Lynxen bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, augustus 11, 2009, 13:49:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

#60
Gelukkig gaat het wel goed met de europese Lynx. Hierbij een link over de situatie in Bayern. http://www.idowa.de/home/artikel/2013/01/22/im-bayerwald-gruesst-der-luchs-per-sms.html Er zijn in west europ zo een paar eilandjes met lynxen en Bayern (Zuid oost Duitsland en de grens over in Tsjechie en nu kennelijk zelfs ook de zuidelijke grens over tot in Oostenrijk. Daar liggen een aantal territoria van Lynxen. De dieren breiden zich als volgt uit. Jongen zoeken een vrij territorium. Daar wordt op leven en dood om gevochten soms. Makkelijker is het dan om een nieuw onbewoond gebied te bezetten. Maar vanwege de gewenste partner toch ook bereikbaar voor andere lynxen, dus aanliggend aan al bestaande territoria. Territoria van mannetjes en vrouwtjes overlappen om begrijpelijke redenen.


Een ontwikkeling van de laatste jaren is de inzet van de steeds betere en goedkopere electronica. Fotokastjes en halsbanden met gps en sms beginnen steeds meer ingezet te worden. Zou overigens ook een heel leuk project zijn voor Nederland. Volgens mij liggen de dichstbizijnde territoria in de Belgische ardennen. Dus even wat duitse experts uit bayern te hulp roepen, Lynx vangen en halsband omhangen. Misschien eerst even identificeren met fotokastjes. Kijken waar ze zitten en hoeveel. Die techniek is weer heel goed ontwikkeld in Zwitserland.


Andere eilandjes met Lynxen zijn de Harz. Nu een eilandje met een doorsnede van een 150 KM. Bijna verbonden met het Beierse eilandje.


En een lange corridor vanaf de Middellandse zee door heel Oost Frankrijk tot in de ardennen. met een uitloper naar zwitserland.

EN nog een ander artikeltje;
Rar gewordener Luchs kehrt nach Ostböhmen zurück
In die Gebirge Ostböhmens ist der Luchs zurückgekehrt. Die Wildkatze wurde bereits mehrere Male an zwei Orten gesichtet: Im Riesengebirge und in der Region von Broumov / Braunau. Der Luchs ist vom Aussterben stark bedroht. In den 1970er und 80er Jahren wurde er hierzulande durch Wilddiebe fast völlig ausgerottet. In den letzten Jahren wandert das sehr menschenscheue Raubtier von der der Slowakei aus allmählich wieder nach Tschechien ein. Kürzlich wurden Spuren des Luchses im frischen Schnee des Riesengebirges entdeckt, wo nach Aussage von Experten seit etwa drei Jahren zwei bis vier der Raubkatzen leben. Der Lebensraum der Luchse sind vor allem Mittelgebirge mit Mischwald und Felsen. Diese Voraussetzungen finden sie auch im Naturschutzgebiet um Broumov, in dem sie ebenso seit drei Jahren auftauchen.

Waar ligt Broumov: Klik hier: Waar ligt Broumov: Klik hier:

en artikel over de afwezigheid van lynxen in NRW, onze duitse buren slecht een melding van lynxen met jongen. Overigens wel uit een gebied met nog maar heel weinig meldingen. Het is wel bekend dat er Lynxen in Hessen leven, maar nu kennelijk ook al de grens over in NRW.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#62
Sommige gebieden in Duitsland zijn inmiddels volledig bezet door lynxen. Met name in de Harz heeft een herintroductieproject geleidt tot een zich als een olievlek uitbreidende reeks aansluitende Lynxterritoria. Inmiddels met een doorsnee van meer dan 100 km.
http://www.hna.de/lokales/fritzlar-homberg/erfolge-ansiedlung-luchs-revier-voll-2761493.html  De Schwalm-Eder-Kreis is volgens mij ook bevolkt vanuit het de Harz, maar zeker weet ik dat niet. [size=78%]http://de.wikipedia.org/wiki/Schwalm-Eder-Kreis[/size]  Het ligt volgens Google maps meer dan 100 km van de Harz. Het duurt nog even voor ze in grotere aantallen in Nederland zijn, maar het gaat de goede kant op. In de Harz en omstreken gaat het in ieder geval goed. Nederland wordt bevolkt vanuit de EIffel/Ardennen en daar schiet het niet echt op helaas. Ik weet ook niet wat het probleem is. Ik verwachtte ze al in Nederland, maar ze worden opgehouden, mogelijk door illegale jacht of toch het autoverkeer.Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

