Lynxen bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, augustus 11, 2009, 13:49:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Citaat van: Cygnus op augustus 23, 2016, 22:21:12 PM
Citaat van: Freek Verkerk op augustus 23, 2016, 18:18:38 PM
In Polen loopt er kennelijk ook een herintroductieproject.

Ook vanuit Estland worden elk jaar een aantal Lynxen naar (noordoost) Polen overgebracht. Officieel om voor vers bloed in de populatie te zorgen. Deze dieren worden in de natuur gevangen en vrij snel na de vangst naar Polen overgebracht en losgelaten.
Hier nog een artikel over hetzelfde onderwerp: http://www.abendzeitung-muenchen.de/inhalt.von-thalkirchen-nach-polen-luchsdame-paula-aus-hellabrunn-wird-jetzt-wild.20e7f939-faef-4499-925a-e472db0a4733.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In Zwitserland lopen iin verschillede gebieden lynxen rond. Met de van hen bekende nauwkeurigheid worden deze populaties onderzocht. Meestel om de paar jaar wordt via een standaardmethode onderzocht hoeveel lynxen in een bepaald gebied leven. in diet specifieke gebied is de populatie gestegen van 12 dieren in 12 naar 16 dieren in 2015, Tcoh een toename van 30% in 3 jaar. 10 % groei per jaar is niet slecht. http://www.kora.ch/index.php?id=214&L=0&tx_ttnews%5Btt_news%5D=627&cHash=68bc8ecadc91038de23d63fdb005aea3
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er wordt vaak gezegd dat lynxen en ook wolven heel schuw zijn en direct weggaan als er mensen aankomen. Vaak wordt dat volgens mij gezegd om eventuele angst bij mensen weg te nemen. Ik begrijp de goede bedoeling, maar het klopt volgens mij niet. Door logisch na te denken kun je volgens mij tot de conclusie komen dat dieren mensen vermijden als ze er slechte ervaringen mee hebben. En mensen kunnen heel vervelend voor dieren zijn dus er zijn goede redenene om mensen te vermijden. Maar veel mensen zijn ook heel aardig voor dieren. Veel mensen voeren de eendjes, duiven, meeuwen, ganzen, herten etc. vaak zoveel dat de dieren overlast veroorzaken. Met de Lynx kan ik mij ook goed voorstellen dat het dier geen slechte ervaringen met mensen heeft en zonder problemen overdag even een weilandje oversteekt zoals hier op de foto. http://www.krone.at/kaernten/luchs-besuchte-wohnsiedlung-rosental-story-529742
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hier een duitstalig verhaal van een jonge lynx uit Zwitserland die door de mensen gevoed werd en door de jager / natuurbeheerder gevangen is en gedood. https://www.bluewin.ch/de/news/regional/region-east/2016/10/4/luchs-in-obwalden-in-der-naehe-von-siedlung-eingefa.html  Ik vind het doden van een beschermd dier niet goed. Ook niet in deze situatie. Er werd geschreven dat dit in de toekomst problemen zou gaan opleveren, maar lynxen zijn totaal noet bedreigend voor mensen, dus ik zie het gevaar niet. Eventueel had men het dier kunnen vangen en opnemen in een dierentun om ermee te fokken voor projecten waar lynxen worden uitgezet zoals er nu en loopt in West Duitsland. Stom van die eigenwijze zwitsers. Die jagers zijn natuurlijk gewoon tegen concurrenten denk ik dan. Maar dit betekend wel dat er vrij eenvoudig lynxen verkrijgbaar zijn voor herintroductieprojecten in Nederland. Met fondsen van de EU bijvoorbeeld en de staatloterij, natuurmonumenten, SBB, de provincie en de VVV. Ik ziek wel kansen voor een ambitieuze provincie die zich als natuurlijk op de kaart wil zetten. Noord Brabant bijvoorbeeld, of Drente.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Cygnus

Citaat van: Freek Verkerk op oktober 05, 2016, 12:14:06 PM
.... Ik ziek wel kansen voor een ambitieuze provincie die zich als natuurlijk op de kaart wil zetten. Noord Brabant bijvoorbeeld, of Drente.

