Welke wesp is dit?

Gestart door wilde, juni 24, 2006, 22:10:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

In mijn tuin zie ik regelmatig een zwarte wesp met een gedeeltelijk rood achterlijf. Het dier zoekt alle planten af. Het lijkt op een spinnen- of rupsendoder.
Ik kan hem niet thuisbrengen. Het dier is 12 mm lang (zonder de niet overdreven lange antennen). Er is geen duidelijke wespentaille, dus meer het bladwespmodel. Het voorste segment van de thorax lijkt door te lopen tot de aanhechting van de vleugels. Dat is meen ik een kenmerk van de spinnendoders. Het 1e plaatje is niet scherp, maar het dier zit meestal met de vleugels over het lichaam. Ik geef het erbij als indicatie van de kleur en vorm van het achterlijf. Zou het bijv. Anoplius infuscatus kunnen zijn?





Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Jelle

Heel leuk, deze heb ik nog nooit gezien. Op de eerste foto zou je direct zeggen, natuurlijk een bladwesp (duidelijk geen wespentaille). Op de tweede foto zie je een ongelooflijke mimicry van een spinnendoder.
Het is dus wel een bladwesp. Welke zou ik niet weten.

wilde

In gidsen staat dat de spinnendoders te onderscheiden zijn van de graafwespen doordat het eerste segment van de thorax (pronotum) geheel doorloopt tot de tegulae (aanhechtingsschubben van de vleugels). Dat is hier het geval, lijkt mij. Is dit onderscheid ook van toepassing op bladwespen?
Ik heb jammer genoeg geen foto waarop de vleugelbeadering duidelijk is. Dat zou wellicht ook nog nuttig kunnen zijn.
Hier nog een foto van de onderkant van het dier. Misschien geeft dat uitsluitsel.
Mijn vraag is dus: waarom is het dan een bladwesp, want sommige spinnendoders lijken ook nauwelijks een wespentaille te tonen. Zijn bijv. de antenen te kort of met te weinig leedjes? De genoemde Anoplius infuscatus lijkt er erg sterk op. Kijk eens elders met Google.

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

#3
Dit exemplaar is ook een bladwesp. Let alleen maar eens op de poten en het ontbreken van de borstels. Er zijn alleen twee borstels te vinden aan de top van de schenen, zoals op de foto van bovenstaande bladwesp.
Bij spinnendoders is de taille soms wat lastig te zien, maar bij een tweede blik is die toch duidelijk aanwezig.
Overigens kan je bladwespen en sluipwespen niet via afbeeldingen op internet determineren, daarvoor zijn ze echt veel te moeilijk door het enorme aantal sterk gelijkende soorten.

wilde

OK, bedankt allemaal, ik heb de titel veranderd in bladwesp.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me