http://ooe.orf.at/news/stories/2572264/


In de kalkalpen in Oostenrijk zijn 2 lynxen uitgezet. Ze leven nog, hebben 2 jongen en er komt mogelijk nog een nieuw dier bij zodra dat in Zwitserland gevangen is.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op februari 22, 2013, 11:55:38 AM
http://ooe.orf.at/news/stories/2572264/


In de kalkalpen in Oostenrijk zijn 2 lynxen uitgezet. Ze leven nog, hebben 2 jongen en er komt mogelijk nog een nieuw dier bij zodra dat in Zwitserland gevangen is.


En inderdaad: er is een vrouwtje lynx gevangen en die gaat binnenkort naar Oostenrijk.


Lees het volgende artikel als je meer details wilt weten en als je Frans kunt lezen; [size=78%]http://www.kora.ch/news/archiv/20130305.htm[/size]
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij nog een artikeltje over de lynxen in Oostenrijk: http://www.nachrichten.at/oberoesterreich/steyr/Der-letzte-Luchs-fuer-den-Nationalpark;art68,1079945 Kennelijk leven daar nu 2 mannetjes, 1 vrouwtje, 2 jongen en misschien nog 2 andere dieren. Daarnaast wordt er nu nog een vrouwtje bijgezet en dan bekijkt men even een paar jaar wat er gaat gebeuren.


Dat is eigenlijk een erg kleine groep. Hopelijk komt er een aansluiting op de omringende populaties. Hopelijk breiden de andere populaties zich nog iets uit zodat het gebied wordt opgevuld. Dat zou wel kunnen als er niet zoveel slachtoffers vallen door de illegale jacht. Wat dat betreft heeft Oostenrijk bij mij een slechte naam. Er zijn ook vrijwel geen wolven terwijl dat toch ook voor hen goed gebied is. En beren en Elanden


Ik volg de situatie.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij een link naar een duits artikel. Bijzonder is dat de Lynx kennelijk niet bang is voor mensen en gewoon aan de rand van de weg de wacht houdt bij zijn buit. Op zichzelf is dit een logische ontwikkeling die je ook bij andere wilde dieren ziet. Zodra ze geen gevaar meer van de mensen te duchten hebben komen ze ook dichter bij de mensen. Daar zullen wel een paar generaties overheen gaan, maar voorbeelden daarvan zij eigenlijk alle dieren die je in de grote steden ziet zoals eenden, zwanen, futen, ganzen, reigers, ooievaars, konijnen, vossen etc.


[size=78%]http://www.hna.de/lokales/melsungen/luchs-melsungen-entdeckt-2794483.html[/size]
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Het lynxonderzoeks project in Beieren wordt gestopt. Of in ieder geval het verzamelen van data. Nu volgt nog de uitwerking. http://www.neues-deutschland.de/artikel/817666.lynx-lynx-sendet-nicht-mehr.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Interessant verhaal van een boer die een dood schaap vindt en denkt dat het door een Lynx gedood is. http://www.mittelhessen.de/lokales/region-marburg-biedenkopf_artikel,-Riss-Luchs-ein-Mutterschaf-in-Weipoltshausen-_arid,114377.html


Het gebied is nog niet bezet door lynxen (of wolven).  [size=78%]http://de.wikipedia.org/wiki/Lohra[/size][size=78%] Zwervers van beide soorten zijn mogelijk. Dit soort gevallen gaan we ook in Nederland krijgen. [/size]

[size=78%]Ze hebben het wel goed opgelost door er direct een camera op te zetten. [/size]

Als je mij vraagt hoe dit opgelost moet worden denk ik toch dat de boer een schadevergoeding moet krijgen. Beter een paar keer teveel uitbetalen dan een slechte naam krijgen, of dat er een slechte naam gaat kleven aan lynxen en wolven.