Een provincie die zich als natuurlijk wil profileren gaat zich natuurlijk niet bezighouden met het uitzetten van dieren. Natuur is geen dierentuin of kinderboerderij.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

grunsven

Was dat maar zo, er worden continu beesten uitgezet, of het nu korhoenen, hooibeestjes, otters, knoflookpadden of edelherten zijn.
Wat dat betreft is natuur in Nederland wel degelijk een kinderboerderij.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

wimtegels

Ik zie de noodzaak van uitzetten in de meeste gevallen niet zitten. We kunnen de (financiële) middelen beter inzetten voor het versterken van de EHS, de ecologische verbindingen. Vaak gaat het dan om éénmalige investeringen of in ieder geval lange termijn investeringen. De natuur de ruimte geven in plaats van de natuur proberen te dwingen. Daar kunnen we mee scoren. Veel vormen van beheer, inclusief uitzetten, zijn meer pogingen de natuur een bepaalde richting uit te duwen. Is ons beeld van natuur meer natuur, of heeft het resultaat van natuurlijke processen meer het recht op deze titel?

Het is niet goed dat lynxen zomaar worden afgeschoten. Helaas gebeurd dat ook met wolven. Maar evengoed weten de populaties zich, soms langzaam, soms snel uit te breiden. Is het niet dankzij de mens, dan maar ondanks de mens......
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Freek Verkerk

Dit is een leuke waarneming van een Lynx, voornamelijk vanwege de locatie. Breittenbrun ligt 250 loopkilometers af van de plek waar 16 jaar geleden, in het jaar 2000, de lynx opnieuw werd uitgezet. https://www.google.nl/maps/dir/Nationaal+Park+Harz,+Duitsland/Breitenbrunn%2FErzgeb.,+Duitsland/@51.1642269,7.156149,6z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m5!1m1!1s0x47a0b9e22a4268fd:0xb5ca8c4610f464c7!2m2!1d12.7603045!2d50.4765374!3e2?hl=nl  Even snel rekenen levert op dat in 16 jaar de soort 250 km heeft overbrugd, dus 250 / 16 =15 km / jaar.  De lynx zou ook uit Zuid Duitsland, Beieren, kunnen komen, maar die populatie heeft erg te leiden onder stropperij en breidt zich niet uit. Als je het op de kaart bekijkt en een cirkel trekt om de Harz met een doorsnede van 500 km, dan is de lynx al aan de grenzen van Berlijn, Hamburg, Bremen en bijna de Nederlandse grens.
Nedersaksen is niet zo bosrijk, dus minder geschikt voor de lynx, maar het dier kan wel enige open gebieden oversteken.
In het artikel kun je lezen dat er ruim gebruik gemaakt wordt van fotocameras met bewegingsmelders. Op die manier blijven we goed op de hoogte. :) http://www.freiepresse.de/LOKALES/ERZGEBIRGE/MARIENBERG/Rueckkehr-der-Raeuber-Auf-den-Spuren-von-Luchs-und-Fischotter-artikel9653237-1.php
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hier een foto van Alus. http://www.heimatzeitung.de/lokales/berchtesgadener_land/2252129_Fotofalle-zeigt-Luchs-Alus-in-Berchtesgadener-Land-unterwegs.html Voor mij vooral interessant omdat men kennelijk een uitgebreid net van "fotofallen" (camera's met bewegingsmelders), heeft opgesteld om deze ene lynx voor de camera te krijgen. Kennelijk heeft het dier geen halsband (meer) om, zodat dit de enige manier is om hem in de gaten te houden. Een tweede interessant feit is dat ze zeggen dat het dier uit Noord Oost Italie is aan komen lopen. Omdat exactere locatievermeldingen ontbreken, heb ik even op de kaart gekeken welke afstand het dier dan gelopen heeft. Het heeft kennelijk heel Oostenrijk doorkruist, Over de Alpen en dat is daar minstens 80 km. Goed om te weten dat die dieren dat kunnen. Ik heb al vaker gelezen dat ze afstanden van 200 km overbruggen, dus op zichzelf verbaast mij dit niet, maar even de Alpen oversteken is toch geen kattepis. Als je dat naar de Nederlandse situatie vertaalt, betekent dit dat inmiddels Nederland dan in het bereik gekomen is van de nakomelingen van de lynxen die in de Harz zijn uitgezet. Dus een waarneming van een Lynx in Nederland is niet (meer) onmogelijk.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#369
Nog een artikel over een kleine populatie van 4 lynxen in Oostenrijk,  die zwaar te lijden heeft onder stroperij. http://www.krone.at/tierecke/luchs-projekt-in-ooe-wird-in-frage-gestellt-nach-urteilen-story-533958 # vrouwtjes en één mannetje zou voldoende kunnen zijn natuurlijk. Zeker ook omdat er in de omliggende landen als Italïe, Zwitserland en duitsland zich uitbreidende populaties bevinden. Op een gegeven moment komt dan de aansluiting op die populaties. Tenzij de stroperij natuurlijk sterker is.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

