volgorde van belangrijkheid A) een fotograaf met oog voor het onderwerp en B) een goed onderwerp, C) een goede lens en in de laatste plaats een behoorlijke camera.
Een goed fotograaf maakt met een pocketcameraatje betere foto's dan een 'klungelaar' met de duurste Hasselblad.

Rene de Ruijter

Citaat van: Platbuik op oktober 22, 2009, 09:08:54 AM
Citaat van: Rene de Ruijter op oktober 22, 2009, 07:43:21 AM
@ Dolf,
een goede vaste telelens voor Canon van 400 of 500 mm is volgens mij nieuw niet te koop voor 1200-1500 euro.
Mwa...... is dit niet goed genoeg vind je  :huh:
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=370
Het kan dus wel binnen bovenstaand budget ! :duim:
Echter heeft genoemde lens geen stabilisatie,dus of je moet een hele vaste hand
hebben of je moet alles vanaf statief schieten.
Met vriendelijke groet,
     Rene de Ruijter

http://waarneming.nl/user/photos/16852

Goyatlah

Voor alle duidelijkheid, ik fotografeer zelf insecten, en kan een vogelaar dus niet vertellen welke lenzen goed zijn, maar my point of view was, om eerste te kijken naar welke lens je wilt, en daar het toestel bij te kiezen, en daarnaast: bezuinig op je toestel, maar niet op je lenzen. Je toestel ben je over 3 jaar flauw van, maar je lenzen mogen best 20 jaar mee gaan.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Niels de Zwarte

en Joost, ben je er al uit?
als je nog helemaal moet beginnen vanaf 0 (geen oude analoge lenzen, geen fliters, flitsers enz die je nog kan gebruiken) kun je ook voor budget kiezen. gewoon een canon 350d op marktplaats en een sigma allround lens 70-300 ofzo, ben je voor 800 euro helemaal klaar en eerst eens een jaartje kijken of het fotograferen bevalt en hoe vaak je het daadwerkelijk doet (zijn 2 verschillende dingen...). verpats je het daarna weer door en houd je de body als reservecamera en koop je echt wat goeds.
is maar een optie.
groet Niels