De wolf wordt niet genoemd, maar het doorbijten van de keel is ook de methode van de wolven om te doden. Er werd gewezen op loslopende honden die in de buurt een ree gedood zouden hebben. Dat vind ik ook verdacht. waren dat wel honden en geen wolven?
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een artikel over een gevangen lynx die een halsband kreeg. http://www.hna.de/lokales/hann-muenden/junger-luchs-bramwald-gefangen-2884396.html Bramwald ligt in zuid Neder-saksen, een paar honderd km van de NL grens.


http://de.wikipedia.org/wiki/Bramwald
Dit is ook ongeveer de westelijke grens van het verspreidingsgebied van de Lynxen die nakomelingen zijn van het herintroductie project in de Harz. Inmiddels zijn die dieren al een 100 km verspreid vanuit de plek waar hun voorouders zijn uitgezet.


Het is ook een goed voorbeeld van locale samenwerking tussen jager en natuurbeheerder. Een jong dier gaat mogelijk nog op zoek naar een eigen gebied richting Nederland.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een artikel over de Lynx in zuid-oost Duitsland.  http://www.br.de/nachrichten/niederbayern/luchs-forschungsprojekt-bayerischer-wald-102.html


Conclusies:
* Lynxen jagen ook veel rood wild (edelherten en damherten?)
* sinds de herintroductie heeft de soort zich niet uitgebreid. Oorzaken: auto-ongevallen en illegale jacht. In die regio had ik ook al lang wolven verwacht, maar ook niets. Het lijkt me dat daar een paar vervelende mensen wonen.  [size=78%]:([/size]

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

lucasn

#71
Volgens mij bedoelen ze daar vooral reeeen mee, denk dat een volwassen edelhert een maatje te groot is.


Edit: Rotwild zijn edelherten
Groet,
Lucas Nieuweboer

Freek Verkerk

Citaat van: lucasn op mei 22, 2013, 18:42:31 PM
Volgens mij bedoelen ze daar vooral reeeen mee, denk dat een volwassen edelhert een maatje te groot is.


Edit: Rotwild zijn edelherten
Het is bekend dat reeen het hoofdvoedsel zijn en gedacht werd inderdaad dat edelherten een maatje te groot zijn, maar kennelijk niet. Misschien ging het ook om jonge dieren.


Een ander bericht: [size=78%]http://www.idowa.de/home/artikel/2013/05/22/traechtige-luchsin-erschossen.html[/size]
Een drachtige lynx is doodgeschoten gevonden. Waarschijnlijk door een jager. Men neemt het hoog op en vraag van de verzamelde jagers om zich daar duidelijk van te zeggen dat ook jagers zich aan de wet moeten houden. Dit is uiteraard slecht voor het toch al slechte image van de jagers.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

En nog een artikel over jagers in Zwitserland die vragen om lynxen te mogen schieten:  http://www.urnerwochenblatt.ch/aktuelle_ausgabe/nachrichten_details.asp?id=9488&url_back=nachrichten.asp?seitenreferenz=5#.UZ1Pm7X0GSo  geeft goed aan hoe de jagers er over denken: De Lynxen eten ons wild op en dat is niet goed.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Wat er in Bayern gebeurt is dat men geconstateerd heeft dat de uitgezette lynx populatie niet groeit. Daar is veel tijd en geld in gestopt. De lynxen zijn ook wettelijk beschermd, dat zijn democratisch genomen besluiten. Ook moreel goed te verdedigen, wij rijke europeanen kunnen niet tegen de rest van de wereld zeggen dat ze hun tijgers,  olifanten, neushoorns, dolfijnen, walvissen etc moeten beschermen als we zelf onze wilde dieren wel afschieten.


