Van de week hadden we op het werk een presentatie van John Linnell over 25 jaar lynxen onderzoek in Noorwegen. Dieren hebben daar gigantische homeranges, mannetjes tot >2,500 km2, vrouwtjes to >1,500 km2. Zelfs in gebieden met hoge prooidierdichtheden zijn de homeranges nog erg groot (>500 km2). Verder zijn dispersies vaak >150km met als record ~500 (in een rechte lijn). Maar dat wilt niet zeggen dat dat in andere gebieden, vooral in gebieden met sterk versnipperde bosgebieden, ook zo is.
Hier een paar sites, waarschijnlijk ken je ze al Freek, maar anders leuk voor anderen misschien:
http://viltkamera.nina.no/ Een site met camera trap fotos van honderden (duizenden?) locaties in voornamelijk Noorwegen (maar ook Zweden). Een probleem wat ze hierbij hadden was dat je met camera traps geen fotos mag maken van mensen. Hiervoor hebben ze software ontwikkeld die automatisch mensen, autos, fietsen en dergelijke herkend. Halen ze een kaartje uit de camera dan moet die eerst door die software geanalyseerd worden waarmee automatisch dat soort fotos worden verwijderd en dan pas mogen de onderzoekers ze zien.
http://scandlynx.nina.no/scandlynxeng/ De website van het scandinavische samenwerkingsverband voor onderzoek naar lynx.
https://www.dyreposisjoner.no/Account/Login Op deze site wordt locatie data van bijna 7000 dieren van heel wat soorten (van gyr falcon tot edelhert, eland, lynx, veelvraat, wolf etc)