De KORA heeft 3 rapporten online gezet waarin verslag wordt gedaan naar lynx populaties. De KORA gebruikt een uitstekende methode. Tegenwoordig in verschillende gebieden en in een bepaald gebied elke 3 jaar. Hierdoor kunnen er vergelijkingen getroffen worden. Eerst de link naar de plaats waar de rapporten gevonden kunnen worden. http://www.kora.ch/index.php?id=132&no_cache=1 
Ik heb ze gedownload en gelezen. Mijn conclusies zijn:

Rapport 73, Gebied 1, Central schweiz: in 3 jaar een toename van 15 naar 17 dieren, met een slag om de arm. Volgens mij toch een toename van 2 dieren in 3 jaar op een bestand van 15 is een toename van. 3 % per jaar. Ik denk dan ook dat de lynxpopulatie in dit gebied z'n maximale omvang heeft bereikt en jongen nieuwe gebieden zullen moeten zoeken. Het oudste dier kent men hier al sinds 2009.

Rapport 74, Gebied 2, Nord West Alpen: in 3 jaar een flinke toename. In dit gebied loopt een Lynx rond die men al sinds 2006 kent. Na de jura is dit het meest dichtbevolkst gebied. Er worden ook een paar dieren genoemd die in dit gebied geboren zijn en vertrokken zijn naar andere gebieden waar ze dan zijn waargenomen.

Rapport 75b, gebied 3, Jura Nord, Hier is srake van een teruggang. Het lijkt me wel een gebied dat nog maar recent door lynxen bewoond is. Het oudst bekende dier komt hier ook uit 2010. Opvallend is dat men alle dieren al kende door wat zij opportunistiche monitoring noemen. Waarschijnlijk het opstellen van cameras bij gevonden pas gedode reëen. Opvallend is ook dat er een lynx met een virus is gevangen en gedood.

Per saldo gewoon nog wel een gezonde groei van de populatie.

Er worden allemaal plaatsen en kantons genoemd die ik niet heb opgezocht, maar voor mij is de conclusie dat de lynxen uit Zwitserland nu zuidduitsland binnentrekken, wat een teken is van een gezonde overbevolking.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

De drie kortgeleden uitgezette lynxen in het Pfalzerwald leven nog steeds. Inmiddels zijn de eerste schapen / geiten ten slachtoffer gevallen. http://www.metropolnews.info/mp209210/pfalz-nutztierrisse-im-wiederansiedlungsprojekt-life-luchs-pfaelzerwald-massnahmen-des-managementplans-greifen
Op de volgende site staat ook waar de lynxen zoal rondzwerven: http://luchs-rlp.de/index.php?id=519
Interessant is dat het territorium van ene man niet met dat van de dames overlapt. Voorlopig is het ook nog geen paartijd. De plaatjes geven een straal van 5 km. Wat een gebied van 20 km omvat. Normale territoria zijn 200 km voor mannetjes en 100 voor vrouwtjes (zoiets) dus dan overlapt het nog steeds. Gelukkig. Ik weet niet precies wanneer er nieuwe lynxen worden uitgezet. Vanwege de paartijd is niet elke jaargetijde geschikt, maar ik denk dat het volgend jaar zomer zal worden.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

migratorius

Volgens mij verwar je straal met diameter.
De oppervlakte van een cirkel is πr²: bij een straal van 5 km betekent dat een oppervlakte van bijna 80 km² (bij een straal van 5,5 km zit je bijna aan 100 km²).
Bij een rond territorium van 200 km² heb je een cirkel met een straal van 8 km: nog steeds geen overlap dus.

Jan Hein

Freek Verkerk

Citaat van: migratorius op oktober 19, 2016, 16:55:57 PM
Volgens mij verwar je straal met diameter.
De oppervlakte van een cirkel is πr²: bij een straal van 5 km betekent dat een oppervlakte van bijna 80 km² (bij een straal van 5,5 km zit je bijna aan 100 km²).
Bij een rond territorium van 200 km² heb je een cirkel met een straal van 8 km: nog steeds geen overlap dus.

