Dutch Birding en de toekomst

Gestart door Max Berlijn, augustus 10, 2009, 09:00:28 AM

Vorige topic - Volgende topic

JohanvantBosch

#30
Expres ff een nieuw stukje, want ik wil nog even ingaan op de mogelijkheden van internet of de combinatie met internet. Je zou daar op verschillende manieren gebruik van kunnen maken. Deze ideeen hangen met name rond de volgende thema's:
- leden voortdurend betrekken bij de inhoud (dus niet eens per vijf jaar)
- combinatie van internet en papier
- combinatie van 'snelle en langzame artikelen'
- iedereen de kans geven om artikelen te schrijven

Bijvoorbeeld:
- Je kunt op internet elke maand (of andere termijn) mensen ideeen kunnen laten aandragen voor artikelen.
- Vervolgens kan iedereen daar gedurende een bepaalde periode op stemmen en daarmee bepalen wat in het blad moet komen.
- Ideeen met veel stemmen worden uitgewerkt en gepubliceerd,
- ideeen die minder aanslaan worden niet gepubliceerd, blijven staan voor komkommertijd, krijgen later een tweede kans of ... zie onder
- mensen kunnen een idee aandragen waarover ze zelf willen schrijven, maar je zou ook mensen kunnen laten intekenen op het schrijven van een artikel.
- Artikelen die inspelen op de actualiteit of die weinig 'onderzoek' behoeven kun je via internet publiceren, bijvoorbeeld op de db-site op een wijze die alleen voor leden toegankelijk is.
- Artikelen waarvan het schrijven of onderzoek langer duurt, minder van actualiteit afhankelijk zijn of die papier behoeven, publiceer je in het blad.
- Bij publiceren op internet kun je kiezen tussen een vaste frequentie van eens in de zoveel maanden 'gebundeld', zoals bij papier, maar je kunt ook per moment of eens in de twee weken 1 artikel laten verschijnen.
- Artikelen die niet door de stemming komen, zouden eventueel toch gepubliceerd kunnen worden, maar dan vrij toegankelijk via de site.
- Als je voor veel (of alleen maar) internetartikelen kiest, zou je ook eens per jaar mensen kunnen laten kiezen welke van die artikelen voor het nageslacht bewaard moeten blijven en dan alsnog gebundeld in een extra uitgave of boek worden gepubliceerd.
- Via internet heb je ook gemakkelijker de mogelijkheid van een 'groei-artikel'. Bijvoorbeeld een uitgebreid artikel over de herkenning van een soort(groep) kan stukje voor stukje uitgebracht worden. Eventueel kunnen verschillende delen door verschillende mensen worden geschreven.

Dit zijn wat ideeen. Hierop zijn vast nog wel variaties te bedenken.


P1234

Mooi dat de meningen zo verdeeld zijn, dan krijg je leuke discussie. Dan ook mijn bescheiden mening maar even. Ik ben vanaf 1985 met een lange tussenperiode aan het vogelen en vanaf 2000 ook gaan twitchen. Vanaf 2002 ben ik lid van DuBi. Natuurlijk heb ik de enquete ingevuld. Ik lees de DuBi graag, en heb ook een bescheiden bijdrage geleverd aan een aantal artikelen en DB actueeltjes. Ik heb inmiddels alle verschenen nummers in mijn bezit. Wat mij is DB betreft zonder twijfel het beste vogeltijdschrift in Nederland, en ik zou het enorm betreuren als het blad verdwijnt. Determinatieartikelen over grote meeuwen in het Engels zijn mij persoonlijk iets te hoog gegrepen; ik wantrouw tegenwoordig elke onvolwassen meeuw. WP reports en vooral recente waarnemingen en DB actueel lees ik met veel genoegen, net als gevalsbeschrijvingen van bijzondere soorten. Het laatste nummer van DuBi vond ik super; zowel de misterieuze stofjes als het artikel over het broedgeval van een waarschijnlijke Noordse Kwik. Wat mij betreft, als uilenfan, was het relaas over een broedgeval van Bruine Visuil in Turkije een absolute uitsmijter en absoluut hot news. Ik ben persoonlijk weer niet zo heel erg geintereseerd in verslagen van reizen ver buiten de WP, maar uit de vorige bijlagen leid ik af dat ook daar een doelgroep voor is. Ik heb wel weer erg genoten van de uitgebreide terugblik van Hans ter Haar bij gelegenheid van het 30 jarig bestaan. Wat mij betreft is er zeker plaats voor een blad als DuBi naast het de virtuele wereld van het Internet; ik zie niets in een digitale DuBi.