Maar duidelijk is dat de jagers hun eigen denkwijze hebben. zij schieten omdat ze het spannend vinden, en dat is het natuurlijk ook. Ze halen alle argumenten erbij om hun hobby uit te kunnen voeren. Nu door het internet begint dit allemaal bekender te worden. De jagers en hun verenigingen worden publiekelijk opgeroepen om zich hier officieel van te distancieren, zo niet dat kan er nagedacht worden over verdere maatregelen en de duitsers kennende kan dat erg vervelend zijn.


En het schijnt te werken. Hierbij een link naar een artikel van een jachtvereniging die een beloning zet op degene die aanwijzingen kan geven om de boosdoener te vinden.


http://www.wildtierschutz-deutschland.de/2013/05/abschuss-einer-trachtigen-luchsin-im.html


Tot nog toe zijn de straffen die gegeven zijn ongeveer in de orde van grootte van 3000 euro boete en voorwaardelijke afname van de jachtvergunning. Ik zal het volgen. Nu de elctronica steeds goedkoper wordt krijg je dat er steeds meer lynxen een halsband krijgen zodat men vrijwel direct weet als het dier niet meer leeft. Het is ook vrij duidelijk welke jagers vergunningen hebben in de territoria van de lynxen. Het preventief intrekken van jachtvergunningen  is voor de hand liggend. Zeker als er dode lynxen gevonden worden. Ook zijn er natuurlijk sporen zoals kogels. Ook is het goed om te weten dat het doodschieten van lynxen niet helpt. Een leeg territorium zal snel worden gevuld.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Johan Helmus

Citaat van: twan.teunissen op mei 27, 2013, 09:30:21 AM
Lynx straks terug in UK?


http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/10080527/Wild-lynx-to-be-brought-back-to-British-countryside.html


Groeten, Twan
Leuk! :) Er zal wel weer veel tegenstand komen van bepaalde groepen uit de bevolking. De reïntroductie van bijvoorbeeld bevers en wilde zwijnen stuit daar ook op veel weerstand van de welbekende groepen zeurpieten en doemdenkers.
Groeten, Johan Helmus

Freek Verkerk

Het zo gewelding zijn als in de UK inclusief Ierland met haar vele eilanden, hier en daar en bij voorkeur overal, de natuur weer wat natuurlijker wordt door de herintroductie van dieren die sinds de romeinen verdwenen zijn en dan denk ik niet alleen aan lynxen, maar ook elanden, wolven, beren en wat er verder allemaal verdwenen is. Hebben ze nog wel ree, wilde zwijnen, edelhert, marters, dassen?


In Nederland heeft men ook wilde paarden en wat rundersoorten zoals Bison. We lopen wat dat betreft flink voor op de britten.


Een beetje armoedig lijkt het mij, terwijl juist de BBC zulke mooie natuurfilms kan maken. Het land lijkt me in ieder geval gedeeltelijk wel natuurminded. Misschien moeten ze gewoon met een klein eiland beginnen als een soort pilot. Begn maar eens met het eiland van Man.


Maar weer terug naar de lynxen:


Een beetje oude nieuws via een andere bron weer een verslag van het onderzoek naar de lynxen in zuid oost Duitsland: 
http://www.trp1.de/aktuell/Ergebnisse-11697.html inclusief video.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Johan Helmus

Citaat van: Freek Verkerk op mei 29, 2013, 15:26:10 PM
Hebben ze nog wel ree, wilde zwijnen, edelhert, marters, dassen?
:right:

In het stukje staat zelfs dat een van de redenen om de lynx te willen herintroduceren juist is omdat men het aantal reeën wil terugbrengen.
Groeten, Johan Helmus

twan.teunissen

Red deer = Edelhert..


Groeten, Twan
Twan Teunissen

Freek Verkerk

Citaat van: Johan Helmus op mei 29, 2013, 16:10:39 PM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 29, 2013, 15:26:10 PM
Hebben ze nog wel ree, wilde zwijnen, edelhert, marters, dassen?
:right:

In het stukje staat zelfs dat een van de redenen om de lynx te willen herintroduceren juist is omdat men het aantal reeën wil terugbrengen.


