2 cicaden

Gestart door maria48_4, september 04, 2009, 10:54:22 AM

Vorige topic - Volgende topic

maria48_4

Cixius cunicularius en Javesella pellucida?

BVD Maria ;-)

Arp

Hoi Maria,

We hebben op waarneming.nl (nog?) geen echte cicadenexpert helaas en veel cicaden zijn toch al hachelijk van foto op naam te brengen. Ook bij de Cixidae lees ik (elders) vaker dingen als "kan niet" of "dikke cf." dan dat er een zekere naam wordt afgegeven.

Naar mijn weten is de beste plek om zulke beesten te proberen één van de Duitse fora op entomologie.de of eventueel insektenfotos.de omdat daar (vooral op de eerste) de Duitse cicadenexpert Herbert Nickel regelmatig langskomt en wat vragen beantwoordt.

Voor sommige beesten heb je naar het schijnt ook een goede foto meer frontaal op de kop nodig (zie quotes hier) misschien handig om die er alvast bij te doen.

Succes  ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Sjors

#2
Ik weet eigenlijk niets van cicaden maar zou het deze niet kunnen zijn?
http://gallery.kunzweb.net/main.php?g2_itemId=28058

De 2de is op deze site misschien ook wel te vinden .....

Mooie foto's overigens  :duim:


Groet uit (natuurlijk) Leeuwarden, Sjors van het Strandje

Arp

Citaat van: maria48_4 op september 10, 2009, 09:37:22 AMDank je Sjors! Dat is hem inderdaad!
:o

Top, hebben we toch twee cicadenkenners in ons midden :duim:  :rolleyes: ;D

Maarehhh ...  leg nou eens uit waarom het bijvoorbeeld de zeer algemene Cixius nervosus of bijvoorbeeld eventueel Cixius distinguendus niet is dan - ben wel benieuwd waar ik op moet letten.

:huh:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Date Lutterop

De kreet: "Ja, dat is hem" lees ik hier (en elders) toch te vaak. Nu maar afwachten of je antwoord krijgt Arp...

Groet,

Date


Sjors

#5
Beste Arp en Date,

Ik weet inderdaad vrijwel niets van cicaden maar als ik denk dat ik enige gelijkenis bespeur tussen de 1ste foto van Maria en  de afbeelding van de Cixius simplex dat mag ik dat toch wel kenbaar maken.  Of moeten we nog een aantal jaren wachten tot de eerste afgestudeerde cicaden prof zich bij waarnemingen komt melden.
Het was maar een suggestie

Een beetje flauw, Arp en Date

Ik weet niets van cicaden maar zou het deze niet kunnen zijn, Ik weet niets van cicaden maar zou het deze niet kunnen zijn, Ik weet niets van cicaden maar zou het deze niet kunnen zijn, Ik weet niets van cicaden maar zou het deze niet kunnen zijn........
Groet uit (natuurlijk) Leeuwarden, Sjors van het Strandje

Date Lutterop

We zijn een mooi stelletje samen. Ongetwijfeld geen van allen pubers, en met je 51, Maria, ben je toch nog een jonge blom bij mij vergeleken. En een ding hebben we gemeen, geen van allen verstand van cicaden  ;).

Maar er zijn een aantal andere zaken waar ik wel verstand van meen te hebben. En die zeggen me om mensen af en toe te waarschuwen voor hun manier van het op naam brengen van beesten via het internet. Nergens vind je zoveel onzin als op het www, en als leek ben je (ik ook dus) niet in staat om onderscheid te maken tussen wat wel en niet juist is.

Ik heb geen idee hoe moeilijk of makkelijk het is om cicaden te identificeren, maar met alleen het vergelijken van foto's op internet, en het onthouden van kreten die daar geslaakt worden ben je er naar mijn overtuiging niet. Daarvoor zal toch echt een specialist op dit gebied op moeten staan, die dat soort ideeën bevestigt of verwerpt. Tot die tijd is elke identificatie enkel speculatie, en is het niet verstandig dieren onder dat soort aangenomen namen in te voeren.