Groet,

Peter van Wetter

Mijn waarnemingen;

hdijk

Citaat van: JohanvantBosch op augustus 10, 2009, 22:02:54 PM
Citaat van: Triturus op augustus 10, 2009, 15:06:04 PM
En je kan er altijd nog een digitaal tijdschrift van maken: internetters tevreden en scheelt weer publicatiekosten ;-)!

Je brengt het als een grap, maar ik vind dat dat een serieuze optie is die overwogen moet worden. Misschien niet geheel digitaal, maar wel gedeeltelijk.
Alstjeblieft niet! Als ik betaal wil ik dat er iets op de mat valt.
Hendrik Jan van Dijk

Justin Jansen

Citaat van: JohanvantBosch op augustus 11, 2009, 20:38:22 PM
Citaat van: Breedbek op augustus 11, 2009, 18:42:51 PM
CiteerJe brengt het als een grap, maar ik vind dat een serieuze optie is die overwogen moet worden. Misschien niet geheel digitaal, maar wel gedeeltelijk.

Verder vind ik het juist wel interessant om te lezen dat er misschien een nieuw soort stormvogeltje is ontdekt bij Chili. Ik hou wel van de mix, verre oorden, zeldzaamheden in NL en WP en determinatie artikelen. Ik haak alleen af bij veel te lange determinatie artikelen die te specialistisch zijn. Artikelen zoals in de laatste DB over zeldzame broedvogels in de WP juich ik van harte toe (Visuil en Algerijnse boomklever).

Ik vind dit ook de leuke artikelen in de laatste DB....

Qua onderwerpen mag er van mij best meer aandacht voor trends of ontwikkelingen van zeldzame(re of schaarse) broed- of trekvogels. Of invasies/trekbewegingen van algemenere vogels. De nadruk hoeft voor mij niet te liggen op dwaalgasten. Daarbij vind ik een gecombineerder NL en Europa/WP insteek interessant.

Risico is dat je voor een deel in het vaarwater van Sovon komt, maar misschien is een regelmatige samenwerking zoals ook bij de 'Avifauna van Nederland' interessant?

Ik denk dan aan onderwerpen als:
- Hoe gaat het met duinpiepers of Ortolanen in Noordwest europa (en een link naar trektrends in Nederland)
- Eens in de zoveel tijd eens kijken naar doortrek van zwarte of rode wouwen.
- Vaker dan bij een mega influx aandacht voor roodpootvalken
- Noordse sterns in het binnenland, zoals afgelopen voorjaar
- Woudapen aan de rand van hun verspreidingsgebied...
- Doortrekpatronen van poelruiters, grauwe franjepoten etc. door de jaren heen.
- idem voor zeevogels
- zelfs doortrekpieken van mezen, grote gele kwikstaarten of invasies van gewone kruisbekken mogen van mij aandacht.
etc, maar kan ook gaan over grauwe kiekendieven of kwartelkoningen, lachsterns, noem maar op.....
Dit alles mag van mij voor een deel op internet.

Mag ook meer europees of wp gericht:
- ontwikkelingen van blauwstaarten in nw europa
- idem poelsnippen
- Ontwikkelingen vale pijlstormvogels...
zo kun je nog het een en ander bedenken.... soorten genoeg.