Het was een beetje een cynische opmerking.  :)  Het lijkt me uitstekend als de lynx, net als in andere europese landen als duitsland, zwitserland en Frankrijk geherintroduceerd wordt. Hou ons maar op de hoogte. Is dit een serieus plan of gooit iemand een balletje op?


Nadat de lynxen kunnen ze het dan langzaam gaan hebben over wolven, beren, elanden en wisenten.  Als je het zo leest lopen ze nog heel erg achter daar in de UK.  Wolven en Elanden verspreiden zichzelf alleen is het kanaal wel iets te groot voor hen.  Beren zijn geherintroduceerd in Frankrijk en Italie, dus dat kan men gewoon herhalen, die blauwdruk ligt er. Ook wisenten lopen in duitsland en Nederland in een parkje rond, dus dat kan men ook doen.


Ik heb gelezen dat in Engeland men de bomen in een groot gedeelte van het land heeft verwijderd, door schapen. In een open landschap is de wolf effectiever dan een lynx in het jagen op reeen of edelherten (red deer).


Dat geeft spectaculaire beelden :).

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#81
Er is in Zwitserland een jong lynx uitgezet.  http://www.swissinfo.ch/ger/news/newsticker/international/Junger_Luchs_von_Waadt_nach_Genf_umgesiedelt.html?cid=35996320


Een duitstalig artikel. Het dier was jong en verzwakt gevonden en ze hebben hem weer opgelapt en terug gezet op een andere locatie. Vreemd genoeg zonder halsband, wat de laatste tijd vrij gebruikelijk is.


Ik ben er nog steeds voorstander van dat men contact legt met deze mensen om ook eens een dier in Nederland uit te zetten. Met halsband dan zodat we en informatie krijgen over hoe leefbaar Nederland is voor deze dieren.
En dat we de betrokkenheid van de media / burgers bij natuurzaken sterk verhogen.


Dit project zo bijvoorbeeld gesponsord kunnen worden door de Staatsloterij in samenwerking met bijvoorbeeld de provincie Noord Brabant die ook de grote 5 terug wou brengen. Of Nationaal park de Hoge Veluwe die misschien ook wat vrije reclame kan gebruiken. Mogelijk in samenwerking met het ttv programma : "Vroege vogels". Kunnen ze er elke week even kor iets over zeggen.


Zoiets verhoogt de betrokkenheid bij de natuur sterk. Kijk maar hoe populair al die webcams in de nesten zijn.

Verder nog een artikel

http://www.badische-zeitung.de/titisee-neustadt/fuer-die-rueckkehr-der-pinselohren--72352392.html

over dat er een website gekomen is over en voor de Lynxen in zuid west Duitsland. Het zware woud etc.


Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

De lynx die gefotografeerd was in het zwarte woud is dood: http://www.swr.de/nachrichten/bw/freiburg/-/id=1552/nid=1552/did=11566224/1iyhw9t/ Het gaat wel beter met de lynxen. In Zwitserland stijgen de aantallen. In Frankrijk is het onduidelijk. In Belgie en Nederland komen ze langzaam stteds meer voor.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

jeroenroelofsen

Citaat van: Freek Verkerk op juni 11, 2013, 23:18:52 PM
In Belgie en Nederland komen ze langzaam stteds meer voor.
Waar baseer je dat op?
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Maarte5n

Citaat van: jeroenroelofsen op juni 12, 2013, 12:26:32 PM
Citaat van: Freek Verkerk op juni 11, 2013, 23:18:52 PM
In Belgie en Nederland komen ze langzaam stteds meer voor.
Waar baseer je dat op?

in belgie merk ik het wel, maar in nederland? kom maar op met die feiten dat er minstend 1 leefd

Groet Maarten.
Maarten vd Berg

Freek Verkerk

#85
Citaat van: Maarte5n op juni 12, 2013, 17:00:19 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op juni 12, 2013, 12:26:32 PM
Citaat van: Freek Verkerk op juni 11, 2013, 23:18:52 PM
In Belgie en Nederland komen ze langzaam stteds meer voor.
Waar baseer je dat op?

in belgie merk ik het wel, maar in nederland? kom maar op met die feiten dat er minstend 1 leefd

Groet Maarten.


