Advies over een bat detector

Gestart door Tim Asbreuk, juli 16, 2009, 18:26:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

Tim Asbreuk

Ik ben van plan deze zomer een bat detector aan te schaffen. Wat is jullie advies over typen+opties, prijs/kwaliteit verhouding enz.

Uiteraard wil ik hem gebruiken voor vleermuizen maar ook eventueel voor sprinkhanen/krekels.

Daarnaast lijkt het me wel handig om de geluiden op te kunnen nemen en later op de computer vergelijken. Ik neem aan dat er ook een cd met geluiden mee geleverd word?

Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

BartNoort

#1
Petterson D100(batbox III), voor dagelijks gebruik. Alléén heterodyne (dus opnamen zijn in de pc niet veel waard qua determinatie van moeilijke soorten) indicatie €250,-
Petterson D240x voor de echte liefhebber of de professional, kan nog niet zelf opnemen en heeft dus een goede recorder nodig (indicatie €1200,-)
Petterson D1000 kan wel zelf opnemen, kost veel.

Cd's worden zover mij bekend nergens bij geleverd, en om eea in de pc te stoppen is de Batsound software van wederom Petterson handig (maar niet noodzakelijk)
Verder vergt het flink wat training, zeker als je met opnamen in de pc aan de gang wil. (de VZZ heeft een in mijn ogen vrij dure maar wel goedecursus in de aanbieding.) (misschien niet duur maar iig veel geld is misschien beter gezegd)


Bart
Bart Noort
Admin Zoogdieren & lid van
(Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland)

Tim Asbreuk

Bedankt voor de informatie ik denk dat ik maar eens begin met een D100 dan. Eerst kijken of het bevalt.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk


Wim Bakker

Tim,

Ik heb uiteindelijk de Magenta Bat5 gekocht. Niet bij Vermandel (150 euro) maar rechtsreeks uit Engeland (ca. 100 euro):
http://www.magenta2000.co.uk/acatalog/Bat_Detector_Bat5.html

Deze detector is waarschijnlijk niet geschikt voor het determineren van vleermuizen (wel voor het detecteren ervan), maar voor sprinkhanen werkt hij uitstekend.
Voordelen t.o.v. andere modellen: gaat tot een lage frequentie (10 kHz, goed voor insecten) en heeft frequentieweergave.
Eventueel kun je opnemen via een 3.5 mm tape jack.

Dit is het eerste seizoen dat we er mee werken en moeten nog veel ervaring opdoen, maar tot nu toe bevalt het ding uitstekend.

Groeten,

Wim
"Een aap zwijgt omdat hij niks te zeggen heeft, een mens spreekt om dat te verhullen. Misschien moeten we het daar nog maar eens met elkaar over hebben" -- Midas Dekkers


Tim Asbreuk

ik kom ook veel informatie tegen over de D200 van Petterson is dit de (betere) opvolger van de D100?
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

rombout

De D200 heeft een digitale display om de frequentie op uit te lezen, wat veel nauwkeuriger is dan die van de D100. Maar in mijn ervaring pikt de D100 het signaal over grotere afstand op, wat soms erg handig kan zijn.

In Nederland is het adres voor de beste detectors http://www.bioquip.nl
Een fact-sheet over detectors vindt je hier: http://www.bats.org.uk/publications_download.php/535/Bat_Detector_Information_Pack_2009.pdf
Ook nog wat info staat hier: http://veldmaterialen.nl/index.php/Hoofdpagina
Vriendelijke groeten
Rombout de Wijs
http://www.home.zonnet.nl/myotis2/

rombout

De detectors kan je inderdaad zowel voor vleermuizen als (sabel)sprinkhanen gebruiken. Ik gebruik daarvoor twee verschillende detectors. Ik heb een dure D240 vanwege de time-expension opties, wat erg handig zo niet noodzakelijk, is als je echt meer met vleermuisonderzoek zou willen doen. Sommige soorten zijn anders namelijk moeilijk met enige zekerheid te determineren.
Voor de sprinkhanen gebruik ik echter een bijna antieke QMC-mini (uit 1985!) die ik licht heb aangepast om oplaadbare batterijen te kunnen gebruiken. Het voordeel daarvan is dat hij een richtpijpje had om voor het microfoontje te plaatsen. Hiermee is het mogelijk om individuele sprinkhanen op te sporen door hem steeds goed te richten. Zonder dat zijn detectors nauwelijks richtinggevoelig en kan je zulke dieren nauwelijks opsporen in het gewas. Voor basic sprinkhanen en vleermuizenwerk zou ik dus geen dure detector kopen en eventueel proberen zelf zo'n richtpijpje te fabriceren.
Succes met je keuze.
Vriendelijke groeten
Rombout de Wijs
http://www.home.zonnet.nl/myotis2/

Tim Asbreuk

#9
Ik heb besloten om voor de D100 te gaan, welke cd kan ik hier het best bij bestellen?
En welke soorten kun je beslist niet determineren met een d100?
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

rombout

De Zoogdiervereniging heeft een bruikbare CD, maar ik weet eerlijk gezegd niet bij wie je daarvoor moet zijn. Op hun vleermuizensite staat wel een tabelletje met geluidskenmerken, kijk hier: http://www.vleermuis.net/geluidsdetectie/herkenning-van-soorten-i.html
Verder raad ik je aan om mee te gaan met vleermuisexcursies die door het hele land worden gegeven door allerlei instanties of mee te gaan met inventarisatieweekenden die her en der worden georganiseerd. Kijk op http://www.vleermuis.net
Succes.
Vriendelijke groeten
Rombout de Wijs
http://www.home.zonnet.nl/myotis2/

Tim Asbreuk

Ik loop momenteel stage bij een ingenieurs/advies bureau in de groene hoek.Ik heb daar ook al geregeld dat ik een paar keer mee kan. Des te meer ervaring hoe beter.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Tim Asbreuk

Ik ben nu met de geluiden aan het oefenen. Ik vroeg me af welk apparaat jullie gebruiken om geluiden op te nemen i.c.m. de D100
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Johannes Regelink

In combinatie met een D100 geluiden opnemen is enkel zinvol om te het heterodyne geluid te leren kennen. Daarvoor kun je echt alles gebruiken wat op kan nemen. Bv een mp3-speler.

marcel123

#14
misschien off-topic..maar

Citeer
... de aankondiging voor de cursus analyseren van vleermuizen met Batsound.
Deze aankondiging is bestemd voor die personen die interesse hebben in en zich bezighouden met vleermuizen. 
U kunt zich tot uiterlijk 5 april aanmelding voor deze cursus.
Mocht uw interesse niet bij vleermuizen liggen dan horen wij dat graag van u zodat u een volgende keer geen informatie hierover ontvangt.
Bij de VZZ / ZOOGDIERVERENINGING

Citeer
LET OP: Deze cursus is alleen geschikt voor de
gevorderde vleermuiswerker; d.w.z. mensen met
ruime ervaring met vleermuisonderzoek met

batdetectors.
[/size]
Cursusleiders: [/size]Herman Limpens en Freek Cornelis
[/size]
Datum: [/size]zaterdag 24 april
[/size]
Tijd: [/size]10:00 – 17:00 uur
[/size]
Locatie: [/size]Natuurplaza Nijmegen
[/size]Kosten: [/size]€ 250,- voor beroepskrachten, € 75,- voor vrijwilligers*

Tim Asbreuk

Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk