Hoofdmenu

Litouwen

Gestart door marcel123, juni 23, 2006, 13:01:14 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

Zijn er mensen wel eens in Litouwen geweest en zo ja, wat waren dan leuke locaites, mn voor planten, libellen en vlinders. Maar vogels wil ik ook nog wel eens bekijken.

carootje

Litouwen was een paar jaar geleden een paradijs voor natuur........met een vies randje overigens. De zuidgrens tegen Kaliningrad (Rusland) wordt gevormd door een heel mooie rivier (Nemunas) waarover je tochten kunt maken van Kaunas naar de kust en vice versa. De zuidkust van die rivier is hier en daar ernstig vervuild door zware Russische industrie, maar toch is juist door verwaarlozing hier en daar ook mooi origineel gebied bewaard gebleven waar je veel aparte dingen kunt vinden. Het schiereiland, de Neringa is een nationaal park, maar erg toeristisch met veel Duitsers. Daar staat o.a. het huis van de schrijver Thomas Mann, en het was vroeger Pruisen. Er wordt beweerd dat er elanden zitten, maar zeker in de zomer zul je die niet zien. Het heeft wel wat bijzondere planten en dieren. Verder is er nationaal park Zematija, in de buurt van de kust. Ben je geen discotype, mijd dan het stadje Palanga. Aan de oostkant rond Vilnius is ook het nodige moois te vinden. 2 nationale parken, Aukstaitija in het noord-oosten (zelf niet geweest) en dichterbij de stad Vilnius Trakai. Dat is een populair dagjesoord voor de Litouwers zelf, de eerste hoofdstad van hun grote rijk en ook qua natuur de moeite waard. Als je daar bent, eet dan pasteitjes. Dat hoort zo, je kunt ze vegetarisch krijgen (met versgeplukte paddenstoelen) en ze zijn geweldig lekker  :D

Verder nog naar het Zuid-Oosten, Dzukija. Ook een nationaal park, om uren dagen in te struinen. Alle Baltische staten zijn trouwens fantastisch qua natuur. Er is veel rotzooi achtergebleven bij de onafhankelijkheid in 91, maar ook veel ongereptheid. De bevolking is relatief weinig gegroeid doordat Stalin zo ontzettend huisgehouden heeft. Als je cultuur-historisch ook geinteresseerd bent, bezoek dan het KGB-museum in Vilnuis. Er worden rondleidingen gegeven door voormalige gevangenen en het vertelt je veel over waarom het land er nu uitziet zoals het er uitziet. Litouwen heeft een echt landklimaat, 3 maanden zomer en 9 maanden winter. De zomer zal een beetje getemperd zijn dit jaar door de golfstroom dus ik hoop voor jou dat je uiterlijk begin augustus gaat.

Neem een woordenboekje mee, want hoewel Litouws een germaanse taal is zul je er geen sikkepit van begrijpen, en buiten Vilnius, Kaunas en de Neringa wordt er toch nog heel weinig engels en duits gesproken. Veel plezier, en ik ben een tikkie jaloers op je  ;)

Caro