Jan Hein
Zou best kunnen. De kaartjes met de cirkels geven waarschijnlijk de huidige situatie aan. Ik kan me indenken dat de dames misschien wel een territrium markeren, maar voor die ene man, lucky, is dat nog niet noodzakelijk. Tegen de paartijd zal hij de dames wel gaan opzoeken. Ik neem aan dat hij wel weet waar ze ongeveer zijn. Ik kan me indenken dat hij nu in een groot gebied rondzwerft en dat er pas sprake zal zijn van een territorium op het moment dat er andere mannetjes komen. Overigens is het ook interessant waar ze dan die nieuwe dieren gaan uitzetten. Hopelijk een beetje aan de rand van het door lynxen bewoonde gebied anders zo je meteen conflicten krijgen, of misschien zijn die dieren alleen omstreeks de paartijd territoriaal.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Heel leuk duitstalig artikel over de situatie van de Lynxen in Bayern. Door de ogen van een natuurbeschermer http://www.spiegel.de/wissenschaft/uebermorgen/luchse-im-bayrischen-wald-gejagte-jaeger-a-1117778.html

Wat hij zegt is dat de lynxen wel schade aan schapen enzo toebrengen maar dat dat het afgelopen jaar in heel Beieren 400 euro was, dus een te verwaarlozen bedrag. Wat hij ook zegt is dat de lynxen helemaal niet de zwakke en oude dieren vangen, maar gewoon wat ze te pakken weten te krijgen. (lijkt mij ook). Verder op de vraag of men Lynxen nodig heeft antwoord hij: Nee helemaal niet, maar als we alleen dieren hebben die we nodig hebben dan houden we alleen nog koeien en zwijnen en dan is het einde voor de vlinders, en alle andere dieren. Als we alleen kijken naar wat we nodig hebben wordt het een treurige wereld, een beetje tolerantie en respect ook naar dieren kan geen kwaad en is een teken van beschaving. (is mijn mening).
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In het andere zuidelijke duitse land: Baden Wurtenberg, lopen nu de eerste lynxen rond. Het is gelukt één daarvan te vangen en een zender om te hangen, maar nu is het dier aangereden en daarbij is de zender afgegaan. Men dankt dat het dier nog leeft omdat men een paar dode prooien gevonden hebben die kenmerken van een lynx hebben. Interessant om te zien hoe één rondlopende lynx zo in de belangstelling kan staan. http://www.swp.de/hechingen/lokales/hechingen/luchs-tello-wird-seit-einem-autounfall-vermisst-13896982.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij een duitstalig artikel over de terugkeer van wilde dieren in in dit geval de Kreis Höxter. http://www.nw.de/lokal/kreis_hoexter/warburg/warburg/20960791_Der-Uhu-Bestand-hat-sich-erholt.html Er wordt met name gesproken over de UHU die weer helemaal terug lijkt op oude niveaus, verder over enkele bezoeken van de wolf en de waarschijnlijke aanwezigheid van de Lynx. In dit soort gevallen kijk ik altijd even waar dat dan precies is, die Kreis Hoxter, en dan kijk ik hoeveel kilometer dat is,lopend vanaf de uitzetlocatie in de Harz. https://www.google.nl/maps/dir/Nationaal+Park+Harz,+Duitsland/Kreis+H%C3%B6xter,+Duitsland/@51.8468375,5.3940403,6z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m5!1m1!1s0x47bafde58f7aca0b:0x92305574adfc66a!2m2!1d9.1928404!2d51.7467781!3e2?hl=nl Toevallig is dit precies ten westen van de Harz, precies in onze richting. Teleurstellend is dan wel dat het dier in die 16 jaren sinds zijn herintroductie in het jaar 2000 in de Harz, nog slechts 115 km in Westelijke richting is opgeschoven. dat is een verspreidingssnelheid van 115 /16 = 7 km per jaar.
Dat is 190 km van de Nederlandse grens (winterswijk) Als dat zo doorgaat met diezelfde snelheid, dan komen ze daar aan over 27 jaar en dat is dan omstreeks het jaar 2016 + 27 = 2043. De lynxen breiden zich wel sneller uit in andere richtingen, dus hopelijk gaat het toch wat sneller dan 7 km/jaar. Het terrein wordt ook wat minder gunstig voor hen, richting het westen. Maar goed in ieder geval dat ze zich nog uitbreiden.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#377
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er is weer een Lynx ontsnapt uit een dierentuin in Duitsland. http://www.ak-kurier.de/akkurier/www/artikel/52511-luchs-aus-dem-tierpark-niederfischbach-entwichen  Gelukkig is het een normale europese Lynx dus zo het gewoon in de populatie opgenomen kunnen worden. https://www.google.de/maps/place/Tierpark+Niederfischbach/@50.8507499,6.7675888,8z/data=!4m5!3m4!1s0x47bea6e3314f1d67:0xbbcb8f38d2ea1546!8m2!3d50.8507499!4d7.8881943?hl=nl het dier loopt nu alleen wel rond in een gebied zonder andere Lynxen. Meestal worden trouwens deze ontsnapte dieren weer gevangen.