Ideen zat, maar wie gaat er dan schrijven......
M.v.g., Justin Jansen


frankneijts

Laten we er rekening mee houden dat DB niet voor niets is ontstaan náást "'t Vogeljaar', 'Vogels/Lepelaar', 'Limosa', 'Ardea'. Heel wat mogelijkheden voor artikelen/aanpasing inhoud die nu geroepen worden passen veel beter in de opzet van die tijdschriften en/of de uitgaven van SOVON.
Het lijkt me beter dat eerst 's (bijv. door de huidige enquête) onderzocht wordt waarom er minder lezers zijn dan zonder slag of stoot opzet en dus inhoud gaan wijzigen c.q. aanpassen. Laten we wèl wezen: DB is natuurlijk nooit een tijdschrift geweest waarmee àlle vogelaars uit de voeten kunnen, net zo min als 'Ardea' dat is.
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

Oenanthe

Ardea, Limosa en Het Vogeljaar kampen naar ik heb begrepen ook al jaren met teruglopende lezersaantallen en minder kopij. Natuurlijk is het goed om in zulke gevallen kritisch naar jezelf te kijken maar deel van het probleem is ook dat er gewoon veel minder gelezen wordt. Wie neemt er nu nog de tijd om uitgebreid de krant of een tijdschrift te gaan lezen? De doelgroepen worden overal kleiner.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

peterlindenburg

eerder heb ik de suggestie gedaan om DB te fuseren met andere noodlijdende gelijkgestemde bladen in andere Europese landen.
Het kan natuurlijk binnen Nederland. De bladen in NL hebben allemaal een behoorlijk verschillende invalshoek, maar dat kan ook een voordeel zijn omdat je dan een minder specifieke doelgroep bereikt en dus meer mensen. Het lijkt mij eigenlijk wel een leuke mix: zeldzaamhedennieuws en -artikelen, ontdekkingsverhalen, en dan daarbij ook bijvoorbeeld een interessant stuk over gedrag van een algemene vogel.

JohanvantBosch

alleen om m ff naar boven te halen...  O0
Blijf vooral je mening geven in dit topic, zou ik zeggen.

Jord

#38
Citaat van: jw90_online op augustus 10, 2009, 21:26:24 PM
Ik vind wel dat het tijdschrift recent enkele onhandige stappen heeft gezet, zoals het terugkijken op dertig jaar DBA (m.i. veel te snel na het 25-jarig jubileum, waar volgens mij hetzelfde gedaan werd). Deze stukjes waren mijns inziens te elitair, eigenlijk alleen voor de DB'ers die minimaal 15 jaar mee deden. Ik denk dat hiermee de lezers die niet bij dat groepje zitten onbewust zijn buitengesloten.

Goh, zo heb ik het helemaal niet gelezen, Jos. Sterker nog: het was misschien wel het zetje dat mij over de drempel duwde om lid te worden. En elitair? Ik heb het juist met zeer veel plezier gelezen en ook al was ik in die perioden met hele andere dingen bezig dan met vogels kijken, ik heb toch een beeld gekregen van al mijn 'verloren' jaren.

Waar ik het absoluut wel met je over eens ben, is over het feit dat het blad in z'n huidige vorm moet blijven bestaan. Kom op zeg, ik ben net een jaar lid!
Jord Ingenbleek

www.waarneminghoorn.nl

TjeerdBurger

als lid van de jonge garde zal ik ook maar even m'n zegje doen. Zo'n 2 jaar geleden was ik vastberaden zo snel mogelijk lid te worden van de DBA alleen dat is er dus nog steeds niet van gekomen. Waarom? De noodzaak is weg. Waarnemingen zijn a la minute te checken op internet en via waarneming.nl kan je ze zelfs toegestuurd krijgen. Het blad is leuk maar niet de hoofdzaak om lid te worden. Af toe hoor je dat er een leuk artikel in staat maar dat is dan alles. Lid zijn van de DBA biedt dus niet de grote meerwaarde om ook echt daadwerkelijk lid te worden. Hier zullen ongetwijfeld een heel aantal personen het oneens over zijn maar zo denken een heel aantal (jonge) vogelaars er wel over. Zelf ben ik nog steeds van plan lid te worden maar moet er eerst een gat in m'n begroting daarvoor ontstaan...

