Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Aceria labiatiflorae, gal op Marjolein  (gelezen 310 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rutger Barendse

  • Observado Admin
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 7326
  • Admingroep: Planten BE, NL en Observation
Aceria labiatiflorae, gal op Marjolein
« Gepost op: augustus 01, 2009, 11:08:36 am »

Het is hier wat stil dus een onderwerp dat elders werd opgestart (onderwerp; soorten waar het na afhandeling zal worden verwijderd) hier eens herhaald;

Quote Floppy;
Citaat
Nog zeer recentelijk zag ik in Wahlwiller (Zuid-Limburg) de op Wilde Marjolein viltige bloemgallen veroorzakende galmijt Aceria labiatiflorae (Thomas, 1872) (=A. origani). Komt officieel ook niet voor in NL en BelgiŽ.


Quote RutgerB;
Citaat
A. origani zit er al in, dus die verdient dan waarschijnlijk een naamswijziging. Zie ook; http://waarnemingen.be/soort/view/156703 . Overigens wordt die algemeen in Zuid-Limburg gevonden toch? Zie Docters van Leeuwen 1957 -> Phytoptus thomasi subsp. origani. Of is dat weer een andere? In Redfern staat wel Aceria = Phytoptus bij Origanum. Wat een namengedoe

In een uitgave van de 'Cercles des Naturalistes de Belgique' nl. Aide memoire de cťcidologie door J. Lambinon, 2009 wordt Aceria origani opgegeven voor BelgiŽ.!

Quote Floppy;
Citaat
Je hebt overigens gelijk in je  reactie. Ik was wat kort door de bocht in m'n mededeling dat de soort "officieel" niet in NL en BelgiŽ voorkomt. Dat moet dus tenminste zijn "volgens opgave van Fauna Europaea".
In de lijst van DvL (komende) 4e druk zie ik 'm momenteel ook niet staan. Ik heb mijn recente waarneming in NL daarom nog separaat aan Hans Roskam gemeld. Uit een lijst die ik enige tijd terug van Hans ontving bleek me, dat de soort de afgelopen 50 jaar niet gedocumenteerd is teruggevonden. Er is dus sinds de verschijning van de derde druk van het Gallenboek (waarin 'ie nog voorkomt onder nr. 689) gedurende 27 jaar geen bevestiging meer van de waarneming geweest en overigens sinds 1960 (na de dood van DvL) ook al niet.
Dat zal ook de reden zijn waarom de soort bij FE niet voorkomt. In het Nederlands Soortenregister komt hij overigens ook niet voor.
Nu blijkt echter, uit o.m. jouw waarneming in BelgiŽ en de mijne in Zuid-Limburg, dat de soort wel degelijk in beide landen voorkomt. De vermelding in het werk van Lambinon betekent toch ook, dat de soort in BelgiŽ al is bevestigd. De vraag is alleen of dat FE heeft bereikt.
We kunnen in elk geval concluderen, dat de soort in NL en BelgiŽ voorkomt.
Bij waarneming.be komt de soort inderdaad al voor als A. organi.
Wellicht is het inderdaad nuttig om A. organi daar te voorzien van de accepted name A. labiatiflorae (vooralsnog met behoud van A. origani als synoniem, omdat hij in veel werken nog zo heet).
Bij waarneming.nl vraag ik A. labiatiflorae aan te willen maken + het synoniem A. organi.
De Nederlandse naam voor de soort zou zijn: Marjoleinluis.
Die naam kan dus ook worden meegenomen. Een heel verhaal al met al.


Het is nog even wachten op toevoeging/synoniem aanmaken maar afgelopen week zag ik in Nederlands Limburg bij Bemelen deze soort ook. Hieronder een foto. Naar mijn stellige overtuiging is het wellicht niet algemeen voorkomend maar toch op meerdere plekken te vinden.
Gelogd
Groeten,
Rutger Barendse

Planten in C6   
Botanical Journeys 
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.051 seconden met 19 queries.