Lynxen in gevangenschap zijn nog steeds in staat om te jagen en te doden. In principe zou het dier zichzelf kunnen redden. het is wel even wennen natuurlijk en vaak zie je dat ze toch in de omgeving van mensen rondzwerven en bijvoorbeeld kattenbakjes leegeten. Ik hou het n de gaten. Altijd interessant om te zien hoe zo'n dier zich redt.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op november 02, 2016, 12:16:56 PM
Er is weer een Lynx ontsnapt uit een dierentuin in Duitsland. http://www.ak-kurier.de/akkurier/www/artikel/52511-luchs-aus-dem-tierpark-niederfischbach-entwichen  Gelukkig is het een normale europese Lynx dus zo het gewoon in de populatie opgenomen kunnen worden. https://www.google.de/maps/place/Tierpark+Niederfischbach/@50.8507499,6.7675888,8z/data=!4m5!3m4!1s0x47bea6e3314f1d67:0xbbcb8f38d2ea1546!8m2!3d50.8507499!4d7.8881943?hl=nl het dier loopt nu alleen wel rond in een gebied zonder andere Lynxen. Meestal worden trouwens deze ontsnapte dieren weer gevangen.

Lynxen in gevangenschap zijn nog steeds in staat om te jagen en te doden. In principe zou het dier zichzelf kunnen redden. het is wel even wennen natuurlijk en vaak zie je dat ze toch in de omgeving van mensen rondzwerven en bijvoorbeeld kattenbakjes leegeten. Ik hou het n de gaten. Altijd interessant om te zien hoe zo'n dier zich redt.
Hierbij een ander artikel over hetzelfde onderwerp. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wo-steckt-die-Luchsdame-a00c9eec-a2e0-41d6-ab7b-6d1b86e03933-ds Daarin wordt gezegd: Peter Merzhäuser, Pressewart des Tierparks, berichtet von einem Gespräch mit einem renommierten Zooberater, der etwa 20 Luchsausbrüche begleitet hat: ,,In 90 Prozent der Fälle sind die Tiere selbst zurückgekommen."  En ook: "Denn er ist ziemlich skeptisch, dass sich das Tier in freier Natur behaupten kann.

In den Genen des Luchses schlummere zwar der Jagdtrieb – aber wie man als Raubtier mit gerade einmal doppeltem Hauskatzen-Gewicht formvollendet ein Reh erlegt, muss man lernen. Und dazu hatte Marie keine Chance, denn auch ihre Mutter hat im Zoo gelebt und Futter nur als auf dem Silbertablett kredenzte Selbstverständlichkeit kennengelernt.  Auch die Gefahren des Straßenverkehrs kennt die Luchsdame naturgemäß nicht. " We zullen het zien.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op november 03, 2016, 14:28:44 PM
Citaat van: Freek Verkerk op november 02, 2016, 12:16:56 PM
Er is weer een Lynx ontsnapt uit een dierentuin in Duitsland. http://www.ak-kurier.de/akkurier/www/artikel/52511-luchs-aus-dem-tierpark-niederfischbach-entwichen  Gelukkig is het een normale europese Lynx dus zo het gewoon in de populatie opgenomen kunnen worden. https://www.google.de/maps/place/Tierpark+Niederfischbach/@50.8507499,6.7675888,8z/data=!4m5!3m4!1s0x47bea6e3314f1d67:0xbbcb8f38d2ea1546!8m2!3d50.8507499!4d7.8881943?hl=nl het dier loopt nu alleen wel rond in een gebied zonder andere Lynxen. Meestal worden trouwens deze ontsnapte dieren weer gevangen.