August

Ik ben pas lid geworden en heb van een bevriende Vogellaar andere jaar gangen gekregen zeer leerzaam :blink:
August van Rijn

gerdwichers8

Een moeilijkheid bij een tijdschrift is dat je ergens rekening hebt te houden met de artikelen of onderwerpen die je al ooit in enige vorm ergens geplaatst hebt.
Bij een vogelboek heb je dat probleem niet, omdat de uiteindelijke versie, zij het met hernieuwd uitgebrachte edities, jaren lang in de kast bij de boekhandel kan staan, wachtend op de koper.
Welnu, een probleem bij een tijdschrift vind ik, dat juist omdat sommige onderwerpen zo diepgaand zijn, ze eigenlijk de waarde hebben dat ze gelijk het boek voor jaren en jaren verkrijgbaar moeten zijn bij de handel die ze verkopen.
Mis je het nummer, dan kun je mogelijk nog een tijdje lang backissue bestellen, maar het risico bestaat ook nog dat dat backissue uitverkocht raakt. En veel leuker is het natuurlijk om in een gloednieuw nummer en geevolueerd artikel aan te treffen. Wel is het dan zo, dat mensen die al ergens dat eerdere nummer ontvingen, minder trek zullen hebben.
Er zullen dus lezers zijn die al lang behandelde onderwerpen, best nog wel eens in de bus willen hebben. Lijkt me één van jullie heetste hangijzers.

Max Berlijn

Beste Tjeerd en andere jonge vogelaars,

Laat ik voorop stellen dat het niets eens zijn met elkaar geen issue is in deze discussie, immers vogelaars (ook jonge) moeten uit eigen beweging de meerwaarde van DB (en diens blad) zien om lid te worden en te blijven. Je moet het zo nuttig vinden dat je bij beperkte financiële middelen er een avondje stappen of roken voor laat staan (dan heb je je lidmaatschap al bij elkaar). Het is de kunst van DB om die behoefte bij eenieder te creëren.
Natuurlijk kan je op vele manieren buiten DB informatie verkrijgen over (actuele) zeldzame soorten in NL en daarbuiten. Het semafoonsysteem van DB werkt overigens prima en is overzichtelijk. Door het blad kan je je zelf diepgang geven op het gebied van ID, verspreiding van, en voorkomen als dwaalgast van in het beginsel Palearctische soorten. Dit helpt je in het veld maar geeft je ook meerwaarde om zinnig te participeren op bijv. een forum als dit. De informatie blijft bij je (in de kast) en is altijd opzoekbaar (hoewel een goede index van de beste vogelbladen welkom zou kunnen zijn) en mee te nemen in het veld. DB is een geweldige aanvulling op de boeken die je al dan niet koopt. Tevens gaat ID in het blad dieper dan je in een veldgids kan bereiken. Maar het blijft overeind staan dat vogelaars zelf daarvan het nut inzien anders zijn we terug bij af.

Groet Max
Max Berlijn
Oud archivaris CDNA zie: https://observation.org/user/lifelist/10891 voor mijn belangrijke waarnemingen buiten NL + https://www.instagram.com/maxberlijn/ voor my Holarctic photo's.

hiskodevries

Max, hoeveel lezende/betalende leden  heeft dutch birding en hoeveel zijn d`r nodig voor een sluitende begroting ?
als het op een paar honderd steekt:
Stel studenten lidmaatschappen in tegen kostprijs
na .. jaar gaan ze de volle mep betalen, weer een paar extra
zorg voor meer aansluiting bij de jeugd (vraag mij niet hoe)
Mensen willen niet betalen voor internet content, lees de kranten maar, als het ook gratis te krijgen is.

