Lynxen bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, augustus 11, 2009, 13:49:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Citaat van: Cygnus op juli 19, 2013, 00:18:10 AM
Afschot van Lynx hier in Estland gedurende de afgelopen 4 jachtseizoenen:
2009/2010: 184
2010/2011: 181
2011/2012: 100
2012/2013: 88
Het aantal dieren wat jaarlijks wordt vrijgegeven voor afschot wordt vastgesteld aan de hand van de populatieontwikkelingen. Er wordt getracht de populatie op een niveau van circa 800 dieren te houden.
Ze schieten steeds minder af, dat lijkt een goed teken. Eigenlijk zou de jacht op deze dieren helemaal verboden moeten worden, maar ok.
Dat ze minder afschieten zou er ook op kunnen wijzen dat er steeds minder dieren zijn. Dat is natuurlijk een slechte ontwikkeling.


In het volgende een lin naar een verhaal over de goede ontwikkeling van de Iberische Lynx. [size=78%]http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Dieren/article/detail/1669174/2013/07/15/Populatie-kritiek-bedreigde-Iberische-lynx-verdrievoudigd.dhtml[/size]
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een leuk artikel over een project om de Lynxpopulatie in de Harz uit te breiden. http://www.rhein-zeitung.de/region_artikel,-Der-Luchs-soll-sich-bald-wieder-heimisch-fuehlen-_arid,1014363.html


Ik vind dit een beetje twijfelachtig want er zitten lynxen in noord oost Frankrijk (Vogezen), die ook naar de Pfalz trekken, alleen overleven ze het daar kennelijk niet. Door de stropperij is mijn inschatting. Als je dan 20 nieuwe uitzet lopen die grote kans om ook afgeschoten te worden. Wat wel zou kunnen is die nieuwe dieren een halsband om te hangen zodat je direct weet als ze dood zijn. Dan kan eventuele stropperij bekend gemaakt worden en kan de publieke opinie er iets over zeggen. Mogelijk dat dit de stropers overtuigt.


Los hiervan lijken er vanuit de vogezen ook lynxen direct naar het noorden de ardennen in te trekken en dan naar de eiffel en mogelijk naar Nederland. :) .


Een grote lynxpopulatie in de Pfalz is zeker goed voor Nederland. Anders moeten we in Nederland wachten op de lynxen uit de Harz, waar de populatie zich als een olievlek uitbreidt.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#92
Het zwitserse vervolgverhaal van het jongen lynxje: http://www.kora.ch/index.php?id=214&tx_ttnews%5Btt_news%5D=442&cHash=4db8a7026ff84f3d38e762b826f29fed

en nog iets over Oostenrijk: nationalpark Kalkalpen   http://ooe.orf.at/news/stories/2592135/
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een verhaal over een Lynx met jongen die een gedode ree verdedigd tegen loslopende honden.


http://www.hna.de/lokales/soehre-kaufungen/spaziergaenger-entdecken-luchs-kaufunger-wald-3114190.html


Mijn conclusie is dat Lynxen helemaal niet zo schuw zijn als wel eens beweerd wordt.




Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#94
Het gebeurt natuurlijk ook wel eens dat de Lynxen wees worden en er alleen voor staan. http://www.kora.ch/index.php?id=214&L=0%29&tx_ttnews%5Btt_news%5D=461&cHash=78731e05db5e1ba136f8680be80ea3a6


De vorige keer dat ze een jong dier gevangen hadden en weer in het wild uitzetten bleek het dier teveel een mensen gehecht. Nu zit het in een dierentuin.

En een artikel over de monitoring door vrijwilligers
  En een artikel over de monitoring door vrijwilligers
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij info over een mooi project in Hessen (Midden Duitsland). http://osthessen-news.de/n1239335/region-luchse-auch-in-unseren-w-ldern-auf-der-pirsch-mit-fast-50-fotofallen-.html  Je ziet dat die fotofallen (fotocamera's) kennelijk flink goedkoper geworden zijn. Het project wordt direct met 50 camera's uitgerust die meer dan een jaar ingezet worden.