Lynxen in gevangenschap zijn nog steeds in staat om te jagen en te doden. In principe zou het dier zichzelf kunnen redden. het is wel even wennen natuurlijk en vaak zie je dat ze toch in de omgeving van mensen rondzwerven en bijvoorbeeld kattenbakjes leegeten. Ik hou het n de gaten. Altijd interessant om te zien hoe zo'n dier zich redt.
Hierbij een ander artikel over hetzelfde onderwerp. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wo-steckt-die-Luchsdame-a00c9eec-a2e0-41d6-ab7b-6d1b86e03933-ds Daarin wordt gezegd: Peter Merzhäuser, Pressewart des Tierparks, berichtet von einem Gespräch mit einem renommierten Zooberater, der etwa 20 Luchsausbrüche begleitet hat: ,,In 90 Prozent der Fälle sind die Tiere selbst zurückgekommen."  En ook: "Denn er ist ziemlich skeptisch, dass sich das Tier in freier Natur behaupten kann.

In den Genen des Luchses schlummere zwar der Jagdtrieb – aber wie man als Raubtier mit gerade einmal doppeltem Hauskatzen-Gewicht formvollendet ein Reh erlegt, muss man lernen. Und dazu hatte Marie keine Chance, denn auch ihre Mutter hat im Zoo gelebt und Futter nur als auf dem Silbertablett kredenzte Selbstverständlichkeit kennengelernt.  Auch die Gefahren des Straßenverkehrs kennt die Luchsdame naturgemäß nicht. " We zullen het zien.
Het dier is waargenomen door een ruiter.:  http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Luchs-auf-dem-Rueckweg-77aec5f1-5fc7-4f22-bdbb-2c945e46b245-ds
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#381
Zelfs de lynxen in Beieren breiden zich uit. Beieren is een zeer moeilijkgebied voor lynxen want er zijn veel stropers actief. De lynxen zitten in Beieren vooral in het Nationaal park dat tegen de tsjechische grens aanligt. Daar is een populatie van een 20 tal dieren. Nu dan toch een melding van iets dieper in Beieren, richting Oostenrijk. http://www.mangfall24.de/bayern/wasserburg-wissenswertes-luchs-6931077.html en dat is hier: https://www.google.de/maps/place/S%C3%B6chtenau/@47.9203214,9.9907797,7z/data=!4m5!3m4!1s0x47760fc69c53bca1:0x41d25a40937a950!8m2!3d47.9315312!4d12.2299671?hl=nl


Toevallig vandaag ook een ander artikel over de trieste situatie in Beieren.   http://www.idowa.de/inhalt.hipoltstein-lamer-winkel-nachwuchs-im-luchs-bermudadreick.961f35fe-1811-4a2a-a256-95920eeaac86.html  als je op de kaart kijkt waar die twee waarnemingen zijn:  https://www.google.de/maps/dir/S%C3%B6chtenau/93462+Lam/@48.5597465,11.5211646,8z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47760fc69c53bca1:0x41d25a40937a950!2m2!1d12.2299671!2d47.9315312!1m5!1m1!1s0x4775368201db78e9:0x49edabb557bde423!2m2!1d13.0508905!2d49.1971846!3e2?hl=nl  dan zie je dat er 180 km tussen ligt. Het zou mooi zijn als het tussenliggende gebied ook bevolkt zou zijn door lynxen, maar dat betwijfel ik. Ik denk dat de lynxen in Wasserberg uit Oostenrijk / Zwitserland komen, alhoewel daar de populaties ook niet zo groot zijn. Of misschien toch wel groter dan bekend.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een artikel over lynxen in Oostenrijk. http://www.krone.at/steiermark/geruestet-fuer-die-rueckkehr-der-luchse-nationalpark-gesaeuse-story-538031  Ik heb even opgezocht waar dat dan ligt. https://www.google.nl/maps/place/8913+Weng+im+Ges%C3%A4use,+Oostenrijk/@47.6018691,12.2624849,7z/data=!4m5!3m4!1s0x47719c883db5bf79:0xcaf2a31485573f52!8m2!3d47.6018691!4d14.5037012?hl=nl  Het is mij onduidelijk waar deze lynx(en) dan vandaan komen. Vlakbij liggen dan wel de Klakalpen, waar een kleine populatie leeft, die sterk te leiden heeft onder stropers. Kennelijk zwerven er toch lynxen rond vanuit naburige populaties in Tjechië, Slovenie of Italie. Lyxen zijn wel vaker op 200 km van hun geboorteplaats teruggevonden. Wel interessant om te bedenken dat ze kennelijk in staat zijn om 200 km cultuurgebied te doorkruizen om dan ergens zich te vestigen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Vanuit Stuttgart komt het volgende artikel over de lynxen in Baden Würtenberg. http://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.wildtiere-in-baden-wuerttemberg-luchse-bleiben-im-land-gefaehrdet.5b5ac985-ba9c-4d8f-bbca-692588a7c58f.html  Met wat andere woorden wordt steeds dezelfde siutaie besproken dus veel nieuws is het niet voor mij. Het is meer het informeren van de locale bevolking. Wat ik wel interessant vind is dat er daar 167.000 reeën per jaar geschoten worden. Voldoende voedsel voor de lynxen dus. Een lynx eet ongeveer 1 ree per week. Toch hebben de jagers zo hun bedenkingen omdat zoals zij zeggen het wild (ree) schuwer wordt en moeilijker te jagen. Meer uitdaging zou ik dan zeggen, een een spannendere jacht, maar zo zien zij dat kennelijk niet. Wat zij ook zeggen, en daar ben ik het dan wel mee eens, is dat op een gegeven moment het aantal lynxen in Zwitserland zodanig toeneemt dat na de jonge mannetjed op een gegeven moment vanzelf ook de vrouwtjes zullen komen. Dus een activer herintroductie is niet nodig. En ook met die conclusie ben ik het eens. Het komt allemaal vanzelf goed. Met mogelijk daar wel veel autoslachtoffers.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