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

TjeerdBurger

nou ben ik al redelijk overtuigd dat de DBA wel een toevoeging is en zal ik door dit topic misschien wel eens een biertje laten staan om wat geld over te houden met de DBA in het achterhoofd  ;). Maar ik denk dat er nog veel meer mensen zijn die overtuigd kunnen worden om lid te worden. Middelen zoals studentenkorting, gratis nummers uitdelen op evenmenten of flyeren op evenementen zal wellicht kunnen helpen (in hoeverre dat al gedaan wordt).

luc hoogenstein

Het is jammer dat mensen die lid af geworden zijn de enquete niet in kunnen vullen. Ik ben zo'n afvallige. Ik zal kort aangeven wat voor mij de beweegredenen zijn geweest om lid af te worden, wellicht kan de DBA er wat mee. Ten eerste: de foto's (hoe gek het ook klinkt). Als je ziet wat er zoal aan foto's geschoten wordt en dat afzet tegen de foto's die in de DB geplaatst worden, dan zie je dat steeds hetzelfde kliekje fotografen zijn foto's in DB terug ziet komen. Niets ten nadele van die jongens uiteraard (ik gun iedereen zijn/haar publicatie), maar de fotomarkt is ondertussen zo uitgebreid geworden dat van veel zeldzame soorten vaak (op verschillende www's) betere, andere en creatievere foto's te zien zijn dan in DB. Vroeger was het beeldmateriaal een unique selling point voor de DB, maar die tijd lijkt voorbij. Misschien heeft dat te maken met een verandering in persoonlijke voorkeur, dat zou goed kunnen. Ten tweede: de artikelen. Ik betrapte me er de afgelopen jaren regelmatig op dat ik me zat te ergeren aan het zoveelste voor mij oninteressante artikel over vogels in verweggistan of pigmentvlekjes in irissen van meeuwen, in plaats van dat ik me zat te verlekkeren aan goede determinatieartikelen die er "vroeger" veel vaker in te vinden waren. Daarnaast zijn er nog wel wat puntjes (prijs-kwaliteitverhouding vind ik op basis van bovenstaande niet goed, bijvoorbeeld), maar dit zijn de twee kernpunten (overigens heb ik die bij mijn opzegging ook vermeld trouwens, dat vond ik wel zo netjes). Hopelijk kunnen jullie hier wat mee, en wellicht wordt ik ooit weer lid!

Luc

nb: wellicht is het een idee om de enquete ook naar mensen te sturen die de afgelopen pak 'm beet drie jaar lid af zijn geworden? Als je alleen leden de lijst in laat vullen krijg je in mijn ogen een te eenzijdig beeld.

Dylan

Ik ben ook een afvallige :-)

Zou graag de enquete invullen. Ideetje om er 1 online te zetten? Max, je hebt mn mail als je de/een enquete voor niet-leden wilt organiseren ...
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

Edwin Russer

Citaat van: Dylan op augustus 19, 2009, 15:59:18 PM
Ik ben ook een afvallige :-)

Zou graag de enquete invullen. Ideetje om er 1 online te zetten? Max, je hebt mn mail als je de/een enquete voor niet-leden wilt organiseren ...

http://www.dutchbirding.nl/page.php?page_id=278
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Tukkerbird

Citaat van: PeterM op augustus 11, 2009, 20:12:17 PM
Net de enquête ingevuld. Ook ik zie graag meer artikelen over NL en WP vogels, liefst ook in de Nederlandse taal. Mag ook iets meer toegankelijk, sommige artikelen zijn wel heel erg specialistisch.

Ik zit er ook al een lange tijd over na te denken om het blad op te zeggen. De eerste en voornaamste reden zijn de artikelen in het Engels,deze lees ik al niet meer omdat het mij teveel moeite kost. de tweede reden zijn de verhalen zoals in de laatste Dutch birding over pengguins,niet echt mijn ding.
Het artikel over bv de Noordse kwikstaarten spreekt mij veel meer aan,ook een copliment voor de prachtige foto,s die er vaak in staan.

