Hyperparasitoiden

Gestart door acherontia, juni 13, 2006, 21:12:00 PM

Vorige topic - Volgende topic

acherontia

Alweer enige tijd geleden heb ik een behoorlijk aantal geparasiteerde rupsen van Dicallomera fascelina verzameld. Deze rupsen waren makkelijk te herkennen omdat ze gemummificeerd aan takjes hangen van de waardplant (hier op de Veluwe voornamelijk heide, wat ook voor de rest van het binnenland geldt). Zie deze waarneming met foto:

http://www.waarneming.nl/foto_details.php?id=52336

Dit soort mummies zijn van de sluipwesp Hyposoter carbonarius:

http://www.waarneming.nl/foto_details.php?id=54470

Er zijn vele sluipwespen die weer parasiteren op sluipwespen en ik heb het geluk gehad dat ik nu al reeds twee van die hyperparasitoiden heb uitgekweekt. Vandaag zaten er bij een gemummificeerde rups van Dicallomera fascelina letterlijk enkele honderden piepkleine hyperparasitoiden van maximaal 1 mm groot.... Zodra ze gedetermineerd zijn door Mark Shaw zal ik de namen doorgeven.



Jeroen

acherontia

En nog een plaatje van zo'n piepklein wepsje:

Jeroen

acherontia

Maar uit een andere mummie kwam weer een schitterende vleugelloze hyperparasitoid, dit is een wesp van het geslacht Gelis sp. Ook deze laat ik determineren door een specialist en later zal ik hier de naam doorgeven....



Jeroen

acherontia

Tenslotte ik zou het leuk vinden als men laat weten of dit soort "mededelingen" gewaardeerd worden of juist niet.....

Jeroen

GerardL

Hallo Jeroen,


Dit is altijd interessant !!!
Zo leer ik (wij) ook nog wat !

Laat je ook NOOIT ontmoedigen door mensen die dit niet leuk zouden vinden!


Grtzzzzz


Gerard

vlindersdigitaal

#5
Grappig dat ik ze zelf al tegen was gekomen. Heb er ook een foto van gemaakt, alleen ben er niet lang op bezig geweest. Ik zal de volgende keer er eens voor gaan zitten en de rups eens goed fotograferen. Ik zag er deze meerdere zo tegen een stengel en of heide hangen.



Verder had ik ook een zakdragertje hier in huis, waar ook uiteindelijk geen vlinder uit kwam maar kleine wespjes. Ik heb een foto gemaakt van hoe ze samen in een bak zaten. Hier een foto..



En tot slot een flinke crop van de twee samen.. Volgens mij is het rode wespje een vrouwtje, deze vleugellose wespjes, werden steeds achterna gezeten door de zwarte die wel vleugels hadden.

Foto Gallery Mariëlle Reijnierse Mijn foto gallery over de natuur

acherontia

Hoi Marielle,

Jouw gemummificeerde rups van Lasiocampa quercus is geparasiteerd door een sluipwesp van het geslacht Aleiodes, waarschijnlijk betreft het Aleiodes alternator... maar wie weet is die wel weer geparasiteerd door een hyperparasitoid.

Groeten,

Jeroen  

acherontia

#7
Je tweede foto illustreert mooi hoe klein sluipwespen kunnen zijn... en je hbet gelijk met je interpretatie van de derde foto.... een naam geven durf ik echter niet met dat kleine spul. Die moeten echt dood bekeken worden door een expert...

Jeroen

Els

#8
Hoi Jeroen,

ik vind dit informatie altijd leuk. Het maakt dit forum juist zo interressant!
Alleen maar vragen welk soort je  gefotografeerd hebt is makkelijk, maar het is (althans dat vind ik) juist mooi als je ook achtergrond informatie krijgt, daardoor leer je een hoop en onthoud je het ook beter  ;)
Els Ouwehand, Katwijk

Imperator

Hoi Jeroen,

het is, vind ik, altijd interessant om te lezen.
Je plaatjes zijn tegenwoordig wat donker, dat is jammer.
vriendelijke groet,

Trees

Jelle

#10
Heel boeiend, zeker blijven posten. Veel van die hyperparasoiden zijn Chalcidoidea, ongelooflijk er zijn al/nog maar 22.000 soorten beschreven over de hele wereld, men schat zelfs dat 10% van alle insecten tot deze groep behoren.
Op de foto's van vlindersdigitaal meen ik deze Chalcidoidea te zien. De vleugeladering is typisch voor deze groep, alsook de vorm van antennen en kop.

gardensafari

Jeroen,

Ook van mij een riem onder het hart om vooral door te gaan. Soms zal er niet veel worden gereageerd, maar dat komt omdat we dan met open bek al die parasitoïden, hyperparasitoïden enzovoorts bekijken. We leren er allemaal veel van en misschien is het een goed begin van die verschrikkelijk moeilijke groep. Kennis over die groep en zeker jouw foto's zijn niet alleen op deze site nog steeds hard nodig. Dus ga zo verder. Mij doe je er in ieder geval een groot plezier mee.

Groetjes,

hans
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

acherontia

Iedereen bedankt voor de reacties..... Vandaag wederom helaas een rups die slachtoffer is van de nodige sluipwespen:

http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=1310160


Groeten,

Jeroen