ronris

Zeker voor de lynx is een goede reeënstand als voedselbron van groot belang, waar wolf toch eerder geneigd is vee zoals schapen, kalveren als prooi te nemen of predatie van wildzwijn, moeflon of edelhert  is de lynx veel meer geneigd tot het mijden van cultuurlandschap en menselijke bewoning en is behalve wellicht het eten van frislingen en hertenkalveren meer afhankelijk van ree als grootste prooidier.
De jacht zal in moeten zien dat bij het verschijnen van lynx en wolf de afschotcijfers zullen moeten worden bijgesteld. populatiebeheer bij (grof)wild door afschot vind toch hoofdzakelijk plaats ter vervanging van natuurlijke predatie en/of schadebestrijding??? Bij het verschijnen van lynx zal dus een verdeelsleutel moeten worden toegepast tussen predatie door lynx en beheer door afschot van de reeënpopulatie.(lerend beheren).

Groeten Ronald.         

Freek Verkerk

Citaat van: ronris op november 14, 2016, 15:27:33 PM
..
De jacht zal in moeten zien dat bij het verschijnen van lynx en wolf de afschotcijfers zullen moeten worden bijgesteld. populatiebeheer bij (grof)wild door afschot vind toch hoofdzakelijk plaats ter vervanging van natuurlijke predatie en/of schadebestrijding??? ...
Groeten Ronald.       

Ik heb tegenwoordig de indruk dat de jacht plaatsvindt vooral omdat de jagers graag jagen. Zij betalen (dik) voor een jachtvergunning. En de eigenaren van het land die verkopen die jachtvergunning, dus voor hen zijn het gewoon inkomsten. Daarnaast, maar duidelijk op een tweede plaats is het feit dat sommige wildsoorten (behoorlijke) schades kunnen aanrichten. Ik denk dan voornamelijk aan wilde zwijnen. Boeren met mais hebben daar zeker een belang bij het verminderen van het aantal wilde zwijnen. Maar schade van vos, ree, damhert / edelhert, wasbeer, haas en konijn, ganzen, zwanen en eenden is dacht ik allemaal erg beperkt.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

wimtegels

Citaat: De schade is dacht ik zeer beperkt

Over deze cijfers hoeven we niet te gissen. Uitgekeerde schadevergoedingen zijn openbare cijfers. Hier een greep uit de openbare cijfers van 2015:
De meeste tegemoetkoming werd uitgekeerd naar aanleiding van schade door grauwe ganzen (8,6 miljoen euro), kolganzen (4,5 miljoen euro) en brandganzen (3,5 miljoen euro) hebben een belangrijk aandeel hierin. Het betreft hier overigens alleen de uitgekeerde tegemoetkoming ter compensatie van een deel van de schade, de daadwerkelijke schade aan de landbouw ligt vele malen hoger.
De totale faunaschade in Nederland werd in 2013 door CLM Onderzoek en Advies becijferd op 96 miljoen euro.
meer informatie: http://www.bij12.nl/assets/jaarverslag-2015-faunafonds.pdf

We bewijzen de natuur geen dienst door schade te bagatelliseren. Net zo min als door individuele agrariërs voor de schade op te laten draaien.
Ik heb voldoende door wilde zwijnen bezochte akkers gezien waar het echt niet mee viel. Of je moet 80% productieverlies een meevaller vinden.
Maar ik stop met dit betoog anders raak ik te zeer of topic.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

ronris

De grofwildjacht in Duitsland is aan zeer strenge regels gebonden en per gebied wordt met vooraf bepaalde doel/streefstanden gewerkt. Voor wat betreft schade is vooral het edelhert in bosbouwgebieden nummer 1, in sommige gebieden in Duitsland in na 2007 de populatie zeer sterk gestegen. Door jachtdruk en/of verkeerde jachtmethoden en steeds kleiner wordende leefgebieden leeft het hert steeds vaker noodgedwongen zomer en winter bijna continue in dicht bosgebied
waardoor enorme schil en vraatschade in het bosgebied ontstaat.