Ik lees dat er al oogwaarnemingen zijn, meerdere, dus de dieren zullen er wel zitten en zullen nu ook gevonden worden. Dit project is vergelijkbaar met inventarisaties van Lynxen in Zwitserland. In Zwitserland wordt het zeer gedegen aangepakt en is men in staat om individuele lynxen te identificeren en die jaren achter elkaar op de foto te zetten. In Zwitserland weet men waar welke lynx zn territorim heeft.


Zodra er wat meer waarnemingen zijn in Nederland / België kunnen we bij ons iets vergelijkbaars opzetten. Een cameraproject  bij het drielanden punt dat recentelijk is opgezet door Ark geloof ik, had wel een wilde kat op de foto, maar nog geen wolf of lynx. Nog even wachten. Ze komen beide. 
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#96
Hierbij een foto van een cameraval in Zwitserland opgezet door een natuurbeheerder (jager).  http://www.blick.ch/news/schweiz/graubuenden/erste-baby-luchse-im-buendnerland-id2489344.html  Volgens hem het eerste duidelijke bewijs dat er in dit kanton jonge Lynxen zijn.


Als je wilt weten waar dit kanton ligt (Zuid Oost Zwitserland). Klik dan op de volgende link:  [size=78%]http://de.wikipedia.org/wiki/Kanton_Graub%C3%BCnden[/size]


Als ik de foto's zo bekijk zijn dit gewoon de Alpen. Lynxen zitten niet echt heel hoog, want ze volgen hun prooidieren die ze vanuit de dekking met een korte sprint pakken. Dus boven de boomgrens is de dekking minder en lopen ook minder reeen rond. Wel weer gemsen, die ze in principe ook wel lusten, maar die zijn veel moeilijker te verrassen in open terrein.


Maar in de Alpen zijn ook voldoende beboste berghellingen dus in principe goed terrein voor ree en lynxen. Dat ze er nog weinig zitten ligt eraan dat ze in het verleden zijn afgeschoten. Nu de normen wat veranderen (ook in Zwitserland) komen deze dieren weer terug. Gelukkig.


Dit gebied is ook geschikt voor wolf en beer. Die hebben dezelfde moeilijkheden, namelijk de Zwitsers, de conservatieve Zwitsers.


Dichter bij huis (Midden DUitsland) het volgende verhaal van moeflons die gedood zijn waarvan de Lynx als verdachte genoemd wordt. Wat mij betreft is ook een Wolf een verdachte maar die wordt niet genoemd omdat die in dit gebied nog niet verwacht wordt. 


Verder een filmpje op Youtube van een fietser die een Lynx tegenkwam en filmde. Interressant want hieruit blijkt dat de Lynx niet altijd zo schuw is als men zegt dat hij is.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Geinige Duitse aanpak: Is er EEN waarneming van een lynx zet met meteen 30 camera's gedurende 5 maanden in om het dier in beeld te krijgen.


http://www.badische-zeitung.de/rheinfelden/der-luchs-geht-um-am-dinkelberg-x1x--76767563.html  Ik weet niet precies hoe duur zo'n camera is maaar stel 1000 euro, dan hebben we het toch over 30.000 euro. En dat alleen vanwege de status van Lynx-land.


Een uitgebreid camera-project zou in Nederland ook wel interessant zijn. Ik zou dan op alle wild viaducten camera's zetten en verder nog een paar op paden hier en daar. Interessante vangsten zijn dan: Lynx, wolf, wilde kat, marter, das, zwijn en exoten als Marterhond, wasbeer, kangaroo.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Jeroen Nagtegaal

In Nederland staan ook al heel veel camera's. Deels voor projecten, maar ook als hobby. Zo'n cameraval zal rond de 3-400 kosten denk ik.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Freek Verkerk

#100
Citaat van: Jeroen Nagtegaal op november 04, 2013, 22:38:08 PM
In Nederland staan ook al heel veel camera's. Deels voor projecten, maar ook als hobby. Zo'n cameraval zal rond de 3-400 kosten denk ik.


