Gallenboek

Gestart door marcel123, september 02, 2009, 15:58:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

Gallenboek

   
                 
   
  Gallen zijn abnormale uitgroeiingen op planten die ontstaan onder invloed van galmuggen, -wespen of -mijten, aaltjes, virussen, schimmels of zelfs andere zaadplanten, zoals de maretak. Het was Willem Marius Docters van Leeuwen (1880-1960), gerenommeerd botanicus en zoöloog, die de Nederlandse gallenstudie op de kaart zette. Hij bouwde een omvangrijke gallencollectie op en schreef daar in 1946 het Gallenboek over: een werk van hoge kwaliteit en internationaal aanzien.   

Hans Roskam, evolutiebioloog aan de Universiteit van Leiden, stelde een geheel herziene uitgave van het Gallenboek samen, een kwart eeuw na het verschijnen van de derde druk. Deze vierde druk legt de nadruk op de determinatietabellen met de bijbehorende scherpe zwart-wittekeningen. De sleutels zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk ingedeeld, met de gallen gerangschikt naar waardplant.   Algemene hoofdstukken geven heldere achtergrondinformatie over gallen, met een uitgebreid overzicht van de verschillende groepen galvormers. Het boek bevat tevens een register van waardplanten en van galvormers.   

Deze nieuwe uitgave is geheel geactualiseerd en waar nodig uitgebreid of juist beknopter gemaakt met het oog op het gebruiksgemak, ook in het veld. Het nieuwe Gallenboek is daarmee een onmisbaar standaardwerk geworden voor specialisten en veldbiologen, maar zeker ook voor liefhebbers.

   
  Auteurs:  W.M. Docters van Leeuwen, J.C. Roskam

Pag.: 400
Formaat: 16,5 x 24 cm.
Uitvoering: genaaid, gebonden, zwart/wit met 16 pagina's kleurenfoto's
Prijs: € 49,95

Ledenprijs: € 44,95
ISBN: 978-90-5011-295-6


   

Margreet Kwh

Naast het standaardwerk is ook een in-beeld boekje bij de KNNV uitgekomen over Gallen, getiteld: Gallen in beeld. Hierin een twintigtal algemene gallen van Nederland. Het boekje is geschreven door Kees de Heer, geillustreerd door Renée den Besten en verschenen onder redactie van Hans Roskam en Nadja Jansma.

ISBN 978 90 5011 294 9
prijs: Euro 4,25 voor leden KNNV/Euro 4,95 voor niet-leden

Margreet.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

marcel123

Gallenboek op TV:
CiteerAanstaande dinsdag wordt er weer een paar minuten reclame gemaakt voor gallen en het nieuwe Gallenboek, en wel in een aflevering van Vroege Vogels!! Hans en ik mochten voor de camera een paar dingen zeggen over plantengallen (in de motregen). Hopelijk is het wat leuks geworden. We konden in ieder geval een paar ramshoorngallen laten zien.