pwolf

Citaat van: luc hoogenstein op augustus 19, 2009, 15:35:45 PM
Ten eerste: de foto's (hoe gek het ook klinkt). Als je ziet wat er zoal aan foto's geschoten wordt en dat afzet tegen de foto's die in de DB geplaatst worden, dan zie je dat steeds hetzelfde kliekje fotografen zijn foto's in DB terug ziet komen. Niets ten nadele van die jongens uiteraard (ik gun iedereen zijn/haar publicatie), maar de fotomarkt is ondertussen zo uitgebreid geworden dat van veel zeldzame soorten vaak (op verschillende www's) betere, andere en creatievere foto's te zien zijn dan in DB. Vroeger was het beeldmateriaal een unique selling point voor de DB, maar die tijd lijkt voorbij. Misschien heeft dat te maken met een verandering in persoonlijke voorkeur, dat zou goed kunnen.

dag Luc, ik haal dit puntje, inclusief jouw eigen nuancering, er even uit. De foto redactie van DB streeft er juist naar om goede foto's van minder/onbekende fotografen te plaatsen (daarom staat er zelfs van mij weleens wat in). Die onbekende fotografen moeten natuurlijk wél de moeite nemen om hun plaatjes in te sturen, en juist daar schort het wel aan. DB streeft er naar om juist die platen te publiceren die nog niet op internet stonden. Kortom, hebbie een plaatje, stuur het naar René Pop.

groeten, pim wolf
Pim Wolf, Vlissingen

luc hoogenstein

Citaat van: pwolf op augustus 19, 2009, 23:59:45 PM
Citaat van: luc hoogenstein op augustus 19, 2009, 15:35:45 PM
Ten eerste: de foto's (hoe gek het ook klinkt). Als je ziet wat er zoal aan foto's geschoten wordt en dat afzet tegen de foto's die in de DB geplaatst worden, dan zie je dat steeds hetzelfde kliekje fotografen zijn foto's in DB terug ziet komen. Niets ten nadele van die jongens uiteraard (ik gun iedereen zijn/haar publicatie), maar de fotomarkt is ondertussen zo uitgebreid geworden dat van veel zeldzame soorten vaak (op verschillende www's) betere, andere en creatievere foto's te zien zijn dan in DB. Vroeger was het beeldmateriaal een unique selling point voor de DB, maar die tijd lijkt voorbij. Misschien heeft dat te maken met een verandering in persoonlijke voorkeur, dat zou goed kunnen.

dag Luc, ik haal dit puntje, inclusief jouw eigen nuancering, er even uit. De foto redactie van DB streeft er juist naar om goede foto's van minder/onbekende fotografen te plaatsen (daarom staat er zelfs van mij weleens wat in). Die onbekende fotografen moeten natuurlijk wél de moeite nemen om hun plaatjes in te sturen, en juist daar schort het wel aan. DB streeft er naar om juist die platen te publiceren die nog niet op internet stonden. Kortom, hebbie een plaatje, stuur het naar René Pop.

groeten, pim wolf

Ha Pim,
Als dat zo is dan heeft DB wel last van een soort imagoprobleem vrees ik. Zelf heb ik er ook wel eens een plaatje in gehad, dat is het punt niet hoor, maar ik weet van een aantal fotografen dat die geen zin meer hebben om (in mijn ogen) goede foto's in te sturen. Net even te vaak het gevoel dat anderen voor worden getrokken, dus waarom zou je je druk maken. Dergelijke onderbuikgevoelens zijn moeilijk te bestrijden (en ik moet toegeven: toen ik nog lid was waren het bijna altijd dezelfde namen). En als je weet hoeveel mensen met mooi spul er tegenwoordig bij een fotografeerbare twitch staan....(om die reden ben ik nagenoeg genokt met het bezoeken van zeldzaamheden, alleen als het op fietsafstand van mijn huis is wil ik, als het beest een paar weken is blijven hangen, soms wel eens gaan kijken, maar dat terzijde). Wellicht tijd voor een charme-offensiefje vanuit de redactie in het veld? Kleine moeite om fotografen aan te schieten om ze te vragen om een foto naar DB te sturen!