Dan zal het toch niet lang meer duren voor we de eerste lynx in Nederland voor de camera hebben. Ik had ze al verwacht eigenlijk.

Hierbij een kaart van de waarnemingen op onze zustersite in België. 

Er zijn wel waarnemingen, maar weinig. De soort heeft toch moeite om zich vanuit het zuiden te verbreiden richting onze gebieden. Ik heb het gevoel dat ze veel last hebben van illegale jacht. Hierbij trouwens een vrij zekere waarneming in het uiterste zuiden van België. 
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hier een artikel over een zwervende lynx (met zender :) In Soling, op plusminus 200 KM ten Oosten van de Nederlandse grens.


http://www.thueringer-allgemeine.de/startseite/detail/-/specific/Luchs-erkundet-Deutschlands-Waldgebiet-des-Jahres-2086762703


13 jaar geleden heeft men in de Harz een herintroductie gedaan wat succesvol verlopen is. De nakomelingen van de daar uitgezette lynxen, lopen nu ruim 100 km verder rond. Een beetje rekenen levert een verspreidingssnelheid van 10 km/jaar. Aangezien ze op 200 km van de NL grens zitten zouden ze over 20 jaar in Nederland aankomen. Hopelijk gaat het toch iets sneller.


Een ander artikel bevestigd ongeveer de tendens dat de lynxen naar het westen trekken. [size=78%]http://www.derwesten.de/wirtschaft/luchs-kehrt-in-die-waelder-der-region-zurueck-aimp-id8654583.html[/size]  Arnsberg ligt in Sauerland en dat is 130 km van Winterswijk.


Het gezenderde mannetje M6 is gevangen en gezendert in Bühren en was laatst in de buurt van Holzminden, een afstand van 50km in een jaar. 
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Op e grens van Oostenrijk, Italie en Slovenie leven gelukkig ook Lynxen. Het volgende duitstalige artikel verteld er iets meer over.  http://kurier.at/lebensart/tiere/luchsbestand-in-oesterreich-laesst-hoffen/37.834.094  Het gaat hier kennelijk goed, herintroductieprojeten hebben geholpen om de stand te verhogen, alhoewel en ook nog stroperij is.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In het voor ons waarschijnlik meest relevante buitenland (Duitsland / Harz) gaat het zeer goed met de Lynxen. Ze hebben inmiddels de Weser bereikt zegt dit duistalige artikel: http://www.hna.de/lokales/goettingen/erfolgreiches-projekt-luchse-leben-weser-3294095.html Er worden   

Er worden allemaal gebieden en streken genoemd die je zelf maar met de wikipedia moet opzoeken. Klik hier voor het kaartje van de wezer: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Weser_Einzugsgebiet.png   Gözlar is ongeveer het midden van de Harz waar omstreeks het jaar 2000 her herintroductieproject heeft gelopen en de lynxen hebben zich dus nu kennelijk uitgebreid tot Kassel. (In 13 jaar, dus als het in dit tempo doorgaat duurt het nog 20 jaar.)  .  In het artikel wordt ook de belangrijke snelweg A7 genoemd. Klik hier voor de kaart: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_D_A7.svg  Ook wordt genoemd de http://de.wikipedia.org/wiki/Landkreis_Holzminden 
Mijn conclusie: het gaat goed, maar het is nog wel ver en duurt dus nog even voor hun nakomelingen Nederland vanuit het Oosten bereiken. Gelukkig heb ik ook nog wel hoop op de lynxen die uit het zuiden komen en zich al melden in België.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#104
Er waren al plannen om in het Phalzer wald een herintroductieproject te starten voor lynxen, maar nu wordt het wat concreter.  Hierbij de link  http://www.swr.de/odysso/imgruenenrp/luchse/-/id=10728412/nid=10728412/did=12688322/xtzvfi/  naar wat tekst en een film.