Verder heb ik absoluut niet de intentie gehad om mensen tegen het zere been te schoppen. Maar het melden dat je vindt dat een beest lijkt op een foto die iemand ergens is tegengekomen, leidt makkelijk tot de aanname dat het die soort dan wel zal zijn. Maar daarvoor bestaat geen enkele aanleiding, zolang niet bekend is wat de werkelijk discriminerende verschillen zijn tussen soort A en soort B.

Kortom, laat de werkelijke cicadenexpert opstaan. Ik heb ook nog wel een paar foto's en verzamelde beestjes liggen.

Groet,

Date


Arp

#7
Beste Sjors en Maria,

Het was beslist niet mijn bedoeling om jullie af te zeiken, maar een plaagstootje met een lach en een traan - ik hoopte dat de emoticons dat duidelijk maakten, maar kennelijk niet.

@Sjors: Natuurlijk was jouw reactie prima en het is juist het leuke van waarneming.nl dat ook totale leken meedenken, meezoeken en met suggesties op de proppen komen. Dat doe ik zelf ook, ik ben ook een totale nincompoop leek en het is vor mij juist ook één van de dingen die het forum leuk maakt - gezellig met z'n allen meeraden en kijken wie het goed heeft als de expert langskomt. Ook je formulering was niks op aan te merken, het was duidelijk dat jij niet suggereerde dat het deze soort was, alleen dattie er wel op lijkt.

Mijn kwinkslag betrof dan ook vooral de reactie van Maria daarop; het complete 1-2tje zeg maar, waarmee Date (helaas) toch een beetje gelijk krijgt dat je kennelijk zelfs met zulke voorzichtige formuleringen toch snel nog te serieus genomen wordt. Natuurlijk snap ik ook wel dat Maria gewoon enthousiast reageerde, maar ondertussen staat er dan wel voor de toekomst "dat is hem!". Juist van Maria vond ik dat een beetje opvallend, omdat ze elders toch heel serieus overkomt en goede suggesties heeft enzo (respect).

Maar zie het eens zo:

  • Maria laat twee beesten zien
  • Ik vertel voor de eerste dat ze over het algemeen ook door echte experts moeilijk op naam worden gebracht (dus ik kan het zeker niet) en geef een link waaruit ze op kan maken dat haar beest waarschijnlijk Cixius nervosus is ("Die Kombination dunkle Flügelbasis und relativ gerades, dünnes Querband im basalen Flügeldrittel spricht eigentlich meistens für nervosus. Aber keine endgültige Sicherheit ...."), maar door experts dus geen zekerheid wordt gegeven, tenzij met foto frontaal op de neus (tweede citaat aldaar).
  • Vervolgens komt Sjors met: "lijkt wel op Cixius simplex" - overigens zonder donkere vleugelbasis, maar daar gaat het niet om, ik kan ook niet inschatten hoe belangrijk dat is.
  • En dan komt een reactie van Maria die op mijn advies (moeilijk, wellicht nervosus, frontale foto nodig, beter experts vragen) totaal niet ingaat, maar wel enthousiast roept "dat is hem!"

Ik vond dat ik daar wel met een lach en een traan een licht cynische opmerking tegenover mocht zetten.

Ik hoop dat je die opmerking daarmee kunt plaatsen. Nogmaals, het is/was van mij niet rot bedoeld en ik vind het juist leuk dat iedereen hier mee kan doen, zijn eigen ei kwijt kan, lekker puzzelen en daardoor zelf ook wat verder leren - wat dat betreft doe ik het niet anders, ik weet nagenoeg niks en kan hoofdzakelijk alleen maar napraten wat ik elders lees en hoop dat anderen daarmee een beetje geholpen zijn. Kom zelf dus ook vaak genoeg met suggesties zoals die van Sjors en volgens mij is het forum daar ook mede voor bedoeld.

Anderzijds heeft Date natuurlijk een punt dat er soms wat te makkelijk aangenomen wordt dat gesuggereerde dingen ook juist zijn, of dat bij foto's elders op internet de goede naam staat etc. en waarneming.nl heeft toch ook wel tot doel uiteindelijk een correcte database op te leveren.