Wat voor mij persoonlijk dé spreekwoordelijke druppel was, was dat er foto's van de (overigens aanvaarde) Hutchins van vorig jaar, die op wrn.nl te zien waren, zonder mijn toestemming (sterker nog, zonder het uberhaupt gevraagd te hebben) op de site van DB geshowed werden. Maar ik ga ervan uit dat dit soort incidenten niet zo vaak voor zullen komen.

groet,
Luc

Justin Jansen

Wat heeft dit te maken Luc, met het tijdschrift Dutch Birding?
Niet dat het mag en kan dat een foto zonder toestemming ergens geplaatst gaat worden, maar het gaat hier om het tijdschrift niet de website toch? In de enquete heeft men het alleen over het tijdschrift, en daar ging het toch om in dit forum.
M.v.g., Justin Jansen


HansP

Citaat van: ravenmoedertje op augustus 25, 2009, 17:37:17 PM
Bladzijden vol dooie vogels. Voelt iemand zich beledigd als ik zeg dat het nu niet echt een bruisend blad is?
En waarom heet het DUTCH birding?

Gaat dit over het proefnummer dat je hebt aangevraagd? Dan heb je niet de meest recente DB gekregen denk ik, aangezien daar volgens mij geen enkele dooie vogel in staat. De vraag of het idd om DUTCH birding gaat is wel een relevante gezien de laatste uitgave (wat ik overigens niet erg vind). Wat ik persoonlijk wel vind, is dat je het blad nu op basis van één nummer (en dan misschien niet het meest succesvolste nummer?) degradeert tot een niet-bruisend blad. Om tot dat oordeel te kunnen komen zijn wellicht wat meer proefnummers nodig....
Groet,
Hans Pohlmann

redmar_woudstra

Citaat van: ravenmoedertje op augustus 25, 2009, 17:37:17 PM
Bladzijden vol dooie vogels. Voelt iemand zich beledigd als ik zeg dat het nu niet echt een bruisend blad is?
En waarom heet het DUTCH birding?
Een wetenschappelijk tijdschrift zoals The European Journal of Social Psychology gaat niet alleen over psychologie in Europa. Ook onderzoeken uit de VS, Canada, Azië etc kunnen hierin geplaatst worden. Waar de artikelen echter op beoordeeld worden, is echter de mate van relevantie voor het sociaal psychologische veld: het door het tijdschrift gekozen niche. In dat geval kan je denk ik ook zeggen dat de DB artikelen worden geselecteerd op de niche van DB. Zoals al eerder is duidelijk gemaakt is die niche niet specifiek de Nederlandse context.
groet,
Redmar

Vincent Hart

En die niche van DB is bot gezegd 'zeldzame vogels (vooral) in NL en internationale taxonomische/determinatievraagstukken'. Als ik Marina's reacties zo doorlees, zijn dat geen onderwerpen die haar erg aanspreken. Even bot gezegd behoort zij daarmee niet tot de doelgroep, tenzij DB een radicale koerswijziging zou maken - maar daarmee komen ze onherroepelijk in het vaarwater van de Vogels-achtige bladen van deze wereld. Voor een kwaliteitstijdschrift als DB is binnen die niche m.i. voldoende lezerspotentieel, zeker met buitenlandse lezers erbij. De vraag is (blijft) dus: Hoe dat lezerspotentieel beter aan te spreken/te bedienen ...
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

Alwin

Citaat van: ravenmoedertje op augustus 25, 2009, 19:30:37 PM
Beste Hans,

Ik denk idd dat het niet t laatste nummer was, nummer 3-2009, vol.31.
12 (twaalf!) bladzijden met allemaal foto's van dode afrikaanse woestijnmussen. Niet echt mijn idee van een leesbaar blad.
Een artikel over de kleurvariëteiten van de Ural Uil vond ik wel interessant, maar t zou veel leuker zijn geweest als het over een uil ging die ik gewoon hier in Nederland tegenkwam. Ook de artikelen vond ik wat gekleurd: ik vind het wat ver gaan wanneer iemand bij 14 Spaanse mussen jubelt: Spaanse mussen in overvloed. Ik begrijp zijn enthousiasme heel goed maar op deze manier komt het over of we spaansemussenovervloed hebben. Maar t ging tenminste over vogels in de buurt, verder alleen Marokko, Israël, Chatham Islands, Sicilië, Finland, Griekenland, Portugal, enz, enz. gaaaaap.... beetje afwisseling zou geen kwaad kunnen. Meer proefnummers, wie weet, ik ben bereid iedereen het voordeel van de twijfel te geven. Al zou je denken dat ze als proefnummer wel een representatief nummer zouden sturen?  Uitgaande van dit ene blad is het hele blad (letterlijk) een dood vogeltje en kan ik de achteruitgang van het ledenbestand wel begrijpen.
Mooie foto's, dat staat overigens buiten kijf. (Nou ja, afgezien van die 12 bladzijden met dode woestijnmussen dan.)