Mijn mening is dat het uiteraard goed is dat men het weer eens probeert, eigenlijk vlakbij Nederland. Wat me een beetje onrustig maakt is dat dit het meest noordelijke puntje is van de Franse populatie en dat die dieren er eigenlijk uit zichzelf al hadden moeten komen. Er zijn ook waarnemingen van enkele jaren geleden, maar op de een of andere manier is het niet gelukt. Ik denk dat dit komt door illegale afschot van jagers. Als men nu nieuwe dieren uitzet lopen die tegen dezelfde problemen op. Het is wel zo dat met halsbanden met GPS en GSM men wel beter weet waar ze afgeschoten worden, zodat een dader sneller gepakt kan worden. Mogelijk houdt dat dan ook de daders tegen. Er wordt gesproken over het uitzetten van 20 dieren, vergeleken met het project in de Harz, wat zeer succesvol is.

Ik hou het in de gaten. :)

een film. 

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

grunsven

Waarom zou je beesten uit gaan zetten op een plek die ze zelf kunnen koloniseren?
Het enige argument dat ik kan bedenken is een gebrek aan geduld.

Zou mooi zijn als ze die beesten een keer met rust zouden laten en we gewoon kunnen volgen hoe ze zich vanzelf over Europa verspreiden.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Freek Verkerk

Citaat van: grunsven op januari 14, 2014, 15:35:10 PM
Waarom zou je beesten uit gaan zetten op een plek die ze zelf kunnen koloniseren?
Het enige argument dat ik kan bedenken is een gebrek aan geduld.

Zou mooi zijn als ze die beesten een keer met rust zouden laten en we gewoon kunnen volgen hoe ze zich vanzelf over Europa verspreiden.

Ben ik het wel mee eens. Ik heb ook even gerekend. Het gaat om een project van 2.7 miljoen euro voor 20 lynxen, dus ongeveer 135.000 euro per uitgezet dier. En in feite zijn het geen nieuwe dieren, maar dieren die gehaald worden uit de Franse (en Zwitserse)  Jura dus het gaat eigenlijk om een verplaatsing van dieren over een afstand van een 500 km  (ongeveer).  En zelf zijn de dieren ook al met die verplaatsing bezig zoals het volgende artikel bevestigd. Waarnemingen van een lynx, of meerdere, in het zwarte woud. Dat ligt in zuid west duitsland, ten noord / oosten van de Jura. http://www.badische-zeitung.de/rheinfelden/der-luchs-geht-um-am-dinkelberg--76765175.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

De lynx uit de Balkan schijnt ernstig bedreigd te worden door de aanleg van een stuwmeer.  http://www.swp.de/ulm/nachrichten/politik/Dem-Balkanluchs-droht-das-Aus;art4306,2406021
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Het kleine herintroductie project in de kalkalpen loopt gevaar door de vermissing van het enige bekende grote mannetje:  http://ooe.orf.at/news/stories/2628372/ Men denkt aan stroperij. Toch een groot gevaar voor Lynx en wolf.



Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Freek Verkerk

Interessant,


in Oostenrijk verdwijnen achter elkaar lynxen en men wil er gewoon weer nieuwe uitzetten.


Dat is misschien wel de juiste manier. [size=78%]http://ooe.orf.at/news/stories/2630443/[/size]



Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op februari 11, 2014, 16:22:47 PM
Interessant,


in Oostenrijk verdwijnen achter elkaar lynxen en men wil er gewoon weer nieuwe uitzetten.


