Luizen op witte bes

Gestart door wilde, juni 13, 2009, 09:12:40 AM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

In mijn moestuin zitten ieder jaar luizen in de toppen van de stengels van witte bes, waardoor de blaadjes naar binnen 'verfrommelen'. Op rode en witte bes zitten ze ook, maar die heb ik niet meer. Ik denk dat het dezelfde luizensoort zal zijn.
Het is maar een klein luisje en moeilijk te fotograferen. Er zitten, zoals bij veel soorten luizen ook oranje mijten bij, tenminste, ik veronderstel dat het mijten zijn, maar ik kon er nooit meer dan 6 pootjes aan ontwaren. Ik zal er nog eens eentje onder de microscoop moeten bekijken.
Welke luis is dit?

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

#1
Ik vermoed dat het Hyperomyzus lactucae is, die op zwarte bes overwintert, maar in de loop van het voorjaar ook overgaat op andere bessenstruiken. Ze leven in de zomer ook op melkdistels.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

spinnenvrouw

Jacomijn Prinsen

wilde

#3
Gevonden op internet. De beschrijving klopt, zowel het uiterlijk, gedrag als de effecten (schadebeeld) op de bessenstruiken. Wat zou het nog meer kunnen zijn en waarom kan deze het niet zijn?

Zie bijv.
http://www.rothamsted.ac.uk/insect-survey/STHyperomyzus_lactucae.php
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

spinnenvrouw

De beschrijving klopt NIET. Zie onder andere 'Siphunculi distinctly swollen'. Dat betekent dat de siphonen verdikt zijn, en een smallere hals hebben. De siphonen op de foto zijn min of meer recht (iets dikker aan de basis telt niet), dus is het geen Hyperomyzus.
Volgens mijn waardplantlijstje mag je voor Ribes kiezen uit zestien soorten, uit vijf genera. en paar polyfage soorten zijn niet genoemd maar mag je nooit uitsluiten.
Hoe heb je gezocht? En hoeveel keuzes heb je overwogen?
Jacomijn Prinsen