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op november 04, 2016, 11:21:45 AM
Citaat van: Freek Verkerk op november 03, 2016, 14:28:44 PM
Citaat van: Freek Verkerk op november 02, 2016, 12:16:56 PM
Er is weer een Lynx ontsnapt uit een dierentuin in Duitsland. http://www.ak-kurier.de/akkurier/www/artikel/52511-luchs-aus-dem-tierpark-niederfischbach-entwichen  Gelukkig is het een normale europese Lynx dus zo het gewoon in de populatie opgenomen kunnen worden. https://www.google.de/maps/place/Tierpark+Niederfischbach/@50.8507499,6.7675888,8z/data=!4m5!3m4!1s0x47bea6e3314f1d67:0xbbcb8f38d2ea1546!8m2!3d50.8507499!4d7.8881943?hl=nl het dier loopt nu alleen wel rond in een gebied zonder andere Lynxen. Meestal worden trouwens deze ontsnapte dieren weer gevangen.

Lynxen in gevangenschap zijn nog steeds in staat om te jagen en te doden. In principe zou het dier zichzelf kunnen redden. het is wel even wennen natuurlijk en vaak zie je dat ze toch in de omgeving van mensen rondzwerven en bijvoorbeeld kattenbakjes leegeten. Ik hou het n de gaten. Altijd interessant om te zien hoe zo'n dier zich redt.
Hierbij een ander artikel over hetzelfde onderwerp. http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Wo-steckt-die-Luchsdame-a00c9eec-a2e0-41d6-ab7b-6d1b86e03933-ds Daarin wordt gezegd: Peter Merzhäuser, Pressewart des Tierparks, berichtet von einem Gespräch mit einem renommierten Zooberater, der etwa 20 Luchsausbrüche begleitet hat: ,,In 90 Prozent der Fälle sind die Tiere selbst zurückgekommen."  En ook: "Denn er ist ziemlich skeptisch, dass sich das Tier in freier Natur behaupten kann.

In den Genen des Luchses schlummere zwar der Jagdtrieb – aber wie man als Raubtier mit gerade einmal doppeltem Hauskatzen-Gewicht formvollendet ein Reh erlegt, muss man lernen. Und dazu hatte Marie keine Chance, denn auch ihre Mutter hat im Zoo gelebt und Futter nur als auf dem Silbertablett kredenzte Selbstverständlichkeit kennengelernt.  Auch die Gefahren des Straßenverkehrs kennt die Luchsdame naturgemäß nicht. " We zullen het zien.
Het dier is waargenomen door een ruiter.:  http://www.siegener-zeitung.de/siegener-zeitung/Luchs-auf-dem-Rueckweg-77aec5f1-5fc7-4f22-bdbb-2c945e46b245-ds
Het dier is weer gevangen: http://www.swr.de/landesschau-aktuell/rp/koblenz/luchs-aus-tierpark-in-niederfischbach-wieder-da/-/id=1642/did=18408306/nid=1642/nyj64v/
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een voor mij interessant probleem mbt het beheer van lynxen. Wat doen we, of wat zouden we moeten doen, met verzwakte jonge exemplaren. http://www.20min.ch/schweiz/zentralschweiz/story/-Junge-Luchse-werden-manchmal-auch-zurueckgelassen--16306379  Het dier uit het artikel was jong, vermoeid, verzwakt, uitgehongerd en mogelijk ook ziek en liet zich eenvoudig vangen. Vervolgens is het naar de zwitsere dierenopvang gegaan die het hebben doodgeschoten onder het motto van we hebben geen geschikte opvang voor deze dieren en een dierentuin is geen optie. Wat vindt u mijn lezer. :) ?????  Persoonlijk vind ik het niet ideaal om deze jonge lynxen, die volgens mij nog steeds wettelijk beschermd zijn, om die af te schieten. Maar wat is het alternatief?
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk