grauwzwarte mier? plus iets heel groots

Gestart door Weia, mei 24, 2009, 19:22:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

Weia

Me een nieuwe hobby maak je wat mee. De vier forse rode bosmieren heb ik binnen een paar km van elkaar kunnen traceren, maar het bestaan van de grauwzwarte mier Formica fusca was me even ontgaan. Vandaag zagen we een veel grotere rode mier en aangezien de reuzenmier in de buurt van Utrecht niet voorkomt moest het wel een koningin ofzo zijn. Later ontdekte ik vrij grote grauwe mieren, zeg tweederde van de rode bosmieren (maar binnen de soort een factor 2 in grootteverschil), en daar liep ineens weer zo'n heel grote. Het beest schuifelde voorzichting in de buurt van het nest van de grauwe, keek af en toe een ingang in, maar bij een ontmoeting met een grauwe, hoe klein ook, ging de grote er als een haas vandoor. Uiteindelijk volgde een confrontatie met een flinke grauwe en de grote rode ging snel verderop haar wonden zitten likken.

Ik had helaas de grote macrolens niet bij me, dus de plaatjes zijn niet super... Thuis met Ned. Fauna 6 lijkt het me dat ik tweemaal een rondwandelende koningin van de zwartrugbosmier Formica pratensis heb gezien, waarvan nummer twee trachtte het nest van de grauwzwarte mier F. fusca binnen te sluipen.

De vraag is natuurlijk: mag ik er de grauwzwarte van maken, was het inderdaad een koningin en mag ik daar een zwartrug van maken? Ik heb maar één foto waar beide soorten samen op staan (linksonder en rechtsboven), eentje waar de grote naar binnen gluurt en eentje waar ze haar wonden likt.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0