Dagje vlinders en orchideen in de Eiffel

Gestart door JohanvantBosch, juni 13, 2006, 12:40:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

JohanvantBosch

Zaterdag 10 juni togen wij naar de Eiffel voor een dagje vlinders en orchideeen kijken. Doel was de omgeving van Blankenheim, waar op diverse plekken leuke dingen te zien zijn. Ook eerder hebben wij deze plekken wel eens bezocht.
Wij hebben twee plekken bezocht:

1 een beekdal bij Nonnenbach. Hier groeit veel adderwortel. Het is een goede plek voor de ringoogparelmoer (normaal gesproken). Maar ook andere vlinders komen hier voor. Enkele jaren geleden vonden mijn vrienden hier ook gaffelwaterjuffers, wat erg bijzonder is, ook voor Duitsland. Het is echter niet duidelijk of zich hier een populatie bevindt.

2 Kalkgraslanden bij Blankenheim. Hier staan erg veel orchideeen en er vliegen veel vlinders, waaronder de sleutelbloemvlinder.

Daarnaast zijn er in de omgeving nog een aantal aardige plekken die wij niet hebben bezocht

Nonnenbach-bruine vuurvlinder
Deze plek viel dit keer erg tegen. In een ander jaar waren we op dezelfde datum; toen was er erg veel te zien. Nu was de plek vrijwel vlinderloos. Terwijl het er erg geschikt uitzag. Mogelijk was alles hier dit jaar erg laat door de koude, regenachtige weken van de afgelopen tijd. Het is een erg beschut beekdal, wat misschien extra invloed hierop heeft.
Deze plek hebben we dus maar snel achter ons gelaten. De enige exemplaren  die wij zagen, van vrijwel elke soort maar een exemplaar. Er vlogen zélfs geen witjes.
-bruine vuurvlinder
-kleine vuurvlinder
-oranjetip , man
-bont dikkopje
-landkaartje
-bosbeekjuffer 5
-platbuik

Kalkgraslanden Blankenheim
Vooral de orchideeen waren hier spectaculair! Maar gelukkig vlogen hier ook veel vlinders - het stikte van de dwergblauwtjes en we konden er zelfs een sleutelbloemvlinder uit trekken. Toch leken ook hier de koude weken van invloed. We vonden bijvoorbeeld géén grote geaderde witjes. Wat er wel vloog:
-dwergblauwtje >70
-klaverblauwtje , 7-10
-bruin blauwtje , 1
-sleutelbloemvlinder , 1
-ringoogparelmoer , 2
-bosvlekvlinder , >10
-bruin dikkopje , >10
-aardbeivlinder , 1
-bont dikkopje , 3
-groentje , 1
-oranjetip , man
-voorjaarserebia , >15

Verder hier dus veel orchideeen. Vooral het aantal aangebrande orchissen was hoog, maar ook de vliegenorchissen en bleek bosvogeltjes deden het goed. De graslanden stonden erg vol met grote muggenorchis  (meeste nog net niet in bloei) en grote keverochis. We kwamen een aantal Belgen tegen die ons bovendien konden vertellen dat dit een goede plek is voor hongingorchis. Daarvoor was het nu nog iets te vroeg in het jaar. De belangrijkste soorten:

-vliegenorchis , >50
-aangebrande orchis , >50 (!)
-bleek bosvogeltje , >30
-groene nachtorchis , 3
-mannetjesorchis , 10 (enkele nog in bloei!)
-brede orchis , 1
-bergnachtorchis , 3
-grote muggenorchis , veel
-grote keverorchis , veel

Om af te sluiten : 2 levendbarende hagedissen en 1 rode wouw (onderweg, gelukkig, toch nog 1)

Groeten,
Bertus de Lange,
Kees de Vries,
Johan van 't Bosch