Ervaar het zelf als pijnlijk om dit te lezen. Ik vind het gepast om een ander geluid te laten horen.

Jaren terug zocht ik als jonge vogelaar "iets" waarin ik me kon herkennen (vragen als...waarmee kan ik me identificeren). Velen sluiten zich aan bij een fanclub voor voetbal, anderen herkennen zich in een idool bij muziek. Ik koos voor de vogelbescherming. Niet vanwege het blad dat ik dan zou ontvangen, maar omdat ik ergens bij wilde horen...een club.

...Het is enorm flauw, en wellicht een reden voor een admin om de tekst hier weg te halen, maar als je verder wil lezen moet je toch maar even naar de site van www.dutchbirding.nl gaan. Ik schrijf daar wat stukjes!  ;-)
Alwin

Life list  4 54 Roodoogvireo

redmar_woudstra

@Vincent: aangezien je Vogels noemt, daar wil ik wel iets over zeggen. Ik ben al jaren lid van de Vogelbescherming, al sinds mijn 7e denk ik. Als ik nou iets een matig blad vind, is het Vogels wel. Ik vind de stukjes van Ruud van Beusekom vaak leuk, maar de afwisseling in de artikelen is ver te zoeken. Ik wacht met smart op een enquete van dit blad, daar heb ik minstens 2x zoveel opmerkingen over als over DB. Hulde dus voor dit initiatief, want hiermee stelt DB zich kwetsbaar op.
groet,
Redmar

Vincent Hart

Helemaal mee eens! Vogels kijken (en i.h.a. buiten zijn) is zoveel opwindender dan Nico de Haan c.s. Ik denk alleen aan het Vogelaartje met weemoed terug, maar wellicht is dat niet meer dan jeugdsentiment. Plus dat ik in tegenstelling tot Alwin een godsgruwelijke hekel heb aan 'clubjes', maar het wel een geruststelling vond om te merken dat er meer kinderen mijn 'afwijking' hadden ;).
Maar waar DB een duidelijke niche heeft, is Vogels natuurlijk voor iedereen die 'iets met vogels' heeft. Daarbij is het steunen van Vogelbescherming lijkt me het - ideeele - hoofddoel en het ontvangen van Vogels een aldanniet prettig bijverschijnsel, terwijl bij DB het volgens mij meer gaat om de combinatie van een hoogwaardig tijdschrift met (voor wie dat prettig vindt) het gevoel bij 'de club' te horen.
Overigens ben ik zowel van Vogels als DB (de laatste met plezier) een schaamteloze meelezer maar ik heb me wel voorgenomen als mijn arbeidsomstandigheden het weer toelaten eindelijk eens een abonnement op DB te nemen ... Wat mij betreft mogen er om met Marina te spreken iets minder 'dooie woestijnvinken' in maar over het algemeen ben ik zeer te spreken over de inhoud  :duim: En heb gesmuld van de '30 jaar DB'-serie.
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

bird_lover


zwarteleeuwerik

Ik ben al enkele jaren lid van dutch birding en ben de laatste tijd teleurgesteld in het tijdschrift :
1) te veel systematiek en taxonomie !
2) waarom die verre reisbestemmingen en verslagen van verre bestemmingen !!
    ik vind dat de nadruk op west paleartische soorten en gebieden moet liggen!
3) Dode vogels staan er meer en meer in !
Erik vb.