Hoofdmenu

beren zien?

Gestart door tekenaar, juni 26, 2006, 12:32:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Mmm, met het risico commercieel te klinken, bij deze een berichtje/advertentie.

Twee jaar geleden heb ik een knoop doorgehakt en ben ik verhuisd naar Slovenie. Uiteraard draag ik nog steeds de natuur in Nederland een warm hart toe, en vanaf deze afstand probeer ik aan de Nederlande natuurbeleving bij te dragen door o.a. het admin-zijn voor waarneming.nl

Ondertussen werk ik ook in Slovenie aan natuurbescherming. Ik leid hier diverse educatieve projecten en heb veel contact met de plaatselijke collega's. Verder voer ik o.a. milieu-effectenrapportages uit waardoor ik soms de 'vooruitgang' wat bij kan sturen en minder schadelijk kan maken.

Ik leef en werk in het kerngebied voor grote carnivoren (m.n. beer, in veel kleinere aantallen ook wolf en lynx). Die roofdieren zelf zie ik niet vaak, wel kom ik een paar keer per week verse voetsporen tegen van beren. Beren hebben een imago-probleem, dat heb ik al eerder ter sprake gebracht. Daar wil ik wat aan doen en dat kan het beste door te laten zien dat er wat te verdienen is aan beren. Beren-toerisme, dus. Ik heb het idee op kleine schaal groepjes eco-toeristen te gidsen 'in het land van de beren' en daarbij ook daadwerkelijk beren te laten zien, zonder de beren aan mensen te laten wennen. Schuwe beren, dus, die nog echt wild zijn. Juist daardoor is niet voor 100% te garanderen dat er ook een beer te zien is. Er is echter meer dan genoeg andere natuur om van te genieten: deze regio is een van de meest diverse van Europa. Die soortenrijkdom... tja, zo af en toe schrijf ik daar al over.

In mijn eentje is ook maar alleen en ik denk dat ik sterker sta met een 'organisatie achter me'. Daarom werk ik samen met Eco Tourist Services, een kleinschalig Nederlands ecotouristisch reisbureau. Het aantal reizen wat we aanbieden hang af van de belangstelling. Ik ga nu uit van 1 groepje van maximaal 8 deelnemers voor 2007 (da's dus echt kleinschalig) maar wil er best twee of drie groepjes van maken. Ik proberen zoveel mogelijk de plaatselijke bevolking te betrekken bij deze reizen, vandaar dat we slapen in een plaatselijk pension en ook een plaatselijke berenkenner inhuren.

Zo'n kleinschalige groepsreis kan uiteraard afgestemd worden op individuele wensen en ook op allerlij manieren worden uitgebreid. Ik kan bijvoorbeeld diverse specialisten vragen of ze eens een paar uur langs willen komen of ene lezing willen geven. Omdat ik mede als doel heb te laten zien dat er aan plaatselijke natuur wat te verdienen valt, is het niet gratis. Slovenie is ook geen arm-en-daardoor-goedkoop-land. Met die kanttekeningen wil ik het wel zo betaalbaar mogelijk houden en dus zijn een aantal grote kostenposten low-budget (= de reis NL-SLO per trein). Hierdoor denk ik dat de prijs/kwaliteitsverhouding wel goed zit.

Belangstellenden kunnen uiteraard contact met mij opnemen.

Paul
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

we hebben een groepje enthousiastelingen bij elkaar; er is nog plaats voor 2-3 personen...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/