Juist omdat ik zelf dus nagenoeg niks weet en me maar heel weinig goede boeken kan veroorloven hecht ik er waarde aan dat die database/fotoverzameling van waarneming.nl ook inderdaad goed en betrouwbaar is, want dan heb ik (en velen met mij) er ook echt wat aan. Een fotoverzameling die vol zit met fouten is geen echte aanvulling op de rest van het met foute determinaties doorspekte internet. Waar ik kan probeer ik dus fouten in de database van wrn aan te geven, of -zoals hier- te voorkomen door (in dit geval) erop te wijzen dat men te kort door de bocht gaat.

Als zo'n beest eenmaal is ingevoerd, vaak ook nog met de kanttekening "zeker" erbij, leert de ervaring dat dit tamelijk definitief is - zeker bij soortgroepen waar wrn geen echte experts voor heeft. Jammer, want het komt de betrouwbaarheid, en dus de bruikbaarheid van de database van waarneming.nl beslist niet ten goede. Momenteel is het helaas, helaas toch al zo dat voor veel soortgroepen die betrouwbaarheid beneden alle peil is.

Bij vragen over Cicades hebben we jammer genoeg niet de luxe van een echte expert die er straks nog even overheen kijkt en kort vertelt of we het goed hadden of niet en wat het dan wel moet zijn. Hier is het dus denk ik extra van belang dat we de boel niet zelf bij elkaar gaan fantaseren.

Een reactie op Maria's enthousiaste "dat is hem!" was dus denk ik wel op zijn plaats, maar misschien was de gekozen vorm niet de meest gelukkige, of is die in elk geval verkeerd overgekomen - daarvoor dan mijn oprechte excuses! Het is zeker niet mijn bedoeling om mensen hun plezier in het "leuk beestjes op naam brengen" te vergallen  :o :angel:

Sorry!  :rolleyes:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

maria48_4

Excuses aanvaard Arp, ook omdat je nicknaam hier een beetje in meespeelt  ;) Ik was inderdaad te enthousiast en zal dit in het  vervolg laten. Ik leer snel. Je links had ik dus echt wel bekeken maar ben een heus pc wonder  :rolleye: de links waren mij te ingewikkeld. Zodra er een deskundige op waarneming is geinstaleerd zal ik hem bombarderen met mijn inmiddels enorme hoeveelheid cicaden en wantsen. Vind hij dan vast leuk  :angel:

JohnvR

Ik heb d'er ook eens een geprobeerd. Wilde het graag weten, maar helaas
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=81810.0.

Als ik naar de 1e post in dit topic kijk zie ik een - overigens hele mooi - foto van een ... aardappel?
Wat wantsen betreft, die kun je gerust posten!

maria48_4

haha ja is een krieltje, ik had er een zak vol van  :lol:

J&L

#11
Mooie macrofoto van een aardappel. :duim:
Die foto's kun je eventueel óók kwijt in "Praat maar raak".

MarjoSmeets

Ik dacht al... :rolleye: Waar zijn die cicaden gebleven waar het verhaal over gaat?
De insecten zijn, tenzij anders vermeld, gevonden in onze tuin, of wei, grenzend aan akkerland in Selfkant net over de duitse grens bij Sittard (Limb)
Mit freundlichen Grüssen, oftewel, groetjes van Marjo

Corryabbink

Citaat van: MarjoSmeets op september 24, 2009, 10:24:38 AM
Ik dacht al... :rolleye: Waar zijn die cicaden gebleven waar het verhaal over gaat?
;D :lol: Ik snapte het ook al niet.
Je kunt natuurlijk die cicaden ook met een spec. invoeren. Een opmerking erbij dat je denkt dat het die of die is. Onzekere soort invoeren is een andere mogelijkheid.
Misschien meldt zich ooit iemand die het zeker weet.
Op die manier zijn de waarnemingen niet verloren!
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

maria48_4

Mijn waarnemingen gaan nooit verloren hoor, ik bewaar ze netjes in mijn jane do map. Ik weet iig dat deze cicaden in mijn toegeeigende parkje zitten.

gr.Maria ;)