Ik baseer dat op het groeiend aantal waarnemingen in België en de incidentiele waarnemingen in Nederland. Voerstreek, Nijmegen, Drente.


Iets anders. Waarnemingen in Sauerland. Als je wilt weten waar dat is klik hier: [size=78%]http://de.wikipedia.org/wiki/Sauerland[/size][/size][size=78%] [/size]
[/size]
[/size][size=78%]EN het bericht van de waarneming: [/size][/size][size=78%]http://www.derwesten.de/staedte/warstein/luchs-streift-wieder-durch-den-heimischen-wald-id8126204.html[/size]


Deze waarneming is wel bijzonder omdat ik probeer te begrijpen waar die dieren dan vandaan gekomen zijn. Een grote bron is een herintroductie project in de Harz. Het herintroductie project is 13 jaar oud en de afstand is 200 km. Dus dan schat ik hun verspreidingssnelheid op 200/13 = 15 km/jaar.    Sauerland is 150 km van Enschede dus in 10 jaar zijn we aangesloten op die populatie als er al niet eerder dus de aansluiting er is met de vanuit het zuiden komende lynxen.

Maar ja de voerstreek is ook een 200km van enschede, dus zullen er zowel vanuit het oosten als vanuit het zuiden lynxen Nederland binnen komen. Het eerst dus vanuit het zuiden (voerstreek).
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Het gaat nog steeds goed met de Luynxen zolang ik dit soort berichten kan plaatsen van waarnemingen van Lynxen in nieuwe gebieden.
http://www.luzernerzeitung.ch/nachrichten/zentralschweiz/schwyz/Jaeger-sichten-Luchs-im-Stoos-Gebiet;art96,274561
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een bijzonder bericht over een Lynx die afgeschoten mag worden in Zwitserland. Dit is de eerste keer dat ik zoiets lees. Ik ken het principe van wolven en beren, dat als ze te schadelijk worden, at ze afgeschoten mogen worden, maar van lynxen ken ik het niet. Lynxen zijn nooit gevaarlijk voor mensen, dat zal helpen. In dit geval heeft het dier een relatief klein aantal schapen gedood. Al met al zal de schade beneden de 1000 euro zijn. Vreemd dat men zoon zo'n laag bedrag een zo mooi dier als de Lynx laat afschieten: http://naturschutz.ch/news/luchsin-darf-abgeschossen-werden/66608
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

jeroenroelofsen

Citaat van: Freek Verkerk op juli 18, 2013, 12:37:58 PM
Een bijzonder bericht over een Lynx die afgeschoten mag worden in Zwitserland. Dit is de eerste keer dat ik zoiets lees. Ik ken het principe van wolven en beren, dat als ze te schadelijk worden, at ze afgeschoten mogen worden, maar van lynxen ken ik het niet. Lynxen zijn nooit gevaarlijk voor mensen, dat zal helpen. In dit geval heeft het dier een relatief klein aantal schapen gedood. Al met al zal de schade beneden de 1000 euro zijn. Vreemd dat men zoon zo'n laag bedrag een zo mooi dier als de Lynx laat afschieten: http://naturschutz.ch/news/luchsin-darf-abgeschossen-werden/66608
15 schapen in 12 maanden binnen een gebied van 5km2, dat is een vrij fors aantal. Meer dan 1 schaap per maand door 1 lynx. Kan me voorstellen dat die lynx als "lui" wordt bestempeld. (lui bedoel ik mee, kiezend voor makkelijke prooien) En daarmee als potentieel gevaarlijk bestempeld wordt.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Cygnus

Afschot van Lynx hier in Estland gedurende de afgelopen 4 jachtseizoenen:
2009/2010: 184
2010/2011: 181
2011/2012: 100
2012/2013: 88
Het aantal dieren wat jaarlijks wordt vrijgegeven voor afschot wordt vastgesteld aan de hand van de populatieontwikkelingen. Er wordt getracht de populatie op een niveau van circa 800 dieren te houden.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema