die denkt dat lynxen NIET van open landschap houden en daarom niet naar Nederland komen.
Citaatdie denkt dat lynxen NIET van open landschap houden en daarom niet naar Nederland komen. En daar heeft hij dan deels gelijk in: lynxen houden inderdaad niet van open landschap, maar er is toch ook bos in Nederland? Of altans, bomen akkers die Nederlanders "bos" noemen?
wel wordt een anoniem persoon van de zoogdiervereniging aangehaald die denkt dat de lynx van open landschap houden en daarom niet naar Nederland komen.
Het model laat zien dat slechts vier gebieden met geschikt leefgebied van voldoende grootte zijn om tenminste één vrouwelijke lynx te herbergen. Eén gebied, de Veluwe, heeft voldoende ruimte voor vier territoria van vrouwelijke lynxen met, overlappend, één territorium van een mannelijke lynx.
Wolf en lynx kunnen prima samen vorkomen, ook samen met beren. Ik heb ze hier alledrie achter mijn huis.
Citaat van: tekenaar op september 16, 2020, 23:25:25 pmWolf en lynx kunnen prima samen voorkomen, ook samen met beren. Ik heb ze hier alledrie achter mijn huis. Dat ze samen voorkomen (ook met beren) is een vaststaand feit, ze kunnen elkaar echter (direct) wel flink beconcurreren. Prof. Vadim Sidorovich heeft daar recentelijk in Belarus ook onderzoek naar gedaan. Blijkt dat lynxen wolven kunnen onderdrukken door systematisch pups op te sporen en te doden. In 1 op 1 gevechten delft een wolf ook nog wel eens het onderspit. Een lage wolvendichtheid in een gebied ten westen van Minsk wordt (o.a.) toegeschreven aan een hoge(re) dichtheid aan lynx.
Wolf en lynx kunnen prima samen voorkomen, ook samen met beren. Ik heb ze hier alledrie achter mijn huis.
Citaat van: jva op september 20, 2020, 20:45:18 pmCitaat van: tekenaar op september 16, 2020, 23:25:25 pmWolf en lynx kunnen prima samen voorkomen, ook samen met beren. Ik heb ze hier alledrie achter mijn huis. Dat ze samen voorkomen (ook met beren) is een vaststaand feit, ze kunnen elkaar echter (direct) wel flink beconcurreren. Prof. Vadim Sidorovich heeft daar recentelijk in Belarus ook onderzoek naar gedaan. Blijkt dat lynxen wolven kunnen onderdrukken door systematisch pups op te sporen en te doden. In 1 op 1 gevechten delft een wolf ook nog wel eens het onderspit. Een lage wolvendichtheid in een gebied ten westen van Minsk wordt (o.a.) toegeschreven aan een hoge(re) dichtheid aan lynx. Ik vind dat je ook altijd je gezonde verstand moet gebruiken. Ik weet dat lynxen, wolven en waarschijnlijk ook beren samen in een gebied kunnen voorkomen. Over andere combinaties ben ik ook wat onzeker. Wolven en moeflons is een moeilijke combinatie (voor de mouflons) als ze zich niet kunnen terugtrekken op rotsachtig gebied. Ook wolven en Jakhalzen schijnt moeilijk te zijn voor de jakhalzen. Maar dat lynxen SYSTEMATISCH wolven pups opsporen vind ik onwaarschijnlijk. Ten eerste worden wolvenpups vaak beschermd door of één van de ouders of een oudere broer of zuster. Ten tweede denk ik dat de lynxen gewoon opportunistisch zijn, dus niet SYSTEMATISCH op zoek zijn naar wolvenpups. Als ze ze tegenkomen zullen ze mogelijk wel even onderzoeken of ze eetbaar zijn, dat geloof ik zeker, maar dan hangt het van hun bescherming af. Alhoewel een lynx misschien wel van een wolf kan winnen is de kans op grote verwondingen ook zeker aanwezig, dus zal de lynx zich logisch gedragen en geen verwondingen riskeren. Ik denk dat een Pup-beschermer zich niet zal laten wegjagen door een lynx.
Citaat van: Freek Verkerk op september 20, 2020, 23:35:47 pmCitaat van: jva op september 20, 2020, 20:45:18 pmCitaat van: tekenaar op september 16, 2020, 23:25:25 pmWolf en lynx kunnen prima samen voorkomen, ook samen met beren. Ik heb ze hier alledrie achter mijn huis. Dat ze samen voorkomen (ook met beren) is een vaststaand feit, ze kunnen elkaar echter (direct) wel flink beconcurreren. Prof. Vadim Sidorovich heeft daar recentelijk in Belarus ook onderzoek naar gedaan. Blijkt dat lynxen wolven kunnen onderdrukken door systematisch pups op te sporen en te doden. In 1 op 1 gevechten delft een wolf ook nog wel eens het onderspit. Een lage wolvendichtheid in een gebied ten westen van Minsk wordt (o.a.) toegeschreven aan een hoge(re) dichtheid aan lynx. Ik vind dat je ook altijd je gezonde verstand moet gebruiken. Ik weet dat lynxen, wolven en waarschijnlijk ook beren samen in een gebied kunnen voorkomen. Over andere combinaties ben ik ook wat onzeker. Wolven en moeflons is een moeilijke combinatie (voor de mouflons) als ze zich niet kunnen terugtrekken op rotsachtig gebied. Ook wolven en Jakhalzen schijnt moeilijk te zijn voor de jakhalzen. Maar dat lynxen SYSTEMATISCH wolven pups opsporen vind ik onwaarschijnlijk. Ten eerste worden wolvenpups vaak beschermd door of één van de ouders of een oudere broer of zuster. Ten tweede denk ik dat de lynxen gewoon opportunistisch zijn, dus niet SYSTEMATISCH op zoek zijn naar wolvenpups. Als ze ze tegenkomen zullen ze mogelijk wel even onderzoeken of ze eetbaar zijn, dat geloof ik zeker, maar dan hangt het van hun bescherming af. Alhoewel een lynx misschien wel van een wolf kan winnen is de kans op grote verwondingen ook zeker aanwezig, dus zal de lynx zich logisch gedragen en geen verwondingen riskeren. Ik denk dat een Pup-beschermer zich niet zal laten wegjagen door een lynx.https://sidorovich.blog/https://lynxinbelarus.com/page/2/
Dat de populatie een bepaalde omvang moet hebben om levensvatbaar te zijn vind ik een vreemde gedachte.
Een dode Lynx in Alb Donau Tal. https://www.swp.de/suedwesten/landkreise/alb-donau/zugewandertes-wildtier-luchs-kommt-im-achtal-unters-auto-52046384.html Er waren al enkele waarnemingen, maar volgens mij nog niet van voortplantende lynxen in dit gebied. Dit zijn waarschijnlijk alleen nog mannetjes die uit Frankrijk of zwitserland komen. Misschien Bayern. Ach het worden er steeds meer het is eerder een goed teken dat we nu zelfs al verkeersslachtoffers zien. Een zeker bewijs dat er lynxen rondlopen. Het verkeer is bekend als doodsoorzaak van Lynxen.
Citaat van: Freek Verkerk op oktober 04, 2020, 11:54:01 amDat de populatie een bepaalde omvang moet hebben om levensvatbaar te zijn vind ik een vreemde gedachte. Dat idee houdt o.a. verband met inteeltdepressie. Bij kweekvormen die worden beheerd, zoals heckrunderen en tulpen, kun je er als beheerder/kweker bovenop zitten en de beestjes/plantjes die zich mogen voortplanten gewoon zelf uitkiezen, wat in geval van de Heckrunderen overigens als snel heel enge connotaties heeft vanwege de historische achtergrond van die beesten. Bij de rest is het inderdaad een kwestie van afwachten, al zijn er wel schattingen van hoe groot een populatie minimaal moet zijn om die kans verwaarloosbaar te maken. Getallen die je vaak ziet zitten dan ergens tussen de 500 en 5000 dieren, maar iets zegt me dat Peter de Knijff of anderen hier daar meer zinnige dingen over kunnen vertellen.
Citaat van: tekenaar op september 12, 2020, 23:09:43 pmCitaatdie denkt dat lynxen NIET van open landschap houden en daarom niet naar Nederland komen. En daar heeft hij dan deels gelijk in: lynxen houden inderdaad niet van open landschap, maar er is toch ook bos in Nederland? Of altans, bomen akkers die Nederlanders "bos" noemen? Mee eens. Ik zie ook nog wel mogelijkheden voor een aanwezigheid van lynxen in Nederland, meer eerst moeten ze hier maar komen want voorlopig zijn ze nog ver weg. In het volgende artikel staat nog wat meer informatie over waar M12 is waargenomen: https://www.faz.net/aktuell/rhein-main/region-und-hessen/m12-streift-durch-hessen-ungewoehnliches-verhalten-fuer-einen-luchs-16947682.html Diemelstadt wordt genoemd. Ik denk dat het dier M12, gewoon elke dag een paar kilometer loopt totdat hij ergens blijft. Als je elke dag 5 km loopt ben je in een jaar ook 1500 km verderop. Maar hij loopt niet in een rechte lijn. Dus in principe is Nederland bereikbaar, maar in de praktijk zien we nog weinig waarnemingen in Nederland, en die paar waarnemingen in België vertrouw ik ook niet.
Freek: "Staupe" is in het Nederlands "hondenziekte" en geen hondsdolheid. Bij hondsdolheid in Duitsland was er paniek ontstaan, want hondsdolheid is ook voor mensen dodelijk. Hondenziekte is voor mensen niet gevaarlijk. "Raupe" is overigens een ... rups. Ik vermoed dat de lynx daar niet aan leed ...