Zakdrager en vlinder

Gestart door geertje, juni 09, 2006, 00:18:48 AM

Vorige topic - Volgende topic

geertje

Gisteren (eergisteren eigenlijk zie ik :wacko: ) was ik bij De Stede in Den Haag, en trof daar veel Luffia Lapidella aan.
Ook veel (ruim 50) kleine vlindertjes, die leken op eerdere foto's; klopt het dat het Luffia Lapidella zijn?
Helaas zijn de foto's niet te best; had alleen een klein camera'tje bij me.
Ook trof ik er deze zakdrager aan; is te zien op dit kiekje welke het is?

Groeten,
Gera Nieland

Elachista

Ik denk dat van beide weinig te maken is, vooral bij die zak is het belangrijk de maat te weten. Het kan een Luffia lapidella zijn met een zak van ander materiaal, een donkere Dahlica triquetrella, of Diplodoma laichartingella...
Groet,
Tymo

zakdrager

Hoi Geertje

die vlindertjes zien er interessant uit. Ze lijken in de verte een beetje op Narycia duplicella waarvan Jeroen eerder foto's liet zien maar dat is het niet. Ik weet zo niet wat het is, maar het zijn in ieder geval geen zakdragers en dus ook geen Luffia lapidella. Dat kan ook niet want in Nederland hebben we alleen de parthenogenetische variant (f. ferchaultella) en dat betekent dat je dus nooit een paring zult zien. Verder hebben de parthenogenetische vrouwtjes geen vleugels, dus als je iets met vleugels ziet is het geen lapidella. Je zou in de komende weken nog eens naar die lapidella zakjes kunnen gaan kijken en als er dan een klein 'kevertje' aan de zak hangt, dan heb je het vrouwtje van lapidella gezien. Je zou je in dit geval moeten voorbereiden op een klein vlindertje met poten en antennen maar zonder vleugels.

Henk