Italië

Gestart door joost nijskens, juli 21, 2009, 19:34:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

joost nijskens

Ik ga de eerste drie weken van augustus op vakantie naar Italië B). In de eerste week in Lombardije, bij het Iseomeer en daarna twee weken naar West-Toscane (ten zuiden van Livorno). Hier wil ik eens wat meer naar libellen gaan kijken. Welke soorten zitten er echt veel? Op welke gebieden en biotopen moet ik letten? Ik zou het graag van jullie horen.

Alvast bedankt
Groeten,
Joost Nijskens

JohanvantBosch

Ha Joost,
Niemand heeft gereageerd en dat geeft denk ik een goed beeld. Ik neem aan dat niet zoveel mensen hier een antwoord weten op je vragen. Probeer de volgende dingen:
- Je kunt eens kijken wat er voor Italie in de gids van Dijkstra en Lewington staat. Daar staan vaak wel wat interessante plekken in aangegeven.
- Loop de gids gewoon eens door, bekijk aan de hand van verspreidingskaartjes welke interessante soorten er zitten en in wat voor biotopen die voorkomen.
- Kijk eens of er al waarnemingen zijn ingevoerd op Observado.org. NIet zoveel vrees ik, maar als ik in het overzichtje kijk, zie ik Lombardijen er wel tussen staan: http://observado.org/waarnemingen_all_v1.php?groep=5&z=1&provincie=162&family=0
- In dat lijstje staat ook Elisa Riservato (toevallig bij Lombardijen waarnemingen). Zij is een Italiaanse die libellen onderzoek doet. Ik zou haar even e-mailen met de vraag of ze wat interessante plekjes weet. Zij vindt het denk ik leuk als er in Italie gekeken wordt en zal het waarderen als je de waarnemingen vervolgens weer in Observado invoert (zij is betrokken bij de opzet van een italiaanse tak van Observado).

Hier kom je denk ik wel weer wat verder mee....


Taka

Site van Elisa Riservato: http://www.odonata.it/

Een bijzonder brakke site van een (de?) Italiaanse libellenclub hier met iets wat bedoeld is als een regionaal overzicht.
(Sybe)

joost nijskens

Heel erg bedankt voor jullie reacties! ;)
Groeten,
Joost Nijskens

joost nijskens

Inmiddels al bijna een week terug. Veel gezien. Een greep uit de waargenomen soorten:

Calopteryx xanthostoma, C. haemorrhoidalis, 3 Erythromma's, Ceriagrion tenellum, Onychogomphus forcipatus, Somatochlora flavomaculata, Orthetrum albistylum, O. coerulescens, O. brunneum.

http://observado.org/user/view/18354
Groeten,
Joost Nijskens

JohanvantBosch

Leuk!
Ik ben wel verrast door het aantal van 200 Zuidelijke Keizerlibellen. Klopt dat?

joost nijskens

Citaat van: JohanvantBosch op augustus 25, 2009, 10:54:19 AM
Leuk!
Ik ben wel verrast door het aantal van 200 Zuidelijke Keizerlibellen. Klopt dat?

Er vlogen er in ieder geval heel veel. Ik ben slecht in schatten, het is misschien wat veel, dus maak ik er maar 100 van. Het gebied waarin ze vlogen was wel heel mooi!
Groeten,
Joost Nijskens