Dat is misschien wel de juiste manier. [size=78%]http://ooe.orf.at/news/stories/2630443/[/size]


Maar dan wel volgend jaar pas, voor de volgende Ranzzeit [/size][size=78%] [/size][/size][size=78%]http://ooe.orf.at/news/stories/2630443/[/size]


Is nu waarschijnlijk toch al te laat. EN hopelijk hebben die boeren gelijk en komt er gewoon een mannetje uit de omgeving even buurten.  :)
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een verhaal waarin verteld wordt hoe de monitoring plaats vindt.


http://www.1815.ch/wallis/aktuell/zimmermann-paarungszeit-der-luchse-erhoeht-erfassungsrate--132385.html


Met op deze site de resultaten:  [size=78%]http://www.kora.ch/[/size]
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

De Brons begint, of heeft dat anders bij Lynxen?


http://www.hna.de/lokales/melsungen/luchse-sind-jetzt-liebestoll-forstamt-bittet-hinweise-3372811.html




Sinds de introductie in de Harz in 2000 zijn er nu waarnemingen in Jesberg, 172 km van Goslar wat ik als cerntrum van de Harz zie. Dus en verspreidingssnelheid van 10-15 km per jaar. Van Jesberg naar Roermond is nog 325 km, dus over 20 jaar zijn ze er.  :( 


Duurt nog lang zo. Hopelijk komen ze sneller vanuit het zuiden.


Voor een overzicht van de situatie in europa is de duitse Wikipedia vrij goed:  [size=78%]https://de.wikipedia.org/wiki/Eurasischer_Luchs[/size]
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Freek Verkerk

In Oostenrijk is het voornamelijk een gevecht tegen de illegale stroperij. http://www.kleinezeitung.at/magazin/tiere/3558518/luchse-mautern-melk-gewildert.story 


Vreemd eigenlijk. In Duitsland is men zo wetsgetrouw terwijl men in Oostenrijk zo ouderwets alles maar doodschiet wat men tegen komt. Zo leer je een volk kennen. :(
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij weer een artikel waarbij de jagers over de lynxen klagen.http://www.grenchnertagblatt.ch/solothurn/kanton-solothurn/luchs-im-solothurner-jura-verdraengt-wildtiere-und-macht-das-jagen-schwer-127742046 Kort samengevat: er komen steeds meer lynxen, het aantal reeen en gemsen neemt af en de pachtgelden nemen toe.


Mogenlijk gaan er illegale dingen gebeuren door jagers.


Vanuit Beieren een vergelijkbaar artikel, ditmaal van een natuur vriend die zegt dat nu al 12 jaren het aantal lynxen niet toeneemt en dat dit komt dor de illegale jacht / stroperij. Of de overheid er iets aan wil doen.


http://www.frankenpost.de/lokal/fichtelgebirge/marktredwitz/Illegaler-Abschuss-gefaehrdet-den-Luchs;art2442,3186963


Het lijkt me moeilijk om er iets aan te doen. Mischien wijzen op de toeristische waarde van lynxen en het publeik op de hoogte houden van hun bestaan. Misschien individuele lynxen laten adopteren door steden / bedrijven en hen dan met een zender volgen, geef hen een naam, een website en een facebook account. Maak het persoonlijk.





Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Freek Verkerk

In een beetje ongenuanceerd artikel wordt tegen de Lynx gepleit en wrdt gesteld dat de Lynx sommige soorten vrijwel elimineert, zoals moeflons. Verder zou het slecht zijn voor andere soorten zoals de wilde kat. De zwijnen zouden daarentegen weer toenemen.


http://www.badische-zeitung.de/leserbriefe-68/die-rahmenbedingungen-sind-eingeschraenkt--81592598.html


Leuk: zwijnen worden weer veel door wolven gegeten. De lynx jaagt vanuit een hindernis en duwt het wild als het ware naar de open vlakte waar ze kunnen zien wat er op hen af komt. En in de open vlakte zit juist de wolf. Dus wolf en lynx hebben een tegengesteld effect. Samen zorgen ze voor een gevarieerd landschap zonder overbegrazing.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

GijsB

Ik vind het niet gek dat moeflons het niet zouden overleven als er grote predatoren zijn. Moeflons zijn bergdieren die hun klimkunsten gebruiken om te vluchten voor predatoren. Daar hebben ze in Nederland en grote delen van Duitsland niet zo veel aan.
Gijs